Też tego nie wykluczam. Są dwa posiedzenia Sejmu do końca tego miesiąca. Drugie z nich nakłada się na posiedzenie Senatu.
no to witam w nowej służbie ;-)
05 wrz 2016, 19:38
Re: Nowa KAS
Pewnie, że uchwalą. Tyle już o tej reformie w mediach naopowiadali, że byłoby się z niej trudno wycofać. Ciekawi mnie tylko, czy na posiedzeniu sejmu zostaną do ustaw wprowadzone poprawki i jak daleko będą one zmienią te ustawy.
06 wrz 2016, 09:44
Projekty "poselskie" skierowano w dniu 05.09.2016 r. do pierwszego czytania.
z forum celników - @Gefreiter "Dziś przełożeni przekazali następujące informacje. Pilotaż KAS w Wielkopolsce jest już od 01.09.2016. Generalnie żadnych informacji na temat jak to będzie wyglądało dziś nie przekazano. Wszelkie prerogatywy w tym zakresie ma mieć dyrektor IS w Poznaniu. Kierownictwo Służby Celnej w Wielkopolsce nie ma nic do gadania, nie wiem jak kierownictwo UKS. Tak na marginesie, obecny dyrektor IS w Poznaniu, mówiąc łagodnie, nie darzy zbytnią sympatią celników i Służby Celnej. Kiedyś był podobno celnikiem, a okoliczności w jakich rozstał się z mundurem... nie wiem ile w tym prawdy a ile plotek, być może rzutują na stosunek do formacji. Przekazy z ust osób trzecich nie pozostawiają złudzeń co do jego stosunku do celników. Ale wracając do tematu KAS, obecny DIC w Poznaniu, miał rzekomo się wyrazić, ze nie powinniśmy się martwić o ewentualne emerytury tylko o pracę, bo jak nie będzie pracy to nie będzie żadnej emerytury. Pominę inne uwagi jakie miał rzekomo wyrazić DIC, nie słyszałem ich na własne uszy, tylko od innych, więc mogę przeinaczyć, ale i tak ciśnienie mi podniosło. Ponadto podobno padło stwierdzenie, że procedowanie KAS w sejmie ruszy na całego około 15-go (nawet szybka ścieżka). Poza tym żadnych konkretów. Nic, żadnych szczegółów, terminów, instrukcji, procedur, decyzji. NIC. Ponadto na skarbowcach pojawiło się info, że jutro na 100 % w Poznaniu ma być MinFin. Nie wiem czy w IC. Na pewno ma to związek z pilotażem. Ps. Ten pilotaż wygląda na "docenienie" za przebieg poprzedniego spotkania w Poznaniu (30.05), Ale to tylko przypuszczenie, bo dyrektor IS to też "ambitny" gość." A u Nas cisssssza .
06 wrz 2016, 16:09
3android
A u Nas cisssssza .
Bo nam nie zabierają emerytur mundurowych albo chociaż marzeń o nich Nie trzeba być Grekiem, by zauważyć, że dyskusja u celników toczy się wokół tematu emerytalnego. KAS jest odpryskiem, który w temacie emerytalnym odgrywa pewną rolę.
06 wrz 2016, 16:51
Czy ktoś z IS Poznań może potwierdzić info o tym rzekomym pilotażu KAS w Wielkopolsce już od 01.09.2016. Na czym to w praktyce polega? I jak to jest robione BEZ PODSTAW PRAWNYCH?
06 wrz 2016, 19:41
Ja bym proponował aby IS w Poznaniu przeprowadziła postępowanie na słupach, buforach nie mając danych, siedziby, sprawdzeń u kontrahentów, dokumentów i wydała decyzję oraz skutecznie zabezpieczyła uszczuplony podatek, lub nie musi wydać decyzji ale aby podała przyczynę tego faktu, aby podległe US mogły mieć z czego brać wzorzec... NIEREALNE i NIGDY TAK NIE BYŁO OD CZASU POWSTANIA IS. IS jest od wytycznych, kontroli, pouczania, cofania do ponownego rozpatrzenia. Żałosne to wszystko. Gdyby nie doły, to ta czapa wojewódzka i wyżej nie miała by żadnego uzasadnienia swojego istnienia.
06 wrz 2016, 21:18
tommy
Czy ktoś z IS Poznań może potwierdzić info o tym rzekomym pilotażu KAS w Wielkopolsce już od 01.09.2016. Na czym to w praktyce polega? I jak to jest robione BEZ PODSTAW PRAWNYCH?
Jakich podstaw! KAS jest tak genialnie skonstruowana, że nawet podstaw prawnych nie potrzebuje.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
06 wrz 2016, 21:22
To co piszecie to swoją drogą Ale mi chodziło o podstawy prawne tego rzekomego PILOTAŻU, o którym piszą celnicy? Na jakiej podstawie to działa, skoro ustawa jest dopiero w sejmie w formie druku sejmowego?
Izba Skarbowa już jest Izbą Administracji Skarbowej
06 wrz 2016, 22:06
Hmmm Jestem pracownikiem US i w sumie to się cieszę ze będą KAS-y. Z prostego powodu: Celnicy, IS, UKS, wojewódzkie urzędy skarbowe zarabiają dużo większe pieniądze niż ja, więc od nowego roku im nie obniżą, ale nam wyrównają, tak że jak dla mnie - elegancko Pozdrawiam pokrzywdzonych
07 wrz 2016, 07:02
sadd
Hmmm Jestem pracownikiem US i w sumie to się cieszę ze będą KAS-y. Z prostego powodu: Celnicy, IS, UKS, wojewódzkie urzędy skarbowe zarabiają dużo większe pieniądze niż ja, więc od nowego roku im nie obniżą, ale nam wyrównają, tak że jak dla mnie - elegancko Pozdrawiam pokrzywdzonych
Wygrałeś internety tym postem Byle grabić do siebie
07 wrz 2016, 07:50
SADD - "...ale nam wyrównają..." - oj naiwny, naiwny, naiwny ... (cytat z piosenki)
07 wrz 2016, 08:10
Herbatnick
sadd
Wygrałeś internety tym postem :piwo: Byle grabić do siebie :P
A ja bym się z tego nie śmiał. Wg wypowiedzi Banasia pracownicy KAS mają zarabiać przynajmniej 3k zł brutto, co oznacza podniesienie minimum z 1,5 do 1,6 mnożnika. Przy oszczędnościach np. na celnikach jest to przede wszystkim realny postulat. Moim zdaniem zarabiający w okolicach 1,5 mnożnika mogą zyskać na KAS.