No to ja też zapytam: kiedy wypłata podwyżki w IAS Rzeszów?
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
12 mar 2019, 13:46
Re: Podwyżki w KAS w 2019 roku
nowa
No to ja też zapytam: kiedy wypłata podwyżki w IAS Rzeszów?
Się chyba nie dowiemy. Nic innego tu nie ma od dłuższego czasu jak tylko skakanie sobie do gardeł. Młodzi - starzy, młodzi - starzy. Najgorsze, że sama nie wiem do której grupy miałabym się zaliczyć z 14-letnim stażem pracy. Za młoda na starą, za stara na młodą. Wychodzi na to, że mnie się nic nie należy.
12 mar 2019, 13:57
Mysza72
nowa
Wygląda na to, że pieniądze są już w Izbach. Skoro tak, to ich wypłata powinna być dokonana już z wypłatą za marzec, a wyrównanie za styczeń i luty w kwietniu.
Czy wiadomo co dzieje się w Izbie Wrocławskiej? Jakie zasady podziału podwyżek?
We Wrocławiu jak zwykle nie mogą się dogadać chyba same związki ze sobą i nie chcą podpisać porozumienia Jak to pięknie napisał Pan Margas : "W naszym stanowisku uznaliśmy powyższy sposób podziału za patologiczny" Czyli kłótnie o to komu się należy 50 zł więcej Następne spotkanie w przyszłym tygodniu ponoć.
Ajed, ten mnożnik 1,81 to chyba dla przykładu podałeś? Bo ja jeszcze przed rokiem po 10 latach pracy miałem 1,45.
12 mar 2019, 15:08
Czy ktos się orientuje ile wyniesie brutto ta zawrotna kwota po wszystkich potrąceniach?
12 mar 2019, 15:47
Na str. 19 Mlodziak napisał: Podwyżki będą rozdysponowane w równej wysokości dla każdego w odpowiednim paragrafie płacowym, tj.: - pracownicy otrzymają 587,38zł - funkcjonariusze 588,35zł
12 mar 2019, 16:01
587.38? Dziś zobaczyłem swoje nowe wynagrodzenie i jest zdecydowanie niższe. Ciekawe co jeszcze odejmowali z tej kwoty.
____________________________________ Wielka Polska !
12 mar 2019, 16:09
ajed
Wiecie co - tak czytam tę dyskusję i czytam. I tak mi trochę przykro.
Delikatnie to ująłeś...
ajed
I ze swojego doświadczenia w zarządzaniu powiem Wam, że młodzi pracownicy są zazwyczaj fantastyczni. Rzutcy, wykształceni, kreatywni. Chcą zdobywać świat.
Zazwyczaj... Czyli nie wszyscy
ajed
Ale to Ci "starzy" mają (nie tylko wiedzę) ale doświadczenie. A to jest akurat bezcenne.
Najczęściej... Czyli nie każdy
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
12 mar 2019, 16:48
armani01
Ajed, ten mnożnik 1,81 to chyba dla przykładu podałeś? Bo ja jeszcze przed rokiem po 10 latach pracy miałem 1,45.
Po prostu pomyliłem. Miało być 1.61, bo chyba taki jest teraz mnożnik minimalny. Zresztą 2.1 tez przestrzeliłem. Bo to raczej jest 1.61 do 1.9.
Nadir Dokładnie tak - nie każdy i nie wszyscy.
12 mar 2019, 18:56
Harakiri
Kocur87 - widocznie za późno przyszedłeś do pracy. Jako nowemu pracownikowi przypomnę (źle - przecież nie pamiętasz bo cię nie było - napiszę ci), że 10 lat nie było podwyżek. A następnie były dwie - głównie przeznaczone dla nowych pracowników - te osławione 1.61 mnożnika zrównujące nowego i wieloletniego pracownika z kosmosu się nie wzięło. Dlatego pisanie jeszcze poczekajmy, jeszcze się nie spieszmy jest niepoważne. Poczekać i nie spieszyć się mogą młodzi - bo mają sporo czasu. Zresztą na tym powinno polegać ROBIENIE KARIERY - czyli podwyższanie zarobków w miarę upływu czasu i zdobywania coraz wyższych kwalifikacji. Uzyskanie wysokich zarobków na dzień dobry przy zerowej perspektywie ich podwyższania nie jest motywujące do rozwoju zawodowego. Ale zgadzam się że każdy powinien zarabiać godnie - również na starcie pracy zawodowej. Natomiast niegodziwe jest traktowanie starszych pracowników jak ... zbędnego balastu.
Tak kolego, ale w 2017 r. młodzi nie dostali złamanego grosza, tylko ci z wysługą lat i stanowiskiem. Referenci i starsi referenci nie dostali kompletnie nic. I spuść trochę z tonu. Poza tym mylisz się, że młodzi mają jeszcze czas. Bo zakładają rodziny, zaciągają kredyty i chcą godnie żyć, a nie wegetować za 1.61. Dlatego liczy się każdy grosz. Gdybym chciał robić karierę to poszedłbym do korporacji. Tam przynajmniej ktoś by moją pracę godnie nagrodził.
12 mar 2019, 19:09
herenatics
587.38? Dziś zobaczyłem swoje nowe wynagrodzenie i jest zdecydowanie niższe. Ciekawe co jeszcze odejmowali z tej kwoty.
Czyli ile na rękę wychodzi tej podwyżki?
12 mar 2019, 20:02
kocur87
Tak kolego, ale w 2017 r. młodzi nie dostali złamanego grosza, tylko ci z wysługą lat i stanowiskiem. Referenci i starsi referenci nie dostali kompletnie nic. I spuść trochę z tonu. Poza tym mylisz się, że młodzi mają jeszcze czas. Bo zakładają rodziny, zaciągają kredyty i chcą godnie żyć, a nie wegetować za 1.61. Dlatego liczy się każdy grosz. Gdybym chciał robić karierę to poszedłbym do korporacji. Tam przynajmniej ktoś by moją pracę godnie nagrodził.
To zależy gdzie. W moim urzędzie w 2017 roku większe podwyżki dostali młodsi stażem i stanowiskiem. Nie wykluczam, że wynikało to z wcześniejszych dysproporcji. Tymczasem powtórzę to, co już kilkukrotnie było tu powiedziane - wynagrodzenie zasadnicze powinno wynikać z wartościowania stanowisk, a nie ze stażu pracy czy zapotrzebowania na lepszy start w życie rodzinne bądź bardziej kosztochłonne miejsce zamieszkania.
12 mar 2019, 22:31
W centralnej Polsce tak było. Młodzi mieli dostać grosze w grudniu 2017 r. a i tak nie dostali nic. Z tego co wiem, część z nich pożegnała się już ze skarbowością.
12 mar 2019, 22:53
"Tak kolego, ale w 2017 r. młodzi nie dostali złamanego grosza, tylko ci z wysługą lat i stanowiskiem. Referenci i starsi referenci nie dostali kompletnie nic. I spuść trochę z tonu. Poza tym mylisz się, że młodzi mają jeszcze czas. Bo zakładają rodziny, zaciągają kredyty i chcą godnie żyć, a nie wegetować za 1.61. Dlatego liczy się każdy grosz. Gdybym chciał robić karierę to poszedłbym do korporacji. Tam przynajmniej ktoś by moją pracę godnie nagrodził." Rozumiem Kocur, że godzisz się z tym, że to już koniec twojej kariery? Młodzi dopiero teraz zakładają rodziny biorą kredyty itd itp? Ci starzy też byli tymi młodymi i przetrwali w tej pracy po 20 lat. I co? I g... nic. Jeśli chciałeś godnie zarabiać i być traktowany przy tym podmiotowo - co nie znaczy z szacunkiem, to jednak trzeba było iść do korporacji. Co do tonacji moich wypowiedzi - nie emocjonuję się tymi problemami wcale. Widzę tylko to co zostało zaniedbane w ostatnich latach - a o czym ty jak widać nic nie wiesz. A wszystkim proponuję zapisywanie się do związków - i oddzialywanie na swoich działaczy aby dobrze działali albo samemu zostać działaczem i działać dla dobra WSZYSTKICH... starych i młodych...
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."