Teraz jest 05 wrz 2025, 20:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Zakaz działalności gospodarczej w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA03 gru 2013, 10:48

POSTY        79
Post Re: Zakaz działalności gospodarczej w KAS
Nicolae                    

Macie może wiedzę co do prowadzenia działów specjalnych produkcji rolnej prze pracownika KAS?
Nie znalazłem żadnych zastrzeżeń więc chyba można ale chciałbym mieć pewność.

No właśnie,może ktoś mądry  wypowie się w tym temacie,też mnie to interesuje.

08 mar 2018, 20:19
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA26 cze 2018, 22:38

POSTY        2
Pozwolę sobie "odkopać" ten temat.
Pracuję w US (najniższe stanowisko, najniższa wypłata). Obecnie przebywam na urlopie wychowawczym.
Chciałabym dorobić sobie jako fotograf.
Pytanie: czy mogę świadczyć usługi fotograficzne będąc na urlopie (podczas pracy cały czas będę też sprawować opiekę nad dzieckiem)?  Czy jest jednak ten absolutny zakaz?
To nie będą wielkie dochody, więc założenie osobnej działalności nie będzie konieczne, ale będę się rozliczać oczywiście :P

Ma ktoś podobne doświadczenie?

27 cze 2018, 22:57
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Mam podobne pytanie od końca kwietnia mamy działalność nierejestrowana (nierejestrową, nieewidencjonowaną) więc coś czego nie przewidział ustawodawca piszą dla nas ustawę chyba, że były jakieś poprawki i tu się podobnie jak przedmówca zastanawiam, czy taką działalność można prowadzić ? Ktoś rozpatrywał taką sytuację może chce sobie szydełkować i dorobić 1000 brutto aby zarobić choć tyle ile nauczyciel :D

28 cze 2018, 18:49
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2016, 13:08

POSTY        8
Jestem ciekaw jakie będzie oficjalne stanowisko w tej sprawie ( czy będziemy mogli dorabiać bez zgody do kwoty  1.050 zł miesięcznie)

29 cze 2018, 06:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2016, 19:14

POSTY        13
Z całym szacunkiem, ale nie interesuje mnie żadne oficjalne stanowisko pracodawcy w sytuacji, kiedy przy oferowanych wynagrodzeniach jesteśmy objęci całkowitym zakazem prowadzenia działalności gospodarczej :sex: , niezależnie od tego, czy działalność będzie dotyczyła doradztwa podatkowego, fotografowania czy szydełkowania. Po to racjonalny ustawodawca stworzył instytucję działalności nierejestrowanej, żeby można było z niej korzystać. Chyba, że jest się urzędnikiem mianowanym, który musi uzyskać zgodę na jakąkolwiek formę dodatkowego zarobku. Ale jeśli jest się zwykłym szaraczkiem bez mianowania, to zgodę należy uzyskać jedynie w przypadku dodatkowego zatrudnienia, rozumianego najczęściej jako zatrudnienie na podstawie umowy o pracę.
Ja tam zamierzam korzystać z dobrodziejstwa art. 5 ustawy prawo przedsiębiorców.   :dupa:

29 cze 2018, 12:46
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA26 cze 2018, 22:38

POSTY        2
Gerwaz                    

Z całym szacunkiem, ale nie interesuje mnie żadne oficjalne stanowisko pracodawcy w sytuacji, kiedy przy oferowanych wynagrodzeniach jesteśmy objęci całkowitym zakazem prowadzenia działalności gospodarczej :sex: , niezależnie od tego, czy działalność będzie dotyczyła doradztwa podatkowego, fotografowania czy szydełkowania. Po to racjonalny ustawodawca stworzył instytucję działalności nierejestrowanej, żeby można było z niej korzystać. Chyba, że jest się urzędnikiem mianowanym, który musi uzyskać zgodę na jakąkolwiek formę dodatkowego zarobku. Ale jeśli jest się zwykłym szaraczkiem bez mianowania, to zgodę należy uzyskać jedynie w przypadku dodatkowego zatrudnienia, rozumianego najczęściej jako zatrudnienie na podstawie umowy o pracę.
Ja tam zamierzam korzystać z dobrodziejstwa art. 5 ustawy prawo przedsiębiorców.   :dupa:

Czyli dobrze rozumiem, że jeśli jestem zwykłym (niemianowanym) pracownikiem to mogę sobie dorabiać prowadząc działalność nierejestrowaną   :)

07 lip 2018, 20:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2014, 12:53

POSTY        122
Ja również uważam, że członek KAS (nie urzędnik mianowany) może pracować bez zgody DIAS o ile jest inna forma umowy niż umowa o pracę i nie ma mowy o konflikcie interesów (biura rachunkowe odpadają zawsze). Korzystałam z tego dobrodziejstwa dawno temu. Z nierejestrowaną działalnością chyba nie ma jeszcze przetartego szlaku ale jeśli dochody będą wykazane w innych źródłach to ok.

09 lip 2018, 07:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3