Teraz jest 06 wrz 2025, 21:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 117  Następna strona
Nowa KAS 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
Post Re: Nowa KAS
Może jestem stary i głupi, ale skoro w Wawie jest dziś tylko 1 związek zawodowy celników - to znaczy chyba że reszcie związków zawodowych działających w cle planowana reforma się podoba... A skoro nikt ze związków działających u skarbowców nawet nie miałknął - jedziemy do Wawy wspomóc celników - to chyba skarbowcom ta reforma podoba się jeszcze bardziej. Pasmatri eta logika. Albo q albo p ... Jezeli jestem przeciw KAS protestuję - jestem za KAS - nie protestuję. Mojej skromnej osobie to lata - mam 53 lata i niezły plan awaryjny - gdybym w nowej służbie okazał się zbędny. Sens reformy - tak między nami widzę - dlatego nie protestuję... Fakt być może jestem głupiutki jak miś Puchatek... Ale jako prosty chłop z Podlasia powiem wam tylko jedno - nie podobają się wam plany rządu - ruszajcie dupska, a nie hodujecie sobie hemoroidy przed monitorami. Jestem za KAS - a i owszem!
Myślę, że Gyokuro vel Kukicha miast trzepać jad w systemie "qwerty" - orzy pomocy kilku aktywistów z forum dzielnie powiedzie was na barykady :)
Do zobaczenia w KAS
A teraz sie zdecydujcie - bo mdli od waszego jębolenia wróbelki:-P

13 maja 2016, 11:45
Amator

REJESTRACJA17 wrz 2013, 13:03

POSTY        20
makoma                    

Może jestem stary i głupi, ale skoro w Wawie jest dziś tylko 1 związek zawodowy celników - to znaczy chyba że reszcie związków zawodowych działających w cle planowana reforma się podoba... A skoro nikt ze związków działających u skarbowców nawet nie miałknął - jedziemy do Wawy wspomóc celników - to chyba skarbowcom ta reforma podoba się jeszcze bardziej. Pasmatri eta logika. Albo q albo p ... Jezeli jestem przeciw KAS protestuję - jestem za KAS - nie protestuję. Mojej skromnej osobie to lata - mam 53 lata i niezły plan awaryjny - gdybym w nowej służbie okazał się zbędny. Sens reformy - tak między nami widzę - dlatego nie protestuję... Fakt być może jestem głupiutki jak miś Puchatek... Ale jako prosty chłop z Podlasia powiem wam tylko jedno - nie podobają się wam plany rządu - ruszajcie dupska, a nie hodujecie sobie hemoroidy przed monitorami. Jestem za KAS - a i owszem!
Myślę, że Gyokuro vel Kukicha miast trzepać jad w systemie "qwerty" - orzy pomocy kilku aktywistów z forum dzielnie powiedzie was na barykady :)
Do zobaczenia w KAS
A teraz sie zdecydujcie - bo mdli od waszego jębolenia wróbelki:-P

No i to jest konkretny wpis dotyczący naszej sytuacji  :brawa:

13 maja 2016, 11:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2014, 12:53

POSTY        122
peus                    

PROTEST  przeciwko KAS, niewykonaniu wyroku TK odnośnie emerytur.Ale i brak modernizacji Służby Celnej brak ochrony granic RP. zawłaszczenie stanowisk itd. Skarbowcy mam do was prośbę. Nie wypowiadajcie się na temat emerytur w ten sposób. Czy kiedykolwiek pełniliście służbę na granicy, w referacie dozoru czy WZP. Gdzie służba trwa nawet 24h. dyspozycyjność 24h ciągle nadgodziny. mamy  większe obostrzenia niż Policja i SG czy Służba Więzienna. My chcemy z wami się bratać a słyszymy takie słowa. Chcemy lepszych zarobków dla nas i dla was. przecież u nas jest cześć waszych kolegów którzy kiedyś przyszli z UKS. Gramy do jednej bramki. i Jutro walczymy o swój los i jak się uda to i także będzie WASZ los. Nie macie dość już takiego traktowania. lepiej siedzieć i narzekać. NIE . mamy swoje prawa. tyle lat się poświęcaliśmy dla Ojczyzny i liczymy na godne traktowanie jak to jest w MSWIA dla nas i dla was. Nie dzielmy się bądźmy razem. Wy i My utrzymujemy budżet to inne instytucje żyją z naszej pracy. Miejcie poczucie swojej wartości i walczcie o swoje. Zmieńmy mentalność ludzi w MF. Pozdrawiam

No wreszcie ktoś to napisał  :brawa: , cała budżetówka żyje z naszej pracy ale to nas się błotem obrzuca a podwyżki dostawali prawie wszyscy z budżetówki tylko nie ci którzy na ten budżet pracują

13 maja 2016, 12:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA11 maja 2016, 17:59

POSTY        3
Ispec                    

Może , daj Boże, celnicy uratują nas (i budżet) przed KAS. Jednego nie rozumiem z tego komunikatu: "Minister Finansów dąży do demontażu Służby Celnej poprzez utworzenie Krajowej Administracji Skarbowej mimo, że Prawo i Sprawiedliwość wykreśliło tę koncepcję ze swojego programu." To Pan Banaś działa wbrew PIS ? Jak to możliwe ?

Sami nie damy rady. U nas tez był podział. Ale w obliczu najgorszego jednoczymy się bez znaczenia kto do jakiego związku należy. Dzisiejsza pikieta była przekazana w mediach głównie pod kątem emerytalnym. Lecz prawdziwy sens naszego pikietowania to walka z KAS i sytuacja pracowników. Liczymy w przyszłości na solidarność w działaniach.

13 maja 2016, 16:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 sie 2010, 19:29

POSTY        227
Rozumiem, że Centra obsługi podatnika przestaną istnieć po wejściu KAS?

13 maja 2016, 16:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lut 2008, 11:48

POSTY        91
czy ktoś mógłby potwierdzić informację zasłyszaną u celników: że KAS spowoduje, że do obsługi ogólnej w danej izbie etaty będą podzielone między służby ogólne IS i IC, więc w IS trzeba będzie zrezygnować z części pracowników z logistyki, księgowości, kadr żeby zrobić miejsce celnikom ?

13 maja 2016, 23:25
Znawca

POSTY        247

@ Baskinia - nadwyżki kadrowe z izb i z uxów trafią w pierwszej kolejności do UAS-ów - między innymi do pionów obsługi dużych podatników i do kontroli - ale jak to będzie wyglądać w praktyce, nie pytaj - bo nie wiem.

14 maja 2016, 08:35
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:06

POSTY        86
Czy ktoś jeszcze pamięta,  że projekt ustawy miał być znany do końca marca 2016 r.? Ciekawe,  czy jest już gotowy, czy może jego treść ewoluuje i w jakim kierunku...

18 maja 2016, 08:35
Amator

REJESTRACJA02 paź 2012, 09:38

POSTY        14
- Szałamacha dodał, że w środę skierował projekt ustawy ws. powołania KAS na Komitet Stały Rady Ministrów.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Szalamacha-Po-zmniejszeniu-luki-podatkowej-mozliwa-dyskusja-o-wysokosci-podatkow-3531812.html

- Powołanie Krajowej Administracji Skarbowej to jeden z priorytetów Ministerstwa Finansów. Resort zakłada, że w pełni funkcjonalna KAS zacznie działać od 1 stycznia 2017. Komu właściwie przysłużą się zmiany?
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/krajowa-administracja-skarbowa-te-zmiany,40,0,2032680.html

- Min Fin szykuje podległym sobie urzędnikom US ,IS ,UKS-ów oraz funkcjonariuszom służby celnej prezent w postaci masowych zwolnień...
http://www.eioba.pl/a/54gh/masowe-zwolnienia-w-podleglych-pod-min-fin-instytucjach

- i perełka - Wieloletni Plan Finansowy Państwa na lata 2016–2019
str.70
http://bip.kprm.gov.pl/download/75/15673/2RM-111-53-16posuchwnr49RMz2016rWPFP2016-2019-zal.pdf

V. Utworzenie Krajowej Administracji Skarbowej (KAS)
Cel: Głównymi celami projektowanych zmian będzie:
− zdecydowane ograniczenie skali oszustw podatkowych;
− zwiększenie skuteczności poboru należności podatkowych i celnych;
− zwiększenie poziomu dobrowolności wypełniania obowiązków podatkowych;
− zapewnienie obsługi klienta na wysokim poziomie;
− obniżenie kosztów funkcjonowania administracji skarbowej w relacji do poziomu uzyskiwanych dochodów budżetowych;
− rozwój profesjonalnej kadry.
W wyniku wprowadzonych zmian na poziomie organizacyjnym, procesowym oraz systemów informatycznych, przygotowane zostaną podwaliny do stworzenia nowoczesnej, profesjonalnej,
ale zarazem przyjaznej administracji skarbowej.
Podstawowe cele, jakie powinny być osiągnięte dzięki powołaniu Krajowej Administracji Skarbowej wynikają zarówno z oczekiwań podatników, jak i wewnętrznych potrzeb resortu
finansów. Mogą być one widziane w czterech perspektywach wg metodyki BSC (Balanced Scorecard).
− Perspektywa klienta:
• Stworzenie jednolitego i spójnego modelu obsługi podatnika, w pełnym zakresie usług – niezależnie od rodzaju daniny publicznej pobieranej przez resort finansów;
• Pełne wdrożenie usługowego podejścia do podatnika, z zastosowaniem nowoczesnych, zintegrowanych narzędzi informacyjnych;
• Ograniczenie obciążeń administracyjnych i kosztów podatnika.
− Perspektywa wewnętrzna:
• Zwiększenie poziomu dochodów budżetowych w wyniku dobrowolnego regulowania zobowiązań podatkowych (voluntary compliance), przy zachowaniu stosowania kontroli opartej o analizę ryzyka;
• Lepsze wykorzystanie kluczowych kompetencji już posiadanych przez istniejące obecnie służby oraz ich koncentracja, w celu optymalnego zarządzania zasobami;
• Doprecyzowanie roli politycznej Ministra Finansów oraz roli wykonawczej KAS.
− Perspektywa rozwoju:
• Realizacja elementów docelowej strategii Ministerstwa Finansów oraz przygotowanie nowej strategii rozwoju Krajowej Administracji Skarbowej w miejsce sektorowych strategii Służby Celnej, Administracji Podatkowej i Kontroli Skarbowej;
Załącznik - Działania uszczelniające system podatkowy w latach 2017–19
Program konwergencji. Aktualizacja 2016 71
• Wzmocnienie sprawności istniejących służb skarbowych, umożliwiające realizację nowych zadań publicznych.
− Perspektywa finansowa:
• Zwiększenie efektywności poboru poprzez ograniczanie kosztów obsługi procesów podstawowych i pomocniczych;
• Obniżenie kosztów po stronie podatnika;
• Zwiększenie przychodów w wyniku ograniczania luki podatkowej.
Narzędzia: Utworzenie Krajowej Administracji Skarbowej zostanie zrealizowane za pomocą ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz szeregu działań organizacyjnych stanowiących
realizację zapisów tej ustawy.
Adresaci: Skutki realizacji zadania będą dotyczyły całego otoczenia administracji skarbowej.
Organ odpowiedzialny: Minister Finansów
Termin: 1 stycznia 2017 r.
Szacowany skutek finansowy: Na podstawie doświadczeń administracji węgierskiej, która w 2011 r. przeprowadziła konsolidację służb podatkowych i celnych na poziomie regionalnym i
lokalnym, można założyć, że efektywność kontroli skarbowych prowadzonych przez jednostki administracji skarbowej wzrośnie m.in. w wyniku konsolidacji baz danych dostępnych trzem
pionom administracji (Administracji Podatkowej, Służbie Celnej oraz Kontroli Skarbowej), jak również wdrożeniu nowych, wykorzystujących zgromadzone w tych pionach informacje,
systemów analizy ryzyka i typowania do podmiotów do kontroli.
Na przestrzeni lat 2012-15 efektywność kontroli prowadzonych przez organy węgierskie wzrosła od 10% do nawet 35%, w zależności od kontrolowanych obszarów w zakresie m.in.
różnic pomiędzy podatkiem deklarowanym a podatkiem faktycznie należnym.
Przyjmując podobne założenie w przypadku zadań kontrolnych KAS, odnosząc się do danych przedstawianych ustaleń w postępowaniach kontrolnych przeprowadzonych przez urzędy
kontroli skarbowej w 2015 roku, należy zakładać, że wzrost efektywności kontroli skarbowych przełoży się na dodatkowe ustalenia od 5% do 10%, co oznacza wzrost kwotowy m.in. 0,93 mld
zł do 1,9 mld zł począwszy od 2018 roku (18 545 625 000 zł x 5% = 927 281 250 zł; 18 545 625 000 zł x 10% = 1 854 562 500 zł). Na podstawie założeń dla wprowadzenia
Jednolitego Pliku Kontrolnego (JPK) kwota 0,93 mld zł powinna być pomniejszona o 0,70 mld zł, zatem zakłada się, że faktyczny wzrost efektywności wynikający z konsolidacji służb
skarbowych będzie się kształtował na poziomie 0,23 mld zł.
Dodatkowo zakłada się, że wzrost skuteczności kontroli podatkowych przełoży się na realizację dochodów jednostek KAS (szczególnie dotyczy to dochodów realizowanych przez urzędy
skarbowe) o 1% do 1,5%, w latach 2018-19, co oznacza wzrost dochodów budżetowych o kwotę od 2,3 mld zł do 3,4 mld zł (228 088 836 536 zł x 1% = 2 280 888 365 zł;
228 088 836 536 zł x 1,5% = 3 421 332 548 zł).
Zakłada się, że całkowite korzyści wynikające z wdrożenia KAS w roku 2018 oraz w roku 2019 wyniosą minimalnie 2,51 mld zł (0,23 zł + 2,28 mld zł = 2,51 mld zł). Wariant maksymalny
wzrostu dochodów budżetowych będzie się zawierał w kwocie 3,42 mld zł.
Skutki finansowe* 2017 2018 2019
Dochody (w mln zł)
min. 0 2 511 0
tylko skutki bezpośrednie 0 230 0
max. 0 3 651 0
tylko skutki bezpośrednie 0 230 0
* Skutki finansowe przedstawione w ujęciu rok do roku.

Na stronie KPRM na razie brak projektu ustawy o KAS:
https://bip.kprm.gov.pl/kpr/bip-rady-ministrow/prace-legislacyjne-rm-i/prace-legislacyjne-rady/wykaz-prac-legislacyjny/7,Wykaz-prac-legislacyjnych-i-programowych-Rady-Ministrow.html?szukaj=4167042

20 maja 2016, 08:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:24

POSTY        56
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... sztem.html

25 maja 2016, 11:12
Znawca

POSTY        247

Oj Miętusy, Miętusy :) Tym komentmarketingiem pod artykułem przeszliście samych siebie  :P Co wy tam palicie?  :zeby:  - tekst "Służba Celna na straży konserwatywnych wartości" - bezcenne  :wysmiewacz:

27 maja 2016, 21:28
Znawca

REJESTRACJA15 paź 2009, 18:39

POSTY        185
makoma                    

Oj Miętusy, Miętusy :) Tym komentmarketingiem pod artykułem przeszliście samych siebie  :P Co wy tam palicie?  :zeby:  - tekst "Służba Celna na straży konserwatywnych wartości" - bezcenne  :wysmiewacz:
A co masz do wartości konserwatywnych? Jesteś lewakiem? To chyba palić nie musisz do zaliczenia "odlotu".  :wysmiewacz:

27 maja 2016, 21:50
Znawca

POSTY        247

Z całym szacunkiem Achlarwo! Nie zrozum mnie źle! Nic nie mam przeciwko konserwatywnym wartościom. Ale mówić, że SC stoi na ich straży... Wiesz w PRL-u na straży konserwatywnych wartości stały partia i służba bezpieczeństwa, bo moralność równała się prawo - polecam lekturę dorobku naukowego Igora Andrejewa ;-) Uzurpowanie tego prawa dla mundurowej formacji przywodzi mi na myśl tamtejsze czasy... Z drugiej strony patrząc logicznie możnaby - per analogiam - powiedzieć "UKS na straży konserwatywnych wartości"  wszak te same ministerstwo ;-) ... no powiedz Achlarwa - no śmiech na sali... Porównajmy statystyki chociażby rozwodów w UKSach w kontekście np. Inspektoratów Ochrony Środowiska ... KS bije WIOSie na łeb na szyje :) Więc zanim komuś dowalisz od lewaków to uśmiechnij się do niego :) Więc za lewaka wisisz browara i jak się spotkamy na szkoleniu to idziemy na  :piwo:  - koniecznie. - jak konserwatysta z konserwatystką  :D

27 maja 2016, 22:16
Znawca

REJESTRACJA15 paź 2009, 18:39

POSTY        185
makoma                    

Ale mówić, że SC stoi na ich straży... Z drugiej strony patrząc logicznie możnaby - per analogiam - powiedzieć "UKS na straży konserwatywnych wartości"  wszak te same ministerstwo ;-) ... no powiedz Achlarwa - no śmiech na sali...
Zapomniałeś o sprawach najważniejszych: to nie jakaś SC i jakiś UKS stoi na straży takich czy innych wartości. I nawet nie resort MF. W SC pracują ludzie, w UKS pracują ludzie, w MF również pracują ludzie. Nie jakieś poronione zasoby kadrowe, tylko po prostu ludzie. I o tych ludziach mówimy w kontekście przestrzegania wartości. Więc zupełnie pomieszałeś podmioty w swoim wywodzie.
Cała akcja znaczy dokładnie tyle, że w instytucji o nazwie SC są ludzie przestrzegający wartości konserwatywnych. Nikt nie twierdzi, że wszyscy. Po prostu są tacy. I są widoczni.

makoma                    

Wiesz w PRL-u na straży konserwatywnych wartości stały partia i służba bezpieczeństwa
Na pewno wiesz co piszesz? Zbrodniarze komunistyczni przywiązani do tradycji? Jakąż to oni mieli tradycję? Szanujący drugiego człowieka?  :wacko:

28 maja 2016, 06:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 117  Następna strona