B17, nie widzisz różnicy pomiędzy osobą pracującą w kancelarii, czy wklepującą NIP-y a osobą przygotowującą decyzje lub z kontroli karuzel albo zwrotu na 50 mln?
1. NIP-ów się nie "wklepuje", chyba że chodziło o "wklepywanie deklaracji", ale tym zajmuje się inna komórka. 2. Jeśli uważasz, że pracownik kancelarii = pracownik NIP-ów to proponuję przeczytać regulamin organizacyjny us i zobacz w jakim są pionie. Jest to komórka, bez której us nie byłby w stanie funkcjonować, bo od nich się wszystko zaczyna i cały urząd bazuje na tym co jest w NIPach. Obecnie NIPy to przede wszystkim wyjaśnianie, wzywanie, prowadzenie czynności, analiz i postępowań przedrejestracyjnych. Pracownik Kancelarii nadal tylko otwiera koperty i rejestruje pocztę. Nie obrażam pracowników kancelarii tylko stwierdzam fakt. 3. Do kontroli czy na wymiary nadaje się tylko garstka. Tu trzeba znać doskonale przepisy mieć analityczny umysł i mieć pełną świadomość odpowiedzialności za to co się robi - przeprowadzenie kontroli czy postępowania to już najwyższa szkoła jazdy. Przerobiłam wszystkie komórki organizacyjne w pionie kontroli, poza samą kontrolą i nie pisze tego dlatego, że mi się tak wydaje, tylko ja to wiem z doświadczenia. 4. Jeśli ktoś chce przyznawać podwyżki musi wziąć pod uwagę co kto robi. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że ktoś kto pracuje na wymiarze 5-10 lat nie dostanie nic, a ktoś kto wykonuje mało skomplikowaną pracę nawet przez 30 lat dostanie duża podwyżkę. Motywacja takich wymiarowców będzie zerowa i pewnie odejdą, bo po co się wysilać i pokazywać, że chce się robić coś więcej niż kopertowanie. 5. Jeśli pracownicy komórek, w których nie wykonuje się skomplikowanej pracy - niech pójdą do NUS, poproszą o przeniesienie do komórki wymiarowej i niech się wykazują zamiast krzyków, że czują się pokrzywdzeni. Jeśli ktoś od 30 lat tylko rejestruje pocztę czy otwiera koperty nie może domagać się zarobków na poziomie czynności, wymiarów czy kontroli. Jeśli uważa inaczej to świadczy jedynie jak wiele lat trwała patologiczna sytuacja w us w zakresie zarobków. 6. Ponoć nie będzie przeprowadzone wartościowanie stanowisk. MF ma wymyśleć jak to wszystko poukładać. Jak ma wyglądać drabinka stanowisk i kto jest ważniejszy od kogo. 7. Jak będą podzielone pieniądze nikt nie wie. Izby dopiero je dostały. I są to realne pieniądze. Teraz będą uzgodnienia ze związkami. Pewnie w każdym województwie inaczej. Byle nie za staż pracy, bo za to jest już dodatek. W idealnym świecie podwyżki powinny być przyznawane po ocenie pracownika. Jesteś dobry, samodzielny, przykładasz się, nawet trudne zadania nie sprawiają ci problemu to podwyżka. Jeśli nie robisz nic poza narzekaniem - to sam jesteś sobie winny, że nie awansujesz i nie dostaniesz nic więcej. 8. Może to naiwne, ale mam nadzieję, że w końcu i u nas będzie coraz lepiej. Jeśli tak się nie stanie to czeka nas zapaść i odejścia dobrych pracowników. I wtedy to dopiero będzie bardzo, bardzo źle.
Mądrego to i dobrze poczytać. Niestety nikt z decydentów tego nie przeczyta. ZZ zapewne też nie. Kasa pójdzie do "królików" i "po stażu". Stawiam na to tanie pifo z Biedronki.
22 wrz 2017, 18:28
Re: Znowu bez podwyżek...
Powinno być dokładnie tak jak piszesz w pkt 7. Wynagrodzenia powinny być ustalane z uwzględnieniem urzędu, działu i indywidualnej oceny pracownika. Ale jak napisałeś tak jest tylko w idealnym świecie. Oby znów nie wyszło jak w łódzkiej IAS w 2016 kiedy po prostu ustalono od 1.5 dla referenta do 1.7 dla st komisarza ( wyższe stanowiska w ogóle pominięto, nie dostaliśmy nic, ani wtedy ani w 2017 ) bez względu na cokolwiek. Jeżeli znowu okaże się, że przyjęto podobnie genialne kryteria to nie pozostanie nic innego tylko położyć się w pracy do góry brzuchem, pogwizdać i poczekać co pierwsze nastąpi: podwyżka czy upadek meteorytu.
22 wrz 2017, 20:30
Dziubas
B17, nie widzisz różnicy pomiędzy osobą pracującą w kancelarii, czy wklepującą NIP-y a osobą przygotowującą decyzje lub z kontroli karuzel albo zwrotu na 50 mln?
Różnice pomiędzy różnymi referatami oczywiście dostrzegam, przy czym 1,61 w każdym miejscu jest kpiną, bo nawet w sekretariacie urzędu celnego mnożniki były powyżej 2,0... Jeżeli byśmy zaczęli od tytułu, to później można dyskutować nad innymi referatami, wiadomo każdy referat wskaże, że jego jest ważny bo to i tamto. Efektywność wg mnie jest najbardziej istotna, bo można wydawać decyzje, z założenia trudna działka ale jeśli 90% decyzji jest "uwalana" wyżej - Izba, sąd to płacić więcej za słabe decyzje to nieporozumienie. Kontrola - z założenia trzeba mieć do tego głowę jeśli kontrole kończą się zwiększeniem straty podatnika a nie realną kasą dla Państwa to za co płacić. A niech będą NIP-y które udaremnią rejestrację 10 firm "kogucików" na 10 które planowało kombinować.. kto bardziej zasługuje na podwyżki z tych 3 referatów. Wg mnie NIP-y... Zdarza się, że ludzie pomimo wielu lat w danym dziale nie mają umiejętności do pracy w tym dziale a może byliby lepsi w innych ale jeżeli to "działy" dostaną podwyżkę bez względu na efekty to kto z Nich zrezygnuje Jednak jeśli uzależni się wszystko od działu a nie umiejętności konkretnych ludzi to nie ma to racji bytu. Nie wymagam, że ktoś z długim stażem będzie szalał jak młody pracownik - np. wklepując po 120 zeznań dziennie. Ale jeśli wklepie tylko 60 ale swój czas i wiedze przekaże osobie młodej to zdecydowanie zasługuje na wyższy mnożnik. Zdarzają się osoby które mają wiedze w wąskim wycinku którym się zajmują. Same zrobią prawie wszystko, ale gdy się taką osobę o coś spyta to nagle nic nie wie... nie pomoże, nie wyjaśni i wiedze zabierze do grobu i za co takiej osobie podwyższyć te mnożniki za sam staż. Wiedzę którą ma tylko dla siebie... nie bardzo...
22 wrz 2017, 21:14
Kay, ze wszystkim co piszesz zgadzam się. Z tymi NIP-ani to taki skrót. Specyfika mojego urzędu, bo miałam na myśli 2 panie, które często wpijają do akt nie wprowadzone dokumenty, potem wchodzi mi to na kontroli po wygenerowaniu protokołu, od dawna nie trybią kto to jest pełnomocnik szczególny itd., a są w komórce takie Asy, że analizują podmioty UE i realizują SCAC bezbłędnie. Dlatego przybita jestem po stwierdzeniu przez Ciebie ) nie będzie wartościowania, 2) w każdym województwie będzie inaczej. Tylko w związku z tym nie rozumiem, dlaczego MF opracowuje jakiś system podziału środków.
22 wrz 2017, 21:26
B17 ale tak właśnie ja już robię . Nie pomogę. Przykro mi. Pomagałam, uczyłam. Ale odkąd mnie pracownika z 20 letnim stażem zrównano zarobkami z osobą nowo przyjętą to znaczy, że moja wiedza NIC nie kosztuje. A skoro nic nie kosztuje, to zatrzymam ją dla siebie. I obecnie robi tak olbrzymia grupa ludzi. Będę patrzyć z boku jak fajnie taki nowicjusz poradzi sobie z karuzelą podatkową.
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
23 wrz 2017, 06:34
nowa
B17 ale tak właśnie ja już robię . Nie pomogę. Przykro mi. Pomagałam, uczyłam. Ale odkąd mnie pracownika z 20 letnim stażem zrównano zarobkami z osobą nowo przyjętą to znaczy, że moja wiedza NIC nie kosztuje. A skoro nic nie kosztuje, to zatrzymam ją dla siebie. I obecnie robi tak olbrzymia grupa ludzi. Będę patrzyć z boku jak fajnie taki nowicjusz poradzi sobie z karuzelą podatkową.
W takiej sytuacji bez względu czy masz kontrolera czy eksperta (bo często największą wiedzę mają osoby ze średnim wykształceniem ale zaangażowane w to co robią) powinnaś otrzymać mnożnik np 2,0 z 20 letnim stażem wyszła by Ci średnia krajowa brutto nie jest to może pensja koleżanki zza biurka, która przyszła z UC ale w obecnej sytuacji myślę, że byłabyś zadowolona.
Niestety znając życie podwyżki dostanie tylko kontrola i postępowania podatkowe bez względu na efektywność wykonywanej pracy przy czym zazwyczaj (pomijając może bardzo duże urzędy) największą kasę odzyskuje się w ramach czynności sprawdzających a nie z kontroli czy w wyniku wydania decyzji...
23 wrz 2017, 07:29
B17 - trafna wypowiedź. W samo sedno. Podpisuję się obiema rękoma
23 wrz 2017, 09:07
Czy słyszeliście drodzy skarbowcy o podwyżkach od września w kwocie od 200 do 500 zł ?
25 wrz 2017, 08:31
Skarbek7
Czy słyszeliście drodzy skarbowcy o podwyżkach od września w kwocie od 200 do 500 zł ?
Słyszeliśmy, ale nie o skarbowcach
Celnicy napisali pismo w którym zadali pytanie:
Prezes Rady Ministrów Pani Beata Szydło prezentując założenia do budżetu na 2018 rok poinformowała o zapisanych dodatkowych środkach na podwyżki dla Nauczycieli i na modernizację służb mundurowych. Wobec powyższego, prosimy o informację, jaką podwyżkę średnio na etat zapisano w budżecie dla funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej, wszak SCS jest służbą mundurową?
Otrzymali też odpowiedź:
Aktualnie trwają prace związane z pozyskaniem środków z budżetu państwa na sfinansowanie wyrównania wynagrodzeń pracowników, którzy mają znacznie niższe wynagrodzenia niż inni wykonujący zadania o takim samym charakterze i złożoności. Przewiduje się, że nastąpi to jeszcze w tym roku
Zadali pytanie i dostali (prawie) konkretną odpowiedź - "Przewiduje się, że nastąpi to jeszcze w tym roku" (wyrównają iksom i miętówkom).
A u nas jak zwykle - w odpowiedziach na nasze pisma wodolejstwo i brak konkretów.
25 wrz 2017, 09:37
Wiem, że wywołam zaraz falę hejtu, ale jestem ciekawa co z podwyżkami dla kierowników (nie mylić z naczelnikami i ich zastępcami)... Tak samo od tylu lat najmniejszej złamanej złotówki nie przybyło. Jak jest mowa o podwyżkach to albo dostają pracownicy albo kadra z wyższych stanowisk, a przepraszam... kierownicy to KTO ... miło by było się w końcu dowiedzieć.
25 wrz 2017, 11:51
amnesia22
Wiem, że wywołam zaraz falę hejtu, ale jestem ciekawa co z podwyżkami dla kierowników (nie mylić z naczelnikami i ich zastępcami)... Tak samo od tylu lat najmniejszej złamanej złotówki nie przybyło. Jak jest mowa o podwyżkach to albo dostają pracownicy albo kadra z wyższych stanowisk, a przepraszam... kierownicy to KTO ... miło by było się w końcu dowiedzieć
Dokładnie. Ja nie dostałam żadnej podwyżki od 2008r ! ( pomijając stażowe ale to ma każdy i dodatek ucs ale droga na egzamin każdemu stoi otworem ). Raz, w 2016r. machnęłam na to ręką ale ile razy można. Każdy, nawet głupi i leniwy referent z jak najgorszymi ocenami, podwyżkę dostał w ciągu roku dwa razy. Nie potrafię w tej polityce doszukać się sensu.
25 wrz 2017, 12:01
Nie każdy zwykły pracownik dostał dwa razy, jak miał więcej niż najniżej, to nie dostał nic. Witamy w klubie.
25 wrz 2017, 14:12
julita165
amnesia22
Wiem, że wywołam zaraz falę hejtu, ale jestem ciekawa co z podwyżkami dla kierowników (nie mylić z naczelnikami i ich zastępcami)... Tak samo od tylu lat najmniejszej złamanej złotówki nie przybyło. Jak jest mowa o podwyżkach to albo dostają pracownicy albo kadra z wyższych stanowisk, a przepraszam... kierownicy to KTO ... miło by było się w końcu dowiedzieć
Dokładnie. Ja nie dostałam żadnej podwyżki od 2008r ! ( pomijając stażowe ale to ma każdy i dodatek ucs ale droga na egzamin każdemu stoi otworem ). Raz, w 2016r. machnęłam na to ręką ale ile razy można. Każdy, nawet głupi i leniwy referent z jak najgorszymi ocenami, podwyżkę dostał w ciągu roku dwa razy. Nie potrafię w tej polityce doszukać się sensu.
Jestem za tym, aby każdy z nas dostał podwyżkę również kierownicy w porównaniu do Celników - ale bardzo zdziwiło mnie twoje podejście do referentów uważam, że w tej instytucji głupich i leniwych pracowników nie ma - jedyny problem to jest kwestia systemu motywacyjnego, przydziału odpowiedniej komórki oraz umiejętności zarządzania kadry kierowniczej.
25 wrz 2017, 15:16
Głupi i leniwi są, tak wśród referentów jak i kierowników. Chodziło mi tylko o to, że jednej grupie dano podwyżki bez względu na to co ktoś sobą reprezentuje, a drugiej nie dano nic. Nawet jeżeli ktoś jest wybitny. I to jest chore. Gdyby co roku były normalne waloryzacje to mogłabym zrozumieć że wyjątkowo postanowiono podnieść tylko najniższe pensję. Natomiast jeżeli przez 8 lat nikt nic nie dostał i nadal nie było dla wszystkich, to jednak moim zdaniem kryteria podziału powinny być inne.