Pomyślcie pracownicy z wieloletnim stażem a co za tym idzie doświadczeniem mają tyle samo lub nieznacznie więcej np. 80-100 zł brutto, ile ktoś nowo przyjęty, którego przydatność na początku pracy w US ogranicza się do czego? np. układania dokumentów wg alfabetu znajomości obsługi dziurkacza, ewentualnie obsługi ksero po uprzednim krótkim szkoleniu. I żeby było jasne nie mówię o zdobytych wcześniej w szkołach, na kursach, umiejętnościach bo te które są, na początku pracy są niewidoczne, mówię o przydatności w pracy w US na początku. Wiadomym jest, że nie powierzy się nowej osobie prowadzenia postępowania podatkowego, pisania decyzji, postanowień, sprawdzania zeznań podatkowych, nawet wprowadzania zeznań do bazy bo nowi na początku nie wiedzą z czym się to je, nie mówiąc również o przeprowadzeniu czynności sprawdzających, kontroli podatkowych i sporządzania protokołów, analiz, wniosków a także dokumentowaniu wszystkiego w bazie we wszelkich licznych ewidencjach. I jak nadal sądzicie , że nie powinno być różnic bo i ten i ten pracuje w US. Ktoś tu wcześniej umniejszał rolę, pracę wieloletnich pracowników. To należałoby zapytać a od kogo nowi pracownicy dowiadują się o tych wyżej opisanych rzeczach nabywają umiejętności co do sposobu ich wykonania jak nie mają pewności kogo pytają o radę. W wielu firmach przekazywana "wiedza" też ma swoją cenę. A tu mówi się, że w US wynagrodzenia powinny być takie same dla wszystkich bez względu na zajmowane stanowisko, powierzone zadania a nawet długość lat pracy. Rzeczywiście to tak motywuje, tylko do czego chyba do szukania innej pracy. I tu znowu górą młodzi, bo dla tych jest szansa znalezienia czegoś ale niestety w wiekiem szanse maleją. I tu chyba jest odpowiedź - należy dbać o młodych zeby zechcieli popracować i nabyć doświadczenie i nauczyć się od jeszcze pracujących (przed odejściem na emerytury) starych. O starych dbać nie trzeba bo i tak nie odejdą bo kto ich przyjmie prze emeryturą lub na kilka lat przed emeryturą.
Takie przemyślenia może mieć ktoś kto popracuje w US kilka dobrych lat. Gros nowych pracowników ma o sobie bardzo duże mniemanie i czasem wydaje mi się, że za grosz samokrytycyzmu i pokory. Zaznaczam, że nie wszyscy. A starzy, no cóż, pracują bo do emerytury kilka lat, czasem już nawet nie chce się szukać nic nowego. Często wypaleni, zrezygnowani ale w większości naprawdę starają się nauczyć czegoś młodych. Oj pesymizm mi się odezwał Też jestem starym pracownikiem . Pozdrawiam "starych" i "młodych".
Ostatnio edytowano 22 cze 2016, 21:55 przez andziak, łącznie edytowano 1 raz
22 cze 2016, 21:45
Re: Znowu bez podwyżek...
pisania decyzji, postanowień, sprawdzania zeznań podatkowych, nawet wprowadzania zeznań do bazy bo nowi na początku nie wiedzą z czym się to je, nie mówiąc również o przeprowadzeniu czynności sprawdzających,
Robiłem to w pierwszym roku pracy:)
23 cze 2016, 06:28
Ludzie szanujmy się wzajemnie :/ Jak czytam, że referenci obsługują tylko dziurkacz, podpierają ściany, albo że komisarze nic nie robią bo im się nie chce, to zaczynam rozumieć dlaczego Nas tak traktują na górze... Nie możemy sobie wzajemnie skakać do gardeł... Dobrze że młodzi dostali, teraz trzeba walczyć dalej aby godne podwyżki dostali wszyscy. Poziom frustracji jest niewiarygodnie wysoki, ale nie zaglądajmy innym do portfela i nie próbujmy wzbogacić się kosztem innych (bo to uwłaczające). Czy uważacie ze 2800 brutto to dużo... i że da się za to utrzymać rodzinę :/ bo ja nie sądzę. Wszyscy za mało zarabiamy za pracę którą wykonujemy.
23 cze 2016, 06:53
Czy ktoś z IS Kraków orientuje się, kiedy "idzie" czerwcowa wypłata i czy będzie już z podwyżką?
23 cze 2016, 10:22
Revenge
Czy ktoś z IS Kraków orientuje się, kiedy "idzie" czerwcowa wypłata i czy będzie już z podwyżką?
Z tego co wiem to czerwcowa wypłata ma iść z podwyżką ale kiedy to niewiem ( mam nadzieję że jutro ). Wyrównanie ma iść do 15 lipca, natomiast do końca czerwca mamy dostać angaże.
23 cze 2016, 10:58
Revenge
Idzie dzisiaj, tzn. już poszła
23 cze 2016, 12:03
czy wie ktoś kiedy ma iść wyrównanie w IS warszawa
23 cze 2016, 12:05
minifini
Revenge
Idzie dzisiaj, tzn. już poszła
A tak swoją drogą: czemu wypłata czerwcowa w IS Gdańsk idzie dopiero 28?
23 cze 2016, 12:26
Wiadomo czy wypłata IS Warszawa będzie już obejmowała podwyżkę i kiedy będzie wyslana? I kiedy przewidywana jest wypłata wyrównania?
23 cze 2016, 12:48
wypłata w is warszawa jutro już po podwyżce a kiedy wyrównanie nic nie wiadomo
23 cze 2016, 13:37
maryska88
A tak swoją drogą: czemu wypłata czerwcowa w IS Gdańsk idzie dopiero 28?
Bo 27-go jest poniedziałek
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
23 cze 2016, 16:42
majap18
wypłata w is warszawa jutro już po podwyżce a kiedy wyrównanie nic nie wiadomo
Wypłaty jutro ? A nie w poniedziałek ?
23 cze 2016, 16:50
Skarbek7
Revenge
Z tego co wiem to czerwcowa wypłata ma iść z podwyżką ale kiedy to niewiem ( mam nadzieję że jutro ). Wyrównanie ma iść do 15 lipca, natomiast do końca czerwca mamy dostać angaże.
Jesteście pewni że wypłata czerwcowa pójdzie z podwyżką bo ja dostałem bez podwyżki a mam mnożnik mocno poniżej 1,5 no chyba że jednak wliczali dodatek kontrolerski oraz dodatek za urzędnika służby cywilnej
23 cze 2016, 17:33
Jesteście pewni że wypłata czerwcowa pójdzie z podwyżką bo ja dostałem bez podwyżki a mam mnożnik mocno poniżej 1,5 no chyba że jednak wliczali dodatek kontrolerski oraz dodatek za urzędnika służby cywilnej
Wypłaty były już wcześniej zrobione, zanim naczelnicy dostali do zatwierdzenia podwyżki Więc teraz cierpliwie czekamy do 15 lipca