A ja mam nadzieję, że nazwiska kandydatów zostaną ujawnione. Ma to służyć właśnie jawności postępowań, bo władza (każda, jak do tej pory) unika, jak tylko może, wprowadzenia maksymalnej przejrzystości konkursów. Czekamy na informację o kandydatach, a MF gra na czas, żeby tylko nie dopuścić do ujawnienia nazwisk. Jest to oczywiste naruszenie prawa, o czym można się przekonać analizując stosowne przepisy (poniżej są wymienione). Trzeba zauważyć, że nawet w ustawie o ochronie danych osobowych - co najmniej trzykrotnie - jest mowa o maksymalnej przejrzystości naboru do służb publicznych. Tylko kto lubi, gdy ktoś z boku się przygląda?
Pan prof. Jan Vincent Rostowski Minister Finansów RP
W odpowiedzi na pismo znak AP2/016/1/SYW/08/BMI1-520/10736 z dnia 29 grudnia 2008 roku dotyczące odmowy przekazania danych o osobach, które przystąpiły do konkursów na kierowników jednostek organizacyjnych podległych Ministrowi Finansów uprzejmie informuję, że w przypadku nie przesłania w terminie 5 dni od daty otrzymania niniejszego pisma danych, o które prosiliśmy w piśmie znak SK/193/2008, o niezgodnej z prawem odmowie przekazania danych poinformujemy właściwe organy (w związku z art. 23 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej). Informuję i przypominam jednocześnie, iż w świetle: art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej stanowiącym, że ograniczenie w dostępie do informacji publicznej z uwagi na prywatność osoby fizycznej nie dotyczy „informacji o osobach pełniących funkcje publiczne, mających związek z pełnieniem tych funkcji, w tym o warunkach powierzenia i wykonywania funkcji”, art. 5 ust. 3 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej stanowiącym, że „nie można, z zastrzeżeniem ust. 1 i 2, ograniczać dostępu do informacji o sprawach rozstrzyganych w postępowaniu przed organami państwa, w szczególności w postępowaniu administracyjnym, karnym lub cywilnym, ze względu na ochronę interesu strony, jeżeli postępowanie dotyczy władz publicznych lub innych podmiotów wykonujących zadania publiczne albo osób pełniących funkcje publiczne - w zakresie tych zadań lub funkcji” art. 6 ust. 1 pkt. 3 lit. g) ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do in-formacji publicznej stanowiącym, że „udostępnieniu podlega informacja publiczna (…) o naborze kandydatów do zatrudnienia na wolne stanowiska, w zakresie określonym w przepisach odrębnych” organizator konkursów na stanowisko kierownicze w jednostce administracji rządowej, w przypadku złożenia wniosku o udostępnienie takich danych, ma bezwzględny obowiązek udzielenia informacji dotyczącej imion i nazwisk osób, które przystąpiły do konkursu. Stwierdzam także, że w naszym piśmie znak SK/193/2008 prosiliśmy o przedstawienie pełnej listy zgłoszonych kandydatów do konkursów z przyporządkowaniem do poszczególnych urzędów skarbowych, nie zaś – jak sugeruje się w piśmie Ministerstwa Finansów znak AP2/016/1/SYW/08/BMI1-520/10736 „ostatecznej” listy kandydatów na stanowiska naczelników poszczególnych urzędów skarbowych. Zauważam także z przykrością i zaniepokojeniem, że stanowisko Ministerstwa Finansów zawarte w piśmie AP2/016/1/SYW/08/BMI1-520/10736 zdaje się wskazywać, że prowadzona jest swoista gra na zwłokę, co może potwierdzać promowaną w mediach przez niektóre osoby tezę, że konkursy organizowane według nowych zasad będą przeprowadzane w sposób niekoniecznie obiektywny.
T.Ludwński<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
Ostatnio edytowano 07 sty 2009, 12:17 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz
07 sty 2009, 12:16
Fatality
... Mróz wbrew pozorom jest zdrowy... w przeciwieństwie do zmian. Tj w przeciwieństwie do zmiennej pogody ... Ciekawe - chociaz raz w jedej wiadomości często zostało użyte powiedzenie "na pewno". Zobaczymy.
Mróz w kontekście kurka z gazem, o ile ktoś gazem grzeje
"Na pewno" - pożyjesz, uwidzisz.
Co do jawności danych uczestników. Jestem przeciwny ujawnieniu danych z powodu możliwości "umilenia" życia uczestnikom konkursu przez obecnych p.o. szefów. Jeśli ktoś nie zdaje sobie z tego sprawy to znaczy że nie wie, jak podli mogą być ludzie i w jakim stopniu potrafią wykorzystać swoją zwierzchność do u.....enia potencjalnego przeciwnika. Kto bierze udział będzie wiadomo po części pisemnej, bo dłużej się tego nie da ukryć. Nawet dobry wynik w części pisemnej nie gwarantuje sukcesu. Ktoś z dużą wiedzą ale bez daru jej prezentowania w ładnym opakowaniu popłynie w rozmowie. I odwrotnie. Takie jest moje zdanie.
07 sty 2009, 13:20
Nie jest to dla nie argument za utajnieniem kandydatów. W większości przypadków szefowie doskonale i bez tego wiedzą, kto startuje. Skąd? Chociażby stąd, że trzeba było brać zaświadczenie z kadr o zatrudnieniu...
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
07 sty 2009, 14:29
A otóż nie do końca wiedzą. i dobrze. Jeżeli potencjalni kandydaci wzięli takowe zaświadczenie. A jak ktoś z UKS albo IS staruje do US? A jeśli załączył oświadczenie o niedołączeniu zaświadczenia z obawy przed szykanami w obecnym miejscu pracy? To co, odrzucą? Bo moim zdaniem nie. Są w stanie w trzy minuty sprawdzić czy pracuje w US.
Opublikowanie listy kandydatów z przyporządkowaniem ich do US to jest zły pomysł z powodu jaki już podałem. Przytoczę ci przykład. Jak do naszej p.o. doszły słuchy że ktoś na jej miejsce ma przyjść, to pędem pognała do IS aby temu komuś :dupa: obrobić. Co prawda niewiele jej to dało, bo i tak na dwa miesiące przed konkursami popłynęła, ale zapewniam Cię, podłość ludzka nie zna granic. Taki fakt miał miejsce pewnie już w niejednym US.
Wiesz jaka byłaby dyskusja, jakby się na tym portalu licytowali kto jest lepszy od kogo? Już sobie to wyobrażam. <_<
Jak już się upierasz przy opublikowaniu listy kandydatów to raczej nie na podstawie ustawy o informacji publicznej, może raczej ustawy na podstawie której przeprowadzany jest konkurs? Nie wiem, nie znam jej treści, a szkoda mi czasu na jej czytanie ale może by tam coś było na temat publikowania listy kandydatów spełniających kryteria formalne? Na więcej bym nie liczył.
07 sty 2009, 15:01
Jest to informacja publiczna nie podlegająca ochronie danych osobowych.
07 sty 2009, 16:09
Fatality
<!--quoteo(post=40063:date=07. 01. 2009 g. 11:06:name=ratatuj2)--><div class='quotetop'>(ratatuj2 @ 07. 01. 2009 g. 11:06) [snapback]40063[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Zdrówka, bo mróz za oknem straszny jest.
Mróz wbrew pozorom jest zdrowy... w przeciwieństwie do zmian. Tj w przeciwieństwie do zmiennej pogody ... Ciekawe - chociaz raz w jedej wiadomości często zostało użyte powiedzenie "na pewno". Zobaczymy. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Ciekawe czy na teście wiedzy będzie pytanie o minimalną temteraturę w pomieszczeniach biurowych wg norm BHP. Dla niektórych szefów 15 st. z tendencją spatkową jest OK. :za2:
podpowiedź minimum 18 st. C - sankcja - grzywna z art. 283 k.p.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
07 sty 2009, 16:57
ratatuj2
A otóż nie do końca wiedzą. i dobrze. Jeżeli potencjalni kandydaci wzięli takowe zaświadczenie. A jak ktoś z UKS albo IS staruje do US? A jeśli załączył oświadczenie o niedołączeniu zaświadczenia z obawy przed szykanami w obecnym miejscu pracy? To co, odrzucą? Bo moim zdaniem nie. Są w stanie w trzy minuty sprawdzić czy pracuje w US.
A tu to już z pewnością się mylisz - brak dokumentów wymaganych regulaminem konkursu powinien skutkować odrzuceniem kandydatury. Jeżeli kandydat obawia się szykan aktualnego p.o. NUS'a to z pewnością nie nadaje się na tak stresujące i wymagające hartu ducha stanowisko.
____________________________________ Dobrze wiedzieć, że Ci na górze... to tacy sami durnie jak Ci na dole... tylko siedzą wyżej...
07 sty 2009, 17:05
inspektor
Jest to informacja publiczna nie podlegająca ochronie danych osobowych.
Załóżmy że znam (mam) listę wszystkoich kandydatów, czy mogę ją tu opublikować, powiedzmy tylko imię i nazwisko?
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
07 sty 2009, 18:55
zielonka
<!--quoteo(post=40073:date=07. 01. 2009 g. 16:09:name=inspektor)--><div class='quotetop'>(inspektor @ 07. 01. 2009 g. 16:09) [snapback]40073[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Jest to informacja publiczna nie podlegająca ochronie danych osobowych.
Załóżmy że znam (mam) listę wszystkoich kandydatów, czy mogę ją tu opublikować, powiedzmy tylko imię i nazwisko? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Wildstein się nie wahał a Ty masz wątpliwości? Śmiało! :piwo:
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
07 sty 2009, 19:57
kominiarz
<!--quoteo(post=40082:date=07. 01. 2009 g. 18:55:name=zielonka)--><div class='quotetop'>(zielonka @ 07. 01. 2009 g. 18:55) [snapback]40082[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--quoteo(post=40073:date=07. 01. 2009 g. 16:09:name=inspektor)--><div class='quotetop'>(inspektor @ 07. 01. 2009 g. 16:09) [snapback]40073[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Jest to informacja publiczna nie podlegająca ochronie danych osobowych.
Załóżmy że znam (mam) listę wszystkoich kandydatów, czy mogę ją tu opublikować, powiedzmy tylko imię i nazwisko? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Wildstein się nie wahał a Ty masz wątpliwości? Śmiało! :piwo: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Zielonka ma większy bagaż ostrzeżeń, to i decyzja trudniejsza :piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
07 sty 2009, 20:00
wjawor
… Zielonka ma większy bagaż ostrzeżeń, to i decyzja trudniejsza :piwo:
No mam , zawsze w wigilię 24 grudnia były usuwane, jednak Toga chyba zmienił wyznanie, liczyłem po cichu, że przeszedł na Prawosławie, ale jak wczoraj też nie zniknęły to…
A wracając do listy to mogę ją publikować w odcinkach, jest to kilkaset nazwisk.
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
07 sty 2009, 20:36
Fatality
A tu to już z pewnością się mylisz...
Mam nadzieję że się mylę, i że powinno być jak mówisz. Oby tak się stało.
07 sty 2009, 20:48
zielonka
No mam , zawsze w wigilię 24 grudnia były usuwane, jednak Toga chyba zmienił wyznanie, liczyłem po cichu, że przeszedł na Prawosławie, ale jak wczoraj też nie zniknęły to… (...)
Może zmieniły się priorytety... Ilość ostrzeżeń pozostała bez zmian ( też to zaobserwowałem :piwo: ), za to zmniejszyła się liczba postów. Ale żeby oddać sprawiedliwość - Adminom też. Już nie szokują ilością idącą w setki tysięcy...
Ostatnio edytowano 07 sty 2009, 20:52 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz
07 sty 2009, 20:49
zielonka
No mam , zawsze w wigilię 24 grudnia były usuwane, jednak Toga chyba zmienił wyznanie, liczyłem po cichu, że przeszedł na Prawosławie, ale jak wczoraj też nie zniknęły to…
Nie martw się, został Ci jeszcze chiński Nowy Rok (to chyba jakoś w lutym)
Ostatnio edytowano 07 sty 2009, 21:01 przez ratatuj2, łącznie edytowano 1 raz