Re: Znamy zasady wyboru nowych NUSów, znamy wyniki
Nie jest przecież problemem dla nie tylko dla dochodowca, ale i dla każdego zjadacza chleba, że małżonkowie mogą być łącznie opodatkowani na wspólny wniosek złożony w zeznaniu rocznym, do czyich dochodów należą przychody z karty podatkowej czy ryczałtu ewidencjonowanego, kc - to podstawy, jak i przepisy ustawy o służbie cywilnej, kodeksu pracy (toć NUS to pracodawca) - postawy, jasne powinno być co stanowi podstawę opodatkowania VAT, czy że o zaliczeniu na poczet zaległości wydaje się postanowienie, na które służy zażalenie, i inne z OP, jakie są zadania NUS-a, DIS-a, a i egzekucja nietrudna,
26 mar 2013, 00:47
filip1
Nie jest przecież problemem dla nie tylko dla dochodowca, ale i dla każdego zjadacza chleba, że małżonkowie mogą być łącznie opodatkowani na wspólny wniosek złożony w zeznaniu rocznym, do czyich dochodów należą przychody z karty podatkowej czy ryczałtu ewidencjonowanego, kc - to podstawy, jak i przepisy ustawy o służbie cywilnej, kodeksu pracy (toć NUS to pracodawca) - postawy, jasne powinno być co stanowi podstawę opodatkowania VAT, czy że o zaliczeniu na poczet zaległości wydaje się postanowienie, na które służy zażalenie, i inne z OP, jakie są zadania NUS-a, DIS-a, a i egzekucja nietrudna,
Filip ma rację. Pytania były banalnie proste. Uważam, że brakuje takich kandydatów jak Filip. W końcu mielibyśmy mądrych, znających się na podatkach, prawie pracy, zamówieniach publicznych, służbie cywilnej, prawie cywilnym, prawie konstytucyjnym, itd. naczelników. A tak mamy co mamy.
26 mar 2013, 12:04
Martiska
filip1
Filip ma rację. Pytania były banalnie proste. Uważam, że brakuje takich kandydatów jak Filip. W końcu mielibyśmy mądrych, znających się na podatkach, prawie pracy, zamówieniach publicznych, służbie cywilnej, prawie cywilnym, prawie konstytucyjnym, itd. naczelników. A tak mamy co mamy.
Zgadzam się. Pytania nie są bajecznie trudne, to raczej podstawy. Z marszu, bez przygotowania, nie znam wszystkich odpowiedzi, albo choć 40/50, ale zakładam, że jeśli kandydat przygotowywał się to winien zdać taki test bez trudu.
26 mar 2013, 20:13
Tylko dlaczego skoro ten test był tak banalnie prosty, tak mało osób zdało. Ile osób, które tak twierdzą, choć raz pojechało na konkurs i spróbowało jak to jest, żeby potem móc napisać na forum byłem, napisałem i dostałem np. 45 punktów.
26 mar 2013, 20:55
Dalej podtrzymuję, iż pytania są z podstaw. Dodam jeszcze, że taki test jest łatwiejszy dla osoby, która zajmowała stanowisko vicka, czy DIS-a lub NUS-a, gdyż z całą pewnością z tymi ogólnymi problemami się zetknęła i może "z marszu" zakreślać. Jeżeli ktoś pracował tylko w jednej komórce musi poczytać ustawy. Kks może sobie darować, bądź poczytać ogólnie i strzelać. Inne ustawy wystarczy przejrzeć. Podtrzymuję też, że jedna z trzech odpowiedzi jest w sekundę do wyeliminowania z uwagi na jej dziwaczność.
26 mar 2013, 21:33
darkk
Tylko dlaczego skoro ten test był tak banalnie prosty, tak mało osób zdało. Ile osób, które tak twierdzą, choć raz pojechało na konkurs i spróbowało jak to jest, żeby potem móc napisać na forum byłem, napisałem i dostałem np. 45 punktów.
Byłem, zdałem, nie powołano mnie. Nie pamiętam dokładnie ile miałem z testu: 40, albo 42 punkty (trochę czasu już minęło).
27 mar 2013, 17:20
Karnista2
Byłem, zdałem, nie powołano mnie. Nie pamiętam dokładnie ile miałem z testu: 40, albo 42 punkty (trochę czasu już minęło).
Karnisto drogi napisz proszę coś więcej o drugiej części egzaminu. Jak wyglądały te zadanka?
27 mar 2013, 18:54
Zadania są dwa. Z dochodowego (prawne albo fizyczne) i z VAT. Zadanie tekstowe ma na celu sprawdzenie praktycznego rozumienia przepisów na podstawowym poziomie. Np. Podatnik miał zakupy za X zł, sprzedaż za Y zł. Oblicz czy ma podatek do wpłaty, czy do zwrotu (przeniesienia). Czyli wypełnienie VAT-7 na podstawowym poziomie. Może być mały myk np. że podatnik kupił samochód, gdzie jak pamiętam można był odliczyć VAT, ale nie więcej niż 5000 zł, potem bodaj 6000 zł (chodziło o te samochody z kratką, czy jakoś tak, nie pamiętam szczegółów, na co dzień nie zajmuję się wymiarem). Podobnie dochodowy, że jest rezydentem w RP, miał dochody z czegoś tam i jeszcze czegoś, koszty, oblicz. Czyli wypełnienie PIT, też raczej podstawy. Żadnych cudów nie wymagają, każdy kto rozumie mechanizm - konstrukcję danego podatku, uzbiera z tych zadań określone minimum punktów (5 na 10, czy jakoś tak). Operują w zadaniu kwotami np. 19000 itp. tzn. nie trzeba kalkulatora (nie wolno i tak go mieć) by wyliczyć to w pamięci, czy na kartce.
27 mar 2013, 19:34
Zgadzam się z DARKK-iem. Drogi FILIPIE1 przygotuj się, pojedź, napisz i daj od razu na forum numerek pod jakim jesteś zakodowany żebyśmy mogli sprawdzić po ogłoszeniu wyników ile punktów dostałeś a nie potem ściemniać, że zabrakło punktu lub dwóch. Pytania nie były może mega trudne aczkowiek ilość wiedzy do pochłonięcia ogromna i przy czytaniu kolejnej ustawy zapominasz to czego szczegółowo nauczyłeś się z poprzedniej. Zza komputera każdy jest mądry - tam dochodzą nerwy i stres. Byłem, przeżyłem, wiem...
28 mar 2013, 10:03
Fiskal
Zgadzam się z DARKK-iem. Drogi FILIPIE1 przygotuj się, pojedź, napisz i daj od razu na forum numerek pod jakim jesteś zakodowany żebyśmy mogli sprawdzić po ogłoszeniu wyników ile punktów dostałeś a nie potem ściemniać, że zabrakło punktu lub dwóch. Pytania nie były może mega trudne aczkowiek ilość wiedzy do pochłonięcia ogromna i przy czytaniu kolejnej ustawy zapominasz to czego szczegółowo nauczyłeś się z poprzedniej. Zza komputera każdy jest mądry - tam dochodzą nerwy i stres. Byłem, przeżyłem, wiem...
Bardzo dobrze piszesz, w domciu w foteliku wszystko jest łatwe, proste i przyjemne. Żeby o czymś mówić trzeba najpierw spróbować.
28 mar 2013, 18:17
ok, tylko że to są testy dla naczelników, a nie starszych referentów (bo od tych wymaga się takiej wiedzy nawet na zastępstwo)...
28 mar 2013, 18:40
Nie przesadzajcie, pytania nie były trudne. Nie mogę zrozumieć, że z zadań max. ilość punktów otrzymało tak mało osób. W końcu zdawali ludzie, którzy pracują w urzędach i nie przyjmuję do wiadomości, że prostych zadań nie zrobią. W końcu z kim pracownik/kierownik ma rozmawiać? - z osobą, która nie ma pojęcia albo je myli z kks czy egzekucji. A jeżeli nie zrobił zadań to i PIT,CIT i VAT a gdzie reszta. Może tym trudniej mi ich zrozumieć bo jestem wśród was ale ze zdanym egzaminem na doradcę podatkowego. Fajna sprawa, zdawajcie będzie nas więcej.
28 mar 2013, 20:57
Ciekawe, czy z tych co zdali będą powołani na NUS. Praktykuje się przecież, że i tak obsadzani są "swoi" na p.o.
29 mar 2013, 18:20
Komisja do przeprowadzenia konkursu na stanowiska dyrektorów izb skarbowych informuje, że część pisemna konkursu odbędzie się w dniu 21 maja 2013 r. o godz. 900, w sali 4440AB, w Ministerstwie Finansów, Warszawa, ul. Świętokrzyska 12.
Tyle widać na stronie MF, ktoś wie coś więcej?
Do 22 kwietnia można było składać dokumenty na konkurs na stanowisko Dyrektora Izby Skarbowej w Opolu .Zaś do do 25 kwietnia 2013 r każdy z uczestników powinien przesłać koncepcje zarządzania dotyczącą IS w Opolu.