Teraz jest 05 wrz 2025, 19:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Prowizja w egzekucji 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 gru 2015, 16:32

POSTY        11
Post Re: Prowizja w egzekucji
Idąc tokiem rozumowania "Sylwiaegz" proponuję:

Obniżyć wskaźniki wszystkim byłym celnikom i podnieść wszystkim pozostałym pracownikom ! (pieniązków napewno wystarczy) :D
Wszyscy z KAS na tym skorzystają  :piwo:
Dziękuję za uwagę  :D

04 lip 2017, 21:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 sie 2014, 13:10

POSTY        29
Dziubas                    

Może napisz coś o pracy kontroli, gdzie nie ma prowizji a wpływy ogromne. Nie można promować finansowo jednych kosztem drugich. Praca w kontroli obejmuje u mnie teren całego województwa i też nie trwa 8 godzin.

Po co tłumaczyć i tak nie wytłumaczysz. Ja nawet nie zamierzam tego robić... Chyba wszędzie jest gadka jak to egzekucja pracuje a reszta nie... Tylko bez reszty finalnie żadnych tytułów by nie było...

Skarbek1972                    

Na Dln.Śl. pracownicy US już w czasie trwania kontroli mają obowiązek zabezpieczania ujawnionych uszczupleń na majatku Spółki (wniosek o ujawnienie majątku potem postanowienie o zabezpieczeniu) i poza 15-20% dodatkiem kontrolerskim (który,  parafrazując przysłowie, na pstrym koniu jeździ) nie mają z tego tytułu innych gratyfikacji:(

Kontrola to wydaje chyba tylko postanowienia o przedłużeniu terminu zwrotu podatku. Decyzje o zabezpieczenie to działka SEW. Swoją drogą to jedyna szansa, żeby był jakikolwiek efekt działania kontroli i postępowań, bo przy wydaniu decyzji zazwyczaj wszystko jest już posprzątane jak należy:D. A tak z zaskoczenia czasem coś wpada.

04 lip 2017, 22:11
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2017, 07:40

POSTY        177
No niestety, w moim US kontrola musi być jak orkiestra. Wszystko pod mierniki!

05 lip 2017, 07:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2007, 10:33

POSTY        16
Tylko bez reszty finalnie żadnych tytułów by nie było...

Bez reszty finalnie tytuły by były, zapominasz lub nie wiesz, że większość tytułów jest od wierzycieli innych niż NUS. Idąc tym tokiem należałoby podziękować w jakieś "prowizyjnej" formie wszystkim dłużnikom, bo to w końcu dzięki tym, którzy nie płacą egzekucja ma kasy jak lodu i może  pije-===[

05 lip 2017, 11:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2016, 06:38

POSTY        37
Referencik                    

anonymous82                    

A jakim cudem Sylwio pracując tyle lat w EG w cle trafiłaś aktualnie do rachunkowości. Przecież polecenie Banasia mówiło wprost że egzekucja idzie za zadaniami do egzekucji w US. U nas z cześć osób nie chciała tam iść a nawet nikt nie chciał z nimi gadać. Polecenie i koniec. Wiem że w innych IC było dokładnie to samo więc pleciesz bzdury. Piszesz że miałaś pobrania w terenie w IC. Przecież poborcy w cle mieli max 50% dodatku do zasadniczej. Coś czuję tu trolla...

To mimo wysokiego wynagrodzenia celnicy mieli jeszcze dodatek ?  :blink:

justice                    

Tyle, że w prowizji nie są uwzględnienie np. pracownicy SW , którzy znaleźli majątek z którego to egzekucja prowizję pobiera.

Pracujesz w SW ? Jeżeli tak to ile razy poinformowałaś dział egzekucji o ustalonym przez siebie majątku ?
Bo w moim US od momentu utworzenia komórki SW ja takiej informacji nie dostałem ani razu  :angry2:

Ja pracuję w SEW od roku i już kilka razy po umorzonym postępowaniu przez egzekucję odnajdywaliśmy majątek zobowiązanego. Mało tego - dłużników znajdujemy w innych krajach i wtedy egzekucja ma na tacy podane skąd ma ściągać pieniądze. W takich przypadkach oczywiście SEW nie dostaje prowizji, choć powinno.  :zly1:

05 lip 2017, 12:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2016, 06:38

POSTY        37
Co do wierzyciela:
- poszukiwanie i wskazywanie egzekucji majątku dłużnika po umorzonym wcześniej postępowaniu
- zastawy skarbowe i hipoteki - jak widzę, że się źle w Spółce dzieje to od razu zabezpieczam zaległości na czym tylko się da
Dzięki mojej pracy w zeszłym miesiącu pozyskałam 200 tys., których egzekucja nie byłaby w stanie pozyskać, gdyby nie dokonany przeze mnie wpis hipoteki przymusowej - a tak przy sprzedaży nieruchomości przez Spółkę została spłacona cała zaległość.

05 lip 2017, 12:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2017, 09:19

POSTY        229
Cieszę się. że wreszcie obudzili się ludzie z innych komórek i zobaczą, jaką pracę wykonuje SEW, SKP i inni dzięki którym wpływa kasa a którzy prowizji nie mają. Egzekucja nie może być tak zarozumiała.

05 lip 2017, 13:56
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 paź 2009, 08:05

POSTY        3
Sylwiaegz                    

dyskusja jest o prowizji w egzekucji. Czy jest racjonalna i dlaczego. Wyraź swoją opinię i uzasadnij.

Cytat z uzasadnienia do rozporządzenia prowizyjnego z 2015r:

Nowe rozwiązania w zakresie wynagrodzenia prowizyjnego pracowników komórek egzekucyjnych urzędów skarbowych mają przede wszystkim zapewnić skuteczniejsze odzyskiwanie należności pieniężnych i zwiększenie wpływów do budżetu państwa, poprzez zwiększenie nacisku na efektywność prowadzonych egzekucji oraz właściwy dobór środków egzekucyjnych.

Sylwiaegz                    

Wszyscy w IC zarabialiśmy godnie (2,5-3), niezależnie od działu.(...) Gdyby środki z tych prowizji trafiły do wszystkich pracowników to nie pracowalibyście za marne 1,61 tylko być może za 2,5.
Sylwia

No comments

06 lip 2017, 13:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 sty 2008, 12:30

POSTY        94
Każdy wpis  tutaj utwierdza mnie w przekonaniu, że należy oddzielić egzekucję od reszty i najlepiej połączyć z egz. sądową w jedno.

06 lip 2017, 14:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:23

POSTY        81

należy oddzielić egzekucję od reszty i najlepiej połączyć z egz. sądową w jedno

Z obowiązkiem zrobienia aplikacji komorniczej i zdania egzaminu komorniczego. Jak równać, to na całego. Powodzenia!

07 lip 2017, 06:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2009, 07:33

POSTY        72
Zapomniałeś dodać że trzeba mieć też studia prawnicze :)

07 lip 2017, 12:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2017, 09:19

POSTY        229
My w kontroli mamy studia prawnicze. Zdany egzamin inspektora kontroli skarbowej po aplikacji administracyjnej o której większość nowo przyjętych nie ma pojęcia tylko prowizji nam nie wypłacają od znacznych wpływów do budżetu.

07 lip 2017, 16:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2013, 13:10

POSTY        31
Wrzucanie wszystkich do jednego worka na pewno rozwiąże jakikolwiek problem. Również mam skończoną aplikację choć inną, również mam skończone studia prawnicze i ani się z tym nie czuję lepszy ani gorszy. Na każdym stanowisku spotykam człowieka z różnym poziomem wiedzy. W każdym dziale niestety przez stworzony system są potrzebni tzw. klepacze, a gdyby wszyscy byli prawnikami w urzędzie to czuję, że dopiero byłby spór :) Wg mnie w większości Urzędów najbardziej niedocenieni są ludzie od spraw karno skarbowych. A egzekucja w US to wg mnie swoista specyfika charakteru i zakresu pracy. Widzę, że tylko widzicie pryzmat prowizji, a raczej podglądu zeznań rocznych w systemie POLTAX. Rozumiem boli poziom zarobkowania, tylko jednocześnie możemy się czepnąć wszelkich kominów płacowych. Powtarzam sprawiedliwości nie ma i nie będzie. Licytowanie na poziom wiedzy w mojej ocenie nie doprowadzi do czegokolwiek pozytywnego. Porównywać egzekucję z kontrolą to jak porównywać karnistę z cywilistą, jak ginekologa z kardiologiem itd itp. Jestem za tym żeby faktycznie godnie płacić za wykonaną robotę, a nie warunkować ją wielokrotnie przypadkiem. Tylko, że idziemy w stronę korporacji a tam liczy się dany miernik. W egzekucji również nie dostaniesz złotówki za sprawy nad którymi siedzisz miesiącami a nawet latami a mimo to ją robisz bo wymagają tego przepisu i stosunek pracy. W więkoszości dostali po tyłku ludzie którzy pracowali latami na jakość i poziom funkcjonowania Urzędów i co myślicie, że winna temu jest egzekucja, albo jeszcze dosadniej otrzymywana prowizja?

07 lip 2017, 17:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA31 lip 2010, 12:57

POSTY        61
"Czterech absolwentów wsiadło do samochodu.
Samochód nie chce zapalić
Mechanik: Pewnie zepsuty rozrusznik
Elektryk: Rozładowany akumulator
Chemik: Zanieczyszczenia w benzynie
Prawnik: A ja studiuje prawo"
Niby anegdota a ile w niej prawdy:P Co nie Dziubas:)
My na obsłudze skończyliśmy administrację i mimo że ten kierunek powinien dominować w administracji podatkowej to jest niesłusznie marginalizowany. Prawnicy to przeceniony zawód. Jedni tworzą poj%63ne przepisy tylko po to aby inni mieli pracę przy ich interpretowaniu. Ja jestem zdania że podatki powinny być oparte w 70% na matematyce w niej to nie ma miejsca na interpretacje.
Ja się nie dziwię że wszyscy na forum mają problemy w kontaktach z egzekucją. Skoro wszyscy czyhają na ich prowizje a z zazdrości do gardła by się im rzucili. Zamiast się kłócić chodźmy z nimi na wódkę. Bo jak tylko zabiorą prowizję większość z nich odejdzie z roboty a wtedy ty pani Elu czy Zosiu czy pan panie Tadku będziesz wrzucona do egzekucji i za odrobinę lepszą kasę pójdziesz w teren napisać protokół z pijakiem od którego j%^bie na odległość lub będziesz z zapałem wysyłać zajęcia(jak się podzieli prowizję po "równo" na wszystkich pracowników to kierownik może z 500 zł będzie miał więcej a zwykły to aby 100zł dostał to będzie dobrze).
Poza tym uszczęśliwianie siebie kosztem innych to nie po chrześcijańsku.

07 lip 2017, 18:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 208 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona