Cenami transferowymi i optymalizacją zajmowały się UKSy i to już od lat dziewięćdziesiątych i miały w tym sukcesy. Wyspecjalizowane USy robią to od niedawna i według mojej wiedzy raczej z mizernym skutkiem. We wszelkich danych udostępnianych przez MF do 2016 r. ustalenia UKSów w tym zakresie były wielokrotnie wyższe niż ustalenia US. Poza tym nie ograniczałbym rozumienia kontroli dużych podmiotów wyłącznie do cen transferowych i optymalizacji. Zapewniam was, że w tych podmiotach występuje również przestępczość, z tym, że bardziej wyrafinowana i trudniejsza do wykrycia,wymagająca większej wiedzy od kontrolujących (można zrobić przekręt w dresie i z bejsbolem, a można w garniturze od Armaniego). Takie kontrole też były robione w UKS, ale jakoś wszyscy o nich zapomnieli. Czy będą robić to celnicy?
04 sty 2018, 18:43
Re: Przyszłość komórek kontroli w UCS
ancymon
Czy będą robić to celnicy?
Jacy celnicy? Pisałem wcześniej, że prawdopodobnie zaproponują mundur części kontrolujących. To byłoby logiczne. Z jakiś powodów pogłoski o przeglądach kadrowych w UCS-ach się biorą. W przypadku transferu części pracowników kontroli do US-ów, ci co pozostaną zostaną (prawdopodobnie) funkami i tyle. Jeśli ceny transferowe będą w gestii UCS-ów, to przecież kontrole te też można robić w mundurach. W tym roku dużo funkcjonariuszy z byłych UC pójdzie na emeryturę mundurową, zostaną etaty (część tych etatów pewnie zabiorą). Myślę, że góra też czeka na dane co do ilości złożonych wniosków o wcześniejszą emeryturę.
04 sty 2018, 19:00
To prawda. Cały czas coś się kręci wokół UCS i ilość koncepcji co do dalszego ich działania cały czas się zmienia. Przecież ma wejść nowa struktura UCS w każdym woj. zbliżona do siebie. Nikt nie wie dokładnie o co w niej chodzi. Mają być nowe regulaminy organizacyjne. Część pracowników ma podobno odejść do US do JPK, bo doszli drobni. Ci z UCS co są na podyplomówce z optymalizacji ma zostać zatrudniona w Stolicy. To ma być dział zajmujący się wyłącznie tym tematem. Typowymi kontrolami mają zajmować się wyspecjalizowane US. W ogóle to w każdym woj. inaczej wygląda temat kontroli w US. W jednym rozwiązuje się komórki a w innych nie. Jedno jest pewne, to nie koniec reformy w UCS.
05 sty 2018, 09:54
BUDDA1PYSIA, dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienie. W niektórych komórkach cisza na ten temat. Nic nie wiadomo w kwestii zmian, a już tym bardziej o ich kształcie i terminie. Pozdrawiam.
05 sty 2018, 10:27
Nie sądzę aby doszło do tego, że wszyscy czy też większość w kontroli była funkami. To oznacza szybsze emerytury dla większej liczby osób i dodatkowe obciążenie budżetu.
09 sty 2018, 20:27
NOWY, dlatego większość z kontroli przejdzie do US-ów.
09 sty 2018, 20:52
nowy
Nie sądzę aby doszło do tego, że wszyscy czy też większość w kontroli była funkami. To oznacza szybsze emerytury dla większej liczby osób i dodatkowe obciążenie budżetu.
Jakie wcześniejsze emerytury? Jaka jest średnia wieku w kontroli byłego UKS-u? Weź na przykład mnie: zrobili mnie funkiem w wieku 44 lat czyli na wcześniejszą mundurową emeryturę mógłbym teoretycznie przejść w wieku 69 lat. Na faktycznie wcześniejszą emeryturę łapią się ludzie poniżej 40-tki.
10 sty 2018, 06:27
Czytając wszystkie powyższe posty nasuwa mi się taka myśl, skąd Wy macie takie newsy? U mnie w UCS od jakiegoś czasu krążą, też takie plotki ale po rozeznaniu ich żródła wynika iż są one oparte na informacjach ze skarbowców albo własnych domysłach. Nawet gdyby, rzekome przeniesienie ludzi z kontroli celno-skarbowej do USów miało nastąpić, to najpierw musiałoby dojść do zwolnień/ redukcji w Usach. Z tego co wiem, to był olbrzymi problem z przeniesieniem celników od akcyzy i cła do US bo najzwyczajniej nie było dla nich miejsca tam. Ponadto, mam info, że po dzis dzień niektórzy dalej siedzą tam gdzie siedzeli, bo nie ma miejsca w US. Także wieści o włączeniu pionu kontroli celno-skarbowej do USów traktowałbym jako legendę. Pozdrawiam
10 sty 2018, 15:16
Piszesz zbyt ogólnie o US. Musisz zwrócić uwagę na fakt, że w Urzędach Skarbowych, zwłaszcza Wyspecjalizowanym, brakuje bardzo ludzi w SKP, czy w kontroli oraz w niektórych US w SKA, czyli w analizach. Mowa jest przecież o przejściu tylko kontroli głównie dlatego, żeby była w jednym miejscu i jak będzie w US szybciej można reagować i wysłać kontrolę do podatnika, a poza tym upiecze się dwie pieczenie przy jednym ogniu, gdyż w UCS zostaną tylko funkcjonariusze i rozwiąże się problem z nierównym traktowaniem - m. in. rozbieżnościach w funduszu nagród, ZFŚS itd. Będzie to odrębna jednostka, która będzie mogła mieć zupełnie inne uposażenie, itd. To tylko tak z grubsza.
10 sty 2018, 15:34
Maoista
Czytając wszystkie powyższe posty nasuwa mi się taka myśl, skąd Wy macie takie newsy? U mnie w UCS od jakiegoś czasu krążą, też takie plotki ale po rozeznaniu ich żródła wynika iż są one oparte na informacjach ze skarbowców albo własnych domysłach. Nawet gdyby, rzekome przeniesienie ludzi z kontroli celno-skarbowej do USów miało nastąpić, to najpierw musiałoby dojść do zwolnień/ redukcji w Usach. Z tego co wiem, to był olbrzymi problem z przeniesieniem celników od akcyzy i cła do US bo najzwyczajniej nie było dla nich miejsca tam. Ponadto, mam info, że po dzis dzień niektórzy dalej siedzą tam gdzie siedzeli, bo nie ma miejsca w US. Także wieści o włączeniu pionu kontroli celno-skarbowej do USów traktowałbym jako legendę. Pozdrawiam
Brak miejsc w us ?! Ubytki kadrowe w ciągu ostatnich kilku lat bywają na poziomie 15-20 procent. Każdy NUS z pocałowaniem ręki przyjmie dodatkowych pracowników. Inna sprawa to jakość, z UC przyszły takie kwiatki, które mają problem i to poważny z obsługą Worda. Oczywiście nie wszyscy, ale wiadomo i jest to zupełnie zrozumiałe, że decydenci z IC też wykorzystali okazję żeby się różnych "orłów" pozbyć.
10 sty 2018, 19:23
julita165
Maoista
Brak miejsc w us ?! Ubytki kadrowe w ciągu ostatnich kilku lat bywają na poziomie 15-20 procent. Każdy NUS z pocałowaniem ręki przyjmie dodatkowych pracowników. Inna sprawa to jakość, z UC przyszły takie kwiatki, które mają problem i to poważny z obsługą Worda. Oczywiście nie wszyscy, ale wiadomo i jest to zupełnie zrozumiałe, że decydenci z IC też wykorzystali okazję żeby się różnych "orłów" pozbyć.
US przyjmie ludzi? A co, potrzeba ich do kopertowania i archiwizacji? A może na zastępstwo, a po paru miesiącach wynocha na bruk, albo na następne zastępstwo?
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
11 sty 2018, 07:07
Jak słyszę, czcze przechwałki na temat znajomości worda i excela, to mi się słabo robi. Co do jakości to też się można uśmiać albo podpytać w Big 4 co o nas sądzą.
USy mają ubytki kadrowe, które są nieuzupełnialne - brak etatów. Tak jak to podniósł @GYOKURO
11 sty 2018, 08:37
MAOISTA zauważ, że nie potrzeba nowych etatów, gdyż byłyby to przesunięcia w ramach jednej IAS, nie utworzone nowe etaty.
11 sty 2018, 09:31
Coraz częściej słyszę, że UCSy mają zostać wyodrębnione ze struktur IAS. Być samodzielną jednostką z własnym budżetem. Co do zostania przez pracowników kontroli funkcjonariuszami, to nie chce mi się w to wierzyć ale nie zbadane są wyroki. Załóżmy że tak i na jaki stopień służbowy. Czy tak jak obecnie ci co przeszli do funkcjonariuszy, to zaczynają od najniższych. To ekspertom też dadzą najniższe? A pensje zostawią? Podobno UCSy mają robić tylko kontrole celne. A reszta zagadnień. Cały czas się mówi, że w komórkach kontroli UCSów pracuje za dużo ludzi. No to kto ma robić kontrole?