Teraz jest 05 wrz 2025, 22:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Czas by zawalczyć o nasze 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
Post Re: Czas by zawalczyć o nasze
Poola                    

1/ Jakie pisma?
2/ Co to jest "Związek Zawodowy Pracowników Skarbowych przy Pierwszym Urzędzie i Zachodniopomorskim US"?
Sprawdziłam w intranecie IAS Szczecin i na liście ZZ nie ma takiego związku.

- W Szczecinie, w sprawie wynagrodzeń i mnożników, poszły co najmniej dwa pisma zbiorowe od pracowników (bez udziału ZZ i ich inspiracji), oraz co najmniej dwa pisma od ZZ (w tym jedno napisane wspólnie z ZZ z województwa). Co do całego województwa nie mam informacji.

Dane z zeszłego tygodnia, wiec mogą już być zaniżone, bo ponoć coś się jeszcze pisało.

Czyli - dzieje się :)

- A ten ZZ w cytacie to połączona nazwa dwóch różnych ZZ (może pisały wspólne pismo?).

30 cze 2017, 16:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 20:22

POSTY        74
Z tego co Ja wiem w Pierwszym Urzędzie Skarbowym to inicjatorami pisma były Związki które tam działają i tak samo było w Zachodniopomorskim Urzędzie Skarbowym. To dziewczyny z tych związków napisały pisma. Może gdyby więc wszyscy tak napisali do Ministerstwa to kto wie. Oprócz SOLIDARNOŚCI jakoś inne związki w Polsce słabo działają. Pan Tomasz pisze zapytania do Ministra co chwila, zapytanie o mnożniki jakie są też poszło. Także działajmy razem bo jako to mówią w kupie siła!

02 lip 2017, 13:04
Znawca
Własny awatar

POSTY        212

MGORAL (na prowizje w egzekucji)
Śmiem twierdzić że znalezienie 10 chętnych do pozwu i udowodnienie że nastąpiła dyskryminacja w stosunku do każdego z nich (a sprawy o nierówne traktowanie są badane indywidualnie) jest nierealne. Z tego co wiem to sądy też niechętnie patrzą na pozwy zbiorowe i odsyłają sprawy do indywidualnego badania, a szczególnie w prawie pracy to nie ma szans. Poczytajcie sobie tu
http://www.siprp.pl/wyrok-sadu-okregowe ... wej-w-pip/

Poczytałem i mam inne wnioski.
SW przebiła się przez opór sądu, choć sprawa trwa do dziś, ale droga się przeciera. Korzystają z niej już inne służby mundurowe. Warto śledzić sprawę, bo może niedługo przyjdzie nasza kolej.
Pozwy indywidualne, raczej odpadają - w kupie siła.

http://wspolnypozew.com/aktualnosci/sluzbymundurowe
http://nszzfsg.pl/aktualnosci/komunikat ... warta.html
http://www.nszzfipw.org.pl/pozew-zbioro ... macje.html

20 lip 2017, 11:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 wrz 2017, 16:16

POSTY        17
Czy są jakieś oficjalne odpowiedzi od DIAS/MF na listy napisane przez związki dotyczące naszej wspaniałej sytuacji? Jeżeli takie są, to czy związki mogą je tutaj opublikować?

10 wrz 2017, 21:38
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
Mentor                    

Czy są jakieś oficjalne odpowiedzi od DIAS/MF na listy napisane przez związki dotyczące naszej wspaniałej sytuacji? Jeżeli takie są, to czy związki mogą je tutaj opublikować?

Też jestem ciekaw  :D
Z Pierwszego Urzędu Skarbowego w Szczecinie poszło pismo napisane przez pracowników dotyczące mnożników. Odpowiedź była opublikowana na portalu przez inspektora, więc jest znana.

Sabrina1 twierdzi że:

Z tego co Ja wiem w Pierwszym Urzędzie Skarbowym to inicjatorami pisma były Związki które tam działają i tak samo było w Zachodniopomorskim Urzędzie Skarbowym. To dziewczyny z tych związków napisały pisma.

Pisma związków jakoś nikt w US nie widział - co nie znaczy, że go nie było, ale mało kto z pracowników wierzy w jego istnienie.

Jeśli takie pismo było to mam nadzieję, że Sabrina1 opublikuje odpowiedź.

11 wrz 2017, 08:49
Amator

REJESTRACJA13 sie 2017, 11:53

POSTY        14
Zarabiamy coraz mniej. Nagrody to ochłapy. Podwyżki ani 1 zł. Motywacji do pracy nie ma. Ja robię strajk włoski. Jaka płaca, taka praca. Nie mam zamiaru robić za 2 - 3 osoby.  :mur:

11 wrz 2017, 10:48
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2006, 10:15

POSTY        5
US OLSZTYN napisał w tej sprawie do Banasia i nie tylko i jest już odpowiedź i myślę że tym nie wskuramy czas myśleć inaczej  :za2:

11 wrz 2017, 13:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2014, 19:39

POSTY        73
Na Podkarpaciu karuzela na stołkach dyrektorskich. Szary pracownik traktowany jak pionek.  Łapanka do referatów podatku vat. Nikt tam nie chce iść bo - bo kto chce pracować w więzieniu o zaostrzonym rygorze. Bałagan powstał nie z winy pracownika a sprzątać go będą musieli oni i to ich będzie się rozliczać. I jeszcze jedna rzecz boli - dyrektor który to nadzoruje to związkowiec, który sam oberwał od władzy. Przykre że jako dyrektor  o ludziach zapomniał.

11 wrz 2017, 15:42
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
Mentor                    

Dziś opublikowano na intranecie IAS Szczecin odpowiedź Zastępcy Szefa Krajowej Administracji Skarbowej na wystąpienie Pracowników Izby Administracji Skarbowej w Szczecinie, Trzeciego Urzędu Skarbowego w Szczecinie oraz Urzędu Skarbowego w Goleniowie.

Dużo, ale bez konkretów. Żadnego odniesienia do zamrożenia wynagrodzeń w 2018 r. czyli "będą pieniądze ... kiedyś tam".

http://portal-zp.mf.gov.pl/ias/index.ph ... goleniowie

Jeśli jesteś z innej Izby to w swoim intranecie wchodzisz -> baza wiedzy -> serwisy intranetowe -> inne izby w intranecie -> z listy wybierasz IAS w Szczecinie i wrzucasz link

12 wrz 2017, 15:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 wrz 2017, 16:16

POSTY        17
Pisma nic nie dały. Zgadzam się, że trzeba myśleć inaczej. Jak widać, jeżeli nie weźmiemy sprawy we własne ręce to realne podwyżki dla wszystkich będą może w 2025. Nie dajmy się zwieść tymi podwyżkami 400-600 zł (de facto na rękę ok. 280-420 zł), które dostanie tylko część skarbowców. Jeżeli w ogóle one będą - to są na razie tylko plotki! Trzeba zawalczyć o podwyższenie wynagrodzenia dla wszystkich i według sprawiedliwych zasad, a nie tylko ze względu na staż pracy.

15 wrz 2017, 18:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 gru 2016, 19:59

POSTY        20
Taki pomysł: akcja protestacyjna - odejście od komputerów.
Akcja polegała by na wyłączeniu danego dnia komputerów, na cały dzień lub na kilka godzin (powiedzmy za pierwszym razem bez sali obsługi).
Mamy też pracę która nie wymaga użycia komputerów - wpinanie dokumentów do segregatorów, porządkowanie akt do archiwum etc. - nikt więc nie mógłby nam zarzucić, że łamiemy prawa dotyczące strajków.
A jednocześnie, ponieważ wszyscy jesteśmy podłączeni do serwera MF taka akcja byłaby zauważalna, (pod warunkiem, że wzięłaby w niej odpowiednia liczba ludzi).

Taką akcję powinny koordynować zawiązki zawodowe.

Inspektorze co ty na to?

Same pisma niewiele dały, więc czas na coś nowego.

16 wrz 2017, 19:20
Znawca

REJESTRACJA16 maja 2009, 18:01

POSTY        129

LOKALIZACJAŚląsk
Hahaha - akcja protestacyjna!? U skarbowców!? No to się uśmiałem. Zapalmy świeczki w oknach 21.09.2017 (ponoć nasze święto). Pozdrawiam

19 wrz 2017, 07:02
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 lut 2007, 14:53

POSTY        90
Palenie świeczek i słanie listów nic nie da bo MF ma to w d... , nie mamy poparcia społeczeństwa a wręcz przeciwnie "do gazu z US" a MF ma nas za "psa na posyłki". Jest bo musi pilnować domu, nikt go nie lubi, każdy się boi, a żeby był zły to trzeba go tresować i karmić resztkami. Albo akcja będzie razem w grupie albo siedzimy cicho w budzie i szczekamy dalej.

19 wrz 2017, 07:41
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
No to ubierzmy czarne opaski... albo przepaski przez oko! I pracujmy z jednym okiem, na pół gwizdka, bo nasze pensje w wysokości 2100 zł na rękę to też wygląda jak pół pensji.  :piwo:

19 wrz 2017, 09:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 113 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona