A co z tego porozumienia wynika. Że murzyni będą zarabiać 3000 brutto. A co z resztą. Kieruję komórka KS. Mam 3500 brutto. To ja muszę sić tłumaczyć z rozstrzygnięć w sądzie, ilości i wysokości mandatów. Ja na siebie biorę najtrudniejszych podatników. To w moim pokoju podatnicy klną. W tym roku już 3 podatników chciało mnie zwolnić-mówili że pójdą do posła i mnie zwolnią. I ja mam zarabiać 500 brutto mniej od osoby która wprowadza deklaracje lub siedzi na NIP-ach. Na tym to porozumienie ma polegać-że równamy w dół. My powinniśmy uczyć się od celników. Umieją walczyć o swoje. A my co? NIC. Nasze związki nic prawie nie robią. Teraz jest wspaniała sytuacja aby zastrajkować.
Murzyni?! Jak na osobę, która kieruje tak ważną komórka, spodziewam się lepszego doboru słów w odniesieniu do pracowników, którzy w Twoim mniemaniu są gorsi bo np wprowadzają pity, czy obsługują klientów (zapraszam na chociażby jeden dzień w czasie składania zeznań). Myślę że sam nie chciałbyś być tak nazywanym przez innych więc nie używaj takich określeń w stosunku do kogokolwiek innego. Nie ważne, co kto robi ale ważne jest okazywanie szacunku wobec drugiej osoby, o którym ty zapomniałeś albo w ogóle nie jest Ci to pojęcie znane. Z jednym się zgadzam, wynagrodzenie powinno być ustalane w odniesieniu do posiadanego wykształcenia, doświadczenia, czy zakresu obowiązków,a nie żeby każdy miał takie samo wynagrodzenie niezależnie od wszystkiego.
Ostatnio edytowano 08 mar 2017, 08:11 przez Malaw, łącznie edytowano 1 raz
08 mar 2017, 08:10
Re: Nowa KAS
niezawodny
us nip. Mi chodziło o to że to porozumienie jest niesprawiedliwe. Jeżeli by przyjąć że najniższe wynagrodzenie to 3 brutto to Ile powinien zarabiać kierownik- gdzieś pewnie 4,5-5 ( inny zakres obowiązków, inna odpowiedzialność). Osoba z 15 letnim stażem w kontroli lub prowadząca postęp. podatkowe? A ile powinna zarabiać ta osoba która siedzi na informacji i słucha tych wszystkich żali i pytań?
... która siedzi na informacji mówisz? ... siedzi i słucha żali i pytań...? No cóż... tak się jakoś dziwnie składa, że nie ma za bardzo chętnych, żeby na tej informacji "posiedzieć". Uważasz, że masz ogromną wiedzę i że wykonujesz kawał roboty, bo jesteś karnistą? Ten człowiek, który "siedzi" na informacji musi mieć wiedzę z zakresu wszystkich podatków, musi zweryfikować prawidłowość składanych deklaracji (w małych urzędach wszystkich, a nie z jednego zakresu), a niejednokrotnie wydaje też wszystkie, albo prawie wszystkie zaświadczenia. To ON jest wizytówką Urzędu, to ON jest na pierwszej linii i bardzo często to na NIM najpierw wyżywają się Twoi klienci. Co prawda nie byłam nigdy pracownikiem sali obsługi, ale bardzo SZANUJĘ ich pracę i szczerze tych pracowników podziwiam. A jeśli masz takie pojęcie o pracy wykonywanej przez pracowników innych komórek to może najpierw się dowiedz co Ci ludzie robią i dopiero później oceniaj ich pracę, tylko nie zapomnij też ocenić ich wiedzy i umiejętności radzenia sobie z różnymi klientami, bardzo często trudniejszymi niż Twoi.
08 mar 2017, 18:02
S I L E N C I U M Moje kochane koleżanki i drodzy koledzy, wszystkich kolorów odzienia. Płace w skarbowości są niestety żenujące i tu chyba nie ma dwóch zdań. Czasem żenada jest mniejsza, czasem większa. Za pracę jaką wykonujemy należy nam się godziwa zapłata i tu niestety klops. Wiele lat zaniedbań doprowadziło do sytuacji, że o wiele mniej wymagające zawody zarabiają lepiej. Nasz pracodawca nie dostrzega problemu. To jednak nie jest powód aby sobie wzajemnie dogryzać. Każdy powinien zarobić tyle ile jest warta jego wiedza, praca. Nie można zapominać o odpowiedzialności, stresie, ograniczeniach, elastyczności itp. Mam jeszcze nadzieję , że może kiedyś ktoś zamiast paplać o podejściu biznesowym po prostu je wprowadzi i zainwestuje w kadrę bo to najlepsze co jest w naszych podatkach. Kierownik powinien zarabiać znacznie więcej niż jego podwładny, osoba na infolinii więcej niż dzwoniący czasem podpity gostek wobec którego trzeba zachować kulturę itp. itd. Może kiedyś o pracy w skarbówce będą marzyć pracownicy KPMG czy PwC - oj już kończę bo pomyślicie, że 8 marca zbyt dużo
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
08 mar 2017, 19:08
supersaper
Kierownik powinien zarabiać znacznie więcej niż jego podwładny, osoba na infolinii więcej niż dzwoniący czasem podpity gostek wobec którego trzeba zachować kulturę itp. itd.
Ha! Pracowałem ze 3 lata na takiej infolinii. Robiłem sobie czasami notatki z pytań, ze "scen rodzajowych"... Fajna sprawa!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
08 mar 2017, 20:08
Mam pytanie do byłych pracowników UKS, którzy obecnie pracują w UCS czy kazano wam złożyć oświadczenia majątkowe na dzień 28.02.2017 r. jeżeli tak to jaką podstawę prawną podano i do kiedy trzeba je złożyć czy jest to 31.03.2017 r. czy jakiś inny termin? Dziś na komisji finansów wspomniano o jakiejś instrukcji dotyczącej składania tych oświadczeń - czy ktoś ją widział?
08 mar 2017, 22:10
bris
Mam pytanie do byłych pracowników UKS, którzy obecnie pracują w UCS czy kazano wam złożyć oświadczenia majątkowe na dzień 28.02.2017 r. jeżeli tak to jaką podstawę prawną podano i do kiedy trzeba je złożyć czy jest to 31.03.2017 r. czy jakiś inny termin? Dziś na komisji finansów wspomniano o jakiejś instrukcji dotyczącej składania tych oświadczeń - czy ktoś ją widział?
Nie słyszałem, nie widziałem, podstawy prawnej brak.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
08 mar 2017, 22:25
Polecenie jest, a chodzi o UCS w woj. lubelskim - osoba zbierająca oświadczenia powiedziała "lepiej złożyć"
08 mar 2017, 22:41
To akurat jakaś bzdura jest, bo nie ma żadnego obowiązku składania oświadczenia majątkowego, a już tym bardziej na jakiś wyssany z palca dzień 28.02
Nowa ustawa mówi o 31.03. I do wtedy trzeba złożyć.
08 mar 2017, 22:50
Z całego byłego już UKSu to tylko unijni mieli składać oświadczenia (przeszli do MF), zresztą 3 podobno sztuki: na 31.12, 26.02 i 27.02. A i u nich zdaje się jest niezłe zamieszanie z przejściem pod MF: brak odpowiednich papierów, obcięte dodatki, miejsce pracy MF (jakieś 3 dni), generalnie siedzą i nic nie robią czyli jak wszędzie.
Przebrnęłam, przez 1 godz., piękne słowa i pusty bełkot... Ale dyrektorzy i Naczelnicy widać, że wszystko wiedzą o strukturze i organizacji urzędów...szkoda, że szeregowi pracownicy jak zwykle zresztą nie wiedzą nic...
09 mar 2017, 11:02
8 marca 2017 r. godz. 16.28 ~wszystkie regulaminy organizacyjne są już zatwierdzone, może się gdzieś jakieś jednostkowe przypadki zdarzają związane z problemami technicznymi czy chorobą
09 mar 2017, 11:09
ankara
8 marca 2017 r. godz. 16.28 ~wszystkie regulaminy organizacyjne są już zatwierdzone, może się gdzieś jakieś jednostkowe przypadki zdarzają związane z problemami technicznymi czy chorobą
Chodzi o regulaminy poszczególnych urzędów? A w której to izbie, jeśli można wiedzieć?
09 mar 2017, 11:41
ankara