W Szczecinie powołując się na przepisy z czasów AP podzielono pracowników na bardziej użytecznych (procesy podstawowe) i mniej użyteczne (pomocnicze). Ci drudzy oczywiście dostaną mniej. Informatyków też zaliczono do tych mniej użytecznych, a ich podobno czekają jeszcze podwyżki. Skoki miedzy stanowiskami nie zawsze są równomierne. Wszystko jest w intranecie.
Jak wynika nie tylko w Szczecinie są stanowiska pomocnicze. I wcale nie są takie duże różnice pomiędzy pomocniczymi ( w innych województwach wspomagające ) a podstawowymi. Przy tak niewielkiej kwocie ciężko jest dogodzić wszystkim. Za każdym razem będzie jakaś grupa nie zadowolona. Jak by był worek pieniędzy to co innego wtedy każdy by dostał tyle ile chciał
18 gru 2017, 18:52
Re: Planowane podwyżki w 2017 roku
vanitas
"IAS Warszawa stanowiska samodzielne minimum to 112 zł a średnia 224, którą można podnieść o 250%" Czy na pewno średnią można było "podnieść o 250%", czy jednak kwota podwyżki nie mogła przekroczyć 250% średniej? Bo to dwie różne sytuacje.
Maksymalnie można było podnieść DO 250% podstawowej. Czyli 2.5x100%. Różnej wielkości urzędy dostały różne kwoty. W grupach stanowiskowych mogą być różne kwoty dla konkretnych stanowisk. Stanowiska koordynujące - kierownicze zostały przewidziane.
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
19 gru 2017, 07:57
Czy ostatnie ustalenia w IAS Katowice dotyczące podwyżek grudniowych są już ostateczne? A jeśli tak, to czy ktokolwiek widział, ktokolwiek wie kiedy mają być wypłacane? Na pensję grudniowa nie ma co liczyć...
19 gru 2017, 09:20
U was chociaż jakieś konkretne wytyczne, u nas czyli mały US podwyżki grudniowe zostały już wypłacone na podstawie jakiejś cichej listy dla podopiecznych. Nie było żadnych kwot, średnich, wytycznych co do stanowiska, mnożnika. Wszystko się odbyło po cichu jak zwykle.
19 gru 2017, 09:44
Izunia88
A czy wiadomo coś o podwyżkach grudniowych w IAS Gdańsk?
Podpinam się pod pytanie, ktoś coś wie? Ktoś podawał tu wysokość potencjalnych podwyżek, ale kiedy można spodziewać się jakiś informacji w grudniu, styczniu ? Są jakiś odgórne ustalenia, czy Naczelnicy sami ustalają ile i komu ?
19 gru 2017, 09:47
Łódzka IAS - dostałem info od kierownika, że kwoty podwyżek wręcz znikome, i żeby się nie nastawiać na cokolwiek, bo mało komu będą przysługiwać. Szkoda tylko, że u nas wszystko jest owiane wielką tajemnicą.
19 gru 2017, 09:58
kimchi
Czy ostatnie ustalenia w IAS Katowice dotyczące podwyżek grudniowych są już ostateczne? A jeśli tak, to czy ktokolwiek widział, ktokolwiek wie kiedy mają być wypłacane? Na pensję grudniowa nie ma co liczyć...
Na Portalu mnozniki wprowadzone. W moim przypadku podwyżka w komórce merytorycznej ok. 200 zł brutto, więc chyba ustalenia ostateczne. Znów kicha.
19 gru 2017, 09:59
U mnie mnożnik nie drgnął. Chętnie bym dostał tę kichę, ale boję się, czy nie było jakichś innych ustaleń, wg których nie każdy jednak to otrzyma. Ja też jestem z komórki merytorycznej. Od kiedy masz zmieniony mnożnik? Może ktoś inny z IAS Katowice się wypowie?
19 gru 2017, 10:14
Mnożnik w Portalu dzisiaj zauważyłam, wczoraj rano jeszcze nie było. Wg info z ZZ to 220 zł brutto dla komórek merytorycznych, a dla pozostałych 170 zł brutto. Tylko, że te kwoty nie dotyczą podstawy, ale również dodatku stażowego, czyli osoby z większym stażem dostali mniejsze mnożniki. Co do informacji w Portalu, to mogły nie być jeszcze wprowadzone, ponieważ to wprowadzają kadry dla poszczególnych urzędów, więc mogą być rozbieżności.
19 gru 2017, 12:07
Do Optymistki i Izuni: na tym forum już było podane, że w IAS Gdańsk podwyżki grudniowe przyznane były w trzech stopniach: 0,1; 0,15 i 0,22 i tylko dla osób, dla których zawnioskował kierownik według własnego uznania. W ubiegłym tygodniu docenieni pracownicy z naszego pionu dostali już na piśmie podwyżkę, nie wiem jak w innych pionach czy us. Pewnie do Świąt wszyscy docenieni dostaną.
19 gru 2017, 20:39
A co słychać w IAS w Rzeszowie, czy wypłacili już wczasy pod gruszą, a może najpierw mnożniki rozdzielili? Jeżeli tak, to kto wie ile i komu już rozdzielili,i ile i komu jeszcze rozdzielą (jeżeli coś zostało)
19 gru 2017, 21:07
W Katowicach jak widać po podziale grudniowych wyrównań dba się wyłącznie o młodych pracowników i kierowników. Kolejny raz doświadczeni pracownicy zostali bardzo skrzywdzeni ustaleniami dokonanymi przez ZZ wspólnie z DIAS Czy nikt nie pomyślał, że tak dzieląc wyrównania stary pracownik z roku na rok będzie zarabiał mniej od młodego? No bo młodym stażowe wciąż będzie rosnąć w przeciwieństwie do starych, którzy mają już maxa Mój przykład - jestem głównym ekspertem z 20% (z tego prawie 19 lat w skarbowości) dodatkiem stażowego i mnożnikiem 1,838 I gdzie mi się porównywać do starszych kontrolerów u mnie, którzy mają mnożniki w okolicy 1,9 a już o porównaniu do Wrocławia czy też Zielonej Góry nie wspomnę. Czy Łaskawie Nam Panujące ZZ w końcu upomną się o STARYCH?
19 gru 2017, 21:30
wing
W Katowicach jak widać po podziale grudniowych wyrównań dba się wyłącznie o młodych pracowników i kierowników. Kolejny raz doświadczeni pracownicy zostali bardzo skrzywdzeni ustaleniami dokonanymi przez ZZ wspólnie z DIAS :zly1: Czy nikt nie pomyślał, że tak dzieląc wyrównania stary pracownik z roku na rok będzie zarabiał mniej od młodego? No bo młodym stażowe wciąż będzie rosnąć w przeciwieństwie do starych, którzy mają już maxa :mur: Mój przykład - jestem głównym ekspertem z 20% (z tego prawie 19 lat w skarbowości) dodatkiem stażowego i mnożnikiem 1,838 :zygi: I gdzie mi się porównywać do starszych kontrolerów u mnie, którzy mają mnożniki w okolicy 1,9 a już o porównaniu do Wrocławia czy też Zielonej Góry nie wspomnę. Czy Łaskawie Nam Panujące ZZ w końcu upomną się o STARYCH?
Nie znam ustaleń o których piszesz. Ale pamiętaj o 3 rzeczach. Po pierwsze to nie związki zawodowe DAJĄ Ci pieniądze. Po drugie wszelkie ustalenia polegaja na kompromisie - ja się zgodze na coś co mi nie odpowiada a Ty na coś co Tobie. A po trzecie - uzgodnienia uzgodnieniami a podział szczegółowy podziałem - i dopiero w praktyce okazuje się czy uzgodnienia sa realizowane prawidłowo i czy założenia były słuszne. Jak mówią - nie ma ludzi nieomylnych.
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
20 gru 2017, 08:37
wing
W Katowicach jak widać po podziale grudniowych wyrównań dba się wyłącznie o młodych pracowników i kierowników. Kolejny raz doświadczeni pracownicy zostali bardzo skrzywdzeni ustaleniami dokonanymi przez ZZ wspólnie z DIAS :zly1: Czy nikt nie pomyślał, że tak dzieląc wyrównania stary pracownik z roku na rok będzie zarabiał mniej od młodego? No bo młodym stażowe wciąż będzie rosnąć w przeciwieństwie do starych, którzy mają już maxa :mur: Mój przykład - jestem głównym ekspertem z 20% (z tego prawie 19 lat w skarbowości) dodatkiem stażowego i mnożnikiem 1,838 :zygi: I gdzie mi się porównywać do starszych kontrolerów u mnie, którzy mają mnożniki w okolicy 1,9 a już o porównaniu do Wrocławia czy też Zielonej Góry nie wspomnę. Czy Łaskawie Nam Panujące ZZ w końcu upomną się o STARYCH?
Wing, gdzie Ty znalazłeś tych starszych kontrolerów z 1,9? Chyba zdegradowani komisarze bez wykształcenia albo byli celnicy? Osoby z młodszym stażem nie były wzięte pod uwagę przy ostatnich podwyzkach, które były całkiem niezłe przy długim stażu. Poza tym, jak sam zauważyłeś, zarabiasz 20% więcej dzięki dodatkowi stazowemu, to też nie jest mała kwota. 1/5 pensji więcej + większy mnożnik, wydaje Ci się za małą różnicą?