A co z urzędnikami służby cywilnej, kto złoży propozycje? Szef służby cywilnej?
10 lut 2017, 19:23
Re: Nowa KAS
focus99
Witajcie!
Jestem tutaj nowy, więc słabo się na tym forum poruszam...
Mam do Was pytanie: co z pracownikami urzędów skarbowych - członków korpusu służby cywilnej, którzy mają obecnie - poza etatem - dodatkowe dochody lub dodatkowo prowadzą działalność gospodarczą...
Czy z dniem 01.03.2017 r. z automatu zostanę pozbawieni etatu w nowej KAS?
Nie jestem pewien co z dodatkowymi zarobkami. Prowadzenie działalności jest jednoznaczne z nieprzedstawieniem propozycji pracy. Graniczny czas na jej likwidację (a nie zawieszenie!) to dzień przedstawienia propozycji. Proponuję jednak nie czekać do ostatniej chwili.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
10 lut 2017, 19:33
Na dzień przedstawienia propozycji pracy? A nie na dzień 31.03.?
Mogę prosić o podstawę prawną?
10 lut 2017, 19:37
focus99
Na dzień przedstawienia propozycji pracy? A nie na dzień 31.03.?
Mogę prosić o podstawę prawną?
Jeżeli już to na 28.02 ale podobno przyjęto inną datę graniczną (informacja dzisiejsza od DIS). podstawa jest w ustawie wprowadzającej KAS -zmiana ustawy o ograniczeniu prowadzenia... Poszukaj na forum nie mam pod ręką ustawy a nie chcę wprowadzić w błąd (36?). viewtopic.php?p=150658#p150658
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
10 lut 2017, 20:46
Moje pytanie na forum było dlatego właśnie, że ani w jednej ustawie (KAS) ani w drugiej ( o ograniczeniu prowadz...) ani w trzeciej ( przepisy wprowadzające KAS) niczego konkretnego nie znalazłem... Ciągle jest tylko mowa o funkcjonariuszach...
10 lut 2017, 20:53
Art. 2b pkt 2b ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (tekst jednolity Dz.U. z 2006 r. Nr 216, poz. 1584 z późn.zm.) dodany przez art. 35 pkt 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016r. Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2016r., poz. 1946) wprowadzający zakaz prowadzenia działalności gospodarczej dla członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej wchodzi w życie z dniem. 01.03.2017r. Naruszenie tego zakazu stanowi przewinienie służbowe, które podlega odpowiedzialności dyscyplinarnej lub stanowi podstawę do rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia z winy pracownika (art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne).
10 lut 2017, 21:38
Dziękuję - te przepisy czytałem. Jak myślicie - jak to będzie wyglądać w praktyce?
10 lut 2017, 21:42
Z formalnego puntu widzenia na dzień 01.03.2017r. członek korpusu służby cywilnej zatrudniony w jednostkach organizacyjnych KAS nie powinien prowadzić działalności gospodarczej. "Przesunięcie" tego terminu wynikać może jedynie z dobrej woli DIASa, który w nieformalny sposób wyznaczy graniczny termin i do czasu jego upływu nie będą wszczynane postępowania dyscyplinarne w tym zakresie.
10 lut 2017, 21:53
A u nas (też UKS Wrocław) poszli do US tylko słabi i emeryci.
A u nas (też UKS) idą do US te osoby, których dyrekcja nie lubi. Brak jest związku przyczynowo-skutkowego z wiekiem, wynikami pracy i zajmowanym stanowiskiem. Jak widać zasady alokacji pracowników wg PiS są takie same jak zasady wg (byłej już PO). I to się nazywa "dobra zmiana"
10 lut 2017, 23:25
blondi78
My w Białymstoku już po imprezie jubileuszowej. Borysy mieliście rację (pogupiłam się i nie wiem ilu was w końcu jest). Był kwartet smyczkowy jak żywcem wyjęty z TITANICA. Dużo grali motywów filmowych (ale z TITANICA nic nie było). Ja skojarzyłam "Ostatnie tango w Paryżu" (około 7 min.) i "Pana Wołodyjowskiego" (wydaje mi się, że to ten wątek jak Azję na pal nabijają, tak około 13 min.). Było też nasze duszpasterstwo (oczywiście trzech biskupów). Tu można obejrzeć galerię: https://wrotapodlasia.pl/pl/region_i_go ... leusz.html Także początek tygodnia był udany. Niestety jutrzejszy dzień ma być fatalny. Kadry zasłaniały się nogami i rękami, ale jak to u nas kobiet. Zawsze coś prześwituje i prawie wszystko można zobaczyć. Więc moi drodzy jutro od 13-ej siedziby przy komputerach i czekamy na wiadomości przesyłane droga emailową.
W UKS Wrocław nie było żadnej imprezy. Nikt nie powiedział dziękuję za naszą pracę. W marcu powiedzą pocałuj mnie w d...
11 lut 2017, 00:10
focus99
Moje pytanie na forum było dlatego właśnie, że ani w jednej ustawie (KAS) ani w drugiej ( o ograniczeniu prowadz...) ani w trzeciej ( przepisy wprowadzające KAS) niczego konkretnego nie znalazłem... Ciągle jest tylko mowa o funkcjonariuszach...
Było, było. Konkretnie było to pismo Szefa KAS. Pozwolę sobie pominąć kmentarz dotyczący znajomości przepisów, ktore się samemu wymyśliło.
11 lut 2017, 07:43
Czubaka
Art. 2b pkt 2b ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (tekst jednolity Dz.U. z 2006 r. Nr 216, poz. 1584 z późn.zm.) dodany przez art. 35 pkt 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016r. Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2016r., poz. 1946) wprowadzający zakaz prowadzenia działalności gospodarczej dla członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej wchodzi w życie z dniem. 01.03.2017r. Naruszenie tego zakazu stanowi przewinienie służbowe, które podlega odpowiedzialności dyscyplinarnej lub stanowi podstawę do rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia z winy pracownika (art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne).
Art. 35. W ustawie z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (Dz. U. z 2006 r. poz. 1584, z 2008 r. poz. 1458, z 2009 r. poz. 1375, z 2010 r. poz. 1228, z 2015 r. poz. 1635 oraz z 2016 r. poz. 1202) wprowadza się następujące zmiany:
1) art. 2 po pkt 2a dodaje się pkt 2b w brzmieniu:
„2b) innych niż wymienieni w pkt 1 i 2 członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej;”; 2) w art. 10 w ust. 1 zdanie pierwsze otrzymuje brzmienie:
„Osoby określone w art. 1 oraz w art. 2 pkt 1-2a, 3-5 i 7-11 są obowiązane do złożenia oświadczenia o swoim stanie majątkowym.”
____________________________________ "verba volant scripta manent"
11 lut 2017, 10:21
Jak sytuacja w UKS Lublin, ilu pracowników przeszło do ucs?
11 lut 2017, 10:35
silniczek
A u nas (też UKS Wrocław) poszli do US tylko słabi i emeryci.
A u nas (też UKS) idą do US te osoby, których dyrekcja nie lubi. Brak jest związku przyczynowo-skutkowego z wiekiem, wynikami pracy i zajmowanym stanowiskiem. Jak widać zasady alokacji pracowników wg PiS są takie same jak zasady wg (byłej już PO). I to się nazywa "dobra zmiana"
Ja natomiast widzę, że wśród osób, które przeniesiono do US, jest wiele tych, które często chodziły na długotrwałe zwolnienia. I to zapowiadał Szef KAS, że to będzie kryterium przyjęcia do UCS - jak najmniej zwolnień chorobowych. Dla mnie to zrozumiałe.
A swoją drogą mnie też interesuje, ile osób w UKS Lublin przeniesiono do US i gdzie będzie miejsce pracy dla pozostałych z UKS - głównie w Białej Podlaskiej czy w Lublinie.
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.