Teraz jest 06 wrz 2025, 22:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 117  Następna strona
Nowa KAS 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA08 paź 2016, 09:56

POSTY        8
Post Re: Nowa KAS
A co z urzędnikami służby cywilnej, kto złoży propozycje? Szef służby cywilnej?

10 lut 2017, 19:23
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
focus99                    

Witajcie!

Jestem tutaj nowy, więc słabo się na tym forum poruszam...

Mam do Was pytanie: co z pracownikami urzędów skarbowych - członków korpusu służby cywilnej, którzy mają obecnie - poza etatem - dodatkowe dochody lub dodatkowo prowadzą działalność gospodarczą...

Czy z dniem 01.03.2017 r. z automatu zostanę pozbawieni etatu w nowej KAS?

Nie jestem pewien co z dodatkowymi zarobkami.
Prowadzenie działalności jest jednoznaczne z nieprzedstawieniem propozycji pracy. Graniczny czas na jej likwidację (a nie zawieszenie!) to dzień przedstawienia propozycji. Proponuję jednak nie czekać do ostatniej chwili.

10 lut 2017, 19:33
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA08 lut 2017, 17:23

POSTY        6
Na dzień przedstawienia propozycji pracy? A nie na dzień 31.03.?

Mogę prosić o podstawę prawną?

10 lut 2017, 19:37
Zawodowiec

POSTY        3146

focus99                    

Na dzień przedstawienia propozycji pracy? A nie na dzień 31.03.?

Mogę prosić o podstawę prawną?

Jeżeli już to na 28.02 ale podobno przyjęto inną datę graniczną (informacja dzisiejsza od DIS).
podstawa jest w ustawie wprowadzającej KAS -zmiana ustawy o ograniczeniu prowadzenia... Poszukaj na forum nie mam pod ręką ustawy a nie chcę wprowadzić w błąd (36?).
viewtopic.php?p=150658#p150658

10 lut 2017, 20:46
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Moje pytanie na forum było dlatego właśnie, że ani w jednej ustawie (KAS) ani w drugiej ( o ograniczeniu prowadz...) ani w trzeciej ( przepisy wprowadzające KAS) niczego konkretnego nie znalazłem... Ciągle jest tylko mowa o funkcjonariuszach...

10 lut 2017, 20:53
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2009, 18:45

POSTY        24
Art. 2b pkt 2b ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (tekst jednolity Dz.U. z 2006 r. Nr 216, poz. 1584 z późn.zm.) dodany przez art. 35 pkt 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016r. Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2016r., poz. 1946) wprowadzający zakaz prowadzenia działalności gospodarczej dla członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej wchodzi w życie z dniem. 01.03.2017r. Naruszenie tego zakazu  stanowi przewinienie służbowe, które podlega odpowiedzialności dyscyplinarnej lub stanowi podstawę do rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia z winy pracownika (art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne).

10 lut 2017, 21:38
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Dziękuję - te przepisy czytałem. Jak myślicie - jak to będzie wyglądać w praktyce?

10 lut 2017, 21:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2009, 18:45

POSTY        24
Z formalnego puntu widzenia na dzień 01.03.2017r. członek korpusu służby cywilnej zatrudniony w jednostkach organizacyjnych KAS nie powinien prowadzić działalności gospodarczej. "Przesunięcie" tego terminu wynikać może jedynie z dobrej woli DIASa, który w nieformalny sposób wyznaczy graniczny termin i do czasu jego upływu nie będą wszczynane postępowania dyscyplinarne w tym zakresie.

10 lut 2017, 21:53
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598

A u nas (też UKS Wrocław) poszli do US tylko słabi i emeryci.

A u nas (też UKS) idą do US te osoby, których dyrekcja nie lubi. Brak jest związku przyczynowo-skutkowego z wiekiem, wynikami pracy i zajmowanym stanowiskiem.
Jak widać zasady alokacji pracowników wg PiS są takie same jak zasady wg (byłej już PO). I to się nazywa "dobra zmiana"

10 lut 2017, 23:25
Zaawansowany

REJESTRACJA10 gru 2012, 22:13

POSTY        46
blondi78                    

My w Białymstoku już po imprezie jubileuszowej. Borysy mieliście rację (pogupiłam się i nie wiem ilu was w końcu jest). Był kwartet smyczkowy jak żywcem wyjęty z TITANICA. Dużo grali motywów filmowych (ale  z TITANICA nic nie było). Ja skojarzyłam "Ostatnie tango w Paryżu" (około 7 min.) i "Pana Wołodyjowskiego" (wydaje mi się, że to ten wątek jak Azję na pal nabijają, tak około 13 min.). Było też nasze duszpasterstwo (oczywiście trzech biskupów).
Tu można obejrzeć galerię:
https://wrotapodlasia.pl/pl/region_i_go ... leusz.html
Także początek tygodnia był udany. Niestety jutrzejszy dzień ma być fatalny. Kadry zasłaniały się nogami i rękami, ale jak to u nas kobiet. Zawsze coś prześwituje i prawie wszystko można zobaczyć. Więc moi drodzy jutro od 13-ej siedziby przy komputerach i czekamy na wiadomości przesyłane droga emailową.    :za2:

W UKS Wrocław nie było żadnej imprezy. Nikt nie powiedział dziękuję za naszą pracę. W marcu powiedzą pocałuj mnie w d...

11 lut 2017, 00:10
Zawodowiec

POSTY        3146

focus99                    

Moje pytanie na forum było dlatego właśnie, że ani w jednej ustawie (KAS) ani w drugiej ( o ograniczeniu prowadz...) ani w trzeciej ( przepisy wprowadzające KAS) niczego konkretnego nie znalazłem... Ciągle jest tylko mowa o funkcjonariuszach...

Było, było.  Konkretnie było to pismo Szefa KAS.
Pozwolę sobie pominąć kmentarz dotyczący znajomości przepisów, ktore się samemu wymyśliło.

11 lut 2017, 07:43
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457

Czubaka                    

Art. 2b pkt 2b ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (tekst jednolity Dz.U. z 2006 r. Nr 216, poz. 1584 z późn.zm.) dodany przez art. 35 pkt 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016r. Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2016r., poz. 1946) wprowadzający zakaz prowadzenia działalności gospodarczej dla członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej wchodzi w życie z dniem. 01.03.2017r. Naruszenie tego zakazu  stanowi przewinienie służbowe, które podlega odpowiedzialności dyscyplinarnej lub stanowi podstawę do rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia z winy pracownika (art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne).

Art. 35. W ustawie z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (Dz. U. z 2006 r. poz. 1584, z 2008 r. poz. 1458, z 2009 r. poz. 1375, z 2010 r. poz. 1228, z 2015 r. poz. 1635 oraz z 2016 r. poz. 1202) wprowadza się następujące zmiany:

1)     art. 2 po pkt 2a dodaje się pkt 2b w brzmieniu:

„2b) innych niż wymienieni w pkt 1 i 2 członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej;”;
2)     w art. 10 w ust. 1 zdanie pierwsze otrzymuje brzmienie:

„Osoby określone w art. 1 oraz w art. 2 pkt 1-2a, 3-5 i 7-11 są obowiązane do złożenia oświadczenia o swoim stanie majątkowym.”

11 lut 2017, 10:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 lip 2009, 11:10

POSTY        11
Jak sytuacja w UKS Lublin, ilu pracowników przeszło do ucs?

11 lut 2017, 10:35
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
silniczek                    

A u nas (też UKS Wrocław) poszli do US tylko słabi i emeryci.

A u nas (też UKS) idą do US te osoby, których dyrekcja nie lubi. Brak jest związku przyczynowo-skutkowego z wiekiem, wynikami pracy i zajmowanym stanowiskiem.
Jak widać zasady alokacji pracowników wg PiS są takie same jak zasady wg (byłej już PO). I to się nazywa "dobra zmiana"

Ja natomiast widzę, że wśród osób, które przeniesiono do US, jest wiele tych, które często chodziły na długotrwałe zwolnienia.
I to zapowiadał Szef KAS,  że to będzie kryterium przyjęcia do UCS - jak najmniej zwolnień chorobowych. Dla mnie to zrozumiałe.

A swoją drogą mnie też interesuje, ile osób w UKS Lublin przeniesiono do US i gdzie będzie miejsce pracy dla pozostałych z UKS - głównie w Białej Podlaskiej czy w Lublinie.

11 lut 2017, 11:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 117  Następna strona