Witam jak w IAS Rzeszów, rozumiem, że dzielą NUS wedle uznania? Wołają kierownictwo i pytają komu? Bez wytycznych?
07 gru 2017, 20:07
Re: Planowane podwyżki w 2017 roku
egzekutor10
Posiada ktoś dokładne informacje na temat podwyżek w IAS Gdańsk? Jakiś protokół z posiedzenia związków albo gdzie można znaleźć takie informacje ???
Dokładne? A ktoś ma jakiekolwiek?
Na pewno są tacy, tylko nikt nie chce puścić pary z ust. Ja do nich nie należę
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
07 gru 2017, 20:12
zloty
Jednego nie rozumiem czemu szanowna IAS w Warszawie nie wystosował oficjalnego komunikatu w sprawie podwyżek, tylko jak zwykle trzeba opierać się na korytarzowych plotkach. I skąd ten próg 7 lat, czy nie powinno być od 5 jak nalicza się dodatek stażowy.
Izba nic nie ogłasza podobnie związki - Przynajmniej jednolicie działają. Czemu 7 lat to jest dobre pytanie ? Czemu nie 8 albo 10,5 <sarkazm>
____________________________________ Wielka Polska !
07 gru 2017, 22:20
W Szczecinie jazda bez trzymanki.
Zapomniano, że I etapem reformy miał być podciąganie wynagrodzeń najmniej zarabiającym ( co zrealizowano, średnio podwyższając je od połowy 2015 do dnia dzisiejszego średnio o ok 1000zł z wyrównaniami w w 2016 roku aż od stycznia wraz ze stażowym).
Zapomniano, że II etapem miało być podwyższanie wynagrodzeń dla wieloletnich pracowników (co uczyniono w kwocie średnio o ok 400zł z wyrównaniem za dwa ostatnie miesiące br).
Zapomniano, że III i ostatnim etapem miało być rozciąganie siatki płac na rzecz wieloletnich pracowników (czego nie uczyniono) bo w tej chwili Dyrektor pod batutą wilków ze związków zwodniczych (ups ) dobrały się do rzeźbienia kuriozalnej studni płac.
A dlaczego? A no popatrzcie: Propozycja naszej Izby szczecińskiej dot minimalnych mnożników to: 1,67 kontroler, 1,7 starszy kontroler, 1,764 ekspert, 1,814 starszy ekspert. Rozmowy trwają, jutro runda nr II.
To degradujące i demoralizujące spłaszczenie wynagrodzeń polega na tym, że zaczynając teraz w Szczecinie w skarbówce. Na najniższym stopniu dostaniesz 3129 brutto, a kończąc po wielu latach będziesz zarabiał na najwyższym stanowisku 3399 brutto.
Chwała tym Izbom które pamiętając o III etapie pod uwagę wzięły tylko staż pracy. Przypominam takie były założenia tych regulacji. A tym którzy o tym zapomnieli gratuluje rozciągniętych żołądków.
07 gru 2017, 22:42
katarakta
Zapomniano, że I etapem reformy miał być podciąganie wynagrodzeń najmniej zarabiającym ( co zrealizowano, średnio podwyższając je od połowy 2015 do dnia dzisiejszego średnio o ok 1000zł z wyrównaniami w w 2016 roku aż od stycznia wraz ze stażowym).
Zapomniano, że II etapem miało być podwyższanie wynagrodzeń dla wieloletnich pracowników (co uczyniono w kwocie średnio o ok 400zł z wyrównaniem za dwa ostatnie miesiące br).
Zapomniano, że III i ostatnim etapem miało być rozciąganie siatki płac na rzecz wieloletnich pracowników (czego nie uczyniono) bo w tej chwili Dyrektor pod batutą wilków ze związków zwodniczych (ups ) dobrały się do rzeźbienia kuriozalnej studni płac.
A dlaczego? A no popatrzcie: Propozycja naszej Izby szczecińskiej dot minimalnych mnożników to: 1,67 kontroler, 1,7 starszy kontroler, 1,764 ekspert, 1,814 starszy ekspert. Rozmowy trwają, jutro runda nr II.
To degradujące i demoralizujące spłaszczenie wynagrodzeń polega na tym, że zaczynając teraz w Szczecinie w skarbówce. Na najniższym stopniu dostaniesz 3129 brutto, a kończąc po wielu latach będziesz zarabiał na najwyższym stanowisku 3399 brutto.
Chwała tym Izbom które pamiętając o III etapie pod uwagę wzięły tylko staż pracy. Przypominam takie były założenia tych regulacji. A tym którzy o tym zapomnieli gratuluje rozciągniętych żołądków.
Czy się stoi czy się leży... czyli powrót do głębokiej komuny...
Było by to ok., gdyby ten początkujący pracownik (z niskim stażem) nie tyrał na równi z pracownikiem doświadczonym (długoletni staż). Zarobki wszyscy mają za małe, to fakt, ale jeśli ja mam w opisie stanowiska wpisane "zagrożenie korupcją", to chyba zakład pracy (KAS) powinno zadbać płacowo, żeby pracownicy temu zagrożeniu nie ulegali. A tu nie tylko śmiesznie płacą, ale również wprowadzają zakaz dodatkowego zatrudnienia, czyli tak naprawdę ograniczją prawa obywatelskie nie dając nic za to.
08 gru 2017, 07:29
Nadir
egzekutor10
Posiada ktoś dokładne informacje na temat podwyżek w IAS Gdańsk? Jakiś protokół z posiedzenia związków albo gdzie można znaleźć takie informacje ???
Dokładne? A ktoś ma jakiekolwiek?
Na pewno są tacy, tylko nikt nie chce puścić pary z ust. Ja do nich nie należę
W IAS Gdańsk wczoraj miał być podpisany protokół w spr. podwyżek. Podwyżki tylko na wniosek kierownika, trzy progi: 0,1 0,15 0,2 dodatkowo do mnożnika. Jakbyś był zapisany do ZZ to wiedziałbyś wszystko na bieżąco. Pozdro
08 gru 2017, 08:00
W IAS Rzeszów kwoty godne pożałowania. Prawdopodobnie średnio około 200 zł. na osobę. Czyli jeden dostanie 100 a inny 300. Super.
08 gru 2017, 08:08
katarakta
Sama pracuję w US kilkanaście lat i absolutnie nie zgadzam się, że wysokość pensji powinna być uzależniona od stażu. Za staż dostajemy dodatek stażowy. Wysokość uposażenia powinna być uzależniona od kompetencji, a przede wszystkim od zakresu zadań. Wartościowanie stanowisk jest jednym rozsądnym sposobem na sprawiedliwe podwyżki.
W wielu urzędach w deklarację do Poltax wprowadzają eksperci skarbowi (niegdyś komisarze) z kilkunastoletnim stażem, podobnie przy roznoszeniu zwrotek. Świetnie zdaję sobie sprawę, że ktoś musi się tym zajmować, ale ktoś też musi prowadzić postępowania podatkowe. Trudno mi zgodzić się z tym, że osoby, które świadomie tkwią na stanowisku niemerytorycznym i odmawiają możliwości zmiany zakresu obowiązków powinny zarabiać tyle samo co pracownicy merytoryczni.
Poza tym Pani/Pana wyliczenia są nieco śmieszne. Jeśli ktoś "po wielu" latach dostanie podstawę w wysokości 3399 złotych brutto to dostanie też dodatek stażowy, "po wielu latach" może dostać nawet 20 procent dodatku stażowego ci daje pensję w wysokości 4078 złotych brutto.
08 gru 2017, 08:15
ela2000
W IAS Rzeszów kwoty godne pożałowania. Prawdopodobnie średnio około 200 zł. na osobę. Czyli jeden dostanie 100 a inny 300. Super. :zly1: :mur:
A kiedy wypłata tych pieniędzy?
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
08 gru 2017, 08:45
tiplasho
minifini
Ale za to na intranecie będzie info, że już puścili
14:48 - komunikatu brak
Ale o 15.10 już był
08 gru 2017, 09:57
A propos IAS w Szczecinie i komentarzy dla mnie to jest dziwne, mając wieloletni staż pracy i "zakończoną ścieżkę awansu", bo nie ma wyższych stanowisk, mam zarabiać niewiele więcej od kogoś z małym doświadczeniem, który przy każdej podwyżce dostaje, a dla mnie było to 450 brutto od ponad 8 lat czekania od ostatniej podwyżki 50 zł brutto.
08 gru 2017, 12:00
A wiadomo coś jak podzielili wczoraj w Krakowie?
08 gru 2017, 14:41
smerfny
A wiadomo coś jak podzielili wczoraj w Krakowie?
65 brutto za staż do 20 lat i 85 powyżej 20.
08 gru 2017, 14:53
IS Wawa. Czy wiadomo co dziś ustalono na spotkaniu ZZ i Dyrektora? Będą grudniowe podwyżki? Jakieś przecieki o ustaleniach?
____________________________________ Ja jestem tylko zwykłym żołnierzem, wykonuję rozkazy. Bitwy wygrywają wodzowie.