____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
07 lut 2017, 21:40
Re: Nowa KAS
Czy ktoś wie jakie są plany odnośnie komórek kontroli celno-skarbowej? Czy jako funkcjonariusz będzie można być w razem z cywilami w jednej komórce czy raczej będą osobne komórki z cywilami i osobne z funkcjonariuszami?
08 lut 2017, 00:06
Sz0gun
Czy ktoś wie jakie są plany odnośnie komórek kontroli celno-skarbowej? Czy jako funkcjonariusz będzie można być w razem z cywilami w jednej komórce czy raczej będą osobne komórki z cywilami i osobne z funkcjonariuszami?
Z tego co widziałem w strukturze, to przewiduję się komórki żeńskie, męskie i mieszane, więc jest taka konfiguracja możliwa
08 lut 2017, 08:55
Czy ktoś coś wie na temat dodatków kontrolerskich, w związku z tym, że z dniem 01.03.2017 r. zostaje uchylone dotychczasowe rozporządzenie w sprawie dodatków. Na stronie centrum legislacyjnego nie ma nowego rozporządzenia. Czy ktoś wie czy i jak długo będą w urzędach skarbowych działy kontroli podatkowej - w nowej strukturze KAS.
08 lut 2017, 11:28
lexus
Czy ktoś coś wie na temat dodatków kontrolerskich, w związku z tym, że z dniem 01.03.2017 r. zostaje uchylone dotychczasowe rozporządzenie w sprawie dodatków. Na stronie centrum legislacyjnego nie ma nowego rozporządzenia. Czy ktoś wie czy i jak długo będą w urzędach skarbowych działy kontroli podatkowej - w nowej strukturze KAS.
Na razie decyzji brak, brak informacji o nowym rozporządzeniu. A co do komórek kontroli - mają być "wygaszane" - sama się zastanawiam co to znaczy i jak długo taki proces ma trwać. Nikt tego nam nie powiedział. Ale może ktoś wie więcej? Czy przechodzicie do innych komórek US czy do kontroli w UCS? Czy jest jakiś pomysł na zagospodarowanie takich pracowników? Jakby nie było, to jednak to są ludzie z wiedzą, którą trzeba wykorzystać.
08 lut 2017, 16:09
Skąd informacja, że komórki kontroli w US mają być wygaszane? Jeżeli ktoś nie ma ochoty poszukać kilka postów wstecz na temat dodatków, to niech chociaż nie wprowadza pozostałych w błąd.
Co do rozporządzenia, to jego projekt od ponad tygodnia jest we wszystkich IAS, UKS i IC. Poza tym widełki dodatku są znane na skarbowcach tj: od 2% do 50% oraz 2% do 20% w przypadku kierownika (jeżeli przez co najmniej 20% czasu pracy opracowuje lub weryfikuje dokumentację wykonanych zadań kontrolnych). Dodatek będzie przyznany na rok czasu.
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
08 lut 2017, 17:04
Szef Krajowej Administracji Skarbowej zakończył spotkania robocze w województwach Publikacja: 2017.02.08 08:10 Źródło: Ministerstwo Finansów Autor: Ministerstwo Finansów
Co do rozporządzenia, to jego projekt od ponad tygodnia jest we wszystkich IAS, UKS i IC. P
To że są we wszystkich urzędach nie oznacza że jest znane szerokim kręgiem odbiorców czyli zwykłym pracownikom. Jest już 8 lutego- do 1 marca zostało 20 dni a dalej nikt nic nie wie.
08 lut 2017, 19:37
Ludzik123
Skąd informacja, że komórki kontroli w US mają być wygaszane? :wysmiewacz: Jeżeli ktoś nie ma ochoty poszukać kilka postów wstecz na temat dodatków, to niech chociaż nie wprowadza pozostałych w błąd.
Co do rozporządzenia, to jego projekt od ponad tygodnia jest we wszystkich IAS, UKS i IC. Poza tym widełki dodatku są znane na skarbowcach tj: od 2% do 50% oraz 2% do 20% w przypadku kierownika (jeżeli przez co najmniej 20% czasu pracy opracowuje lub weryfikuje dokumentację wykonanych zadań kontrolnych). Dodatek będzie przyznany na rok czasu.
Sama sobie tego nie wymyśliłam. Taka informacja została przekazana na naradzie w naszej IS naczelnikom, a potem nam w us. Zgodnie z ideą powołania ucs-ów kontrole mają być prowadzone przez nich. W tym załatwia się dualizm kontroli. Urząd ma być przyjazny podatnikowi, a kontrola będzie burzyć ten obraz. Nie wiem jak w innych us, ale nam kazali ograniczyć liczbę kontroli. Przeanalizować plany. Na emerytów którzy teraz odchodzą nie dostaniemy już nikogo. Co do dodatków natomiast, owszem, to że jest nowy projekt rozporządzenia to wiem, ale u nas nikt go w us nie widział.
08 lut 2017, 20:15
Zgodnie z informacjami jakie posiadam dualizm kontroli ma zostać zachowany. US mają prowadzić bieżące ,,miękkie" kontrole, a UCS ,,twarde". Ponadto ze struktur organizacyjnych US tych oficjalnych (np. prezentacja dot. KAS dostępna na stronie MF) i nieoficjalnych kontrola podatkowa pozostaje w US, a UCS prowadzi kontrolę celno-skarbową.
Poza rozporządzeniem ws. dodatków, po IAS, UKS i IC krąży projekt zarządzenia w sprawie organizacji KIS, IAS, US, UCS i KSS oraz nadania im statutów. Zgodnie z jednym z załączników w skład urzędu skarbowego wchodzą m.in pion wsparcia, pion orzecznictwa, pion poboru i orzecznictwa oraz pion kontroli, a w ramach tego pionu m.in. komórka kontroli podatkowej.
08 lut 2017, 20:43
Dzisiaj odebrałem w moim US pismo o przyznaniu mi dodatku kontrolerskiego do 31.12.2017
08 lut 2017, 21:06
Ludzik123
Zgodnie z informacjami jakie posiadam dualizm kontroli ma zostać zachowany. US mają prowadzić bieżące ,,miękkie" kontrole, a UCS ,,twarde". Ponadto ze struktur organizacyjnych US tych oficjalnych (np. prezentacja dot. KAS dostępna na stronie MF) i nieoficjalnych kontrola podatkowa pozostaje w US, a UCS prowadzi kontrolę celno-skarbową.
Poza rozporządzeniem ws. dodatków, po IAS, UKS i IC krąży projekt zarządzenia w sprawie organizacji KIS, IAS, US, UCS i KSS oraz nadania im statutów. Zgodnie z jednym z załączników w skład urzędu skarbowego wchodzą m.in pion wsparcia, pion orzecznictwa, pion poboru i orzecznictwa oraz pion kontroli, a w ramach tego pionu m.in. komórka kontroli podatkowej.
Wiem, wiem o tych wszystkich dokumentach. Ale to są projekty i jaki będzie ich ostateczny kształt to nie wiem, zawsze jakąś niespodzianką mogą nas autorzy zaskoczyć. Po co reforma skoro dalej będziemy się dublowac z kontrolami? W jaki sposób będziemy określać czy to kontrola miękka? A jak miękka okaże się twardą? Co wtedy? Określenie celno-skarbowa, oznacza tyle, że kontrole prowadzone przez połączone dwa organy, podatkowe. A w ustawie określone jest jakie kontrole, na podstawie jakich przepisów, w tym też na podstawie OP. A w urzędach? A co do dodatków jeszcze - jakie stawki macie przyznane? U nas jeszcze nie ma decyzji. Ale podobno Mają ostro ciąć
08 lut 2017, 21:43
Stawkę dodatku mam taką samą jak w zeszłym roku
09 lut 2017, 07:12
justa
Określenie celno-skarbowa, oznacza tyle, że kontrole prowadzone przez połączone dwa organy, podatkowe. A w ustawie określone jest jakie kontrole, na podstawie jakich przepisów, w tym też na podstawie OP. A w urzędach?
Kontrola celno-skarbowa, zgodnie z ustawą o KAS, jest odrębnym rodzajem kontroli, różnym od kontroli podatkowej opisanej w ordynacji. Kontrola celno-skarbowa nie jest kontrolą prowadzoną przez "połączona dwa organy podatkowe". Zgodnie z zapisami o kontroli celno-skarbowej, organ ją przeprowadzający ma zupełnie inne uprawnienia niż organ kontroli podatkowej i inny jest tryb jej przeprowadzania (coś jak przed 2004 kontrola skarbowa). Ponadto kontrola celno skarbowa dotyczy o szerszego spektrum przedmiotu kontroli niż kontrola podatkowa.
EDIT
Kontrola podatkowa - US kontrola celno-skarbowa - wyłącznie UCS