Teraz jest 05 wrz 2025, 20:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Redukcja etatów w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2015, 11:10

POSTY        42
Post Redukcja etatów w KAS
Czy ktoś zna szczegóły dot. rzekomej decyzji MF z 22 maja o redukcji etatów w Krajowej Administracji Skarbowej? Czy informacje nt. podjęcia takiej decyzji są prawdziwe?

30 maja 2018, 08:35
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lip 2009, 06:29

POSTY        71
Post Re: Redukcja etatów w KAS
Jedyna droga do kolejnych podwyżek.

30 maja 2018, 11:33
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
adus                    

Jedyna droga do kolejnych podwyżek.
:wysmiewacz:  Nie rób sobie JAJ.
To raczej prosta droga do nakłonienia sporej części pracowników na zmianę pracy. Nawet jeśli będzie się trzeba przekwalifikować. Mogą też doprowadzić do samobójstw wśród osób o słabszych nerwach i nie mających już siły na 12-14 godzinną niewolniczą pracę.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

30 maja 2018, 13:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2009, 07:33

POSTY        72
No przecież już wiadomo od dawna że na 2 odchodzących emerytów urząd dostaje tylko 1 etat. Więc redukcja jakaś tam jest. A ty masz jakieś info ? Może napisz ją a nie zagadkowo piszesz :)

30 maja 2018, 15:28

REJESTRACJA03 lis 2017, 14:10

POSTY        83

LOKALIZACJAŚląsk
luczadoreq                    

No przecież już wiadomo od dawna że na 2 odchodzących emerytów urząd dostaje tylko 1 etat. Więc redukcja jakaś tam jest. A ty masz jakieś info ? może napisz ją a nie zagadkowo piszesz :)

Dokładnie. Ale było też powiedziane że wyrównania będą pochodzić ze środków zaoszczędzonych na odchodzących a póki co żadnej kasy dla nas ani widu ani słychu...

30 maja 2018, 15:47
Amator

REJESTRACJA10 sty 2018, 07:02

POSTY        15
Prawdopodobnie kolega J. miał na myśli dzisiejszą informację o pewnych planach, o których zostało poinformowanych ok. 1000 pracowników KAS. Jako uzasadnienie tych planów wskazano decyzję Ministerstwa Finansów z 22 maja 2018 r. o redukcji etatów w KAS.
Tylko że większość z tego tysiąca osób samej decyzji nie widziała na oczy i nie ma jej również w wykazie decyzji MinFina na Intranecie MF.

W weekend MF bratało się z ludem w Wiśle, a tymczasem prawdopodobnie wąskie grono od 22 maja wie o tej decyzji i zna szczegóły redukcji.

Pozdrawiam kolegę J. za poruszenie tematu i również czekam na szczegóły lub dementi.

30 maja 2018, 16:36
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
luczadoreq                    

No przecież już wiadomo od dawna że na 2 odchodzących emerytów urząd dostaje tylko 1 etat. Więc redukcja jakaś tam jest. A ty masz jakieś info ? Może napisz ją a nie zagadkowo piszesz :)

Nie urząd a izba, to że z mojego urzędu odeszły 4 osoby na emeryturę nie oznacza, że będziemy mieć 2 nowych pracowników. wolne etaty mogą trafić zupełnie do innego urzędu.

Tak na marginesie -
UMXTRA byłam w Wiśle, nie widziałam nikogo z MF - być może mam kiepski wzrok - bratałam się z ludźmi z mojego urzędu, może przestaniemy patrzeć na siebie wilkiem.

Ostatnio edytowano 30 maja 2018, 21:36 przez Barbarka, łącznie edytowano 1 raz

30 maja 2018, 21:10
Amator

POSTY        15
Barbarko, chodziło mi raczej o podejście osób z MF. Byli, bo sami się chwalili, jeszcze pisali o etosie, a tu proszę - w głowach już (prawdopodobnie) mieli myśli o szczegółach redukcji...

31 maja 2018, 03:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2015, 11:10

POSTY        42
Wybaczcie niejasną treść mojego pytania, ale sądziłem, że jest to powszechnie znana informacja i ktoś mnie oświeci.

Mam znajomych w innym urzędzie i pytali mnie, czy mi coś wiadomo o redukcji zatrudnienia, bo u nich poszła oficjalna informacja, że w związku z "decyzją MF z 22 maja o redukcji etatów w KAS" należy zrewidować zatrudnienie - słowem: mogą być zwolnienia. Tylko o decyzji MF nikt nic nie wie i nikt jej na oczy nie widział.

U mnie ni widu, ni słychu takich o takich rzeczach. Ostatnia mowa była jedynie o tym, co wspomniał Luczadoreq, że za dwóch emerytów 1 etat.

01 cze 2018, 05:41
Znawca

REJESTRACJA17 paź 2009, 15:25

POSTY        136
Dwóch emerytów to jeden etat dla IAS, więc w praktyce do danego urzędu może nikt nie trafić. O redukcjach nie słyszałem i jakoś tego nie widzę, skoro obecnie spora część ludzi robi bokami, a na nabory przychodzi coraz mniej chętnych.

03 cze 2018, 19:24
Amator

POSTY        15
Jak na razie nikt o tej decyzji z 22 maja nic nie wie.

24 maja, czyli dwa dni po tej rzekomej decyzji, nasz Inspektor spotkał się z Szefem Służby Cywilnej w ramach Rady Dialogu Społecznego - podzespołu problemowego ds. KAS.

Zastanawiam się, czy jest możliwe, że zarówno Inspektor jak i SSC rozmawiali o sytuacji w KAS, a MF nie dało im informacji o tak poważnym dokumencie? Trochę by to podważyło moje wyobrażenie o wzajemnym szacunku. Co to za rozmowa na temat sytuacji w KAS, kiedy od dwóch dni sytuacja uległa zmianie, a rozmówcy nie wiedzieliby o tym.
Inspektorze, prosimy, czy to tylko plotka, czy też rzeczywiście istnieje ta cała "decyzja z 22 maja"? Czy MF poinformowało Związek o niej?

04 cze 2018, 05:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]