Teraz jest 04 wrz 2025, 06:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Arkusz kalkulacyjny pomocny przy rozliczeniu kontroli 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 paź 2007, 13:46

POSTY        4

Chciałabym zapytać Szanowne Społeczeństwo Skarbowe czy może ktoś mógłby mnie naprowadzić na ślad arkusza kalkulacyjnego pomocnego przy rozliczaniu kontroli w zakresie podatku VAT.

Gdzieś, kiedyś czytałam na Forum, iż taki arkusz został stworzony i udostęniony na stronie jednej z Izb Skarbowych... z tym, że nie pamiętam jakiej..

Próbowałam przeszukiwać zasoby Forum pod tym kątem... ale ... chyba jestem niewystarczająco douczona technicznie bądź zapytanie było wprowadzone błędnie bo z poszukiwań przysłowiowe "nici".

Okres którego dotyczy kontrola jest przeogromny, do tego, praktycznie w każdym miesiącu nieprawidłowości. Taki arkusz to byłby prawdzwy skarb.

Więc gdyby ktokolwiek widział... ktokolwiek wiedział....

Dozgonna wdzięczność gwaratowana. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 03 paź 2007, 08:13 przez rybkaWanda, łącznie edytowano 1 raz

03 paź 2007, 08:02
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2007, 08:56

POSTY        1
Ja spotkałem się z takim arkuszem w Analizie Ryzyka Zewnętrznego, przykłady rejestrowania obszarów ryzyka w podsystemie Kontrola - wersja 1.xls w zakładce Przykład 7.
Pozdrawiam.
Kornik

03 paź 2007, 08:59
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 12:54

POSTY        13
arkusz dostępny na stronie www.ds.mofnet.gov.pl w zakładce KONTROLA LAN-1/zarządzanie ryzykiem. Dostęp do strony przez terminal i  serwer biurowy

03 paź 2007, 13:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 06:21

POSTY        84
Jest też arkusz 'Analiza deklaracji' dystrybuowany z 'KONTROLĄ' który pozwala na porównanie wartości z rejestrów VAT z deklaracjami zaimportowanymi z 'POLTAXU'. Fajne narzędzie chociaż jest trochę roboty z wklepaniem rejestrów. Dostęp do arkusza ze <a href="http://www.ds.mofnet.gov.pl/kontrola/pliki/PlikiPomocnicze.php" target="_blank">strony</a> podsystemu 'KONTROLA'.

<!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--fonto:Arial--><span style="font-family:Arial"><!--/fonto--><!--coloro:#FF6666--><span style="color:#FF6666"><!--/coloro--> AKCJA OSTRZEGAWCZA <!--colorc--></span><!--/colorc--><!--fontc--></span><!--/fontc--><!--sizec--></span><!--/sizec-->

04 paź 2007, 06:52
Zaawansowany

REJESTRACJA08 gru 2006, 09:35

POSTY        58
No właśnie, ja poruszyłbym bardziej temat "arkusza analizy deklaracji" i o ile arkusz.xls jest chyba dostępny, to np ja nie moge z niego korzystac z powodu problemow wynikajacych z zainstalowaniem makr, bibliotek ( oczywiscie do open office ), przewalaniem danych z SAB, SAP i nie wiem co  jeszcze. Może ktos napisz cosik czy korzystacie z tego formularza, jakie korzysci niesie on ze sobą , może ma jakies minusy i jak informatycznie jest rozwiązane to u Was w Urzędach. Ja walczyłem ponad miesiac aby móc sam z tego korzystać niestety z wynikiem " - " :( Najsmutniejsze jest to że .xls to już wersja 9 więc arkusz powinien chyba być solidnie rozpowszechniony, a jak molestowałem informatyków aby mi to zrobili, a z kolei Ci dzwonili po ościennych urzędach to tamci robili takieeeee gały, że cos takiego jest. Więc ... What's uppppppppppp ?????????

04 paź 2007, 10:51
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        84
Jak widać numer wersji wcale nie musi świadczyć o popularności.
Bawiłem się tym czasem przy dużych kontrolach, bo fajnie można porównać to co w ksiegach i deklaracjach (różnice wyświetlają sie na czerwono). Dużo czasu zajmuje wprowadzanie rejestrów VAT, bo wymaga to wpisania wielu informacji o danej pozycji i do tego w rozbiciu na stawki, i odrębnie dla każdego rejestru, ale jak się pobawisz to porównanie masz od razu i nie musisz ślęczec nad deklaracjami. Sprawdza czy prawidłowo wyliczono podatek przy sprzedaży zwolnionej i opodatkowanej. Od razu masz załaczniki do protokołu z zestawieniem rejestrów.

Osobiście rzadko z tego korzystam, a jeżeli juz to i tak część z tego dostosowuję do swoich potrzeb. Sprawdza się przy obszernych kontrolach za cały rok lub kilka lat, bo dla kontroli jednego miesiąca VAT to szkoda roboty.
Pod OO też działa tylko musisz zainstalować biblioteki. Nie ma z tym problemu i możesz to zrobić sam na terminalu. Instrukcję masz <a href="http://www.ds.mofnet.gov.pl/kontrola/FAQ/faq.php" target="_blank">tutaj</a>, a wczesniej musisz ściągnąc biblioteki <a href="http://www.ds.mofnet.gov.pl/kontrola/pliki/PlikiPomocnicze.php" target="_blank">stąd</a>

Przerzucanie wszystkiego pomiedzy SAB, SAP i laptopem jest rzeczywiście u****liwe (no dobra trudne) zwłaszcza jak masz różne pakiety biurowe na terminalu i laptopie. Poza tym nie wiem czy arkusz w OO jest dalej uaktualniany, więc lepiej się skupić na pliku Excell'a. Nie wiem czy używasz służbowego laptopa, ale jeżeli tak to napewno masz już rozwiązane przenoszenie plików z serwera. Najlepiej zwalić wszystko na laptopa i obrabiać pod Excellem. Jak w terenie wpiszesz dane z rejestrów wiesz co jest nie tak. Potem to juz twoja wyobraźnia (wykresy, zestawienia, porównania). Zawsze możesz rozbudować to co juz jest i dostosować do swoich potrzeb.

<!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--fonto:Arial--><span style="font-family:Arial"><!--/fonto--><!--coloro:#FF6666--><span style="color:#FF6666"><!--/coloro--> AKCJA OSTRZEGAWCZA <!--colorc--></span><!--/colorc--><!--fontc--></span><!--/fontc--><!--sizec--></span><!--/sizec-->

Ostatnio edytowano 04 paź 2007, 13:19 przez Toms, łącznie edytowano 1 raz

04 paź 2007, 13:16
Zaawansowany

POSTY        58
Używam służbowego laptopa, z tym że nie moge zwalić danych na niego bo mogę dane tylko przerzucać miedzy SAP'em i SAB'em ale jak juz bym chciał zrobić cos na twardzielu mojego laptopa to amba, może wiesz jak temu zaradzić, w kazdym razie moi informatycy mówią że to niemożliwe :). następna sprawa to nie mogę zasynąc danych z podsystemu KONTROLA bo na SAB'ie mam Exela Viever wiec nie komętuję a na SAP'ie mimo że te linki co podałes juz odwiedzili nie potrafią tego zrobić :) wiec zero makr i bibliotek. Stąd też nie działa mi zakładka podbieranie deklaracji VAT.

Tak podsumowując zasysasz dane z systemu do arkuszu potem przerzucasz na laptopa i potem u kontrolowanego wpisujesz dane z rejestrów, tak?? No nie głupie to by było. bo nie raz już sie spotkałem że jak mówiłem ksiegowemu że rejestry się nie zgadzają z deklaracjami to drukował inny rejestr aż do skutku aż będzie dobry.

Nie wiem gdzie pracujesz TOM's ale zazdroszczę Ci że działa Ci ten arkusz. w moim województwie to chyba jakas abstrakcja. :)

Pozdrawiam no i zachęcam do dalszych postów z tej materii, jakże ciekawej. :)

04 paź 2007, 13:54
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Postanowiłam iść ścieżką, która została wskazana, niemniej jednak (być może naiwnie) sądzę, że te podpowiedzi dotyczą anlizy rejestru względem złożonych deklaracji. To wprawdzie bardzo pomocne, ale mnie chodziło raczej o coś takiego co pozwoli np.:

zacząć od danych z pierwszej deklaracji (złożonej przez podatnika w badanym okresie), uwzględnić ustalone nieprawidłowości (np. zmniejszyć naliczony) i zobaczyć jak to automatycznie przekłada się na następne miesiące (kwota do przeniesienia, do zapłaty itp).

Mam nadzieję, że wyraziłam się dość jasno.... bo nie chciałabym by ta koncepcja okazała się wyłącznie moją fantazją :)

Wydaje mi się, że kiedyś, ktoś pisał na forum, że właśnie taki arkusz kalkulacyjny został stworzony i udostępniony.

Jeśli któryś z forumowiczów właśnie o takim arkuszu pisał... niech wybaczy blondynce brak zrozumienia.

pozdrawiam.

04 paź 2007, 14:56
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457

mnie chodziło raczej o coś takiego co pozwoli np.:
zacząć od danych z pierwszej deklaracji (złożonej przez podatnika w badanym okresie), uwzględnić ustalone nieprawidłowości (np. zmniejszyć naliczony) i zobaczyć jak to automatycznie przekłada się na następne miesiące (kwota do przeniesienia, do zapłaty itp).

Taki arkusz   :nonono: chyba równie dobrze możesz stworzyć sama?

04 paź 2007, 20:37
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4

Owszem, mogę stworzyć sama. Jednak zanim poświęcę swój prywatny czas (bo w czasie pracy o tym nie mam mowy) chciałam się dowiedzieć, czy może już coś takiego istnieje.

Nie rozumiem, czemu miałabym tworzyć coś, co już jest....

Za takie "dobre rady" serdecznie dziękuję jorge.

05 paź 2007, 07:46
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        84

w kazdym razie moi informatycy mówią że to niemożliwe

Niemożliwe to jest otworzenie parasola w d... Mi też tak mówią, więc staram się sam rozpracowywać temat na ile uprawnienia mi pozwalają.  :angry: sam to zrób wg instrukcji.
Musisz mieć jakąś wymianę pomiędzy laptopem i serwerem, bo wtedy nie ma większego sensu użytkowanie laptopa. U mnie te arkusze pod OO działają, a biblioteki sam sobie załadowałem.

Najlepiej jakbyś umiał zrzucić pliki na laptopa bo tam jest MS Office i nie ma problemu. Ja robię tak, że zgrywam z KONTROLI wzór protokołu + wszystkie deklaracje do kontroli w CSV + arkusz analizy i obrabiam na kontroli u podatnika. Na laptopie mam MS Office więc nie ma problemu. Problemy są po zakończeniu kiedy wracam i zrzucam wszystko na SAB-a, bo tam nie ma MS Office tylko OO i czasami się rozwala. Jak są problemy to drukuję z laptopa i arhiwizuję na SAB-ie.

rybkaWanda                    

co pozwoli np.:

Mam nadzieję, że wyraziłam się dość jasno.... bo nie chciałabym by ta koncepcja okazała się wyłącznie moją fantazją :)

Jeżeli tak to rzeczywiście skorzystaj z tego arkusza do rejestrowania obszarów ryzyka co go polecali przedmówcy. Tam rozliczasz miesięcznie co było w deklaracji co wg kontroli i otrzymujesz wyliczenia różnic w przeniesieniach i zapłatach/zwrotach oraz łączne uszczuplenie i błąd podatkowy. Ale przyznam szczerze, że nigdy tego nie używałem, więc nie wiem jak sprawdza się w praktyce.

05 paź 2007, 09:19
Zaawansowany

POSTY        58
No widzisz, to chyba naprawdę wyrzucę laptopka, bo nie moge skopiować ani przenieść plików miedzy laptopem a sabem, czy sapem, mogę jedynie wymienić miedzy sabem a sapem, kiedys informatycy marudzili ze jakies pismo dostali ze nie moga mi dac owego  dostepu. Od poniedziałku zacznę ponownie batalię :) może pod koniec roku się skończy :)

05 paź 2007, 14:03
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
TOM'S  - czy dobrze Cię rozumiem - dokumenty z WORDA  ulegają deformacji przy odczycie pod OO WRITE ?  A próbowałeś je zapisać w RTF ? To pomaga.

LAPTOPA można podłączyć do SABa , ale wymaga to wprowadzenia na nim dodatkowych zabezpieczeń. Miedzy innymi brak możliwości podłączania do netu w innych konfiguracjach czy bezprzewodowego. Coś za coś.

Ostatnio edytowano 05 paź 2007, 23:26 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

05 paź 2007, 23:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]