Teraz jest 01 wrz 2025, 10:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Wyodrębnione komórki organizacyjne kontroli skarbowej 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2015, 12:23

POSTY        7
Post Wyodrębnione komórki organizacyjne kontroli skarbowej
Czy ktoś mógłby mi rozjaśnić, co właściwie decyduje o tym, czy dane stanowisko wchodzi w skład wyodrębnionej komórki organizacyjnej w rozumieniu art. 11g u.k.s.? Czy w każdym UKSie tak samo to wygląda?

I czy referendarze ds. prowadzenia postępowań kontrolnych oraz kontroli podatkowych (miejsce pracy w urzędzie i w terenie) wchodzą w skład tych komórek czy nie?

06 mar 2015, 15:06
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Post Re: Wyodrębnione komórki organizacyjne kontroli skarbowej
OK, teraz zauważyłem, że wykaz tych komórek określa minister (nie wiem czemu wcześniej mi to umknęło). Czy ktoś wie, jaki jest aktualny wykaz tych komórek? Udało mi się znaleźć zarządzenie nr 27 Ministra Finansów z dnia 26 lipca w sprawie wykazu komórek organizacyjnych kontroli skarbowej [...] ale nie wiem, czy jest ono dalej aktualne.

06 mar 2015, 15:51
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Komórki, o których mowa w art. 11g UoKS to tzw. komórki realizacyjne (kominiarki). Tu nie chodzi o kontrolę papierów ale zapewnienie "siłowego" wykonania niektórych czynności. Wykaz jest aktualny.

06 mar 2015, 20:27
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego wykazu - obejmuje on jeśli dobrze pamiętam tylko 6 UKSów, czy jest zatem szansa, że takie komórki realizacyjne powstaną też w innych województwach? Może ktoś coś wie albo słyszał.

06 mar 2015, 22:32
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
kiedyś były w każdym UKS ale MF uznało, że w przypadku kłopotów IKS może poczekać parę godzin na przyjazd grupy realizacyjnej.

06 mar 2015, 22:36
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
supersaper                    

kiedyś były w każdym UKS ale MF uznało, że w przypadku kłopotów IKS może poczekać parę godzin na przyjazd grupy realizacyjnej.

Ale przecież te komórki mają chyba pełnić rolę prewencyjną, a nie jechać "na odsiecz" inspektorom...

W każdym razie, tak na przyszłość chciałem jeszcze zapytać - jak pracownik (inspektor) kontroli skarbowej chce się starać o przeniesienie do tych komórek realizacyjnych albo do wywiadu, to musi się tułać po UKSach w całej Polsce i szukać okazji, czy składa podanie do MF i oni mu znajdą miejsce jak przejdzie rekrutację pozytywnie? Z rozporządzenia ws. postępowania kwalifikacyjnego (Dz. U. z 2010 r., Nr 229, poz. 1500) wynika, że zajmuje się tym centrala, ale z drugiej strony na tym forum czytałem, że zainteresowani powinni zgłaszać się do naczelnika odpowiedniego wydziału w swoim urzędzie. A np. w UKSie w moim mieście komórki realizacyjnej zgodnie z wykazem nie ma.

07 mar 2015, 19:59
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
Bo w Twoim UXie Kandydacie wystarczającą rolę prewencyjną pełni Koło Puchatych Dwukropek (czyt.: Inspektorek) - w niektórych miastach taka prewencja wystarczy, tym bardziej że miasta te leżą w państwie,  które istnieje tylko w teorii :D Więc porzuć marzenia o policji skarbowej i najmij sie na pluszaka w swoim Uxie, lub na krawężnika u Misiaków - lub - 3 opcja - wyjedź do Włoch - Guardia di Finanza, coś dla mięśniaków kochających podatki.  :D

08 mar 2015, 16:38
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
makoma                    

Bo w Twoim UXie Kandydacie wystarczającą rolę prewencyjną pełni Koło Puchatych Dwukropek (czyt.: Inspektorek) - w niektórych miastach taka prewencja wystarczy, tym bardziej że miasta te leżą w państwie,  które istnieje tylko w teorii :D Więc porzuć marzenia o policji skarbowej i najmij sie na pluszaka w swoim Uxie, lub na krawężnika u Misiaków - lub - 3 opcja - wyjedź do Włoch - Guardia di Finanza, coś dla mięśniaków kochających podatki.  :D

Krawężnik póki co odpada, bo akurat w tym jednym jedynym województwie w którym mieszkam KGP nie przyznał limitu przyjęć i rekrutacja jest wstrzymana do odwołania. Straż miejska też odpada, bo zostałem przez ich "eksperta" uznany za zbyt inteligentnego i samodzielnego w myśleniu - i nie jest to żaden żart, wk**wiło mnie to na tyle, że wysmarowałem skargę do WSA na nabór i pozew do sądu pracy też pójdzie. Ktoś może kojarzyć procedurę rekrutacyjną do Policji czy innych państwowych służb, więc gwoli wyjaśnienia - tam wszystkie te psychologiczne testy predyspozycji mają swoje podstawy prawne, natomiast straż miejska/wiejska takich podstaw nie ma (nie mylić z badaniem psychologicznym strażnika przed dopuszczeniem do pracy) i nie może sobie dobierać kandydatów poprzez pytania o poziom wiary/ateizmu czy inne takie.

Teraz próbuję się dostać do UKSu, chociaż bez doświadczenia i wykształcenia wyższego trochę kiepsko to wygląda. A moje pytania o komórki realizacyjne i wywiad wynikają między innymi stąd, że chcę jakoś uzasadnić swoją motywację i chęć "robienia kariery" w urzędzie (jakkolwiek to brzmi, to taki wymóg jest nawet oficjalnie zawarty w ogłoszeniu). I to akurat umiałbym dość dobrze uzasadnić - moimi zainteresowaniami, wiedzą i umiejętnościami w zakresie śpb i broni palnej i odpowiednich przepisów etc. Tylko że komórki realizacyjnej w tym urzędzie nie ma, więc siłą rzeczy nie zrobię w niej kariery. A co do wywiadu, to na tym forum wyczytałem, że wywiadowcy nie są zbyt lubiani przez resztę i nie wiem czy warto w ogóle wspominać o tym w liście motywacyjnym. Zresztą na moją logikę, wywiad też może krzywo patrzeć na kandydata rozgłaszającego wcześniej zamiary kandydowania.

Tak więc jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia na temat tego, o czym pisać i mówić podczas rekrutacji, a o czym nie, to będę wdzięczny za podzielenie się nimi.

08 mar 2015, 23:27
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA14 wrz 2009, 20:43

POSTY        1
Bez wyższego wykształcenia? Nawet nie podchodź. Nikt Cię nie zatrudni.

03 lis 2016, 21:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2015, 13:47

POSTY        157
wiki68                    

Bez wyższego wykształcenia? Nawet nie podchodź. Nikt Cię nie zatrudni.

Bzdura. Na niższe stanowiska w kontroli skarbowej (i ogólnie w "resorcie finansów") wymagane jest obligatoryjnie jedynie wykształcenie średnie. Osobiście znam przypadki naborów, gdzie dostawała się osoba bez wyższego.

04 lis 2016, 19:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]