Teraz jest 04 wrz 2025, 10:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Ciągłość sprzedaży na portalach aukcyjnych 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 sie 2015, 18:29

POSTY        4
Post Ciągłość sprzedaży na portalach aukcyjnych
Czołem koledzy,

Chciałbym Was zapytać w jaki sposób ustalacie czy sprzedaż na portalu aukcyjnym ma charakter "ciągły". Rozumiem, że każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie, ale czy jest jakaś liczba transakcji na miesiąc, jaką uznalibyście za "sprzedaż ciągłą"? Nawet jeśli nie jest to ustalone w żaden sposób formalnie, bardzo prosiłbym Was o prywatne opinie oparte na doświadczeniu.

Moja prośba wynika z faktu, iż zajmuję się obecnie pracą badawczą na temat oszacowywania szarej strefy w handlu internetowym i potrzebuję tej liczby, czyli "ilość transakcji miesięcznie, która wskazuje na ciągły charakter sprzedaży". Oczywiście wiadomo, iż taka liczba nie ma zastosowania w każdym przypadku, lecz chodzi mi o takie powiedzmy oszacowanie, przybliżenie, które będzie miało zastosowanie w większości przypadków.

Pozdrawiam!

PS jeśli jest ktoś zainteresowany bardziej szczegółowo pracą, którą przygotowuję lub np. chciałby się zaangażować, zapraszam do kontaktu na pw, bo to ciekawy temat.

01 wrz 2015, 20:02

REJESTRACJA22 lut 2015, 22:48

POSTY        9
Post Re: Ciągłość sprzedaży na portalach aukcyjnych
Coś mi się wydaje, że ciągłość sprzedaży zmierzysz raczej jej częstotliwością w badanym okresie. Ilość transakcji będzie raczej pośrednią częstotliwości. Poza tym dobrze byłoby znać przedmiot działalności szarej strefy, żeby móc określić popyt i podaż, co w mojej opinii będzie tutaj kluczowe.

01 wrz 2015, 20:52
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Jak widać nie masz pojęcia o prowadzeniu postępowań.  Przed rozpoczęciem pisania czegokolwiek polecam zgłębić temat postępowania dowodowego, analizy materialu, wnioskowania itp. Jednym słowem zacznij od podstaw.
Wiem, że nie ma glupich pytań ale...
Jeżeli ktoś sprzedaje drogie zegarki (po kilka tys.) sprzedaż kilku miesięcznie to dużo.  Jeżeli są to np. rybki akwariowe albo koraliki to raczej nie (ale i tu trzeba rozwagi bo może to tylko jeden z kanałów dystrybucji).
Mimo wielu lat doświadczenia, w tym w e-handlu, nie znam odpowiedzi na tak postawione pytanie. Zmień podejście do tematu, bo spłodzisz stek bzdur, zamiast rzetelnego opracowania.
Zacznij od podstaw

01 wrz 2015, 21:41
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 sie 2015, 18:29

POSTY        4
Masz częściowo rację - nie mam tak dużej wiedzy o prowadzeniu postępowań dowodowych i analizie materiału jak osoby ze sporym doświadczeniem (tak jak Ty). Niemniej jednak, nie tworzę raportu z kontroli, lecz pracę typowo statystyczną, do której wspomniana wiedza nie jest aż tak kluczowa. Nad badaniem pracuję już długo i zapewniam, że nie jest to stek bzdur.

Czy mógłbyś sprecyzować temat zegarków i rybek akwariowych? Jeśli obie działalności są zorganizowane i ciągłe, to czy wolumen transakcji ma znaczenie (oczywiście w obszarze czysto teoretycznym)? Czy wolumen transakcji wpływa na stwierdzenie ciągłości?

01 wrz 2015, 22:20
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Wolumen ma znaczenie ale nie potrafię podać żadnych konkretów.
Gdy ktoś sprzedaje np. kilkadziesiąt szt. używanej odzieży w ciągu miesiąca,  może to świadczyć o sprzedaży ciągłej lub .... wyprzedaży ubrań siostry, która wyjechała do Londynu. Tu zadecydują inne czynniki w tym wolumen sprzedaży z innych miesięcy.

02 wrz 2015, 05:54
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Może się okazać, że rozbiłem samochód i sprzedaje go na części - każdą część pojedynczo, co w praktyce może oznaczać np 50 transakcji miesięcznie przez 3 miesiące.

02 wrz 2015, 09:15
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 sty 2009, 09:39

POSTY        10

LOKALIZACJAżubrowo
Może to pomoże:

I SA/Bd 472/15

02 wrz 2015, 14:17

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
mozeanglia                    

Może się okazać, że rozbiłem samochód i sprzedaje go na części - każdą część pojedynczo, co w praktyce może oznaczać np 50 transakcji miesięcznie przez 3 miesiące.

Nieładnie tak łamać prawo.  :nonono:  To, że jesteś właścicielem samochodu nie oznacza, że po tym jak zamienisz go w odpad masz prawo wymontowywać i sprzedawać pochodzące z niego części. W naszym wolnym i demokratycznym kraju możesz za to załapać karę od 10 000 do 300 000 zł. Polecam art. 53a ust. 1 pkt 2 w związku z art. 3 pkt 6 ustawy o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji. Cel ustawy niby szczytny ale ...

02 wrz 2015, 21:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]