Teraz jest 04 wrz 2025, 06:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Titanic tonie, a orkiestra gra dalej. 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:20

POSTY        296
Czyżby niniejsze forum ogarnęła również choroba "poprawności politycznej"? Dlaczego nikt nie zauważa dramatycznej sytuacji pracowników UKS, którzy w efekcie polityki taniego państwa zostali pozbawieni możliwości wykonywania pracy wskutek drakońskich ograniczeń środków przeznaczonych na finansowanie przejazdów służbowych, a może otumaniła nas "sielska" atmosfera przygotowań jubileuszu 15-lecia powstania UKS? Jak tak dalej pójdzie, jubileusz będzie bezpośrednim sygnałem poprzedzającym katastrofę. Życzę niezapomnianych wrażeń na imprezach stanowiących w zasadzie stypę po +UKS.

Ostatnio edytowano 04 lut 2007, 17:20 przez cyanide3, łącznie edytowano 1 raz

02 lut 2007, 19:18
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Nie wiem, z którego UKS jesteś, ale brak środków na podróże służbowe na początku lutego, to albo jakieś nieporozumienie, albo ktoś wprowadza Cię w błąd.

Ostatnio edytowano 04 lut 2007, 17:20 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz

02 lut 2007, 19:34
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

POSTY        296
Z całym szacunkiem Inspektorze, ale zapytaj związkowców z UKS Lublin. Ponoć, jak głosi wieść gminna, Min Fin. znacząco zmniejszyło środki, a może jest to tylko wygodne alibi dla działań dyrekcji?

Ostatnio edytowano 04 lut 2007, 17:21 przez cyanide3, łącznie edytowano 1 raz

02 lut 2007, 19:44
Site Admin

POSTY        2059

Będę w UKS W-wa w poniedziałek - zapytam się, jak jest u nas. Według  mnie, jesteś wprowadzany w błąd. Nawet gdyby zmniejszono środki na ten cel, to są one rozliczane w skali roku. Dlatego też nikt już w lutym nie ogranicza wyjazdów służbowych, bo plan kontroli trzeba wykonać (co najwyżej zwraca się większą uwagę na możliwości jakichś racjonalizacji wydatków w tym zakresie). Nikt nie zgłaszał mi problemu z UKS Lublin, co oczywiście nie oznacza, że problemu nie ma...

Ostatnio edytowano 04 lut 2007, 17:21 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz

02 lut 2007, 19:55
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

POSTY        296
Dzięki za zainteresowanie, jak wiesz manipulacja informacją stała się w ostatnich czasach uniwersalnym narzędziem sprawowania władzy i nie jest wykluczone (jak nadmieniłem w poprzednim poście), że wykorzystywana jest instrumentalnie w celu uzasadnienia pewnych działań.
Pozdrawiam serdecznie.

02 lut 2007, 20:10
Site Admin

POSTY        2059

Na przykład przy okazji zmiany rozporządzenia o ryczałtach zawsze można nakłamać, że nie ma z czego wypłacać ryczałtów, bo nie dali tyle kasy, co poprzednio...

Ostatnio edytowano 04 lut 2007, 17:22 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz

02 lut 2007, 20:25
Zobacz profil WWW
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA08 gru 2006, 18:00

POSTY        1
"Życzę niezapomnianych wrażeń na imprezach stanowiących w zasadzie stypę po +UKS."

A ja słyszałem, że zapowiadana reforma nie dotyczy na razie UKS.
Ale każdy wie, że taka musi nastąpić. Z tego wpisu powyżej wynika, że forumowicz już coś wie.

Czy może być tak, że z UKS utworzą tzw. POLICJĘ SKARBOWĄ łącząc ich z Grupami Mobilnymi z cła i zabierając jednocześnie decyzyjność?
Taka Guardia di Finanza z Itali.

Ostatnio edytowano 04 lut 2007, 17:23 przez Slaweksiwy, łącznie edytowano 1 raz

02 lut 2007, 20:28
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Nie wiem, z którego UKS jesteś, ale brak środków na podróże służbowe na początku lutego, to albo jakieś nieporozumienie, albo ktoś wprowadza Cię w błąd.

Raczej chodzi o wymyślanie kolejnych pułapek i powodów do zmniejszenia wypłaty zwrotu kosztów. Powodów jest wiele, zła godzina na bilecie, bilet nieczytelny, rozdarty, nie na ten śr. transportu (kiedyś otrzymałem delegację na PKP do miejscowości, w której nie ma torów!!!), delegacja wystawiona z miejsca pracy, choć wiadomo, że podróż jest rozpoczynana z miejsca zamieszkania, itp. Mam wrażenie, że nowe przepisy o kosztach podróży są działaniem MF i to świadomym. Jeżeli chodzi o plan, to da się zrobić np. duży podmiot i trzy tygodnie (dla 2 osób). Oczywiście zrobione.

Ostatnio edytowano 04 lut 2007, 17:25 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz

03 lut 2007, 18:30
Site Admin

POSTY        2059

W UKS Warszawa nie ma problemu braku środków na podróże służbowe (przynajmniej na razie). Przyznane środki są nieco mniejsze niż w roku ubiegłym (nie udało mi się dowiedzieć, o ile), ale nie ma mowy o ograniczaniu kontroli ze względu na brak środków na ten cel. Jest to informacja od Głównej Księgowej UKS.

Ostatnio edytowano 05 lut 2007, 21:25 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz

05 lut 2007, 17:22
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 21:34

POSTY        46

LOKALIZACJAmazowsze
Z tymi środkami to jest tak: na rok jest określona ilość pieniędzy w ogóle oraz w podziale na poszczególne kategorie wydatków (paragrafy ustawy o finansach). W zasadzie nie jest możliwe przesuwanie środków pomiędzy paragrafami, ale tylko w zasadzie, bo praktyka wygląda inaczej. I teraz NUS z GK mający węża w kieszeni na cele ludzkie, mogą dokonać różnych dziwnych rzeczy. I najlepiej się tłumaczyć przepisami budżetowymi, bo wy szara brać-mać skarbowa i tak się na tym dokładnie nie wyznajecie, a poza tym zasłaniając się poufnością (co jest bzdurą) struktury wydatków kasy, żaden z dysponentów za skarby świata nie powie do końca, jaka jest prawda. I uwierzcie, wiem co piszę. :D

Ostatnio edytowano 05 lut 2007, 21:34 przez kindziol, łącznie edytowano 1 raz

05 lut 2007, 21:30
Znawca
Własny awatar

POSTY        296
Z Twojej wypowiedzi, Inspektorze, zrozumiałem, że w kwestii "ryczałtów" skarbowcy zostali podzieleni na tych za 20, 30, 50... gr za kilometr, według kategorii wprost proporcjonalnej do partykularnych interesów oraz serwilizmu kierownictwa poszczególnych urzędów (lub odwrotnie proporcjonalnej do stopnia jego przyzwoitości). To wstyd, że reprezentujące pracowników związki zawodowe nie potrafią wypracować jednolitego, spójnego stanowiska przeciwstawiającego się zjawiskom patologicznym, a za takie należy uznać aktualne rozwiązania dotyczące "polityki" (tak, polityki, a nie cywilizowanych uregulowań prawnych) zwrotu kosztów delegacji służbowych.

Ostatnio edytowano 05 lut 2007, 23:12 przez cyanide3, łącznie edytowano 1 raz

05 lut 2007, 22:23

REJESTRACJA22 paź 2006, 12:02

POSTY        36
1. Dlaczego nie ma u Was (u nas także) takich samych stawek za km, skoro ceny paliwa są zbliżone w całej RP?
2. Sławek.Król I napomknął coś o UKS+GM (grupy mobilne). W lakonicznych komunikatach pomijane są te dwie formacje i nie wiem dlaczego? Czy KAS-owniki będą miały formację do zwalczania przestępczości celnej i skarbowej wewnątrz kraju?

Ostatnio edytowano 06 lut 2007, 09:30 przez jabol, łącznie edytowano 1 raz

05 lut 2007, 23:49
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 paź 2006, 06:49

POSTY        2
Ja pracując w US nie dostaję ani złotówki na dojazdy na kontrolę (jestem pracownikiem kontroli) i jakoś muszę dawać sobie radę (na dojazdy do podatników dokładam z własnej kieszeni).

06 lut 2007, 10:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 wrz 2006, 17:23

POSTY        64
Cyanide3, czy u Ciebie w zakładzie działają związki?

Ostatnio edytowano 07 lut 2007, 07:28 przez skorpion, łącznie edytowano 1 raz

06 lut 2007, 10:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona