Pierwszy post więc się przedstawię - na imię mi Maciej i jestem pracownikiem operacyjnym. Gdzie? Nie chce się chwalić, jednak pracę swoją chętnie zamienię na posadę w UKS
Myślę, że pytanie zwłaszcza do kolegów Skarbowców
Czy pracownik urzędu kontroli skarbowej, pracujący w komórce kontroli podatkowej/skarbowej ma kompetencje do stawiania zarzutów/kierowania aktu oskarżenia/wydania nakazu doprowadzenia podejrzanego etc. czy uprawnienia te posiada jedynie inspektor kontroli skarbowej?
Ciężko jest mi wywnioskować powyższe z właściwych ustaw. Ordynacja podatkowa przewiduje możliwość przesłuchania świadka, natomiast ustawa o kontroli skarbowej jest nieco zagmatwana.
Czy ktoś mógłby wskazać mi również zestaw przykładowych pytań na referendarza bądź wskazać konkretne artykuły które warto umieć na blachę?
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam!
01 wrz 2014, 21:43
Re: Uprawnienia pracownika w UKS
Witam
Nawet inspektor kontroli skarbowej nie ma uprawnień do: stawiania zarzutów, kierowania aktu oskarżenia czy wydawania nakazu doprowadzenia podejrzanego, itp. Zresztą w kontroli skarbowej nie istnieje pojęcie podejrzany. Inspektor ma uprawnienia wynikające z kks jako finansowy organ, ale to trzeba pracować w odpowiedniej komórce. W razie pytań, chętnie udzielę info.
Pozdrawiam
02 wrz 2014, 15:46
Dziękuję za odpowiedź.
Jakie zatem uprawnienia posiada pracownik kontroli skarbowej? Sprecyzuję pytanie - w wyniku kontroli, kontrolerzy ujawnili przestępstwo z k.k.s. Kto wszczyna i prowadzi postępowanie przygotowawcze, oraz zajmuje się gromadzeniem materiału dowodowego?
Myślałem (błędnie), że jako kontroler skarbowy mogę postawić osobie zarzut lub np. wydać wobec podejrzewanej poprzez prokuraturę nakaz zatrzymania i doprowadzenia itd. oraz występować przed sądem jako oskarżyciel.
Jak są podzielone te kompetencje? Jakimi uprawnieniami procesowymi dysponuje pracownik?
02 wrz 2014, 15:54
Operacyjny
Dobry wieczór,
Pierwszy post więc się przedstawię - na imię mi Maciej i jestem pracownikiem operacyjnym. Gdzie? Nie chce się chwalić, jednak pracę swoją chętnie zamienię na posadę w UKS
Myślę, że pytanie zwłaszcza do kolegów Skarbowców
Czy pracownik urzędu kontroli skarbowej, pracujący w komórce kontroli podatkowej/skarbowej ma kompetencje do stawiania zarzutów/kierowania aktu oskarżenia/wydania nakazu doprowadzenia podejrzanego etc. czy uprawnienia te posiada jedynie inspektor kontroli skarbowej?
Ciężko jest mi wywnioskować powyższe z właściwych ustaw. Ordynacja podatkowa przewiduje możliwość przesłuchania świadka, natomiast ustawa o kontroli skarbowej jest nieco zagmatwana.
Czy ktoś mógłby wskazać mi również zestaw przykładowych pytań na referendarza bądź wskazać konkretne artykuły które warto umieć na blachę?
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam!
Przeczytaj dokładnie art. 31 ustawy o kontroli skarbowej. Mowa w nim m. in. o tym, że że w sprawach nie uregulowanych ustawą o kontroli skarbowej należy stosować przepisy ustawy Ordynacja podatkowa. Jeśli w ustawie o kontroli skarbowej nie ma o czymś mowy, to czytaj, co mówi Ordynacja podatkowa. Reszty dopytaj od kolegów "operacyjnych" z pracy, którą nie chcesz się chwalić. Na pewno Ciebie uświadomią.
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
Ostatnio edytowano 02 wrz 2014, 19:07 przez gyokuro, łącznie edytowano 1 raz
02 wrz 2014, 19:02
Dziękuję zarówno za prztyczka w nos jak i za przytoczenie odpowiedniego artykułu. Proszę jednak zważyć na fakt, że nie każdy jest biegły we wszystkich ustawach, zawodach itd., i czasem warto zapytać - a kto pyta ten nie błądzi!
02 wrz 2014, 20:10
Operacyjny
Dziękuję zarówno za prztyczka w nos jak i za przytoczenie odpowiedniego artykułu. Proszę jednak zważyć na fakt, że nie każdy jest biegły we wszystkich ustawach, zawodach itd., i czasem warto zapytać - a kto pyta ten nie błądzi!
To nie prztyczek a wskazówka. Zadania inspektora kontroli skarbowej są szerokie a uprawnienia różne w zależności od trybu działania. Czasem organem jest IKS a czasem DUKS. Praktycznie jednak zawsze podlega pewnym ograniczeniom. Pracownik UKS to najczęściej asystent IKSa i jego samodzielność jest jeszcze bardziej ograniczona. Twoje pytanie jest dość dziwne i ją osobiście nie wiem jak ci odpowiedzieć. Może napisz trochę więcej.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
03 wrz 2014, 00:33
Przepraszam za niejasne formułowanie myśli. Postaram się wypunktować moje pytanie "krok po kroku" aby uzyskać odpowiedź. Douczyłem się ustawy o kontroli skarbowej oraz ordynacji podatkowej.
Moje pytanie tyczy się postępowania przygotowawczego w przypadku popełnienia przestępstwa skarbowego bądź postępowania mandatowego.
W normalnym toku, a za taki przyjmijmy Policję postępowanie można podzielić na kilka etapów. Pierwszym z nich będzie wszczęcie śledztwa lub dochodzenia w sprawie (in rem), następnie przesłuchanie świadków, przedstawienie zarzutów (in personam) i skierowanie aktu oskarżenia do zatwierdzenia przez prokuratora. Wiążą się z tym pewne uprawnienia, np. możliwość wydania nakazu doprowadzenia osoby podejrzanej, lub wniosku do prokuratora o zatrzymanie i doprowadzenie osoby podejrzewanej, która nie stawia się na wezwania organu prowadzącego.
W przypadku wykroczenia, wzywa się osobę obwinioną w celu przeprowadzenia postępowania mandatowego lub kieruje wniosek do sądu. Przepis o doprowadzeniu stosuje się odpowiednio.
W tym momencie pojawia się Urząd Kontroli Skarbowej, który jest finansowym organem postępowania przygotowawczego, co oznacza, że posiada podobne uprawnienia w zakresie wynikającym z k.k.s. Po zapoznaniu się z ustawą o kontroli skarbowej wiem, że inspektor jest organem prowadzącym postępowania przygotowawcze (art. 38 pkt. 4). Jak podpowiada mi logika, przysługują mu zatem szerokie uprawnienia, takie jak wymienione przeze mnie w pierwszym, nieco lakonicznym poście - tj. przesłuchiwanie świadków, gromadzenie materiału dowodowego, czy wydanie postanowienia o przedstawieniu zarzutów.
Pod "opieką" takiego inspektora pracują tzw. pracownicy merytoryczni, którzy dostają wytyczne co robić oraz jak. Art. 31 ustawy o kontroli skarbowej odsyła nas do ordynacji podatkowej w sprawach nieuregulowanych. Oznacza to, że pracownik merytoryczny ma szerokie kompetencje - włącznie z prawem do przesłuchiwania świadków.
Jednak kontrola podatkowa a kontrola skarbowa to dwie różne, chociaż podobne drogi kontrolne, wróćmy zatem do ustawy o kontroli skarbowej - czy inspektor prowadzący postępowanie przygotowawcze, może za pomocą pracownika merytorycznego przedstawić zarzut osobie? Pytanie zadam jeszcze inaczej - czy pracownik w zakresie stosownego upoważnienia posiada takie same uprawnienia procesowe jak inspektor?
A jeśli nadal nie rozumiem Waszych sugestii - co wolno inspektorowi w zakresie procesowym?
Dziękuję i pozdrawiam
03 wrz 2014, 07:53
Panie Operacyjny, odpowiem Panu jako ktoś z drugiej strony barakady.
Mylisz postępowanie kontrolne z postępowaniem karno skarbowym. Odpowiedzi szukaj w KKSie.
Art. 150 § 3. K.K.S. Czynności, o których mowa w art. 75 § 2 oraz art. 285 § 2 Kodeksu postępowania karnego, są dokonywane przez Policję, Straż Graniczną, Służbę Celną, Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Centralne Biuro Antykorupcyjne lub Żandarmerię Wojskową, a gdy postępowanie przygotowawcze prowadzone jest przez inny niż urząd celny finansowy organ postępowania przygotowawczego - przez Policję na żądanie tego organu.
Art. 75. § 2. K.P.K. W razie nie usprawiedliwionego niestawiennictwa oskarżonego można zatrzymać go i sprowadzić przymusowo.
03 wrz 2014, 08:17
Dziękuję.
W związku z tym, że inspektor kontroli skarbowej jest finansowym organem postępowania przygotowawczego, przysługują mu uprawnienia wymienione w k.k.s. to już rozumiem i wiem. Czy wobec tego pracownicy merytoryczni mogą na mocy upoważnienia brać udział w postępowaniu karno - skarbowym?
03 wrz 2014, 08:51
Zwykli pracownicy mogą brać udział w takim postępowaniu, ale ich rola ogranicza się np. do sporządzenia spisu spraw, podczas przesłuchania bierze udział jako protokolant (nie może zadawać pytań), napisania projektu pisma, który na końcu i tak musi podpisać inspektor. A co do zatrzymania za niestawiennictwo, IKS nie ma uprawnień do zatrzymywania czy wystawiania postanowień/decyzji/nakazu doprowadzenia. Takie uprawnienia ma tylko Policja i od jej widzimisię zależy, czy jeżeli organ zwróci się do niej o doprowadzenie ta pomoże lub nie. Może też olać takie pismo.
03 wrz 2014, 16:26
Jak ma się do tego zatem ordynacja podatkowa która pozwala kontrolującemu przesłuchać świadków?
03 wrz 2014, 16:34
Operacyjny
Jak ma się do tego zatem ordynacja podatkowa która pozwala kontrolującemu przesłuchać świadków?
Ordynacja podatkowa (Op) dotyczy postępowań podatkowych, czynności sprawdzających, kontroli podatkowej - art. 1 pkt 3 Op. A także - poprzez "wajhę" w art. 31 ust. 1 ustawy o kontroli skarbowej - odnosi się do kontroli skarbowej, ale nie do postępowań karnych skarbowych prowadzonych przez iks w uks.
Powyższe przesłuchania to dowody zebrane w trakcie postępowania podatkowego (art. 181 i art. 190 Op), kontroli podatkowej (art. 292 w zw. z art. 181 i art. 190 Op) czy kontroli skarbowej (art. 181 i art. 190 Op w zw. z art. 31 ust. 1 uks).
Jeśli masz na myśli przesłuchanie świadków, ale nie w toku postępowania podatkowego czy kontroli skarbowej, to rozumiem, że raczej chodzi Ci o przesłuchanie świadków w ramach postępowania karnego skarbowego - tu już się kłania Kks oraz Kpk.
Jeśli jesteś policjantem to Kpk znasz zapewne dobrze. Kwestia co chciałbyś robić w UKS - czy zajmować się postępowaniami kontrolnymi czy postępowaniami karnymi skarbowymi (stosowanie określeń "karno-skarbowych" jest raczej niewłaściwe, choć często spotykane w mediach).
W UKSach są także komórki wywiadu skarbowego i tak zwane komórki realizacyjne (nie we wszystkich), myślę że zwłaszcza w tych pierwszych realizowana jest tzw. praca operacyjna. Ale to już pracownik operacyjny powinien wiedzieć lepiej czym się takie komórki zajmują.
03 wrz 2014, 20:19
budda1pysia
Inspektor ma uprawnienia wynikające z kks jako finansowy organ, ale to trzeba pracować w odpowiedniej komórce
Niestety nie mogę się z tobą zgodzić. Każdy iks ma uprawnienia finansowego organu pp i nie ma znaczenia w jakiej komórce pracuje. Widać to chociażby na postępowaniach mandatowych, które realizują także iks na codzień nie wykonujący czynności w 'odpowiednich komórkach'. A że nie prowadzą postępowan przygotowawczych wynika u ciebie z takiego a nie innego schematu organizacyjnego i podziału zadań.