Chcę wszcząć kontrolę podatkową w Spółce z o.o. . Spółka nie ma zarządu jest ustanowiony kurator sądowy celem powołania władz spółki art. 42 kc. Z KRS ponadto wynika, że Spółka ma prokurenta. Komu doręczyć upoważnienie do kontroli. Czy mogę temmu kuratorowi lub pełnomocnikowi. Z treści art. 138 § 3 Ordynacji podatkowej wynika, że jeżeli osoba prawna lub jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej nie może prowadzić swoich spraw wskutek braku powołanych do tego organów, organ podatkowy składa do sądu wniosek o ustanowienie kuratora. Czy muszę wystąpić do sądu czy mogę dostarczyć staremu kuratorowi powołanemu przez sąd na wniosek spółki czy prokurentowi. Proszę o pomoc ?
19 paź 2012, 18:33
Re: Komu doręczyć upoważnienie do kontroli
Proszę o pomoc w tej kwestii czy ktoś miał podobny przypadek ? Będę wdzięczny?
20 paź 2012, 17:09
To zależy od zakresu upoważnienia kuratora. Zgodnie z art. 604 kpc kurator ma swój zakres, więc strona może mieć wielu kuratorów dla różnych celów.
22 paź 2012, 06:55
To wiem, kurator tylko ustanowiony do 42 kc i nic więcej. Zastanawiam się czy mogę doręczyć upoważnienie prokurentowi który ma prokurę samoistna, czy wystąpić do sądu na podstawie art. 138 Ordynacji podatkowej o wyznaczenie kuratora do spraw podatkowych.
To rozumiem, prokurent jest upoważniony do reprezentowania spółki ( w tym do podpisania upoważnienia i udzielania wyjaśnień oraz dostarczania dokumentów) pomimo iż nie ma zarządu tylko jest kurator ?
22 paź 2012, 18:14
Czy ktoś powoływał kuratora na podstawie art. 138§ 3 Ordynacji podatkowej- tj.§ Jeżeli osoba prawna lub jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej nie może prowadzić swoich spraw wskutek braku powołanych do tego organów, organ podatkowy składa do sądu wniosek o ustanowienie kuratora. Proszę o pomoc w tej kwestii.