Czy w waszych urzędach macie dostęp do aplikacji CERBER? tzn. ile osób i w jakich działach ma dostęp do tej aplikacji? Czy wasi przełożeni wychodzą z założenia , że do pracy wystarczy tylko POLTAX, KONTROLA i Ewidencje, a dostęp do pozostałych aplikacji to zbyt duże ryzyko ;-) ?
03 cze 2012, 12:02
Re: CERBER
A co to jest za aplikacja? Jakie informacje można z niej uzyskać?
04 cze 2012, 08:47
Macie dostęp. Egzekucja. Przeglądanie - podgląd, bez uprawnień do dokonywania wpisów, zmian itp.
04 cze 2012, 08:52
A w jaki sposób jest dostęp? Jakaś osobna aplikacja?
04 cze 2012, 10:29
U nas nic nie wiadomo na ten temat, egzekucja na ślepo wysyła zajęcia do banków.
04 cze 2012, 16:38
U mnie Serce i Cerber to jedno (wejście, hasło, itp)
04 cze 2012, 18:27
Myślałem że to nadal jest w fazie opracowywania. Nikt nam nic nie mówił o CERBERze a szkoda.
04 cze 2012, 22:00
Moriturus
Myślałem że to nadal jest w fazie opracowywania. Nikt nam nic nie mówił o CERBERze a szkoda.
No właśnie też mi się tak wydawało, wręcz (ze współpracownikami) doszliśmy do wniosku, że projekt po prostu umarł... To pokazuje po raz kolejny jaki jest obieg informacji w resorcie... Chyba, że piszemy o innym systemie...
04 cze 2012, 22:05
U nas też działa w egzekucji i już namierzyliśmy kilka ukrytych przez podatników rachunków. Niestety nikt nas nie informował, kiedy aplikacja zaczęła działać (jak zwykle w naszym resorcie wszystko trzeba wybadać samemu), ale z moich spostrzeżeń wynika, że działa dopiero jakieś 2-3 tygodnie. Wchodzimy przez aplikację SERCE. Hasło jest to samo, ale o uprawnienia do CERBERA (z tego co pamiętam to tylko jedno w Urzędzie) trzeba było występować jakieś 2 lata temu i był to termin, którego nie można było przekroczyć.
05 cze 2012, 09:44
Na stronie IT Portalu udało się znaleźc informację że Centralna Baza Rachunków Bankowych-CerBeR, jest już tzw. projektem zamkniętym.
05 cze 2012, 14:45
A ja już ustaliłem, to dodatkowa pozycja w menu SERC-a i jest po 1 uprawnieniu na Urząd... Tak więc projekt CERBER jako oddzielny faktycznie jest zamkniety, a działa w ramach SERC-a.
05 cze 2012, 14:58
Witajcie! Tak, tak. CERBER najbardziej potrzebny nam, pracownikom egzekucji. Zgadza się, że jest to projekt, o którym informowano ok. 2 lat wstecz i należało wtedy zgłaszać jednego pracownika, żeby miał uprawnienia do korzystania z niego. Trochę szkoda, ponieważ jeśli egzekucja jest rozbudowanym referatem to trochę zawrotu głowy przy np. wpływie tytułów. To tylko przeglądanie, tak jak serce.
05 cze 2012, 18:00
A nieco zbaczając z tematu, mówicie, że CERBER potrzebny jest pracownikom egzekucji, lecz może z niego korzystać tylko 1 osoba, czyli pewnie kierownik egzekucji jak sądzę? Chyba, że jest to "wierzyciel w postępowaniu administracyjnym", czyli osławione stanowisko, które ma zostać utworzone w moim urzędzie, Ów wierzyciel ma zajmować się między innymi poszukiwaniem majątku dłużników i to jemu najbardziej przydałaby się możliwość dostępu do CERBERA. Czy u was w urzędach funkcjonują już takie stanowiska? Jaki jest zakres obowiązków?
05 cze 2012, 20:23
No nie, pierwszy raz czytam - bo nigdy nie słyszałem o takim stanowisku "wierzyciel w postępowaniu administracyjnym"... Ciekawe co poza poszukiwaniem majątku dłużnika będzie należało do jego obowiązków? Chętnie bym o tym poczytał. Zapewne jesteś z dużego US, raczej w małym (takim jak mój) takiego "tworu" nie będzie. Napewno takiemu osobnikowi CERBER będzie niezbędny. Pozdrawiam.