Teraz jest 04 wrz 2025, 12:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Funkcja społeczna poza pracą w UKS. 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2006, 19:20

POSTY        2
Witam, jestem pracownikiem UKS, czy mogę dodatkowo pełnić funkcję ksiegowego-skarbnika w stowarzyszeniu? Gdzie znaleźć podstawę prawną rozwiązującą taki przypadek?

Ostatnio edytowano 09 gru 2006, 20:43 przez kh72, łącznie edytowano 1 raz

09 gru 2006, 19:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 16:29

POSTY        294
Przeczytaj dokładnie ustawę o służbie cywilnej (prawa i obowiązki). Jeśli nie będzie przeszkód, to wystąp do szefa o pozwolenie na dodatkowe zatrudnienie. Wiem, że np. pracownicy izb i urzędów skarbowych mają pozwolenie na wykłady w różnego typu szkołach (pomaturalnych, wyższych itp.).

Ostatnio edytowano 09 gru 2006, 20:44 przez praktyk1945, łącznie edytowano 1 raz

09 gru 2006, 19:51
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Z tytułu tematu wynika, że ma to być praca społeczna. W takim przypadku, moim zdaniem, nie potrzeba zgody przełożonego, a jedynie zachowania innych warunków (np. braku kolizji pomiędzy wykonywaną pracą w UKS i w stowarzyszeniu). Na wszelki wypadek powiadomiłbym jednak przełożonych (pisemnie) o pełnionej tam funkcji i zapytałbym, czy nie widzą przeszkód. Po cholerę się potem tłumaczyć.

Ostatnio edytowano 09 gru 2006, 20:44 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz

09 gru 2006, 19:59
Zobacz profil WWW
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Wystąp do swojego dyrektora! Ja tak zrobiłam, mimo że nie jestem księgową - skarbnikiem. Praca społeczna (bezpłatna). Dostałam zgodę. NUS "nie stawia sprzeciwu, o ile wykonywane czynności lub zajęcia nie będą sprzeczne z obowiązkami wynikającymi z ustawy o s.c." i pouczenie, iż w sprzeczności byłby fakt równoczesnego obsługiwania podmiotu podlegającego rozliczeniom podatkowym w tut. urzędzie.

U Ciebie inna sprawa, bo i ta księgowość i to, że możesz trafić kiedyś tam na kontrolę.
Lepiej napisz, bo znam przypadek dyscyplinarki przy zajęciu, które nawet się o księgowość nie otarło.

Ostatnio edytowano 09 gru 2006, 20:45 przez Pinero, łącznie edytowano 1 raz

09 gru 2006, 20:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 16:29

POSTY        294
Jeżeli będziesz typowym "zarękawkiem" tj. będziesz tylko księgował "winien" i "ma ", a na koniec roku bilans, to nie powinno być problemu. Ale wiem, że od księgowego (częściej księgowej) wymaga się znajomości prawa pracy, przepisów zus, znajomości podatków i wiele innych. Istotny jest również charakter stowarzyszenia (przedmiot działalności - może kolidować z pracą w uks-ie). Jeżeli nie będzie kolizji, to w przypadku kontroli w tym stowarzyszeniu przez uks (Ty masz również uczestniczyć w kontroli Twojego stowarzyszenia - prowadzisz tam księgi), to korzystasz z instytucji tzw. "wyłączenia pracownika" - szef musi Cię wyłączyć z tej kontroli. A więc lepiej postaraj się o zgodę.

Uzupełnienie II.
Inspektor tylko częściowo ma rację.
Art.51, ust.1 ustawy z dnia 24.08.2006r. o służbie cywilnej - "Członek korpusu służby cywilnej nie może podejmować dodatkowego zatrudnienia bez pisemnej zgody dyrektora generalnego urzędu ani wykonywać czynności lub zajęć sprzecznych z obowiązkami wynikającymi z ustawy lub podważających zaufanie do służby cywilnej."
Sprawdż jeszcze w ustawie o kontroli skarbowej.

Ostatnio edytowano 10 gru 2006, 09:56 przez praktyk1945, łącznie edytowano 1 raz

09 gru 2006, 21:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]