Jak tam u was przebiega ten proces? Bo na forum coś cichutko o tej operacji? Wstydzimy się? Że w ramach jednej firmy są lepsi i równiejsi???
Ostatnio edytowano 27 sie 2007, 10:30 przez koniu, łącznie edytowano 1 raz
25 sie 2007, 21:07
Żeby zaraz tam wstyd... skromność i tyle.
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 27 sie 2007, 10:31 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
26 sie 2007, 11:26
Można spytać o czym Wy piszecie?
Ostatnio edytowano 27 sie 2007, 10:31 przez Juhas, łącznie edytowano 1 raz
26 sie 2007, 19:09
Juhas
Można spytać o czym Wy piszecie?
Takie tam UKS'owe "bery bojki"...
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 27 sie 2007, 10:32 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
26 sie 2007, 21:25
A co to są "bery bojki"? To się je?
Ostatnio edytowano 27 sie 2007, 13:56 przez Pan, łącznie edytowano 1 raz
27 sie 2007, 11:02
Mam wrażenie, że wszyscy doskonale wiedzieli, że będą podwyżki - i to kosmiczne! Szkoda, że nikt nie zauważył, że w rzeczywistości - owszem mają być - lecz ''mikro'' (z obecnych informacji ok. 2% z pierwotnie okrzykniętych sum). Ile będzie? Zobaczymy, jeśli dostaniemy... Zatem wszyscy chyba zadowoleni, że unici nie dostaną grubej kasy?! :blush:
Ostatnio edytowano 28 sie 2007, 06:36 przez suerte, łącznie edytowano 1 raz
27 sie 2007, 17:02
suerte
Mam wrażenie, że wszyscy doskonale wiedzieli, że będą podwyżki - i to kosmiczne! Szkoda, że nikt nie zauważył, że w rzeczywistości - owszem mają być - lecz ''mikro'' (z obecnych informacji ok. 2% z pierwotnie okrzykniętych sum). Ile będzie? Zobaczymy, jeśli dostaniemy... Zatem wszyscy chyba zadowoleni, że unici nie dostaną grubej kasy?! :blush:
Za co te podwyżki, za sprawdzenie dopłat do świniaka? Za pomiar natężenia światła w oborze (SAPARD)? Niech jeden z drugim poprowadzi sprawę ze stroną, która skarży wszystko dla zasady (nawet to co jest na jej korzyść - zdarza się, choć wydaje się, że nie powinno), u****liwymi pełnomocnikami, sprawy, gdzie bez przerwy trzeba współpracować z prokuraturą, abw i policją (z wejściem z bronią o 6 rano włącznie), a nawet strażą pożarną. Jak zwykle jedni do pieniędzy, a inni do roboty. :mur:
Ostatnio edytowano 28 sie 2007, 06:37 przez antekz, łącznie edytowano 1 raz
27 sie 2007, 22:09
suerte
Mam wrażenie, że wszyscy doskonale wiedzieli, że będą podwyżki - i to kosmiczne! Szkoda, że nikt nie zauważył, że w rzeczywistości - owszem mają być - lecz ''mikro'' (z obecnych informacji ok. 2% z pierwotnie okrzykniętych sum). Ile będzie? Zobaczymy, jeśli dostaniemy... Zatem wszyscy chyba zadowoleni, że unici nie dostaną grubej kasy?!
W moim UKSie praca w oddziale kontroli środków unijnych to wielka fucha. Jest tak z dwóch powodów: po pierwsze łatwe i bezkonfliktowe kontrole w komfortowych warunkach, po drugie regularne kwartalne i wysokie premie dla każdego! Moim zdaniem premie powinny być uzależnione od złożoności kontroli i jej wyników - jak widać tak nie jest! Dodam, że aby załapać się do oddziału kontroli środków unijnych trzeba mieć nie wiedzę a plecy Ale to już nasza polska specjalność
03 wrz 2009, 17:33
Maxer2007
suerte
Mam wrażenie, że wszyscy doskonale wiedzieli, że będą podwyżki - i to kosmiczne! Szkoda, że nikt nie zauważył, że w rzeczywistości - owszem mają być - lecz ''mikro'' (z obecnych informacji ok. 2% z pierwotnie okrzykniętych sum). Ile będzie? Zobaczymy, jeśli dostaniemy... Zatem wszyscy chyba zadowoleni, że unici nie dostaną grubej kasy?!
W moim UKSie praca w oddziale kontroli środków unijnych to wielka fucha. Jest tak z dwóch powodów: po pierwsze łatwe i bezkonfliktowe kontrole w komfortowych warunkach, po drugie regularne kwartalne i wysokie premie dla każdego! Moim zdaniem premie powinny być uzależnione od złożoności kontroli i jej wyników - jak widać tak nie jest! Dodam, że aby załapać się do oddziału kontroli środków unijnych trzeba mieć nie wiedzę a plecy Ale to już nasza polska specjalność
Zgadzam sie, że są dzisiaj w UKS-ach oddziały, które sa ekskluzywne z uwagi na: nagrody, wynagrodzenia i warunki pracy. Dobrze, że ten temat pojawił się na forum. Być może sprawa warunków płacy i pracy Odzdiałów Kontroli Środków Unijnych zostanie w wyniku przełamania utajnienia bliżej wyjaśniona pozostałym pracownikom UKS-ów i aparatu skarbowego. Npiszcie jak jest prawda.
____________________________________ TEMPUS REGIT ACTUM
03 wrz 2009, 20:14
Podwyżki dla oddziałów kontroli środków unijnych
Prawda jest taka, że nikt z koleżanek i kolegów pracujących w wydziałach unijnych nie pisnie słówka na forum. Powód jest taki, ze NIE MA ŻADNEGO UZASADNIENIA ABY PŁACIĆ IM CHOĆBY PARE GROSZY WIĘCEJ NIZ RESZCIE PRACOWNIKÓW UKS. W każdym urzędzie istnieje regulamin stanowiący o nagrodach i innej kasie extra. Tyle tylko, że nie tyczy to wydziałów unijnych. Osobiście nie mam nic do koleżanek i kolegów z tych wydziałów, ale ferment i smród jest od dawna i tylko osoby o słabym węchu tego nie czują. Pozdrawiam
04 wrz 2009, 16:05
W UKS W-wa (przynajmniej ja) nie dostałem żadnej większej premii od innych, a według ostatnich informacji - pracownicy UE dostali premię mniejszą. Zaskakują mnie głosy tych, którzy w oddziałach UE nie pracują, a piszą jak to łatwo tam pracować, jak bardzo można się opierniczać i jakie to łatwe kontrole. Zgodzę się na pewno z jednym: upierdliwych kontrolowanych nie ma tylu, jak w kontrolach podatkowych. Ale kontrole są również bardzo ciężkie (są i banalne, jak wszędzie), bo ich zakres bywa olbrzymi i nie da się tego nie zrobić. Pracowałem w kontroli podatkowej i wiem, że można się na kontroli prześlizgnąć i nie wnikać szczególnie w księgi. W kontrolach UE nie da się. Jeżeli mam odpowiedzieć w czasie kontroli na 2000 czy 5000 szczegółowych pytań w listach kontrolnych, nie można tego zrobić bez szczegółowych analiz materiałów na kontroli. A nie miałem jeszcze audytu, gdzie ponoć jest jeszcze ciężej. O tym, że każda kontrola to inny zakres i konieczność analizowania innych niż dotychczas przepisów nie wspomnę (a jest ich od groma i są pisane jakąś nowomową: bardzo często edytor tekstów podkreśla to idiotyczne słownictwo, które na dodatek często oznacza co innego w zależnosci od programu pomocowego...). Oczywiście wynika to z tego, że nie ma żadnej specjalizacji. Może w innych UKS były DODATKOWE pieniądze na UE. U nas nie, bo jedną ręką dawano ze środków UE, drugą zabierano z budżetowych. I jeszcze jedno: wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma...
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
04 wrz 2009, 16:30
Inspektor nie dostał "żadnej większej premii" i słusznie bo w UKS W-wa premie były symboliczne-bez względu na wyniki. A serio to może należałoby sprawdzić ilość kasy na wydziały i piony, a wtedy byłoby jasne co i jak.
Z opisu Inspektora wynika jednak, że jednak robota jest podobna, jak w całej kontroli skarbowej (poza komfortem pracy). Co do 2000 czy 5000 pytań w listach kontrolnych, to chyba mówimy o pytanich drobnych, bo nie sądzę, aby ktokolwiek byłby w stanie to zrobić w przypadku pytan skomplikowanych. Ja na 20-25 zarzutów do protokołu kontroli odpowiadam przez tydzień, ale to pewnie dlatego, że mało zdolny lub wręcz leniwy jestem. pozdrawiam
04 wrz 2009, 18:06
Pytania do list kontrolnych to nie zarzuty do protokołu. Czasami jest tak, że jedna odpowiedź w liście kontrolnej to 1 minuta pracy, a czasami tak, że tydzień. Nie ma reguł. Mam porównanie, bo pracowałem i w podatkowych i unijnych. I bałbym się wydawać opinię na przykład o pracy w komórkach karnych-skarbowych, bo tam nie pracowałem. Szkoda, że wielu z nas tak robi. Za łatwo przychodzi niektórym ocena pracy innych, bez "organoleptycznego" kontaktu z ich pracą. To tak jak z izbami i urzędami skarbowymi: w urzędach twierdzą, że w izbach ludzie się opieprzają. Czy na pewno, zawsze i wszyscy?
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
04 wrz 2009, 19:03
Jak wynika z powyższych wypowiedzi to praca inspektora un. nie jest ani lżejsza ani cięższa od tych " na podatkach", więc dlaczego są większe płace? Dlaczego nikt nie chce powiedzieć o ile większe są płace inspektorów un. od inspektorów będących " na podatkach". Coś jest na rzeczy skoro płace inspektora un. owiane są tajemnicą. Ale Polska tak już ma, że sekretarka w KGHM zarabia dziesięciokrotnie więcej niż sekretarka w budżetówce. Tylko w naszym przykładzie płatnik jest tą samą osobą.