Teraz jest 04 wrz 2025, 06:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Pieniądze z wartościowania... 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 08:55

POSTY        29
Czy w jakimś urzędzie zostały już wyliczone jakiś kwoty z wartościowania stanowisk?

20 paź 2008, 11:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2006, 06:21

POSTY        201

Czy w jakimś urzędzie zostały już wyliczone jakiś kwoty z wartościowania stanowisk?

W naszym UKS-ie przełożono wyniki wartościowania na otrzymaną kwotę i okazało się, że jeden pkt jest warty 0,56 zł. Następnie zamierzono Każdemu ! wg jego punktów udzielić w ten sposób podwyżki. Ale zanim się zdecydowano wypłacić ( dlaczego tego nie zrobiono!?) zapytano się czy to jest OK. Okazało się , że nie, na moją głowę to również było do d.... . Po pierwsze nie stworzono tabeli płac (kłaniają się tu umiejętności urzędnicze), a jest to proste przy założeniu, że pkt na stanowiskach to dolny limit, górny to 150% dolnego, średni to 125% dolnego.Sumę średnich punktacji wszystkich stanowisk(średni punkt X ilość zatrudnionych na stanowisku) należało podzielić przez średnią płacę per capita w Urzędzie - wg mnie jeden pkt jest warty
16,02 zł . Następnie stworzono wbrew zasadzie ,że doły odchylają się o co najwyżej 30% średniego, natomiast góry o 60% kominy płacowe wysoko wartościując siebie czyli kierowników.

21 paź 2008, 06:43
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2006, 07:31

POSTY        25
Punkty przydzielone do stanowiska mają zanczenie dla tworzenia przedziałów punktowych. W efekcie w zależnosci od uzyskanych punktów jesteśmy przydzieleni do przedziału.
Przedziałów może być od 8 do 14. Każdy urząd robi to indywidualnie. Do przedziałów ma być stworzona tabela wynagrodzeń, która powinna być jawna. Tabela wyznacza, że jak jetem w tym przedziale to mam zarabiać minimalnie tyle i moge dążyć do nastepujacego maksimum.
Zwiezły opis znajduje sie w <a href="http://www.dsc.kprm.gov.pl/pliki/zalecenia_10062008.pdf" target="_blank">Zalecenia dotyczące kształtowania polityki wynagrodzeń w urzędach z uwzględnieniem wyników wartościowania stanowisk pracy w służbie cywilnej</a>
Pensja nie jest bezpośrednim przemnożeniem punktów przez pewną wartość punktu.

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Wynagrodzenie zasadnicze członka korpusu służby cywilnej ustala się na podstawie rozporządzenia w sprawie określenia stanowisk urzędniczych. Tworzone w urzędach tabele płac mają charakter pomocniczy i stanowią jedynie narzędzie dla reprezentujących pracodawcę do zapewnienia realizacji zawartego w art. 183c § 1 Kodeksu pracy obowiązku zapewnienia jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub pracę o jednakowej wartości.
Różnice w wynagrodzeniu zasadniczym członków korpusu służby cywilnej zajmujących stanowiska pracy zakwalifikowane na podstawie wyników wartościowania do danej kategorii zaszeregowania powinny wynikać z:
- różnego poziomu kwalifikacji, doświadczenia i kompetencji posiadanych przez poszczególnych członków korpusu służby cywilnej;
- zróżnicowanej oceny wykonywanej pracy przez członków korpusu służby cywilnej.
Wartościowanie stanowisk pracy tylko w części determinuje poziom wynagrodzenia zasadniczego poprzez wskazanie kategorii zaszeregowania (a zatem przedziału mnożników wyznaczających potencjalny poziom wynagrodzenia zasadniczego na stanowisku pracy).<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Całość trzeba tak przygotować aby każdy pracownik zarabiał minimum dla swojego przedziału i starczyło funduszu wynagrodzeń.

21 paź 2008, 10:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 mar 2008, 11:11

POSTY        21

LOKALIZACJAZachodnia Pomorska Polska
jak wieść wiejska niesie u nas wypłacili mało ale zawsze  za to w zaprzyjaźnionym Poznaniu nic nie wypłacili. podobno wrzucili starym zwyczajem na konto i na oszczędności będzie sit

22 gru 2008, 21:36
Amator

REJESTRACJA23 paź 2007, 21:17

POSTY        10
w UKS Wrocław też nie wypłacili ani złotówki z wartościowania!!! Skandal. Ponoć MF nie przelało na czas pieniędzy!!
To chyba jest niezgodne z prawem???!! Pieniądze powinny być wypłacane od 01.01.2008 a nie zdążono do końca roku.
To taj jakby Ci kilka stów (wyr. od pocz. roku) wyjęto z kieszeni...
Zarabiamy jak zarabiamy i jeszcze nas okradają nawet z takiej kasy.

02 sty 2009, 11:45
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

w UKS Wrocław też nie wypłacili ani złotówki z wartościowania!!! Skandal. Ponoć MF nie przelało na czas pieniędzy!!
To chyba jest niezgodne z prawem???!! Pieniądze powinny być wypłacane od 01.01.2008 a nie zdążono do końca roku.
To taj jakby Ci kilka stów (wyr. od pocz. roku) wyjęto z kieszeni...
Zarabiamy jak zarabiamy i jeszcze nas okradają nawet z takiej kasy.

Cytując klasyka: "żeby żyło nam się lepiej" - koniec cytatu  :angry2:
POzostaje jeszcze kwestia do rozstrzygnięcia: NAM = znaczy KOMU?  :unsure:

02 sty 2009, 11:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2006, 16:47

POSTY        23

Dyrektorek z UKS we Wrocławiu dał słowo honoru, że pieniądze z wartościowania będą wypłacone do końca 2008 r., a tu proszę zaglądam na konto bankowe dziś i stan środków się nie zwiększył. Czyli jednym słowem ewidentnie nas okłamał. Nie obchodzą mnie powody, dla których nie wypłacono jeszcze do dnia dzisiejszego naszych pieniędzy. Jednym słowem skandal, a dla pocieszenia można sobie tylko nucić slogan PO ...."by żyło się lepiej" :angry2:

02 sty 2009, 13:39

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Cytując klasyka: "żeby żyło nam się lepiej" - koniec cytatu  :angry2:
POzostaje jeszcze kwestia do rozstrzygnięcia: NAM = znaczy KOMU?  :unsure:

Musiałbyś przeprowadzić trochę głębszą analizę, by ustalić kto stoi za poszczególnymi przypadkami. W wielu USach i UKSach jeśli chodzi o szefostwo mamy zarówno p.o. z PO jak i p.o. z PiS, nie wspominając o całej rzeszy ( i to nawet bez p.o. ) mających korzenie w SLD i jej różnorakich poprzedniczkach. Dopiero porównanie "korzeni" poszczególnych szefów z ich dokonaniami w zakresie wartościowania ( w tym i wypłat ) może daloby jakieś wyniki, ktore mogłyby być podstawą do jakichś wniosków, komu kto co zawdzięcza. :(

02 sty 2009, 13:39
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Nie mogę się doczekać, do jakich wniosków rzeczona analiza doprowadzi...

02 sty 2009, 14:39
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

Nie mowiąc o mnie :D

02 sty 2009, 15:27

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=39907:date=02. 01. 2009 g. 14:39:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 02. 01. 2009 g. 14:39) [snapback]39907[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
:( A ja właśnie w Ciebie wierzyłem, że jednak będziesz potrafił udowodnić naukowymi badaniami, że to PO jest winna, jak i temu, że nasza Ziemia zwolniła i trzeba było zegarki regulować.  :piwo:

02 sty 2009, 16:55
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034

<!--quoteo(post=39908:date=02. 01. 2009 g. 15:27:name=kominiarz)--><div class='quotetop'>(kominiarz @ 02. 01. 2009 g. 15:27) [snapback]39908[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=39907:date=02. 01. 2009 g. 14:39:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 02. 01. 2009 g. 14:39) [snapback]39907[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

:( A ja właśnie w Ciebie wierzyłem, że jednak będziesz potrafił udowodnić naukowymi badaniami, że to PO jest winna, jak i temu, że nasza Ziemia zwolniła i trzeba było zegarki regulować.  :piwo:
Ależ Wjaworze tu nie POtrzeba żadnych badań naukowych. Kierownictwo niektórych urzędów bezkrytycznie wierzy POmysłom PO-i co najgorsze je realizuje-że nawet nie wie, że zakończył się rok budżetowy.

02 sty 2009, 17:03

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Ależ Wjaworze tu nie POtrzeba żadnych badań naukowych. Kierownictwo niektórych urzędów bezkrytycznie wierzy POmysłom PO-i co najgorsze je realizuje-że nawet nie wie, że zakończył się rok budżetowy.

Ależ Oktanie, właśnie o to mi chodziło, żeby może jednak podawać czasem jakiekolwiek dowody potwierdzające stawiane tezy, ale jak widać to moje marzenie to jednak utopia.
Może jednak nie na wiarę, ale konkretniej podaj przykład negatywnego zachowania konkretnego NUSa czy DUSa, lub też DUKSa, no i spróbuj udowodnić, że jego błędne decyzje wynikają z jego określonych sympatii politycznych. Znajdź takich kilkunastu o "korzeniach" PO,  no i jednocześnie wskaż  też przynajmniej taką liczbę PISowskich szefów, którzy doskonale zarzadzają swoim urzędem ( jako grupy porównawczej ), wtedy nie będę zmuszony na wiarę przyjmować takich tez.
Jeśli któryś z szefów dał  :dupa:  z wypłatami z wartościowania to jest dowód na jego indolencję jako pracodawcy, zarządcy instytucją - po co przyszywać do tego łatkę partyjną ?

Ostatnio edytowano 02 sty 2009, 17:27 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

02 sty 2009, 17:26
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

[...]
Jeśli któryś z szefów dał  :dupa:  z wypłatami z wartościowania to jest dowód na jego indolencję jako pracodawcy, zarządcy instytucją - po co przyszywać do tego łatkę partyjną ?

Cytując z forum: pierwsza z brzegu  :dupa:  z UKS Wrocław, druga  :dupa:  z US Garwolin z oszczędnościami... who's next... ?

02 sty 2009, 18:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona