Teraz jest 04 wrz 2025, 11:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Przywileje emerytalne 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA31 paź 2007, 14:38

POSTY        63
Ja osobiście jestem przeciwny wszelkim przywilejom emerytalnym dającym możliwośc wcześniejszego przejścia na emeryturę niektórym grupom zawodowym. moim zdaniem jest to nabijanie w butelkę reszty społeczeństwa. Skoro są teraz słuch że pracując 30 lat z pensją 2500 brutto można liczyć na emeryturę rzędu 800 -900 złotych to ile można odłożyć na własną emeryturę w 15 lat? :za2:

Ostatnio edytowano 31 sty 2008, 23:04 przez uma, łącznie edytowano 1 raz

31 sty 2008, 07:43
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Ja osobiście jestem przeciwny wszelkim przywilejom emerytalnym dającym możliwośc wcześniejszego przejścia na emeryturę niektórym grupom zawodowym. moim zdaniem jest to nabijanie w butelkę reszty społeczeństwa. Skoro są teraz słuch że pracując 30 lat z pensją 2500 brutto można liczyć na emeryturę rzędu 800 -900 złotych to ile można odłożyć na własną emeryturę w 15 lat? :za2:

Większość tych "wcześniejszych" emerytów, nie płaci ZUS. Ja uważam, że winien być wybór. Wcześniej i mniej (ok. 5 lat) albo dłużej i więcej. Emeryt policyjne czy wojskowy (nigdy nie był na wojnie!) w wieku 45 lat to pomyłka. Mogą być przeniesieni do innej pracy (mniej obciążającej) ale do emerytury to im powinno być daleko. Również nauczyciele, pracują znacznie dłużej niż wg KN powinni, czyli "wcześniejsze" są im zbędne. Jeżeli są zawody, w których "wcześniejsza" to biologiczna konieczność, niech płacą odpowiedni wyższą składkę.

31 sty 2008, 14:11

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

(...)  Emeryt policyjne czy wojskowy (nigdy nie był na wojnie!) w wieku 45 lat to pomyłka. (...)

Nie myl emerytury wojskowej z wojenną, to są dwa odrębne zagadnienia.
A do jakiej grupy zaliczyłbyś żołnierzy stacjonujących aktualnie w Iraku czy Afganistanie?

31 sty 2008, 14:27
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        63

<!--quoteo(post=23438:date=31. 01. 2008 g. 14:11:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 31. 01. 2008 g. 14:11) [snapback]23438[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
(...)  Emeryt policyjne czy wojskowy (nigdy nie był na wojnie!) w wieku 45 lat to pomyłka. (...)

Nie myl emerytury wojskowej z wojenną, to są dwa odrębne zagadnienia.
A do jakiej grupy zaliczyłbyś żołnierzy stacjonujących aktualnie w Iraku czy Afganistanie?
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Każdy ma taką pracę jaką sobie wybierze lub jaka mu odpowiada nie mieszłbym do tego żołnieży czynnie uczestniczących w misjach bo to inna para kaloszy ale 35 letni policyjny lub wojskowy emeryt, który o wojnie tylko czytał lub ogłądał 4 pancernych to już przesada. Listonosze też chodzą w mundurach :D

31 sty 2008, 14:51

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

... Listonosze też chodzą w mundurach :D

Za parę lat wszyscy się dzięki Giertychowi załapią. Bo każde dziecię śmiga do podstawówki w mundurku. :D

31 sty 2008, 14:58

POSTY        2176

Każdy ma taką pracę jaką sobie wybierze lub jaka mu odpowiada nie mieszłbym do tego żołnieży czynnie uczestniczących w misjach bo to inna para kaloszy ale 35 letni policyjny lub wojskowy emeryt, który o wojnie tylko czytał lub ogłądał 4 pancernych to już przesada. Listonosze też chodzą w mundurach :D

Generalnie się Tobą zgadzam, choć ja tam wojskowym tych lat w MON-ie nie zazdroszczę. Trochę się na to napatrzyłem od środka, to mogę porównywać życie trepa i cywila.
Aha. I popraw tego żołnieża.

wjawor                    

Za parę lat wszyscy się dzięki Giertychowi załapią. Bo każde dziecię śmiga do podstawówki w mundurku. :D

A w gimnazjum do którego chodzi moja córka, rodzice się postawili. Olaliśmy Giertycha razem z jego mundurkami. :za2:

Ostatnio edytowano 31 sty 2008, 15:06 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz

31 sty 2008, 15:08

REJESTRACJA21 paź 2006, 23:08

POSTY        130

LOKALIZACJAkosmos
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->A w gimnazjum do którego chodzi moja córka, rodzice się postawili. Olaliśmy Giertycha razem z jego mundurkami. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Przecież to czysta anarchia :piwo:

Ostatnio edytowano 31 sty 2008, 22:02 przez kaktus, łącznie edytowano 1 raz

31 sty 2008, 22:02
Zawodowiec

POSTY        3146

Olaliśmy Giertycha razem z jego mundurkami. :za2:

I co! Mokry był?

31 sty 2008, 22:06

POSTY        2176

(...) I co! Mokry był?

Owszem. Ale szybko po nim spłynęło. Jak po kaczce ;)

01 lut 2008, 08:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 11:45

POSTY        52

<!--quoteo(post=23449:date=31. 01. 2008 g. 14:51:name=uma)--><div class='quotetop'>(uma @ 31. 01. 2008 g. 14:51) [snapback]23449[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
... Listonosze też chodzą w mundurach :D

Już nie wszedzie śmigają. Mundurki już "odwołane". Teraz to dobra wola dyrekcji i rodziców.

01 lut 2008, 08:29
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        63
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Owszem. Ale szybko po nim spłynęło. Jak po kaczce ;)
To jego też olaliście B)))

01 lut 2008, 14:21
Zaawansowany

REJESTRACJA31 paź 2006, 07:39

POSTY        74
Każdy ma taką pracę jaką sobie wybierze lub jaka mu odpowiada nie mieszłbym do tego żołnieży czynnie uczestniczących w misjach bo to inna para kaloszy ale 35 letni policyjny lub wojskowy emeryt, który o wojnie tylko czytał lub ogłądał 4 pancernych to już przesada. Listonosze też chodzą w mundurach

Ja myślę, że policjant powinien iść na emeryturę tak jak teraz jest po 15 latach służby, oczywiście na emeryturę niepełną. Po 35 latach pracy w policji można naprawdę zbzikować

05 lut 2008, 10:04

REJESTRACJA15 lis 2007, 21:14

POSTY        141
A poborca skarbowy po 35 latach to może nie tylko zbzikować ale i ocipieć.

05 lut 2008, 19:36
Zawodowiec

POSTY        3146

Każdy ma taką pracę jaką sobie wybierze ...

Niestety nie.
Startowałem na do Policji, ale oblałem testy psychologiczne. W trakcie rozmowy z panią psycholog, już po testach zapytałem dlaczego, przecież zrobiłem całość i to 10 minut przed czasem (nikt  z pozostałych nie zrobił 100 % pytań, większość zdążyła ok. 70%). Odpowiedź była szczera do bólu: "Jest Pan zbyt inteligentny, samodzielny i dociekliwy, a takich w Policji nie potrzeba".
Inteligencja mi gdzieś uleciała, przecież jestem skarbowcem  :lol:

05 lut 2008, 21:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona