Od lipca miały powstać w Uksach piony policyjne złozone z komórek wywiadu, analiz, postepowań karnych skarbowych oraz oddzielna komórka kontroli na te potrzeby. Czy cos takiego powstało???
02 lip 2008, 21:13
Jest planowane, ale raczej najwcześniej po wakacjach (czyt. wrzesień). Pożyjemy zobaczymy. Wszystko jest możliwe - reforma KAS też była planowana...
03 lip 2008, 06:47
A to będzie nowy nabór, czy obecni pracownicy UKS będą przeniesieni do tych zadań ?
____________________________________ Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce
03 lip 2008, 12:30
A izbach i urzędach skarbowych podobno mają zorganizować piony wojskowe
03 lip 2008, 15:16
Viglaif
A izbach i urzędach skarbowych podobno mają zorganizować piony wojskowe
Ja raczej słyszałem o komórkach ORMO.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
03 lip 2008, 16:20
Czy w tym nowym pionie będą funkcjonariusze wyłączeni ze służby cywilnej?
03 lip 2008, 16:28
Myślę że to dobry pomysł tylko wykonanie będzie wg mnie jak zawsze - jeśli nie będzie dla tych ludzi odpowiedniej kasy i będą widzieli duże zróżnicowanie płacowe w stosunku do kolegów z innych komórek, w których nie trzeba tyle głowkować i się narażać robią kontrole w róznych "szemranych" firmach ( bo taki jest przecież zamysł tego pionu - kontrola szarej strefy itp.) to nie widzę ochotników do tego pionu - a z niewolnika nie ma pracownika. Szefowie - dajcie odpowiednie pobory tym co faktycznie cos w UKS chcą zrobic , pogońcie pozostałych w daleki teren "dekowników" osiadłych na urzędzie "na odpowiedzialnych stanowiskach urzędniczych" a zobaczycie że zyskacie uznanie w szerszej rzeszy pracowników.
03 lip 2008, 16:45
Stworzenie pionu podobno ma polegać wyłącznie na przesunięciu organizacyjnym tych oddziałów, które już istnieją i zbicie w jednym pionie: wywiadu, planowania, postępowań przygotowawczych, realizacyjną i chyba jedna - dwie kontrolne. Bez dodatkowej kasy, w celu lepszej koordynacji działań. Wydaje mi się, że to nie jest głupie, przynajmniej nie będzie tak, że "każdy sobie rzepkę skrobie", ale jak to wypali w praktyce - życie pokaże.
04 lip 2008, 06:25
Gosik
Stworzenie pionu podobno ma polegać wyłącznie na przesunięciu organizacyjnym tych oddziałów, które już istnieją i zbicie w jednym pionie: wywiadu, planowania, postępowań przygotowawczych, realizacyjną i chyba jedna - dwie kontrolne. Bez dodatkowej kasy, w celu lepszej koordynacji działań. Wydaje mi się, że to nie jest głupie, przynajmniej nie będzie tak, że "każdy sobie rzepkę skrobie", ale jak to wypali w praktyce - życie pokaże.
Wszystko ww. istnieje poza "komórką kontrolną". Tutaj musi nastąpić przesunięcie z innych wydziałów (lub może likwidowanych obrotów towarowych). W związku z tym, że będą tam wszystkie "niebezpieczne" tematy możliwe, że będzie jakaś (z pewnością nie więcej niż 300 brutto ;P ) kasa w formie rekompensaty za niebezpieczeństwo. Wywiad ma chyba przecież jakąś dodatkową kasę, że pomimo bycia jedynie pracownikami wspomagającymi im się tam opłaca być.
04 lip 2008, 07:00
podobno jednak nie ma być nowych pionów "policyjnych" bo trzeba by było powołac następnych wice. Ale odpowiednie komórki kontrolne powstaną, po wakacjach tylko nie wiadomo letnich czy zimowych
04 lip 2008, 09:04
Piony wg mojej wiedzy mają byc tylko bez tworzenia nowych stanowisk vice - myśle że stworzenie czegos takiego nie byłoby złe ale jak zwykle wykonanie będzie do kitu . Dlaczego tak piszę - bo jestem w UKS od początku i z roku na rok jest coraz gorzej a nie lepiej - nikt z decydentów nie mysli "do przodu" tylko interesuje się dniem dzisijeszym, nie dba się o kadry, o rozwój ludzi, którzy winni byc "kołem zamachowym" dla młodych pracowników przyjmowanych po raz pierwszy do pracy w urzędzie. Nie wspominając już formy nagradzania pracowników w postaci "nagród" kwartalnych i ich wysokości. Tak więc nie sądzę żeby w ślad za tworzeniem pionów policyjnych były dodatkowe pieniądze - ludzie zostana "jak przedmioty" przesunieci do konkretnych zadań i nikt nie będzie się pytał czy im się podoba czy nie . Co najwyżej tworzenie tych pionów zaowocuje kilkoma nowymi stanowiskami kierowników lub naczelników .
04 lip 2008, 16:38
Po jakiego Wacława te "piony"??? Jak pamiętam ideę powstania UKS do miała być to Policja Podatkowa. I może nawet trochę była. Później wskaźniki, wytyczne, koncepcje, reformy, pani O. pan WC itp. i mamy to coś obecnie. Czy ma powstać UKS w UKS? A może tak cały UKS będzie mógł wreszcie robić to co powinien?
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
04 lip 2008, 19:33
gfree
Od lipca miały powstać w Uksach piony policyjne złozone z komórek wywiadu, analiz, postepowań karnych skarbowych oraz oddzielna komórka kontroli na te potrzeby. Czy cos takiego powstało???
Mini UKS w... UKS - ciekawe, a może to plan pozbycia się w przyszłości reszty poza pionem policyjnym? :glare:
____________________________________ Fenicjanie wynaleźli pieniądze. Raz - nie sztuka. My musimy ciągle je wynajdywać.
08 lip 2008, 13:39
mkeruj
Mini UKS w... UKS - ciekawe, a może to plan pozbycia się w przyszłości reszty poza pionem policyjnym? :glare:
Właśnie taki rozwój sytuacji jest bardzo prawdopodobny. Ja (planowanie) jestem po naradzie z dyrekcją - wizje i założenia zostały przedstawione. Piony mają ruszyć od 1 sierpnia??!! (WLKP)