Teraz jest 01 wrz 2025, 15:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Akcje mandatowe 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
Post Re: Akcje mandatowe
Pecunia non olet - pieniądze nie śmierdzą  ;)
Powiedział cesarz Wespazjan (utalentowany wódz i polityk) do syna, Tytusa, który mu uczynił zarzut z opodatkowania latryn publicznych.

Problem tylko w tym, że nasz system podatkowy jest jak pajęczyna, bąk się przebije, ugrzęźnie muszyna  :)

09 paź 2011, 13:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2009, 19:26

POSTY        66
http://bartoszyce.wm.pl/548696,Mechanik ... rowke.html

12 lis 2018, 21:13
Zaawansowany

REJESTRACJA27 cze 2009, 18:33

POSTY        46
Jeśli to nie jest znowu "piekarz z Legnicy", to mi jest wstyd. Nie podoba mi się idea prowokacji.

16 lis 2018, 18:12
Znawca

REJESTRACJA17 paź 2009, 15:25

POSTY        136
Prawda pewnie leży po środku, ale przekaz w Polskę poszedł oczywisty  :blush:

16 lis 2018, 20:14
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2016, 08:13

POSTY        164
Ja tylko w kwestii formalnej: prawda bardzo rzadko leży pośrodku; prawda leży tam, gdzie leży :)

16 lis 2018, 23:32
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:05

POSTY        164
Tantra                    

Jeśli to nie jest znowu "piekarz z Legnicy", to mi jest wstyd. Nie podoba mi się idea prowokacji.

Ta "idea" to codzienność na mandatach :P

17 lis 2018, 13:19
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Wodnik                    

Tantra                    

Wypowiadaj się za siebie.
W moim UCS potępiliśmy taką prowokację. Takie działanie przynosi hańbę innym pracownikom i bardzo negatywnie nastawia do nas społeczeństwo. To nie jest godne urzędnika państwowego, jeśli tak było jak w prasowym opisie.
Jestem bardzo ciekawa, co na to przedstawiciele Ministerstwa Finansów i Szef KAS?
Likwidacja szarej strefy jest konieczna, ale nie takimi metodami.
I bez takich prowokacji jesteśmy znienawidzeni przez obywateli, a Ministerstwo Finansów nigdy nas nie broniło w takich sprawach, wręcz przeciwnie, jego przedstawiciele będą zawsze umizgiwać się do podatników.
Dlaczego my sami mamy czynić tak, aby podatnicy nami gardzili jak czarnymi owcami społeczeństwa?
W czasie protestów nikt spoza aparatu skarbowego nie będzie nas popierać, jeśli będziemy zachowywać się w taki sposób.

17 lis 2018, 13:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2017, 14:17

POSTY        20
Tak działa Urząd Skarbowy pod rządami kobiety o wrednym charakterze :zygi:

17 lis 2018, 17:42
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Camel                    

http://bartoszyce.wm.pl/548696,Mechanik-stanal-przed-sadem-za-quotniefiskalnaquot-zarowke.html

Czytaliście komentarze? Nie? To poczytajcie.

Wodnik                    

Tantra                    

Nie podoba mi się idea prowokacji.

Która jest kontynuowana od wielu, wielu lat...

17 lis 2018, 20:51
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Przecież 99 % akcji mandatowej opiera się na prowokacji.
Temat wymiany żarówki w samochodzie jest wałkowany na wszystkich portalach i WSZĘDZIE pracownicy skarbówki są pomiatani.
Ja nie daję takich mandatów, ale wprowadzam je do ESKS, więc słyszę w jaki sposób są "zdobywane". Nikt z pracowników nie chce iść na prowokacje.
Gdzie jest jest reakcja MF na obrzydliwe komentarze ? Ja czytam różne komentarze, ale tych na nas się nie da.

17 lis 2018, 21:16
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Barbarka                    

Przecież 99 % akcji mandatowej opiera się na prowokacji. (..)
Ja nie daję takich mandatów, ale wprowadzam je do ESKS, więc słyszę w jaki sposób są "zdobywane".
Nikt z pracowników nie chce iść na prowokacje.

Jak napisałem wyżej "idea" jest kontynuowana od wielu, wielu lat. Sam też chodziłem 10-15 lat temu na akcje "paragon". I też wydawałem prywatne pieniądze na drobne zakupy. To nie były żadne prowokacje! To były "zakupy kontrolowane''. Nie było to tak do końca prawnie uregulowane, ale niech ktoś mądry powie w jaki inny, lepszy sposób udowodnić, że sprzedawca nie wydaje paragonu? Zmusić klienta, któremu nie wydano paragonu, do zeznawania w charakterze świadka? Życzę powodzenia.  :wysmiewacz:

Barbarka                    

Temat wymiany żarówki w samochodzie jest wałkowany na wszystkich portalach
i WSZĘDZIE pracownicy skarbówki są pomiatani.

No właśnie! Dlaczego nie było takiej nagonki na skarbówkę, na MF, na rząd 15, 10 czy 5 lat temu?
Nie wiecie? Bo wtedy nie było totalnej opozycji.
A teraz każdy pretekst jest dobry, aby rozdmuchać sprawę i dowalić rządowi.
Za pół roku kolejna kampania wyborcza i kolejne wybory. A za 9-10 miesięcy kolejne.
Ulica i zagranica nie działa, więc trzeba szukać innych metod. "Urodziny Hitlera", Marsz Niepodległości, KNF, etc.
Kropla drąży skałę. A nuż przyniesie skutek?!

Barbarka                    

Gdzie jest jest reakcja MF na obrzydliwe komentarze ?
Ja czytam różne komentarze, ale tych na nas się nie da.

Pożyjemy, zobaczymy. Myślę, że MF zareaguje.

17 lis 2018, 21:40
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
Sprawa " pań od żarówek" jest niejasna: jeżeli faktycznie miała miejsce to było przekroczenie uprawnień bo zakupy kontrolowane są tylko dostępne dla funkcjonariuszy. Jeżeli jednak pracownice były świadkiem to wszystko w porządku.

17 lis 2018, 22:24
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Nie mylcie pojęć. Zakupy kontrolowane to nie jest prowokacja, to po prostu robienie zakupów za własne pieniądze w sklepie czynnym i otwartym dla każdego, gdzie każdy może je zrobić. W ww. przypadku chodziło o wymuszenie przez urzędniczki sprzedaży żarówki po tym, jak właściciel zakończył pracę i zrobił dzienny raport i powiedział, że z tego powodu już w tym dniu nie może prowadzić sprzedaży. Z treści opisu wynika, że panie wymusiły na pracowniku sprzedaż tej żarówki udając bezradność, więc on zlitował się nad nimi i im ją sprzedał. Zrobił im przysługę i za to dostał mandat.

A swoją drogą to od kiedy tylko funkcjonariusze mogą robić zakupy kontrolowane, a pozostali pracownicy aparatu skarbowego nie mogą? Jeśli tak, to właściwie dlaczego wygania się do takich kontroli pracowników zamiast funkcjonariuszy? U nas funkcjonariusze - karniści siedzą i grzeją stołki. Nikt ich nie wygania na mandaty, a my zamiast prowadzić poważne kontrole latamy po mieście i szukamy nie wiadomo czego tracąc czas i własne pieniądze, których nikt nam nie zwróci.

Ostatnio edytowano 17 lis 2018, 23:17 przez gyokuro, łącznie edytowano 1 raz

17 lis 2018, 23:16

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Postanowienie

Sądu Najwyższego

z dnia 14 stycznia 2004 r.

IV KK 200/03

Przepis art. 19 a ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji wprowadził instytucję tzw. "zakupu kontrolowanego" nazywaną też (niesłusznie) "prowokacją policyjną". Instytucja ta stanowi ustawowy kontratyp w relacji do art. 235 k.k., który to przepis uznaje za czyn bezprawny podstępne zabiegi kierujące przeciwko określonej osobie ściganie o przestępstwo, wykroczenie lub przewinienie dyscyplinarne. Nie ulega zaś wątpliwości, że np. dokonanie w sposób niejawny nabycia, jak w przedmiotowej sprawie - przedmiotów, którymi obrót jest zabroniony bądź znacznie przez ustawę ograniczony, ma na celu skierowanie przeciwko określonej osobie ścigania o przestępstwo i poprzez niejawność sposobu działania jest podstępnym zabiegiem. Jednak podstępnym zabiegiem z woli ustawodawcy. To na skutek zezwolenia zawartego w art. 19a ustawy o Policji czyn taki w warunkach określonych tym przepisem nie stanowi przestępstwa, albowiem cokolwiek jest w jakiejkolwiek ustawie dozwolone lub nakazane, to tym samym nie jest zakazane pod groźbą kary przez ustawę, a więc jest dopuszczalne (por. Ustawa o Policji - komentarz T. Hanausek, a także W. Wolter: Nauka o przestępstwie, PWN Warszawa 1973, s. 163).

Należy zwrócić uwagę na to, że w ustawie o policji ustawodawca uwolnił funkcjonariuszy tejże od odpowiedzialności karnej za niejawne nabycie  wyłącznie przedmiotów pochodzących z przestępstwa, ulegających przepadkowi, albo których wytwarzanie, posiadanie, przewożenie lub którymi obrót są zabronione.
Czyli gdyby akcję mandatową KAS „sprzedać” policji, policjanci nie byliby chronieni art. 19a ustawy o policji.
Dlatego, że 19a nie zezwala policjantom na niejawny zakup przedmiotów, których wytwarzanie, posiadanie, przewożenie lub którymi obrót nie są zabronione – np. w celu sprawdzenia, czy sprzedaż nie jest, wbrew prawu, niezaewidencjonowana.

Natomiast ustawa o KAS pozwala na niejawne czynności, ale tylko funkcjonariuszom KAS:

Art. 113. 1. W celu wykonywania zadań, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1, 2, 13-16a i art. 14 ust. 1 pkt 7, oraz ścigania przestępstw na podstawie ratyfikowanych umów międzynarodowych właściwe organy KAS, na potrzeby realizacji czynności określonych w niniejszym przepisie, w art. 114-117, art. 118 ust. 1-17, art. 119 ust. 1-10, art. 120 ust. 1-6, art. 122-126, art. 127 ust. 1-5, art. 127a ust. 1, 2 i 6-12, art. 128 ust. 1 oraz art. 131 ust. 1, 2 i 5, z zachowaniem ograniczeń wynikających z art. 114-126, art. 127 ust. 1-5 i art. 127a ust. 1-12, mogą uzyskiwać, gromadzić, przetwarzać i wykorzystywać:
1)   informacje zawierające dane osobowe,
2)   dane, o których mowa w art. 114 ust. 1 oraz w art. 115 ust. 1,
3)   informacje o dochodach, obrotach, rzeczach i prawach majątkowych
- podmiotów podlegających kontroli oraz podmiotów, co do których zachodzi uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa albo przestępstwa skarbowego lub posiadania mienia zagrożonego przepadkiem.
2. Czynności, o których mowa w ust. 1, mogą być prowadzone w formie czynności operacyjno-rozpoznawczych, w tym umożliwiających uzyskiwanie informacji oraz utrwalanie śladów i dowodów w sposób niejawny.
3. Czynności, o których mowa w ust. 1, przeprowadzają wyłącznie:
1)   funkcjonariusze pełniący służbę w wyodrębnionych komórkach organizacyjnych urzędu obsługującego ministra albo urzędu celno-skarbowego,
2)   funkcjonariusze, o których mowa w art. 2 ust. 2a, oddelegowani do wykonywania zadań służbowych w komórkach, o których mowa w pkt 1
- zwani dalej "funkcjonariuszami wykonującymi czynności operacyjno-rozpoznawcze".

Art. 117. 1. W celu ustalenia sprawców oraz uzyskania i utrwalenia dowodów przestępstw skarbowych lub przestępstw, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 14-16, oraz przestępstw ściganych na podstawie ratyfikowanych umów międzynarodowych, jak również wykonania zadań, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 16a, funkcjonariusze wykonujący czynności operacyjno-rozpoznawcze w toku czynności podejmowanych w ramach czynności operacyjno-rozpoznawczych mają prawo do obserwowania i rejestrowania przy użyciu środków technicznych obrazu zdarzeń w miejscach publicznych oraz dźwięku towarzyszącego tym zdarzeniom.
2. Czynności, o których mowa w ust. 1, powinny być wykonywane w sposób możliwie najmniej naruszający dobra osoby, wobec której zostały podjęte.
3. Na sposób prowadzenia czynności, o których mowa w ust. 1, osobie, wobec której były one stosowane, przysługuje, w terminie 7 dni od dnia powzięcia wiadomości o ich stosowaniu, zażalenie do właściwego miejscowo prokuratora okręgowego.
4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio w przypadku nadzoru transgranicznego, o którym mowa w art. 21 Konwencji sporządzonej na podstawie artykułu K.3 Traktatu o Unii Europejskiej w sprawie wzajemnej pomocy i współpracy między administracjami celnymi, sporządzonej w Brukseli dnia 18 grudnia 1997 r.

W mojej ocenie, kto nie jest funkcjonariuszem KAS, nie powinien dokonywać niejawnego zakupu kontrolowanego, skutkującego postępowaniem karnym skarbowym, z uwagi na treść art. 235 kk:

Art. 235. Kto, przez tworzenie fałszywych dowodów lub inne podstępne zabiegi, kieruje przeciwko określonej osobie ściganie o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne albo w toku postępowania zabiegi takie przedsiębierze,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

17 lis 2018, 23:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 148 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona