Czy mi się wydaje, czy on w tym miejscu (w ww. notce) przyznał się do nie prowadzenia kasy fiskalnej i unikania vatu, ze względu na niedochodowość własnej działalności.
Żenujące, że ten człowiek chce od czegokolwiek się odwoływać.
____________________________________ "Jesteś dla tego prostego, wygodnego dzisiejszego świata, zadowalającego się byle czym, za bardzo wymagający i za głodny, on cie wypluwa, masz dla niego o jeden wymiar za dużo." Hermann Hesse - "Wilk Stepowy"
21 sie 2009, 23:11
Moralny aspekt pracy inspektora kontroli skarbowej
Hmm.... Cytat z blogu:
"Wiedziałem, że należy to jakoś opodatkować, ale nie wiedziałem jak się do tego zabrać. Trzeba było kupować kasę fiskalną, wejść na VAT. Robiąc wstępne kalkulacje wyszło mi, że opodatkowując się nie bardzo będę miał z czego odliczać sobie VATu. Poza tym hurtownie w ogóle nie zamierzały mi wystawiać faktur. Jak przychodziło co do czego to 22% VATu do nietaniego już towaru miałem pokrywać ja. Pewnie, że Vat się odlicza, tylko jak miałem zrobić kalkulację sprzedając ciuchy na licytacjach?
Doliczać klientom do tego co wylicytowali 22% czy samemu odejmować sobie od przychodu ów procent? Dziś wiem, że nie jest to problem nie do przezwyciężenia, że inni sobie jakoś z tym lepiej lub gorzej radzą, ale ja byłem wtedy szczerze przerażony, że ukręcę sobie sam na siebie bat. ..."
22 sie 2009, 09:30
Prawda nas wyzwoli
Adamus
Hmm.... Cytat z blogu: "Wiedziałem, że należy to jakoś opodatkować, ale nie wiedziałem jak się do tego zabrać. Trzeba było kupować kasę fiskalną, wejść na VAT. Robiąc wstępne kalkulacje wyszło mi, że opodatkowując się nie bardzo będę miał z czego odliczać sobie VATu. (...) Dziś wiem, że nie jest to problem nie do przezwyciężenia, że inni sobie jakoś z tym lepiej lub gorzej radzą, ale ja byłem wtedy szczerze przerażony, że ukręcę sobie sam na siebie bat. ..."
Nie ma to jak szczerość...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
22 sie 2009, 17:46
tokida
W każdym normalnym kraju takie postępowanie by umorzono ze względu na znikomą szkodliwość i okoliczności, albo choćby z powodu racjonalnego nieangażowania cennych sił i srodków w sprawy drobnicy.
Bierzecie pod uwagę społeczny oddźwięk waszej pracy? Skupiliście uwagę na Allegro - czyli dostają po tyłku nie starzy wyjadacze tylko młodzi, początkujący ludzie, którzy pragną dopiero się odkuć. To nie dość, ze głęboko niesprawiedliwe to niszczace dla gospodarki. Pogłębiacie przepaść miedzy bogatymi i biednymi, zniechęcacie do przedsiębiorczości tysiące młodych
Ale jak by Ci 15 latek wybił szybę w samochodzie i rąbnął radio bo potrzebuje kasy na ciuchy do szkoły to byś zapewnie nie poszedł na policje, by im nie przeszkadzać w łapaniu tych co kradną samochody, a nie drobne radia
Taki tok rozumowania z tego wynika.
01 wrz 2009, 14:03
tokida
dostałem "aż" 10000 zł dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej ...
To okropne! Państwo za darmo dało kasę i jeszcze kazało prowadzić jakiś dziwny sklep, zupełnie bez sensu
tokida
Działacie w ramach prawa, które zmusza przedsiębiorców do unikania zobowiązań fiskalnych i ucieczki w szarą strefę ...
Oczywiście to nasza wina jest A na kogo głosowałeś w wyborach? Przypadkiem prawa nie tworzy się w Sejmie?
tokida
Może sami nie rozumiecie tego bo żyjecie na koszt podatnika,...
Na przykład na Twój? Te 10 tysięcy, które dostałeś na rozpoczęcie, myśmy zebrali i Tobie dali.
tokida
atak organów skarbowych na moją osobę jest naruszeniem zasad konstytucyjnych o ochronie życia i rodziny.,...
Jesteś w mylnym błędzie
tokida
Poraża mnie Wasza logika: jak mi tyle naliczyli to znaczy mieli rację! .,...
Jeżeli Ty masz rację, dlaczego się nie odwołasz? Sąd na pewno weźmie pod uwagę to "bezprawie"
tokida
i złożyć doniesienie na urzędników, którzy swoimi "decyzjami" próbują sankcjonować próbę rabunku mojego mienia..,...
ojojoj Lepiej to jeszcze przemyśl. Za fałszywe oskarżenie grozi do trzech lat więzienia. Tzn. do dwóch, ale fałszywe oskarżenie występuje łącznie ze składaniem fałszywych zeznań. A za to trzy lata jak dla brata.
tokida
"Wpadłem"? Nie. Zostałem brutalnie zaatakowany tak jak przechodzień, którego jedyną "winą" jest to, że przechadza się nocą po niebezpiecznej dzielnicy..
Na czerwonym świetle przeszedłeś i udajesz, że deszcz pada. Zdaje się pisałeś coś o logice na studiach? Rozumiem, że chory byłeś i nieobecności miałeś?
02 wrz 2009, 08:11
Tokida powinieneś wiedzieć, że prowadząc działalność gospodarczą należy płacić podatki. To, że zaległe podatki skarbowcy od ciebie egzekwują to rzecz normalna - na tym właśnie polega ich praca. Następnym razem, zanim zaczniesz prowadzić interes, zapoznaj się z jego konsekwencjami
02 wrz 2009, 10:29
Jako ciekawostkę można podać, że wszedłem na blog autora i chwali się, że wyjechał (uciekł) z Polski. Czyli Trolla już nie ma między nami
13 paź 2009, 16:17
Adamus
Jako ciekawostkę można podać, że wszedłem na blog autora i chwali się, że wyjechał (uciekł) z Polski. Czyli Trolla już nie ma między nami
Szkoda miałem nadzieję, że faktycznie umieści na forum skany decyzji itp. Zawsze warto wiedzieć jak to robią inni.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
13 paź 2009, 17:35
Wszystkiemu winny FISKUS
supersaper
Adamus
Szkoda miałem nadzieję, że faktycznie umieści na forum skany decyzji itp. Zawsze warto wiedzieć jak to robią inni.
To przez NAS!!! To NASZA wina!!! To MYŚMY doprowadzili Go do rezygnacji z dochodzenia sprawiedliwości w tym kraju
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
13 paź 2009, 19:25
A ja jeszcze wrócę do tematu darowizny lub też utylizacji. Czy np działanie sklepu spożywczego polegające na rozkładaniu starego zeschniętego pieczywa w leśnych paśnikach dla zwierząt należałoby uznać za utylizację czy za darowiznę ?
14 paź 2009, 08:35
Zdecydowanie darowizna, którą sarny i jelenie powinny wykazać w SD-Z1. Taki humor od rana
14 paź 2009, 09:29
No dobrze a co w takim razie z VAT-em. Zwierzątka coś ostatnio gadały, że jak jest darowizna na cele dobroczynności to zachowujemy VAT naliczony i nie ma VAT należnego. Tak jest w przypadku ludzi. A jak jest w przypadku zwierząt bez pośrednictwa jakiejś tam fundacji czy czegoś podobnego tylko tak zwyczajnie w lesie od serca? Ja to tak sobie czasami myślę, że zwierzaki wcale nie są gorsze od ludzi a wręcz zdecydowanie lepsze dlatego dobroczynność dla zwierząt moim zdaniem należy traktować na równi z dobroczynnością dla ludzi a może nawet wyżej.
14 paź 2009, 11:33
Moim zdaniem trzeba traktować zwierzęta humanitarnie, więc z VAT powinno być identycznie- tak jak z ludźmi. Przecież gdyby okazało się, że rozwiązanie z VAT w przypadku zwierzątek jest korzystniejsze, to na pewno znalazłaby się masa ludzi żądających aby traktować ich jak zwierzęta.