A z moich wyliczeń i ilości uzyskanych punktów wnioskuję, że odpowiedź 100.000 jest prawidłowa
Widać machnąłem się gdzie indziej.
15 maja 2010, 14:08
Egzamin na iks-a
Wakantanka
kola1234
A z moich wyliczeń i ilości uzyskanych punktów wnioskuję, że odpowiedź 100.000 jest prawidłowa
Widać machnąłem się gdzie indziej.
Ale zdałeś, prawda ? Moje gratulacje
15 maja 2010, 15:16
Egzamin na iks-a
Dzięki, dzięki, z wzajemnością
15 maja 2010, 15:19
Egzamin na iks-a
kola1234
Ja autorem pytania ?! dziwne wnioski wysuwasz, przedstawiłam powyżej swoje zdanie i tego się trzymam, dodatkowo wspierając się wieloletnim doświadczeniem w komórce VAT-owskiej. Poza tym wydaje mi się,że to pytanie brzmiało nieco inaczej niż zacytowane przez Ciebie, jakoś tak krócej: "Kwota w 2010r. uprawniająca do zwolnienia w VAT", ale dokładnej treści pytania nie jestem pewna, więc w tym temacie się nie będę spierać
Gdyby pytanie brzmiało "Kwota w 2010 r. uprawniająca do zwolnienia w VAT" nie byłoby tej całej dyskusji, bo byłoby oczywiste, że 100.000 zł, a przy tak brzmiącym pytaniu oczywiste to nie jest. Na pewno było, że w 2010 r. ze zwolnienia korzysta ten, co w poprzednim roku podatkowym nie przekroczył .... Skoro w poprzednim to znaczy, że w 2009. Jeżeli autor miał na myśli przepisy przejściowe, to pytanie było źle skonstruowane. Moim zdaniem na tak zadane pytanie obie odpowiedzi są poprawne
16 maja 2010, 14:28
Egzamin na iks-a
Teqila
kola1234
Ja autorem pytania ?! dziwne wnioski wysuwasz, przedstawiłam powyżej swoje zdanie i tego się trzymam, dodatkowo wspierając się wieloletnim doświadczeniem w komórce VAT-owskiej. Poza tym wydaje mi się,że to pytanie brzmiało nieco inaczej niż zacytowane przez Ciebie, jakoś tak krócej: "Kwota w 2010r. uprawniająca do zwolnienia w VAT", ale dokładnej treści pytania nie jestem pewna, więc w tym temacie się nie będę spierać
Gdyby pytanie brzmiało "Kwota w 2010 r. uprawniająca do zwolnienia w VAT" nie byłoby tej całej dyskusji, bo byłoby oczywiste, że 100.000 zł, a przy tak brzmiącym pytaniu oczywiste to nie jest. Na pewno było, że w 2010 r. ze zwolnienia korzysta ten, co w poprzednim roku podatkowym nie przekroczył .... Skoro w poprzednim to znaczy, że w 2009. Jeżeli autor miał na myśli przepisy przejściowe, to pytanie było źle skonstruowane. Moim zdaniem na tak zadane pytanie obie odpowiedzi są poprawne
Uważam,że dyskusja na ten temat na tym etapie jest już bezcelowa, skoro istnieją rozbieżności nawet co do sformułowania zawartego w pytaniu. Może warto skorzystać z możliwości wglądu w swoją pracę, którą dają przepisy wykonawcze do ustawy o kontroli skarbowej. Wtedy treść pytania i stanowisko Komisji Egzaminacyjnej będą jasne i czytelne tak zostaje nam tylko "gdybanie"
16 maja 2010, 16:14
Egzamin na iks-a
kola1234
Uważam,że dyskusja na ten temat na tym etapie jest już bezcelowa, skoro istnieją rozbieżności nawet co do sformułowania zawartego w pytaniu. Może warto skorzystać z możliwości wglądu w swoją pracę, którą dają przepisy wykonawcze do ustawy o kontroli skarbowej. Wtedy treść pytania i stanowisko Komisji Egzaminacyjnej będą jasne i czytelne tak zostaje nam tylko "gdybanie"
Masz rację, szkoda pary. Oczywiście można skorzystać z tej możliwości, ale jechać z drugiego końca Polski do Warszawki tylko po to, że zajrzeć jest nieco bez sensu, mając na uwadze, że i tak nikt nie wytłumaczy zasadności tej, a nie innej odpowiedzi. A więc kończymy tą bezcelową dyskusję. Pozdrawiam
18 maja 2010, 19:25
Egzamin na iks-a
Witam! Czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć jakie szanse na zatrudnienie w UKS ma osoba, która zdała egzamin na IKS-a, a pracuję US i na jakich zasadach?
20 sie 2010, 12:04
Egzamin na iks-a
ptak55
Witam! Czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć jakie szanse na zatrudnienie w UKS ma osoba, która zdała egzamin na IKS-a, a pracuję US i na jakich zasadach?
Nie słyszałem o takim przypadku. Gdybym to ja miał wybierać, to przeniesienie służbowe na stanowisko asystenta. Awans na IKS-a po kilku latach. Tu jednak zdanie egzaminu to pikuś. Trzeba poznać warsztat i zdobyć trochę doświadczenia. Ja jednak, jak ktoś mi kiedyś na forum napisał, jestem "kontrowersyjny". Wszystko więc zależy od DUKS do którego się zgłosisz.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
20 sie 2010, 12:16
Egzamin na iks-a
Czyli raczej z otwartymi rękami mnie nie przyjmą:)
20 sie 2010, 13:09
Egzamin na iks-a
ptak55
Czyli raczej z otwartymi rękami mnie nie przyjmą:)
Wydaje mi się, że z mojego postu wynikają otwarte ręce. Jeśli liczyłeś na IKS-a na "dzień dobry" to w mojej ocenie przesadziłeś. Wszystko jednak możliwe (w niektórych UKS-ach podobno braki są straszliwe!!) więc warto spróbować.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
20 sie 2010, 13:21
Egzamin na iks-a
Na mianowanie nie liczę, tylko czy mnie bez problemu przyjmą na pracownika, w ramach przeniesienia w służbie cywilnej?
20 sie 2010, 13:26
Egzamin na iks-a
ptak55
Nie wiem, który UKS Cię interesuje. W naszym (Katowickim) jest sporo osób, które w ostatnich latach przeszły z sąsiednich USów. Jeśli pracujesz w kontroli lub orzecznictwie i dobrze znasz przepisy to Twoje szanse będą pewnie dość spore. O ile jest mi wiadomo wszyscy z US, którzy pracują u nas, złożyli swoje dokumenty w związku z opublikowanymi ogłoszeniami o wolnych etatach. Egzamin kwalifikacyjny obejmował PIT, CIT, VAT, akcyzę, ordynację podatkową i ustawę o kontroli skarbowej. Ci których znam skorzystali z możliwości przeniesienia na podstawie ustawy o służbie cywilnej. Nie słyszałam żeby kogoś z marszu przyjęto na iksa ale mogę się mylić.
20 sie 2010, 20:16
Egzamin na iks-a
Ja słyszałem i widziałem jeden przypadek: dotyczył on chłopaka który pracował w UKS, zdał egzamin na iks, a następnie przeszedł jako inspektor kontroli podatkowej do US (duzego) a po kilku latach wrócił do UKS na iks. ale po przenosinach musiał czekać pare miesięcy na stanowisku "pomocnika" na powołanie na iks gdyż takie są przepisy. GIKS powołuje iks na wniosek DUKS-a wśród pracowników UKS. Więc w najlepszym przypadku będziesz musiał poczekać na powołanie trochę czasu.
21 sie 2010, 07:26
Egzamin na iks-a
Witam wszystkich na forum. Ośmielam się zapytać czy ktoś z zainteresowanych najbliższym egzaminem na inspektora wie coś o zmianach zarządzenia odnośnie zakresu egzaminu, oraz liczby punktów potrzebnej do zaliczenia egzaminu. Ponoć punktacja miała zostać obniżona,być może od przyszłego roku? Pozdrawiam i czekam z nadzieją na potwierdzenie.Jagoda