Teraz jest 09 wrz 2025, 06:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 144  Następna strona
Egzamin na iks-a 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:40

POSTY        117
Post Egzamin na iks-a
kola1234                    

A z moich wyliczeń i ilości uzyskanych punktów wnioskuję, że odpowiedź 100.000 jest prawidłowa :)

Widać machnąłem się gdzie indziej.

15 maja 2010, 14:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2009, 08:08

POSTY        16
Post Egzamin na iks-a
Wakantanka                    

kola1234                    

A z moich wyliczeń i ilości uzyskanych punktów wnioskuję, że odpowiedź 100.000 jest prawidłowa :)

Widać machnąłem się gdzie indziej.

Ale zdałeś, prawda ? Moje gratulacje :)

15 maja 2010, 15:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:40

POSTY        117
Post Egzamin na iks-a
Dzięki, dzięki, z wzajemnością  :piwo:

15 maja 2010, 15:19
Zaawansowany

REJESTRACJA30 wrz 2008, 19:47

POSTY        70

LOKALIZACJAz Bazin
Post Egzamin na iks-a
kola1234                    

Ja autorem pytania ?! dziwne wnioski wysuwasz, przedstawiłam powyżej swoje zdanie i tego się trzymam, dodatkowo wspierając się wieloletnim doświadczeniem w komórce VAT-owskiej. Poza tym wydaje mi się,że to pytanie brzmiało nieco inaczej niż zacytowane przez Ciebie, jakoś tak krócej: "Kwota w 2010r. uprawniająca do zwolnienia w VAT", ale dokładnej treści pytania nie jestem pewna, więc w tym temacie się nie będę spierać :)

Gdyby pytanie brzmiało "Kwota w 2010 r. uprawniająca do zwolnienia w VAT" nie byłoby tej całej dyskusji, bo byłoby oczywiste, że 100.000 zł, a przy tak brzmiącym pytaniu oczywiste to nie jest. Na pewno było, że w 2010 r. ze zwolnienia korzysta ten, co w poprzednim roku podatkowym nie przekroczył .... Skoro w poprzednim to znaczy, że w 2009.
Jeżeli autor miał na myśli przepisy przejściowe, to pytanie było źle skonstruowane.
Moim zdaniem na tak zadane pytanie obie odpowiedzi są poprawne  :mur:

16 maja 2010, 14:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2009, 08:08

POSTY        16
Post Egzamin na iks-a
Teqila                    

kola1234                    

Ja autorem pytania ?! dziwne wnioski wysuwasz, przedstawiłam powyżej swoje zdanie i tego się trzymam, dodatkowo wspierając się wieloletnim doświadczeniem w komórce VAT-owskiej. Poza tym wydaje mi się,że to pytanie brzmiało nieco inaczej niż zacytowane przez Ciebie, jakoś tak krócej: "Kwota w 2010r. uprawniająca do zwolnienia w VAT", ale dokładnej treści pytania nie jestem pewna, więc w tym temacie się nie będę spierać :)

Gdyby pytanie brzmiało "Kwota w 2010 r. uprawniająca do zwolnienia w VAT" nie byłoby tej całej dyskusji, bo byłoby oczywiste, że 100.000 zł, a przy tak brzmiącym pytaniu oczywiste to nie jest. Na pewno było, że w 2010 r. ze zwolnienia korzysta ten, co w poprzednim roku podatkowym nie przekroczył .... Skoro w poprzednim to znaczy, że w 2009.
Jeżeli autor miał na myśli przepisy przejściowe, to pytanie było źle skonstruowane.
Moim zdaniem na tak zadane pytanie obie odpowiedzi są poprawne  :mur:

Uważam,że dyskusja na ten temat na tym etapie jest już bezcelowa, skoro istnieją rozbieżności nawet co do sformułowania zawartego w pytaniu. Może warto skorzystać z możliwości wglądu w swoją pracę, którą dają przepisy wykonawcze do ustawy o kontroli skarbowej. Wtedy treść pytania i stanowisko Komisji Egzaminacyjnej będą jasne i czytelne :) tak zostaje nam tylko "gdybanie" :)

16 maja 2010, 16:14
Zaawansowany

REJESTRACJA30 wrz 2008, 19:47

POSTY        70

LOKALIZACJAz Bazin
Post Egzamin na iks-a
kola1234                    

Uważam,że dyskusja na ten temat na tym etapie jest już bezcelowa, skoro istnieją rozbieżności nawet co do sformułowania zawartego w pytaniu. Może warto skorzystać z możliwości wglądu w swoją pracę, którą dają przepisy wykonawcze do ustawy o kontroli skarbowej. Wtedy treść pytania i stanowisko Komisji Egzaminacyjnej będą jasne i czytelne :) tak zostaje nam tylko "gdybanie" :)

Masz rację, szkoda pary. Oczywiście można skorzystać z tej możliwości, ale jechać z drugiego końca Polski do Warszawki tylko po to, że zajrzeć jest nieco bez sensu, mając na uwadze, że i tak nikt nie wytłumaczy zasadności tej, a nie innej odpowiedzi.  :dupa:
A więc kończymy tą bezcelową dyskusję. :(
Pozdrawiam

18 maja 2010, 19:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA04 mar 2010, 10:09

POSTY        4
Post Egzamin na iks-a
Witam!
Czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć jakie szanse na zatrudnienie w UKS ma osoba, która zdała egzamin na IKS-a, a pracuję US i na jakich zasadach?

20 sie 2010, 12:04
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Egzamin na iks-a
ptak55                    

Witam!
Czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć jakie szanse na zatrudnienie w UKS ma osoba, która zdała egzamin na IKS-a, a pracuję US i na jakich zasadach?

Nie słyszałem o takim przypadku.
Gdybym to ja miał wybierać, to przeniesienie służbowe na stanowisko asystenta. Awans na IKS-a po kilku latach. Tu jednak zdanie egzaminu to pikuś. Trzeba poznać warsztat i zdobyć trochę doświadczenia.
Ja jednak, jak ktoś mi kiedyś na forum napisał, jestem "kontrowersyjny". Wszystko więc zależy od DUKS do którego się zgłosisz.

20 sie 2010, 12:16
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Post Egzamin na iks-a
Czyli raczej z otwartymi rękami mnie nie przyjmą:)

20 sie 2010, 13:09
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Egzamin na iks-a
ptak55                    

Czyli raczej z otwartymi rękami mnie nie przyjmą:)

Wydaje mi się, że z mojego postu wynikają otwarte ręce. Jeśli liczyłeś na IKS-a na "dzień dobry" to w mojej ocenie przesadziłeś.
Wszystko jednak możliwe (w niektórych UKS-ach podobno braki są straszliwe!!) więc warto spróbować.

20 sie 2010, 13:21
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Post Egzamin na iks-a
Na mianowanie nie liczę, tylko czy mnie bez problemu przyjmą na pracownika, w ramach przeniesienia w służbie cywilnej?

20 sie 2010, 13:26
Początkujący

REJESTRACJA09 lis 2007, 13:55

POSTY        3
Post Egzamin na iks-a
ptak55                    

Witam!

Nie wiem, który UKS Cię interesuje. W naszym (Katowickim) jest sporo osób, które w ostatnich latach przeszły z sąsiednich USów. Jeśli pracujesz w kontroli lub orzecznictwie i dobrze znasz przepisy to Twoje szanse będą pewnie dość spore.  
O ile jest mi wiadomo wszyscy z US, którzy pracują u nas, złożyli swoje dokumenty w związku z opublikowanymi ogłoszeniami o wolnych etatach. Egzamin kwalifikacyjny obejmował PIT, CIT, VAT, akcyzę, ordynację podatkową i ustawę o kontroli skarbowej. Ci których znam skorzystali z możliwości przeniesienia na podstawie ustawy o służbie cywilnej. Nie słyszałam żeby kogoś z marszu przyjęto na iksa ale mogę się mylić.

20 sie 2010, 20:16
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
Post Egzamin na iks-a
Ja słyszałem i widziałem jeden przypadek: dotyczył on chłopaka który pracował w UKS, zdał egzamin na iks, a następnie przeszedł jako inspektor kontroli podatkowej do US (duzego) a po kilku latach wrócił do UKS na iks. ale po przenosinach musiał czekać pare miesięcy na stanowisku "pomocnika" na powołanie na iks gdyż takie są przepisy. GIKS powołuje iks na wniosek DUKS-a wśród pracowników UKS. Więc w najlepszym przypadku będziesz musiał poczekać na powołanie trochę czasu.

21 sie 2010, 07:26
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 maja 2010, 18:02

POSTY        3
Post Egzamin na iks-a
Witam wszystkich na forum. Ośmielam się zapytać czy ktoś z zainteresowanych najbliższym egzaminem na inspektora wie coś o zmianach zarządzenia odnośnie zakresu egzaminu, oraz liczby punktów potrzebnej do zaliczenia egzaminu. Ponoć punktacja miała zostać obniżona,być może od przyszłego roku? Pozdrawiam i czekam z nadzieją na potwierdzenie.Jagoda

12 wrz 2010, 17:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 144  Następna strona