Piszcie, proszę jak zdawalność w poszczególnych UKS'ach, bo jestem ciekawa jak wypadł ten wiosenny egzamin.
12 maja 2010, 13:14
Egzamin na iks-a
Myślę, że wyniki zdawalności tegorocznego egzaminu będą niezłe w porównaniu do zdawalności w poprzednich edycjach. Danych statystycznych jednak nie posiadam.
12 maja 2010, 16:09
Egzamin na iks-a
Gratuluję wszystkim, którzy zdali Mam tylko jedno pytanie. Skoro dotychczas po zdanym egzaminie, aby zostać IKS-em trzeba było podobno czekać wiele miesięcy (lat), to ile będzie trzeba teraz czekać, jeśli podobno tyle osób zdało ??? Chyba, że mają jakieś nowe etaty...
13 maja 2010, 06:24
Egzamin na iks-a
Jeżeli są wolne etaty IKS w danym UKS to na powołanie czeka się okolo 4 miesiące (od czasu wystąpienia dyrektora do GIKS)
13 maja 2010, 06:55
Egzamin na iks-a
Ale właśnie czy są wolne etaty ? Z tego co słyszałem - nawet na tym forum - to wiele ludzi narzekało, że po pierwsze egzamin na IKS-a jest strasznie trudny, a po drugie - samo zdanie, nie oznaczało od razu etatu IKS-a. Na to trzeba było DŁUGO czekać. A teraz ktoś tu wczesniej napisał, że w ostatniej sesji zdało 68 osób... Jest tyle etatów ?
13 maja 2010, 07:01
Egzamin na iks-a
mr hyde
Ale właśnie czy są wolne etaty ? Z tego co słyszałem - nawet na tym forum - to wiele ludzi narzekało, że po pierwsze egzamin na IKS-a jest strasznie trudny, a po drugie - samo zdanie, nie oznaczało od razu etatu IKS-a. Na to trzeba było DŁUGO czekać. A teraz ktoś tu wczesniej napisał, że w ostatniej sesji zdało 68 osób... Jest tyle etatów ?
Na pewno Wszak na wcześniejsze emerytury odeszli w głównej mierze inspektorzy
13 maja 2010, 16:31
Egzamin na iks-a
oktan
mr hyde
Ale właśnie czy są wolne etaty ? Z tego co słyszałem - nawet na tym forum - to wiele ludzi narzekało, że po pierwsze egzamin na IKS-a jest strasznie trudny, a po drugie - samo zdanie, nie oznaczało od razu etatu IKS-a. Na to trzeba było DŁUGO czekać. A teraz ktoś tu wcześniej napisał, że w ostatniej sesji zdało 68 osób... Jest tyle etatów ?
Na pewno Wszak na wcześniejsze emerytury odeszli w głównej mierze inspektorzy
... co nie oznacza, że etaty zostaną obsadzone. Można w ten sposób zrobić niezłe oszczędności - a budżet decydenci i tak mają w
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
13 maja 2010, 17:02
Egzamin na iks-a
kola1234
Nie bardzo wiem, skąd się wziął pomysł na kwotę zwolnienia podmiotowego w 2010r. w wysokości: 50.000 zł. Kwota 50.000 zł obowiązywała podatników w 2009r., w 2010r. jest kwota: 100.000 zł. Wyjątkowo podatnicy, którzy przekroczyli kwotę sprzedaży opodatkowanej w 2009r. w wysokości: 50.000 zł (czyli przekroczyli kwotę obligującą w 2009r. do rejestracji w podatku VAT), a nie przekroczyli kwoty: 100.000 zł (czyli kwoty zwolnienia podmiotowego obowiązującego na 2010r.), mogą skorzystać ze zwolnienia podmiotowego - mimo tego,że zgodnie z limitem obowiązującym na 2009r. powinni dokonać rejestracji w podatku VAT. Ale nawet w tym przypadku jest limit w wysokości: 100.000 zł, a nie 50.000 zł. Więc dla mnie prawidłowa odpowiedź to 100.000 zł.
Masz rację, że w 2010 roku kwota zwolnienia podmiotowego wynosi 100.000 zł. Jednak mając na uwadze brzmienie pytania, można wysnuć wniosek, że prawidłowa jest zarówno odpowiedź 100.000 zł jak i 50.000 zł. Pytanie brzmiało: W 2010 r. zwalnia się od podatku podatników, u których wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym ... i tu albo 50.000 albo 100.000 nie ma słowa o przepisach przejściowych a więc, jeżeli wziąć pod uwagę brzmienie ustawy na 01.01.2010 r. to prawidłowa jest odpowiedź 50.000 jeżeli podatnik nie zawiadomił NUS do 15 stycznia to niby 100.000 Ja się gubię, uważam, że to pytanie jest mocno wątpliwe ... ale kto się odważy ... a odwołań nie ma ... Chyba, że to ty jesteś autorem tego pytania, bo tak jakoś całkiem wątpliwości nie masz... Moderatorzy przepraszam za literówki, ale mam problem z klawiaturką
14 maja 2010, 22:43
Egzamin na iks-a
Ja autorem pytania ?! dziwne wnioski wysuwasz, przedstawiłam powyżej swoje zdanie i tego się trzymam, dodatkowo wspierając się wieloletnim doświadczeniem w komórce VAT-owskiej. Poza tym wydaje mi się,że to pytanie brzmiało nieco inaczej niż zacytowane przez Ciebie, jakoś tak krócej: "Kwota w 2010r. uprawniająca do zwolnienia w VAT", ale dokładnej treści pytania nie jestem pewna, więc w tym temacie się nie będę spierać
14 maja 2010, 23:20
Egzamin na iks-a
Ja zaznaczyłem opcję 100.000 zł i chyba to była zła odpowiedź. Z moich wyliczeń wychodzi bowiem, że powinienem mieć wynik o 3 punkty wyższy niż uzyskałem, choć oczywiście mogłem się pomylić przy innej odpowiedzi. Musimy chyba zaczekać, aż ktoś zapozna się ze swoją pracą i zobaczy jak ocenione zostało to budzące tyle kontrowersji pytanko. Pozdrowienia dla wszystkich zdających.
15 maja 2010, 10:29
Egzamin na iks-a
A gdzie można się dowiedzieć o ilości punktów uzyskanych , bo z tego też się tajemnice gdzieniegdzie robi.
15 maja 2010, 11:13
Egzamin na iks-a
Ja jestem ciekaw ile osób przystępowało a ile zdało z poszczególnych jednostek.
15 maja 2010, 12:17
Egzamin na iks-a
Wakantanka
Ja zaznaczyłem opcję 100.000 zł i chyba to była zła odpowiedź. Z moich wyliczeń wychodzi bowiem, że powinienem mieć wynik o 3 punkty wyższy niż uzyskałem, choć oczywiście mogłem się pomylić przy innej odpowiedzi. Musimy chyba zaczekać, aż ktoś zapozna się ze swoją pracą i zobaczy jak ocenione zostało to budzące tyle kontrowersji pytanko. Pozdrowienia dla wszystkich zdających.
A z moich wyliczeń i ilości uzyskanych punktów wnioskuję, że odpowiedź 100.000 jest prawidłowa :)