Na przykład: W 2010 roku zwalnia się od podatku VAT podatników, u których wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym kwoty: a) 50.000 zł, b) 100.000 zł, c) ileś tam (nie pamiętam) euro.
no właśnie jak widzicie odpowiedź na to pytanie. ja zaznaczyłem 100 tys. ale mam cały czas wątpliwości, o co naprawdę chodziło komisji. bo 100 tys. stosuje się pod warunkiem złożenia wniosku do 15 stycznia. 50 tys. jest bezwarunkowo. moim zdaniem tak sformułowane pytanie jest dwuznaczne i nie wiem czy moja odpowiedź jest trafna
Moim zdaniem prawidłowa jest odpowiedź, że 50.000 zł, ponieważ pytanie brzmi ... "u których wartość sprzedaży nie przekroczyła ... w poprzednim roku ...", czyli 2009, a w 2009 było 50.000, jak nie przekroczył to w 2010 korzysta ze zwolnienia ... chyba ... czy nie?
05 maja 2010, 21:44
Egzamin na iks-a
USTAWA z dnia 2 grudnia 2009 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. z dnia 18 grudnia 2009 r.) Art. 1. Art. 2. 1. Kwotę, o której mowa w art. 113 ust. 1 ustawy wymienionej w art. 1, dla 2010 r. przyjmuje się w wysokości 100.000 zł. 2. W 2010 r. podatnicy, u których łączna wartość sprzedaży opodatkowanej w 2009 r. była wyższa niż 50.000 zł i nie przekroczyła 100.000 zł, mogą skorzystać ze zwolnienia, o którym mowa w art. 113 ust. 1 ustawy wymienionej w art. 1, pod warunkiem pisemnego zawiadomienia o tym zamiarze naczelnika urzędu skarbowego w terminie do dnia 15 stycznia 2010 r., z zastrzeżeniem ust. 3.
06 maja 2010, 07:18
Egzamin na iks-a
Ja bym jednak obstawiała kwotę: 100.000 zł
06 maja 2010, 07:34
Egzamin na iks-a
W sumie to tego się nie dowiemy, jakbie były intencje autora - a jak wyszło w treści (być może przypadkiem poprzez konstrukcję pytania). Być może intencją twórcy było sprawdzenie czy znamy aktualny limit, a może pytanie rzeczywiście miało zmusić do głęszego myślenia. Jeśli tak to jest to bardzo nie fair zadawanie pytań z drugim dnem przy takiego rodzaju teście, zakładając że się ma niecałą minutę na odpowiedź a materiał dość obszerny. Przynam się, że szybko czytając pytanie, mając w pamięci zakres egzaminu tj. stan na 1 stycznia 2010 r. przyjąłem, że dotyczy stanu obecnego i nie zwróciłem dokładnie uwagi na kontekst tylko mechanicznie zaznaczyłem odpowiedź 100000,00 i przeszedłem do kolejnego pytania. Nie myślałem, że ktoś wpadnie na taki diabelski pomysł i będzie zadawać pytanie o przepisy z ustawy o zmianie ustawy o VAT . Tutaj mogliby się zabawić jeszcze w zadawanie pytań z ustawy o zmianie ustawy o finansach publicznych i w podatku dochodowym przepisy zmieniane na czas określony tzw. pakietem antykryzysowym. Tutaj jest dopiero pole do popisu . Gdyby zamienić w przedmiotowym pytaniu "w" na "od" na początku zdania byłoby jeszcze bardziej dwuznacznie . Mam nadzieję, że autorowi chodziło o 100 000,00 zł , ale przypadkiem logiczna jest też 50.000,00 zł - więc byłoby miło gdyby uznali obydwie odpowiedzi .
06 maja 2010, 16:31
Egzamin na iks-a
Słyszałem że przed egzaminem ktoś z komisji powiedział że odwołań od wyników egzaminu nie będzie bo zmieniło się coś ...... Czy może mi ktoś powiedzieć co się zmieniło i w jakim przepisie ???
06 maja 2010, 16:42
Egzamin na iks-a
urwis
Słyszałem że przed egzaminem ktoś z komisji powiedział że odwołań od wyników egzaminu nie będzie bo zmieniło się coś ...... Czy może mi ktoś powiedzieć co się zmieniło i w jakim przepisie ???
Ja zrozumiałem, że odwołań nie ma ponieważ procedura egzaminacyjna tego nie przewiduje.
06 maja 2010, 16:54
Egzamin na iks-a
Nie bardzo wiem, skąd się wziął pomysł na kwotę zwolnienia podmiotowego w 2010r. w wysokości: 50.000 zł. Kwota 50.000 zł obowiązywała podatników w 2009r., w 2010r. jest kwota: 100.000 zł. Wyjątkowo podatnicy, którzy przekroczyli kwotę sprzedaży opodatkowanej w 2009r. w wysokości: 50.000 zł (czyli przekroczyli kwotę obligującą w 2009r. do rejestracji w podatku VAT), a nie przekroczyli kwoty: 100.000 zł (czyli kwoty zwolnienia podmiotowego obowiązującego na 2010r.), mogą skorzystać ze zwolnienia podmiotowego - mimo tego,że zgodnie z limitem obowiązującym na 2009r. powinni dokonać rejestracji w podatku VAT. Ale nawet w tym przypadku jest limit w wysokości: 100.000 zł, a nie 50.000 zł. Więc dla mnie prawidłowa odpowiedź to 100.000 zł.
Dodano: Czw Maj 06, 2010 5:02 pm
urwis
Przepisy wykonawcze do ustawy o kontroli skarbowej wprawdzie nie przewidują możliwości odwołania od wyniku egzaminu, ale z tego, co kojarzę istnieje możliwość wglądu w swoją pracę.
06 maja 2010, 17:00
Egzamin na iks-a
komis
urwis
Ja zrozumiałem, że odwołań nie ma ponieważ procedura egzaminacyjna tego nie przewiduje.
To na jakiej podstawie były odwołania w poprzednich latach?
08 maja 2010, 06:41
Egzamin na iks-a
Dotarły już do kogoś wyniki?
10 maja 2010, 07:52
Egzamin na iks-a
U mnie w UKS wyniki pojawiły się wczoraj:)
11 maja 2010, 10:54
Egzamin na iks-a
Informacja przytoczona za wrzorajszą Gazetą Prawną - posłowie PiS zgłosili poprawkę do nowelizacji ustawy o kontroli skarbowej według której osoby posiadające status doradcy podatkowego nie muszą zdawać egzaminu na inspektora kontroli skarbowej.
11 maja 2010, 11:49
Egzamin na iks-a
to na odwrót chyba też
11 maja 2010, 17:00
Egzamin na iks-a
tomek10
Informacja przytoczona za wczorajszą Gazetą Prawną - posłowie PiS zgłosili poprawkę do nowelizacji ustawy o kontroli skarbowej według której osoby posiadające status doradcy podatkowego nie muszą zdawać egzaminu na inspektora kontroli skarbowej.
ale tak było w projekcie i zapis był mocno krytykowany m.in. przez Kulickiego.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
11 maja 2010, 19:10
Egzamin na iks-a
Nila
U mnie w UKS wyniki pojawiły się wczoraj:)
Eee, to pisz, jakie efekty. Ilu zdających i ile zdało, no i jeżeli możesz to z jakiego terenu UKS