Teraz jest 08 wrz 2025, 00:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 144  Następna strona
Egzamin na iks-a 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA28 mar 2009, 08:06

POSTY        1
Post Egzamin na iks-a
:excl: Odnośnienie zamieszczonych pytań: wg. mnie w pytaniu dotyczącym terminów podwiadomienia strony w kontroli podatkowej.....  nie było pytania o powiadomieniu strony z dowodu przesłuchania świadka, tylko ...powiadomienie stony o oględzinach :o  No a to zupełnie zmienia odpowiedź....czy ktoś kojarzy to  pytanie??? wg. mnie brzmiało ono, że w kontroli podatkowej stronę powiadamia się  o golędzinach w terminie: a) 7 dni, b) 3 dni, c)bezpośrednio przed przeprowadzaniem dowodu.
Ogledziny były w teście w I grupie.  Czy miał ktoś w II grupie pytanie o powiadomieniu strony o wezwaniu świadka?- tak jak podano w pytaniach na forum (pytanie nr 46) ???? Czyżby były różnice w pytaniach ;)

14 gru 2009, 14:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2008, 17:21

POSTY        26
Post Egzamin na iks-a
inspektorkuba                    

:excl: Odnośnienie zamieszczonych pytań: wg. mnie w pytaniu dotyczącym terminów podwiadomienia strony w kontroli podatkowej.....  nie było pytania o powiadomieniu strony z dowodu przesłuchania świadka, tylko ...powiadomienie stony o oględzinach :o  No a to zupełnie zmienia odpowiedź....czy ktoś kojarzy to  pytanie??? wg. mnie brzmiało ono, że w kontroli podatkowej stronę powiadamia się  o golędzinach w terminie: a) 7 dni, b) 3 dni, c)bezpośrednio przed przeprowadzaniem dowodu.
Ogledziny były w teście w I grupie.  Czy miał ktoś w II grupie pytanie o powiadomieniu strony o wezwaniu świadka?- tak jak podano w pytaniach na forum (pytanie nr 46) ???? Czyżby były różnice w pytaniach ;)

W I gr. na pewno były oględziny, a w II gr. wezwanie świadka. Podobnie było przy pytaniu z prawa dewizowego w I gr. - przedstawicielstwo dyplomatyczne, w II gr. osoba fizyczna.

14 gru 2009, 15:11
Własny awatar
Post Egzamin na iks-a
Ara2008                    

inspektorkuba                    

W I gr. na pewno były oględziny, a w II gr. wezwanie świadka. Podobnie było przy pytaniu z prawa dewizowego w I gr. - przedstawicielstwo dyplomatyczne, w II gr. osoba fizyczna.

Ja pisałam grupę II i miałam przedstawicielstwo dyplomatyczne z dewizowego, i powiadomienie przed oględzinami. Jeżeli ktoś z gr. II pamięta inaczej, to podejrzewam, że w stresie mógł się pomylić.
Z tego co się zdążyłam zorientować, to obydwa testy były takie same, tylko kolejność pytań była zmieniona. Uważam, że to dobre rozwiązanie, bo nie możemy teraz mówić, iż któraś grupa była trudniejsza.
Kiedy właściwe wyniki, a nie plotki?

14 gru 2009, 17:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2007, 21:05

POSTY        11
Post Egzamin na iks-a
Potwierdzam w II grupie było przedstawicielsto i oględziny....między innymi...:)

14 gru 2009, 18:43
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Egzamin na iks-a
Ara2008                    

Pytanie: od kiedy ta zmiana tzn. 100 tys. zaczęła obowiązywać? Mam ustawy wydrukowane z Legalisa - stan prawny na 30.06.2009 i tam jest 50 tys. Sprawdzałam.

I tak być powinno. Przepis ustawy o zmianie ustawy (mój ulubiony tytuł  :rolleyes: ) został tak sformułowany, że funkcjonuje równolegle z ustawami podatkowymi, a nie jest ich "częścią składową". W Lex-ie pojawia się "dymek" ze stosowną informacją. Rozwiązanie takie jest ostatnio niestety coraz częściej stosowane. Pamiętam hit w postaci usunięcia z ustawy przepisu "ustawą o zmianie ustawy" lecz z terminem 2 lata od jej uchwalenia, po czym przesuwano ten termin "ustawą o zmianie ustawy o zmianie ustawy".  To najlepiej świadczy o jakości stanowionego prawa, profesjonalizmie prawodawców, działalności RCL i zwykłym szacunku władzy do obywateli  :zygi:  - co na to Palikot i Komisja Przyjazne Państwo?

Dla dociekliwych zamieszczam tekst całej ustawy - tylko 2 strony to może ktoś przebrnie - jeśli nie patrz art. 5 ust. 1  :wysmiewacz:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

14 gru 2009, 21:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2008, 17:21

POSTY        26
Post Egzamin na iks-a
cindy                    

Potwierdzam w II grupie było przedstawicielsto i oględziny....między innymi...:)

No to ja już nie wiem: kolega, który był w II gr. zaklinał się, że była osoba fizyczna i wezwanie świadka..... ach te nerwy :rolleyes:

Jest jeszcze jedno rozwiązanie: może w jednej grupie były różne pytania, a tylko ten sam szablon rozwiązań do nich pasował? :unsure:

15 gru 2009, 08:16
Własny awatar
Post Egzamin na iks-a
Ara2008                    

cindy                    

No to ja już nie wiem: kolega, który był w II gr. zaklinał się, że była osoba fizyczna i wezwanie świadka..... ach te nerwy :rolleyes:

Jest jeszcze jedno rozwiązanie: może w jednej grupie były różne pytania, a tylko ten sam szablon rozwiązań do nich pasował? :unsure:

Porównywaliśmy pytania (jedynie te, które udało nam się zapamiętać, no ale i tak sporo), wyglądało na to, że w obydwu grupach były takie same pytania i odpowiedzi, a jedynie pomieszana kolejność.
Nie mogę sobie przypomnieć pytań z podatku dochodowego od osób prawnych - były najdłuższe i jakieś takie wydały mi się "pokręcone". Ktoś z Was je pamięta? Też odnieśliście takie wrażenie?

15 gru 2009, 14:01

REJESTRACJA15 kwi 2008, 12:57

POSTY        90
Post Egzamin na iks-a
nidok                    

Czy ktoś wie kiedy będą wyniki?

Wyniki już są: w połowie uksów nikt nie zdał.

15 gru 2009, 21:22
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 maja 2008, 11:10

POSTY        9
Post Egzamin na iks-a
potwierdzam, że pytania z dochodowego od osób prawnych były tak dziwne, że nie potrafię ich powtórzyć. Teź byłam w II grupie i było przedstawicielstwo i oględziny.

15 gru 2009, 21:57
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:45

POSTY        78
Post Egzamin na iks-a
bisti                    

nidok                    

A gdzie ogłosili? W Fakcie czy na Pudelku?

16 gru 2009, 09:05
Własny awatar
Post Egzamin na iks-a
bisti                    

nidok                    

Potwierdzam. Przyszedł oficjalny fax - z 8 UKSow nikt nie zdał (o pozostałych nie wiem - może nie zdawali?). Podobno zdało aż 22 osoby  :brawa:  - to mniej więcej 9%. Gratuluję tym co zdali, współczuję tym którym się nie powiodło. A mówili, że to będzie łatwy egzamin...  :zly1:

16 gru 2009, 14:56
Zaawansowany

POSTY        78
Post Egzamin na iks-a
W 11 IS też nikt nie zdał. W tym piszący te słowa... :mur:

16 gru 2009, 15:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2007, 21:05

POSTY        11
Post Egzamin na iks-a
Jesli chodzi o pytania z dochodowego, w jednym chodziło art 7 ust 3 i brak mozliwosci przy ustalaniu dochodu uwzględnienia straty przedsiębiorstw państwowych przejmowanych lub nabywanych  na podstawie przepisów o komercjalizacji i prywatyzacji.... kolejne pytanie dotyczyło ustalania przychodu w związku z aportem  (dokładnie nie przytoczę) ....

16 gru 2009, 17:33
Zaawansowany

POSTY        78
Post Egzamin na iks-a
Nikt się nie chwali... ;)  Więc wypijmy pod kolejny egzamin :piwo:

17 gru 2009, 07:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 144  Następna strona