Teraz jest 04 wrz 2025, 07:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Co dalej z UKS 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA25 gru 2009, 17:16

POSTY        31
Post Co dalej z UKS
Nie podzielam opinii o rozwiązaniu UKS lub Ośrodków zamiejcowych. Przypominam iż UKS-y a konkretnie Inspektorów Kontroli Skarbowej  / dużymi literami/ jako organów kontroli skarbowej  /którym obecnie jest tylko dyrektor UKS/ zostali powołani w 1991r. w miejsce zlikwidowanych wydziałów przestępstw gospodarczych organów scigania , zajmujących się przestępstwami gospodarczymi. Był to okres tzw. "transformacji" gospodarczej i ustrojowej w Polsce, w którym niektórzy z racji zajmowanych stanowisk, wpływu służb specjalnych i innych zaczeli przy przekształceniach własnościowych "kręcić lody". W tym czasie powołano organy kontroli skarbowej /Inspektorów Kontroli Skarbowej/, którzy zaczeli nieżle radzić w tej transformacji przkształceń majątku narodowego i nieraz i nie dwa byli bardzo niewygodni ówczesnej władzy. Trwało to do 2001 roku w którym zniesiono Inspektorów Kontroli Skarbowej jako organów kontrli skarbowej / określając "inspektor kontroli skarbowej"/ powieraajć im tylko prowadzenie postępowań. Decyzje po tym czasie mógł wydawać tylko już dyrektor UKS jako organ kontroli skarbowej, którego można było już "zdyscyplinować" . Powstała zatem teoretycznie możliwość stosowania "zmieni pan decyzję albo pana zmienimy" . Jak było w praktyce,nie wiem,niech iini się wypowiedzą.

15 sty 2010, 12:36
Zaawansowany

REJESTRACJA31 paź 2006, 07:39

POSTY        74
Post Co dalej z UKS
Uściślę niektóre informacje. Otóż UKS-y powstały z dniem 07.02.1992 roku. Inspektorzy Kontroli Skarbowej jako organy kontroli skarbowej funkcjonowali samodzielnie do 30.06.2002. Tę datę pamiętam bo byłem wtedy na szkoleniu w Białobrzegach i oblewaliśmy z kolegami "pozbawienie nas organów".  W moim dawnym UKS-ie większość pracowników merytorycznych oraz inspektorów  wywodziła się wtedy z Izby Skarbowej. Być może część starszych wówczas pracowników miała przeszłość zawodową w tzw. resortach siłowych. Tego nie wiem na pewno bo ja wtedy byłem młodym pracownikiem, do skarbowości przyszedłem w 1988 roku.

15 sty 2010, 16:59
Początkujący

REJESTRACJA09 lis 2007, 13:55

POSTY        3
Post Co dalej z UKS
to musiała być fajna imprezka :P

20 sie 2010, 20:28
Amator

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:00

POSTY        15
Post Co dalej z UKS
Jak nastroje w ośrodkach zamiejscowych innych UKS? Bo bydgoski DUKS szykuje się prawdopodobnie do likwidacji OZ w Toruniu. A jak w pozostałych UKS w Polsce?

08 paź 2010, 07:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sty 2010, 20:17

POSTY        20
Post Co dalej z UKS
Nie wiem po co te "jadliwe" dyskusje?
Dopóki UKS dają wpływy do budżetu to im nic nie grosi.
Napewno piszą ci co chcieliby z jakiś powodów aby tak się stało.
Np. średnio w kadrach i księgowości jest zatrudnionych po 7-9 osób - wszyscy potrzebni...
Ale tych którzy cięzko pracują w terenie - ciągle się straszy... oj coś tu nie tak.....
Jak pokazujesz palcem na kogoś to zwróć uwagę, ze wtedy trzy pozostałe pokazują na Ciebie !!!
:nonono:

08 paź 2010, 10:16
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 kwi 2010, 15:38

POSTY        5
Post Co dalej z UKS
zmiennik                    

Jak nastroje w ośrodkach zamiejscowych innych UKS? Bo bydgoski DUKS szykuje się prawdopodobnie do likwidacji OZ w Toruniu. A jak w pozostałych UKS w Polsce?

W niektórych UKS OZ-tów dawno nie ma

08 paź 2010, 14:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 13:15

POSTY        114
Post Co dalej z UKS
Nie tylko tam.
Gdański DUKS chyba też od 2011 zlikwiduje OZ w Słupsku, smutne to :(

08 paź 2010, 20:20
Amator

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:00

POSTY        15
Post Co dalej z UKS
Smutne dla zwykłych pracowników, bo dla decydentów kolejna okazja do wykazania się

15 paź 2010, 07:36
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Post Re: Co dalej z UKS
Jordi - jak to mówią w kościele - słowo stało się ciałem!

13 kwi 2011, 21:05
Znawca
Własny awatar

POSTY        114
No tak czasami tak jest z tym przeczuciem :)

13 kwi 2011, 21:13
Znawca
Własny awatar

POSTY        114
TAXMAN a ty z jakiego UKS jesteś?

13 kwi 2011, 21:15
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Znów DUKS W-wa zabłysnął przed MF. Dawny OZ w Radomiu ma zostać ostatecznie unicestwiony. Czy to czysty przypadek, że pracuje tam Inspektor? Czy to może przygrywka do większych ruchów w administracji skarbowej? Jaki jest sens likwidacji placówki w drugim co do wielkości mieście woj. mazowieckiego?

18 paź 2011, 18:56
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Różnie można oceniać - Dyrektor się wypierał :) Jednak odczucia długoletnich pracowników były jednakowe: zostali potraktowani "jak szmaty". Informacja o 15-tej, wynocha już na wieki do Warszawy już następnego dnia. Myślałem, że potraktowanie pracownic OZ IS to był szczyt braku szacunku do pracowników skarbowych. Myliłem się. Ciekawe, co następnym razem nas zaskoczy...

18 paź 2011, 19:51
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA25 wrz 2006, 06:21

POSTY        201
inspektor                    

Różnie można oceniać - Dyrektor się wypierał :) Jednak odczucia długoletnich pracowników były jednakowe: zostali potraktowani "jak szmaty". Informacja o 15-tej, wynocha już na wieki do Warszawy już następnego dnia. Myślałem, że potraktowanie pracownic OZ IS to był szczyt braku szacunku do pracowników skarbowych. Myliłem się. Ciekawe, co następnym razem nas zaskoczy...

Moim zdaniem akcja przeciwko pracownikom OZ UKS w Radomiu i w szczególności przeciwko inspektorowi to nie tylko nękanie i dyskryminacja związkowców, która na niewiele się zda P. Parafianowiczowi i jego "gorzałkowym kompanom" (znana jest Aleksego liubov do horyłki), ale przede wszystkim szeroko zakrojona działalność wymierzona na likwidację UKS-ów. Plan jest już przygotowany i nie pomoże statystyka, premie dyrektorskie, a nawet mandaty. Pan Parafianowicz odejdzie ze stołka w infamii i  wraz z nim sieć pomazanych przez służby, ale plan i tak zostanie.

18 paź 2011, 20:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 80 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona