... Lepsze by było uregulowanie tego tematu na drodze ustawowej. Tak jak n.p. w Holandii, gdzie programy księgowe mają obowiązkowo opcje eksportu dla celów aparatu skarbowego. ...
Ten pomysł ma ponad 10 lat! i jak widać rozwija się w takim tempie jak nasze autostrady. Pobranie danych przy współpracy podatnika i w ograniczonym zakresie, czasem jest możliwe. Bez zmian ustawowych rozwiązanie typu "siłowego" nie będzie możliwe, a tylko takie interesuje kontrolę. Obowiązek użytkowania odpowiedniego oprogramowania, winny na początek mieć biura rachunkowe.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
29 wrz 2008, 20:57
ACL
Mam pytanko, czy w swoje pracy korzystacie z aplikacji ACL? czy szef wysłał was ma szkolenie z w/w aplikacji? Czy ta aplikacja sprawdza się w pracy?
01 kwi 2010, 13:53
ACL
szubudu79
Mam pytanko, czy w swoje pracy korzystacie z aplikacji ACL? czy szef wysłał was ma szkolenie z w/w aplikacji? Czy ta aplikacja sprawdza się w pracy?
Kontrola chwali bardzo sobie ACL-a, ale by na nim pracować trzeba znać dość dobrze Excela i formuły jakie w nim obowiazują...
01 kwi 2010, 18:39
ACL
Grzecho - jeśli kontrola sobie chwali ACL-a to rozumię, że chwali sobie w wyspecjalizowanym US ? Bo w zwykłych US to jest moim zdaniem totalna porażka...
01 kwi 2010, 18:58
ACL
Jeśli się używa ACL-a aby statystykę wyrobić dla Minfin to często jest to bez sensu w każdym urzędzie, zwykłym czy wyspecjalizowanym. To jest tylko wyspecjalizowane narzędzie do audytu dowolnych danych elektronicznych. Większość lub nawet wszystkie te audyty można również wykonać w Excelu. Tylko często trzeba się więcej napracować i więcej wiedziecieć o możliwościach Excela i zasadach jego działania. Najbardziej opłaca się to robić na dużej liczbie danych.
____________________________________ "verba volant scripta manent"
01 kwi 2010, 19:35
ACL
Rozkoszna
Grzecho - jeśli kontrola sobie chwali ACL-a to rozumię, że chwali sobie w wyspecjalizowanym US ? Bo w zwykłych US to jest moim zdaniem totalna porażka...
Nie w zwykłym US, nawet chcieli by mieć więcej licencji i używać go w większej liczbie przypadków tylko niestety kasy na to brak...
01 kwi 2010, 22:15
ACL
Grzecho
Rozkoszna
Nie w zwykłym US, nawet chcieli by mieć więcej licencji i używać go w większej liczbie przypadków tylko niestety kasy na to brak...
W UKS o ACL mogę jedynie pomarzyć. Mniejsze sprawy robię w Excelu a większe w mySQL. Trochę nauki i siedzenia na forach i jako samouk (na szkolenie kasy brak) jakoś daje sobie radę. Szkoda, ze kontrola nie stawia na "jakość" ale na "jakoś"
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
02 kwi 2010, 07:01
ACL
supersaper
W UKS o ACL mogę jedynie pomarzyć. Mniejsze sprawy robię w Excelu a większe w mySQL. Trochę nauki i siedzenia na forach i jako samouk (na szkolenie kasy brak) jakoś daje sobie radę. Szkoda, ze kontrola nie stawia na "jakość" ale na "jakoś"
Czy to UKS czy US wszędzie jest dokładnie tak samo... A nikt nie stawia sobie na "górze" pytania ile to tak jeszcze pociągnie... Permanentny brak środków, szkoleń, sprzętu a zmiany zaczynające się od d..y strony coraz bardziej gmatwają tą sytuację... A jak widać po forum coraz mniej pewna przyszłość pracowników i chowanie pod siedzeniem projektów wszystkich zmian nie sprzyja wzrostowi "morale" pracowników... Ale nie ma się, co dziwić, gdy każdy zaczyna myśleć o swojej przyszłości...
02 kwi 2010, 07:57
ACL
Czy jest tutaj na forum ktoś z podstawowej grupy ACL szkolonej w 2005/2006 roku, którzy mogliby się wypowiedzieć sensownie na temat dalszego rozwoju projektu?
Dodano: 19 Maj 2010 08:20 pm
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa i jeszcze jedno pytanko: słyszałem że są szkolenia w Polsce z ACL-a w naszych służbach, ktoś powie na forum kto te szkolenia prowadzi i pisze skrypty?
19 maja 2010, 21:15
ACL
Otóż mam wiele wspólnego z ACL-em od strony praktycznej i powiem Ci tak - TRAGEDIA !!! Wiem, że są tutaj osoby wychwalające ten program, ale nie rozumię jak mogą to robić ludzie ze zwykłego US-u (jeśli chodzi o UKS i DUS to inna sprawa). Ten program poprostu nie jest dla nas !!! My mamy do cholery 12 dni na kontrolę i co do zasady kontrolujemy MAŁE firmy !!! Firmy które w 90 % nie mają swojego informatyka i kompletnie nie rozumieją o co nam chodzi !!! Siedzenie w jakiejś małej firmie 12 dni i sporządzanie idiotycznych i durnych tabelek mija się z celem. Ale jak zauważyłam - są tutaj różne opinie i większość chwali ten program...Każdy ma prawo do swojego zdania. Jak dla mnie - IDIOTYZM !!!
19 maja 2010, 21:25
ACL
Sprocket
słyszałem że są szkolenia w Polsce z ACL-a w naszych służbach, ktoś powie na forum kto te szkolenia prowadzi i pisze skrypty?
Szkolenia były prowadzone przez pracowników US, też prowadzone przez Szwedów, a także przez było jedno prowadzone przez SKG S.A. Były też i będą spotkania ACL-owskie na których ludzie prezentowali własne skrypty.
19 maja 2010, 21:48
ACL
Dodam ze swojej strony że ostatnie warsztaty ACL odbyły się w dniach 04-07. 05.2010r. w Białobrzegach.
20 maja 2010, 07:13
ACL
marcinekmk
Dodam ze swojej strony że ostatnie warsztaty ACL odbyły się w dniach 04-07. 05.2010r. w Białobrzegach.
OK. Kto prowadził te szkolenia. Czy to byli nasi koledzy np z Wrocławia czy z zachodniopomrskiego? Czy może jakaś ekipa z zagranicy?
30 maja 2010, 10:55
ACL
Pierwsze szkolenia były prowadzone przez Francyzów i Szwedów. Po tych szkoleniach zostali wytypowani pierwsi trenerzy polscy. Teoretycznie równolegle mieli być szkoleni też informatycy z urzędów z każdego województwa. W moim województwie nie był szkolony żaden. Potem były weryfikacje dla kandydatów na dalszych użytkowników ACL, a co za tym idzie na uczestników szkoleń prowadzonych przez polskich trenerów wewnętrznch. Mnie szkoliło dwóch kolegów, jeden z Warszawy a drugi z Olsztyna. Potem były szkolenia prowadzone przez Szwedów i inne przez SKG SA. Na seminariach spotykają się użytkownicy ACL [głównie trenerzy wojewódzcy] oraz koordynatorzy wojewódzcy, dzieląc się swoją wiedzą. Ostatnio prezentowali się przedstawiciele firm zewnętrznych, których dziłalność ma związek z tematyką seminariów.