Ciekawe czy zakres ten sam pytań???? Podobno ma być mniej tj bez banku itd?
27 maja 2008, 21:41
Proszę mi przypomnieć jaka średnia zdawalności w tym egzaminie? Słyszałem że około 26%. Czy ktoś był na tym egzaminie a był na wcześniejszych i może się wypowiedzieć co do trudności pytań? Słyszałem że Południe zdało w więcej niż 70%. Nie wiem czy to prawda. Jeśli ktoś wie niech się wypowie.
30 maja 2008, 18:27
zdawalność wynosiła dla UKS 30 % , a ogólnie 26% ( łącznie z izbami i ministerstwem).
04 cze 2008, 14:21
zdawalność była spora, zdali i teraz podnoszą ogon do góry :dupa: puszą się choć dalej mają pustkę w głowie i nic nie znaczą w urzedzie, :wsciekly: prawie każdy może wykuć egzaminy z lat poprzednich i zdać, napewno następne będą trudniejsze.... <_< żal żal
04 cze 2008, 22:33
arctic fox
zdawalność była spora, zdali i teraz podnoszą ogon do góry :dupa: puszą się choć dalej mają pustkę w głowie i nic nie znaczą w urzedzie, :wsciekly: prawie każdy może wykuć egzaminy z lat poprzednich i zdać, napewno następne będą trudniejsze.... <_< żal żal
Zamiast obrażać innych, trzeba było zdawać.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Ostatnio edytowano 05 cze 2008, 07:18 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
04 cze 2008, 22:37
arctic fox
Każdy z nas na pewnym etapie chce mieć jakiś "papier". Jednak życie zweryfikuje ich wiedzę. Wybacz, a po co tyle łajna!!!
04 cze 2008, 22:56
<a href="http://podatki.onet.pl/1805291,1,0,wiadomosci.html" target="_blank">http://podatki.onet.pl/1805291,1,0,wiadomosci.html</a> Nie wiedziałem gdzie zamieścić tego linka więc dałem go tutaj ! Widzę, ze JVR CAłKIEM popier....Czyli doradca podatkowy będzie inspektorem kontroli skarbowym kiedy tylko o to wystąpi ( gdzie jest CBA i czyje lobby tutaj zadziałało???!!!). A IKS będą jak mianowani... Ok - tylko dlaczego wyłącznie IKS ???!!! A resztę skarbowości niech TRAFI JASNY SZLAG ???!!! I możecie usuwać tego posta lub nie - teraz mi już to lotto ...
Ostatnio edytowano 11 sie 2008, 20:28 przez Pasikonik, łącznie edytowano 1 raz
11 sie 2008, 20:20
Pasikonik
<a href="http://podatki.onet.pl/1805291,1,0,wiadomosci.html" target="_blank">http://podatki.onet.pl/1805291,1,0,wiadomosci.html</a> Nie wiedziałem gdzie zamieścić tego linka więc dałem go tutaj ! Widzę, ze JVR CAłKIEM popier....Czyli doradca podatkowy będzie inspektorem kontroli skarbowym kiedy tylko o to wystąpi ( gdzie jest CBA i czyje lobby tutaj zadziałało???!!!). A IKS będą jak mianowani... Ok - tylko dlaczego wyłącznie IKS ???!!! A resztę skarbowości niech TRAFI JASNY SZLAG ???!!! I możecie usuwać tego posta lub nie - teraz mi już to lotto ...
Masz rację! Projekt ustawy o KS to stek głupot,. O większości już było na forum. Ciekawe że dla JVR pracownik UKS mianowany na urzędnika SC nie jest urzędnikiem, a IKS tak! Nie mogę sobie nawet wyobrazić komplikacji jakie ten nowy przepis przyniesie. Doradca IKS - :zygi: . Art 7b mimo, że uwalony przez TK, prawie bez zmian. Może w MF jeszcze nie słyszeli o wyroku?
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Projekt przewiduje też zmianę statusu inspektorów kontroli skarbowej. Będzie on zbliżony do statusu urzędników służby cywilnej. Jak argumentuje MF w uzasadnieniu, nowe zasady zagwarantują inspektorom kontroli skarbowej stabilność zatrudnienia i niezależność w wykonywaniu obowiązków służbowych od jakichkolwiek wpływów zewnętrznych. Mają też zapobiec odpływowi doświadczonych i wykwalifikowanych pracowników ze służb kontroli skarbowej.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> .. a moim zdaniem prościej dać godziwie zarobić.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Ostatnio edytowano 11 sie 2008, 21:01 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
11 sie 2008, 20:43
A ja uważam, że osoba wpisana na listę doradców powinna,jeśli zostanie zatrudniona w UKS, zostać zatrudniona na stanowisku IKS, z prostej przyczyny jaką jest okoliczność, że egzamin na doradcę podatkowego zawiera znacznie szerszy zakres niż egzamin na IKS-a.Dziwne, że do tej pory nikt tego nie zrobił. POPIERAM.
Teraz zapewne spadną na mnie gromy
11 sie 2008, 21:08
ONAO - a czy wiesz, ze wielu z tzw. doradców podatkowych zostalo wpisanych na listę BEZ JAKICHKOLWIEK EGZAMINÓW ????
11 sie 2008, 21:17
onao
A ja uważam, że osoba wpisana na listę doradców powinna,jeśli zostanie zatrudniona w UKS, zostać zatrudniona na stanowisku IKS, z prostej przyczyny jaką jest okoliczność, że egzamin na doradcę podatkowego zawiera znacznie szerszy zakres niż egzamin na IKS-a.Dziwne, że do tej pory nikt tego nie zrobił. POPIERAM.
1. A co ci przyszło do głowy?! Co do zakresu to jest dokładnie odwrotnie. To zakres egzaminu na IKS jest wielokrotnie większy niż na DP. Jeżeli zakres oceniasz po ilości pytań (na IKS nikt ich nie publikuje, odpowiedzi za 100 zł tez przez internet nie kupisz) to jesteś w błędzie. 2. Wielu tzw. DP nigdy nie zdawało jakiegokolwiek egzaminu! 3. Dlaczego w ustawie o DP nie ma zapisu, że egzamin na IKS wystarcza? Powinien być (tylko kto by pracował jako IKS?). 4. Pracownicy UKS ze zdanym egzaminem często czekają wiele lat na powołanie na IKS. Dlaczego DP ma być powoływany od ręki? 5. Praca DP i IKS jednak się od siebie różną. Aby pracować jako IKS staż pracy w KS jest niezbędny (chyba, że ich praca z założenia ma pogrążać KS). 6. Obawiamy się "piątej kolumny". Po jakiego licha, to tak paskudnej roboty, za marne pieniądze przyjdzie ktoś, kto obecnie zarabia wielokrotnie więcej? Mamy złe doświadczenia - patrz ustawa o utworzeniu WKS.
12 sie 2008, 06:52
Pasikonik
ONAO - a czy wiesz, ze wielu z tzw. doradców podatkowych zostalo wpisanych na listę BEZ JAKICHKOLWIEK EGZAMINÓW ????
A czy wiesz, ze były to tylko warunkowe wpisy i wielu z nich już nie jest DP, bo nie zdali egzaminu ?
supersaper
<!--quoteo(post=33223:date=11. 08. 2008 g. 21:08:name=onao)--><div class='quotetop'>(onao @ 11. 08. 2008 g. 21:08) [snapback]33223[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> A ja uważam, że osoba wpisana na listę doradców powinna,jeśli zostanie zatrudniona w UKS, zostać zatrudniona na stanowisku IKS, z prostej przyczyny jaką jest okoliczność, że egzamin na doradcę podatkowego zawiera znacznie szerszy zakres niż egzamin na IKS-a.Dziwne, że do tej pory nikt tego nie zrobił. POPIERAM.
1. A co ci przyszło do głowy?! Co do zakresu to jest dokładnie odwrotnie. To zakres egzaminu na IKS jest wielokrotnie większy niż na DP. Jeżeli zakres oceniasz po ilości pytań (na IKS nikt ich nie publikuje, odpowiedzi za 100 zł tez przez internet nie kupisz) to jesteś w błędzie. 2. Wielu tzw. DP nigdy nie zdawało jakiegokolwiek egzaminu! 3. Dlaczego w ustawie o DP nie ma zapisu, że egzamin na IKS wystarcza? Powinien być (tylko kto by pracował jako IKS?). 4. Pracownicy UKS ze zdanym egzaminem często czekają wiele lat na powołanie na IKS. Dlaczego DP ma być powoływany od ręki? 5. Praca DP i IKS jednak się od siebie różną. Aby pracować jako IKS staż pracy w KS jest niezbędny (chyba, że ich praca z założenia ma pogrążać KS). 6. Obawiamy się "piątej kolumny". Po jakiego licha, to tak paskudnej roboty, za marne pieniądze przyjdzie ktoś, kto obecnie zarabia wielokrotnie więcej? Mamy złe doświadczenia - patrz ustawa o utworzeniu WKS. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Widzę, że w życiu nie zdawałeś egzaminu na DP, gdybyś bowiem zdawał, to wiedziałbyś, że IKS zdaje ten egz. w ograniczonym zakresie, tj. w takim, którego nie obejmuje egzamin na IKS, więc nie wyjeżdżaj z tekstem, że "jest dokładnie odwrotnie". Z tego powodu oczywistego egzamin na IKS nie wystarcza, by być DP. To po pierwsze. Po drugie tzw. wielu, którzy nie zdawali już nie są DP, bo warunkowy wpis takich na listę, zobowiązywał ich do zdania jakiegoś egz. Po trzecie nie chodzi o charakter pracy, a o wiedzę. Do charakteru pracy można się dostosować. Po czwarte IKS zarabia całkiem nieźle i jeśli zda ten egz. ktoś z US lub IS i zostanie wpisany na listę, to przenosząc się na IKS zyskuje wiele. Zwracam też szanownym forumowiczom uwagę na fakt, że aby być wpisanym na listę DP, trzeba odbyć odpowiednią praktykę lub posiadać odpowiedni staż w organach podatkowych/skarbowych. I jeszce jedno SUPERSAPERZE, w ustawie nie ma mowy o tym, że DP dostaje mianowanie od ręki . A jeśli uważasz, że to taka łatwizna zostać DP, to zamiast wylewać jad, jedź do Warszawy i zdaj egzaminy. Ja osobiście życzę Ci powodzenia. No chyba, że jesteś z Warszawy, to odpadnie Ci koszt podróży .
12 sie 2008, 11:53
onao
onao
<!--quoteo(post=33224:date=11. 08. 2008 g. 21:17:name=Pasikonik)--><div class='quotetop'>(Pasikonik @ 11. 08. 2008 g. 21:17) [snapback]33224[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> ONAO - a czy wiesz, ze wielu z tzw. doradców podatkowych zostalo wpisanych na listę BEZ JAKICHKOLWIEK EGZAMINÓW ????
A czy wiesz, ze były to tylko warunkowe wpisy i wielu z nich już nie jest DP, bo nie zdali egzaminu ? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
A czy wiesz, ze warunkowe wpisy większości "doradców" zostały z mocy prawa przekształcone przez KRDP w ostateczne ? ( na wniosek zainteresowanych - przez tzw. "zasiedzenie"; do zasiedzenia wystarczy udowodnić, że przez co najmniej osiem lat poprzedzających złożenie wniosku o przekształcenie wpisu z warunkowego na ostateczny osoba wykonywała czynności doradztwa podatkowego ) :piwo: Co do trudności poszczególnych egzaminów ( DP / IKS ) się nie wypowiadam, bo nie zdawałem żadnego
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 12 sie 2008, 12:14 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz