Teraz jest 07 wrz 2025, 17:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 144  Następna strona
Egzamin na iks-a 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 21:05

POSTY        31
Wracając do mojego wyżej posta : jak co roku, kandydaci na iksów tłumnie odwiedzą sale egzaminacyjne, ponieważ - nie będąc ani skomplikowanymi, ani Ty prostym :) - mają świadomość awansu, niezbyt materialnego (200-300 zł podwyżki), lecz o wiele większego mentalnego : będą mogli rzec "jestem IKSEM". I choć ranga statusu iksa już nie ta co kiedyś, to w świadomości pracowników UKS nadal jest różnica między iksem, a resztą. I mimo, że kandydaci - gdy nie zdadzą - będą mówić, że nic się nie stało, to w duchu będzie zadra. Wiedzą i czują w głębi, że zmiana na "iksa" coś niesie. I myślę, że nie zmieni się to nawet wtedy, gdy mianowanie na iksa nie będzie wiązało się z podwyżką.
Formuła egzaminu rzeczywiście jest tragiczna, ale kto powiedział, że ma być on prosty i łatwy ?
Iks powinien być stanowiskiem elitarnym, więc osiągnięcie go winno być trudne. Choć formuła 30 testowych pytań (często z ustaw nie związanych z kontrolą) jest debilna, to i tak lepsza od braku ujemnych punktów umożliwiających strzelanie na pałę.
Winno być pytań więcej, ale związanych z kontrolą, punkty ujemne i owszem (zdecydowane NIE dla fuksów). Zadanie tekstowe (konspekt decyzji etc.) I dopytka dla tych "na granicy".
Natomiast wskazywanie, że w żadnej innej branży nie ma tak trudnego egzaminu lub wskazywanie osób nie mogących zdać tego egzaminu, a godzących doktorat z pracą w WSA, świadczy tylko o tym, w jakim kiepskim stanie są te instytucje.

25 lut 2008, 23:32
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Natomiast wskazywanie, że w żadnej innej branży nie ma tak trudnego egzaminu lub wskazywanie osób nie mogących zdać tego egzaminu, a godzących doktorat z pracą w WSA, świadczy tylko o tym, w jakim kiepskim stanie są te instytucje.

:brawa: ... co widać np. po niektórych orzeczeniach WSA....
Swoją drogą mniej niż 1 minuta na pytanie to loteria, a nie test.

26 lut 2008, 08:14

REJESTRACJA11 lut 2008, 15:51

POSTY        199
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Iks powinien być stanowiskiem elitarnym, więc osiągnięcie go winno być trudne (...)
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ale macie o sobie mniemanie...:)))))) To może 3letnia aplikacja kontrolerska:)))))) X to taki sam urzędas jak Starszy Komisarz Skarbowy w US ten sam katalog uprawnień i możliwości, jedyne co go odróżnia to to że ma dużo więcej czasu na wszystko. Wiem to z autopsji, bo przyszedłem z US i widzę jak się pracowało (zap.........) tam a jak tu. Sorki ale Xy to w większości przypadków żadna elita ani materialna, ani intelektualna, ani nawet albo niestety urzędnicza. Ale najważniejsze mieć dobre samopoczucie:)))))) ubawiłem się i za to wielkie dzięxx:))))

Ostatnio edytowano 26 lut 2008, 11:37 przez Grover, łącznie edytowano 1 raz

26 lut 2008, 10:07

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:25

POSTY        75
A tak z innej beczki, czy ktoś z jesiennego terminu dostał już powołanie?

26 lut 2008, 13:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 sie 2007, 13:52

POSTY        40
ZGADZAM SIĘ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI Z GROVER'EM.ja też mam za sobą wiela lat pracy w US i od roku jestem w UKS. Jednak w kwestii zarobków  X to mają oni się dużo lepiej niż komisarz skarbowy w US, a czas na kontrolę praktycznie nieograniczony, a i wiedzą specjalistyczną z zakresu podatków nie grzeszą!!

26 lut 2008, 13:06

POSTY        199
No właśnie... z rozpędu o dodatku zapomniałem napisać:))))  Zaraz będą postować że cała kontrola na ich głowie a komisarze nic nie robią:))) Ostatnio taka jedna Ixińska się w firmie żaliła, że sama musi tyrać, bo trzech komisarzy na kontrol dostała i tak: jeden nic nie umie, drugi przez telefon cały czas gada, trzeci to tylko swoje robi i nic go nie obchodzi:))) Jak sobie czasem przypomne dni w starej firmie, to mówie głośno: rozkosznie jest w tym UKSIE:)))

Życzę wszystkim skarbusim, skarbonkom i innym urzędnikom by byli tak zarobieni:)))

26 lut 2008, 13:45
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2006, 17:02

POSTY        28
Skąd biorą się te absurdy? Te kretyńskie terminy na zakończenie czegoś tam, gdy jest przypis.

Coraz to nowi nawiedzeni (przed 30-tką) "fachowcy" z Min. Fin. , a co gorsze nieudacznicy z Izb skarbowych  rypią Nasz system finansowy w pędzel, a potem znikają (ha, hi) w korporacjach.

Skąd biorą się te absurdy - z pogoni za mamoną!!!

26 lut 2008, 16:38
Własny awatar

A tak z innej beczki, czy ktoś z jesiennego terminu dostał już powołanie?

W moim UKS-ie nie tylko z listopadowego, ale i z kwietniowego, i z listopadowego 2006 nikt nie dostał mianowania! Sęk w tym, że w XI.2006 i IV.2007 nikt nie zdał :) a po XI 2007 podobno nie było etatów.

26 lut 2008, 17:19
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 20:34

POSTY        209
hmm, coś temat ucichł.. prostet na tapecie.. Czyżby nikt nie startował... :)

04 mar 2008, 18:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2007, 11:18

POSTY        29

hmm, coś temat ucichł.. prostet na tapecie.. Czyżby nikt nie startował... :)

Wszyscy się uczą. :lol:  :lol :lol:

04 mar 2008, 19:38
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2008, 10:37

POSTY        7
Ja odpuściłem, liczę że będzie termin jesienny. Chyba, że do tego czasu stwierdzę, że jednak nie warto w ogóle podchodzić :)

05 mar 2008, 08:21

POSTY        199

Ja odpuściłem, liczę że będzie termin jesienny. Chyba, że do tego czasu stwierdzę, że jednak nie warto w ogóle podchodzić :)

Gdybyśmy wszyscy odpuścili przez 2- 3 lata z rzędu to MF odpuściłby formę tego egzaminu. Swoją drogą ja też odpuściłem i dobrze mi z tym :))))

05 mar 2008, 17:02
Własny awatar
Rozpytywałam naszych ewentualnych kandydatów - do poniedziałku nikt się nie zgłosił, a wtedy chyba mijał termin? No, no... jestem pod wrażeniem,,,

Ostatnio edytowano 05 mar 2008, 18:16 przez Ziuta, łącznie edytowano 1 raz

05 mar 2008, 18:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 mar 2007, 17:41

POSTY        129

LOKALIZACJACzarna dolina
Wiadomo że pojedzie dużo osób chociaż nie chcą o tym otwarcie mówić, zresztą dla niektórych nie jest to już 1 - wszy raz jak jak jadą na ten egzamin i kolejna porażka może być dla nich ogromnym ciosem

05 mar 2008, 20:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 144  Następna strona