Mi też nigdy nie przyszło do głowy obrazić się za sierściucha, ani tym bardziej za pluszaka. No ale jak widać to zupełnie inny poziom - jak zauważył i dosadnie powiedział któryś z przedmówców Zdziwiło mnie co prawda, że pomylił cynizm z czynnym żalem, ale może mało precyzyjny się robie Jednak najbardziej zaskoczyła mnie Gyokuro, twierdząc że sierściuszki nie mają w pracy powodów do zmartwień. No jakaś cudowna fabryka normalnie - chcę tam pracować! Sierściuch Makoma też pozdrawia!
Napisałam, że "pracownicy nie denerwują się, bo zwykle za nic nie odpowiadają". A czy to nie odpowiada prawdzie? U nas tak jest. Jeśli gdzie indziej jest inaczej, to współczuję pracownikom. To u Was przełożony (naczelnik, kierownik) wzywa do wyjaśnień pracownika, a nie inspektora? Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej za ustalenia odpowiada inspektor, a nie pracownik. W ciągu dnia orzą po równo, ale to inspektor musi "się zorganizować", jeśli trzeba zdążyć coś wypchnąć w kwartale. Pozdrawiam.
Dwukropek.
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
22 wrz 2014, 21:53
Re: Praca w kontroli skarbowej
Gyo! A gdzie uśmiech? Uśmiechnij się! Wiem, że nie jest wesoło, ale z uśmiechem łatwiej. Na Twoje pytania nie odpowiem, bo zawęże "krąg podejrzanych" 3m się Dwukropko.
23 wrz 2014, 07:02
No i się przyjęło... brawo Makoma.
Pozdrawiam, starszy teczkowy ;-)
26 wrz 2014, 11:35
gyokuro
Napisałam, że "pracownicy nie denerwują się, bo zwykle za nic nie odpowiadają". ... To u Was przełożony (naczelnik, kierownik) wzywa do wyjaśnień pracownika, a nie inspektora? Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej za ustalenia odpowiada inspektor, a nie pracownik. W ciągu dnia orzą po równo, ale to inspektor musi "się zorganizować", jeśli trzeba zdążyć coś wypchnąć w kwartale. Pozdrawiam.
Dwukropek.
super- też tak chce. możesz zdradzić gdzie tak jest (aby nie w raju obiecanym)? a jak z podziałem wyników?
27 wrz 2014, 19:56
Ni zdradzi Ale to chyba Warszau, tam dwie dwukropki złożyły wnioski by je zdeklasować na sierściuchy. No i z dodatku kontrolerskiego zeszły z 55% na 45%. Na wschodzie lecisz z 51 na 15, a przed podwyżką na X obniżają zasadniczą, by dwukropek na sierściucha nie zdezertereował Wracając do Warszau - tam chodzenie na mandaty sprawia pracusiom problem, odkąd jednemu sierściuchowi przestawili facjatę w Słomczynie na giełdzie. Szczęściem ponoć dwukrop zdążył uciec, przed ludowym pojmowaniem sprawiedliwości - wiadomo mniejsze straty dla fabryki - pluszaka łatwiej zastąpić
27 wrz 2014, 20:23
Nie wiem w jakich UKSach Wy pracujecie ale u nas mandaty to nie jest istota tej pracy. Wydaje mi się, że całkowicie na opak rozumiecie też istotę pracy w zespole kontrolnym ale to oczywiście zależy od iksa, który tą współpracę prowadzi. Ja z byciem tabelkowym postanowiłem walczyć i współpracę ustawiłem na poziomie partnerskim, choć pracuję zaledwie 5 lat.
A kodami to mówiła SB. Czy naprawdę chcecie powielać te kretyńskie stereotypy, że w urzędach centralnych dalej pracuje ta sama klika? Nie idźcie tą drogą, bo chwały to Wam nie przynosi
28 lis 2014, 12:14
jazdadom
A kodami to mówiła SB
A UXy to niby z jakiej fabryki w prostej linii pochodzą? Miała Siostrzenica z Bytomia taki jeden wydział...
28 lis 2014, 13:17
Makoma, co masz na myśli pisząc o siostrzenicy z Bytomia?
28 lis 2014, 15:11
Na myśli mam dwie pierwsze litery Pralinko :) Takiego zwrotu w latach 80 używała część opozycjonistów na tut. ziemiach. Inna sprawa, że i UOP i UKS powstały w zasadzie na bazie jednej firmy, tej firmy. Dlatego PIS w 2007 chciała wszystkich (bez wyjątku) w UXach poddać szczegółowej weryfikacji.
28 lis 2014, 15:19
makoma
jazdadom
A kodami to mówiła SB
A UXy to niby z jakiej fabryki w prostej linii pochodzą? Miała Siostrzenica z Bytomia taki jeden wydział...
Chyba jednak trochę przeginasz - patrz regulamin forum Swoja drogą to z początków działalności UKS-ów pozostały w pracy tylko niedobitki.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
28 lis 2014, 17:05
Saper! Nie mydl oczu regulaminem! Sądząc po avatarze jesteś raczej zaprawiony w boju, więc jeżeli nie wiesz o czym piszę, obejrzyj "Uwikłanie", a jak nie lubisz oglądać przeczytaj całą trylogię...
Ni zdradzi Ale to chyba Warszau, tam dwie dwukropki złożyły wnioski by je zdeklasować na sierściuchy. No i z dodatku kontrolerskiego zeszły z 55% na 45%. Na wschodzie lecisz z 51 na 15, a przed podwyżką na X obniżają zasadniczą, by dwukropek na sierściucha nie zdezertereował Wracając do Warszau - tam chodzenie na mandaty sprawia pracusiom problem, odkąd jednemu sierściuchowi przestawili facjatę w Słomczynie na giełdzie. Szczęściem ponoć dwukrop zdążył uciec, przed ludowym pojmowaniem sprawiedliwości - wiadomo mniejsze straty dla fabryki - pluszaka łatwiej zastąpić
Ni Warszau. Ciekawa informacja co do incydentu na giełdzie. A podobno mamy taką samą ochronę jak funkcjonariusze policji, tyle, że oni mają broń, a my tylko bloczek mandatowy i długopis...
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
29 lis 2015, 15:57
Pozwolę sobie na małe odświeżenie.
Załóżmy taką hipotetyczną sytuację. Jest sobie osoba, powiedzmy magister - studia dalekie od ekonomii i nauk pokrewnych (uczelnia mundurowa pokroju WSPol/AON/AMW/WSOSP/WAT). Powiedzmy również, że po studiach dyplomowych z zakresu prawa karnego. I ze studiami podyplomowymi z audytu i kontroli wewnętrznej. Powiedzmy również, że osoba ta od kilku lat pracuje w organach ścigania na stanowisku urzędniczym. Czy taka hipotetyczna, wyżej przedstawiona sylwetka kandydata ma czego szukać w (obecnie jeszcze istniejącym) UKSie w roli (powiedzmy) pracownika? Czy z Waszego doświadczenia, możecie ocenić czy warto byłoby się starać o przejście do kontroli skarbowej w takiej sytuacji?
Ostatnio edytowano 17 sie 2016, 21:13 przez Desper, łącznie edytowano 1 raz