MAKOMA masz dobrą pamięć. Nawet nie widziałem, że był taki dobry rok. W 2014 zdały 194 osoby na na 485 przystępujące, czyli 40% Nikt nie miał ujemnych punktów, a dwóch asów wykręciło 114 punktów.
A 2015 i 2016 po dwie osoby czyli poniżej jednego procenta
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
09 paź 2016, 18:45
Re: Egzamin na iks-a
2 osoby zdały na 731 zdających - pięknie! Pogratulować UKS Białystok (92 pkt) i IS Lublin (90 pkt) .
10 paź 2016, 07:56
Mam pytanko: czy ktoś z uczestników (nie zatrudnionych w UKS) miał delegację na dzień egzaminu? Jeżeli tak to jaka izba?
____________________________________ Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia.
11 paź 2016, 07:21
Do egzaminu podchodziło się w ramach delegacji służbowej. W maju/czerwcu Departament Kontroli Skarbowej (chyba) rozsyłał pismo do jednostek w terenie (nie tylko UKS), że w ten sposób ma się to odbywać.
11 paź 2016, 19:20
Mam ogromną prośbę o podanie namiarów na to pismo :)
____________________________________ Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia.
12 paź 2016, 07:20
Flow
Mam ogromną prośbę o podanie namiarów na to pismo
Sprawdź PW.
12 paź 2016, 08:29
Czy ja też mogę prosić o to pisemko?
12 paź 2016, 13:40
hamlet
Czy ja też mogę prosić o to pisemko?
To pismo o którym napisał mi Shogun nie dotyczy stricte tematu ale naprowadziło mnie na trop. Mam pismo dot. problemu ale czekam na odpowiedź z IS w sprawie. Jak będzie ok to podeśle jako do wykorzystania. Cierpliwości ;-)
12 paź 2016, 15:49
Szogun, czy ja też mogę Cię prosić o to pismo, bo jechałam za własną kasę a z Izby oczywiście cisza w tym temacie.
12 paź 2016, 15:56
barthezo
2 osoby zdały na 731 zdających - pięknie! Pogratulować UKS Białystok (92 pkt) i IS Lublin (90 pkt) .
No to maskara była. Te pytania z tego roku są gdzieś opublikowane?
15 paź 2016, 16:52
czere?nia
barthezo
No to maskara była. Te pytania z tego roku są gdzieś opublikowane?
Nie wiadomo jeszcze co stanie się z inspektorami ze zdanym egzaminem po wejściu KAS. Były domysły że stanowisko IKS-a zostanie przekształcone w stanowisko radcy skarbowego. Jak podaje GP z odpowiedzi Ministerstwa Finansów na pytanie DGP wynika, że radcy skarbowi będą tylko w urzędach skarbowych lub w urzędach celno-skarbowych, nie przewiduje się ich w izbach administracji skarbowej.Będą to pracownicy wykonujący czynności orzecznicze i nie będą zajmować się kontrolą. Cel wprowadzenia stanowiska jest taki, by skrócić postępowanie wewnątrz skarbówki, w wyniku którego zostaje wydana decyzja podatkowa. Czyli każdy z pracowników skarbówki będzie mógł zostać radcą skarbowym, o ile wykonuje czynności orzecznicze. W takim razie co z inspektorami kontroli skarbowej? czy jest sens zdawać ten egzamin?
11 lis 2016, 15:11
Ustawa o kontroli skarbowej przestanie obowiązywać pewnie od 1.03.2017 r., więc nie będzie egzaminów na iksa, bo przestanie istnieć takie stanowisko. Ostatni był w październiku 2016. Pytanie brzmi: jaki był sens zdawać egzamin w 2016 r.? Jeśli kogoś powołano, to pobędzie parę miesięcy iksem, a potem będzie mógł powiedzieć wnukom, że kiedyś był iksem i zdał taki egzamin i nic poza tym. Iks-y i ludzie ze zdanym egzaminem mieli mieć wyższe stopnie niż pozostali, jako funkcjonariusze w UCS. Niestety, ani w ustawie o KAS, ani w przepisach wprowadzających nie ma mowy o inspektorach w KAS poza ułatwieniami na egzaminach na doradcę podatkowego. Może chodzi o to, aby inspektorzy przeszli na drugą stronę? Zupełnie nie wiadomo, co będzie robił radca skarbowy, bo tego nie określono w ustawie o KAS. Być może będzie to w rozporządzeniach. Nawet jeden z senatorów pytał o to na komisji senackiej, ale nie uzyskał odpowiedzi. SSC wciąż powtarzał wtedy te same wyuczone formułki co zawsze: luka w VAT, wspólny system informatyczny i baza danych oraz lepsza obsługa podatnika, a nie podał takich szczegółów, natomiast GIKS/GIIF uzgadniał z bardzo młodymi pracownikami z MF-u, co ma odpowiedzieć na zbyt szczegółowe pytania senatorów.
To jest wszystko za szybko, nawet z zachowania promotorów KAS na mównicy w senacie to było widać, bo sami nie orientują się w szczegółach tego wszystkiego, a kto jak kto, ale oni muszą się wiedzieć wszystko na temat procedur i stanowisk. Powinni poczekać, aż będzie gotowy system informatyczny i wspólna baza, aby to miało przynieść pozytywny skutek dla budżetu, tyle ile trzeba, aby ten system był gotowy. A wspólne akcje można przecież prowadzić już teraz z celnikami czy CBŚP. Uszczelnienie przepisów też przyniesie pozytywne skutki dla budżetu już teraz.
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
Ostatnio edytowano 11 lis 2016, 15:44 przez gyokuro, łącznie edytowano 1 raz