Ten egzamin to była strata czasu, środków oraz budżetowych pieniędzy. Zaangażowano setki ludzi, ponad 1000 osób poświęciło czas zarówno prywatny, jak i służbowy. Widziałem, jak kandydaci wkuwali te ustawy dniami i nocami. Wynajęto sale, środki transportu, wypisano służbowe delegacje. A zdało poniżej 2 promila ...
Ludzie, którzy urządzili ten kabaret powinni się nad sobą zastanowić
08 paź 2016, 12:29
Re: Egzamin na iks-a
p?pu?
Ten egzamin to była strata czasu, środków oraz budżetowych pieniędzy. Zaangażowano setki ludzi, ponad 1000 osób poświęciło czas zarówno prywatny, jak i służbowy. Widziałem, jak kandydaci wkuwali te ustawy dniami i nocami. Wynajęto sale, środki transportu, wypisano służbowe delegacje. A zdało poniżej 2 promila ...
Ludzie, którzy urządzili ten kabaret powinni się nad sobą zastanowić
Powinni podać właściwe odpowiedzi do tych testów to chyba byłoby ciekawe zakończenie
08 paź 2016, 19:13
Kto WAM takie pytania przygotował i dlaczego? Żal słów...
08 paź 2016, 19:30
Sandra
Kto WAM takie pytania strzel===] przygotował i dlaczego? Żal słów...
Może dlatego, że zdawalność w latach 2013 - 2014 zdrowo przekroczyła 30% i nasza fabryka osiągnęła masę krytyczną?
09 paź 2016, 07:49
makoma
Sandra
Może dlatego, że zdawalność w latach 2013 - 2014 zdrowo przekroczyła 30% i nasza fabryka osiągnęła masę krytyczną?
To po co w takim razie organizuje się te egzaminy, jeśli z góry zakłada się, że nikt ich nie zda? Aby wydać pieniądze podatników na wynagrodzenia i katering dla organizatorów? W międzyczasie wielu inspektorów odeszło na emerytury, więc jeśli nie byłoby KAS, to ludzie ze zdanymi egzaminami byliby wciąż potrzebni. A co to za pracodawca, który nie daje żadnej ścieżki rozwoju dla pracowników, blokując im drogę do awansu? Czy myślisz, że gdyby nie możliwość awansu na inspektora, to ludzie z wyższym wykształceniem siedzieliby dalej w UKS-ach za 1700 na rękę, bo tyle dostawali nowo przyjmowani? Dlaczego w dużych miastach, a przede wszystkim w Księstwie Warszawskim, jest tak wysoka rotacja kadr wśród młodych pracowników i wciąż są nowe przyjęcia? Czy w KAS to się zmieni, jeśli KAS jest po to, aby administracja skarbowa była jeszcze tańsza niż dotychczas, co wszyscy oficjele trąbią wszem i wobec?
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
09 paź 2016, 08:44
makoma
Sandra
W 2013 było to kilkanaście procent
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
09 paź 2016, 09:26
W 1999 - 11%. Wtedy było ponad 1600 zdających.
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
09 paź 2016, 10:03
Mnie by satysfakcjonowało, gdyby zdało 5% najlepszych. A tak to masa pracy poszła na marne, już drugi rok z rzędu.
09 paź 2016, 10:05
sks
Mnie by satysfakcjonowało, gdyby zdało 5% najlepszych. A tak to masa pracy poszła na marne, już drugi rok z rzędu.
Mnie również! Nawet nie będzie szansy, żeby spróbować "do trzech razy sztuka"! Ale jak powiedziała Pani z komisji - jeśli nie będzie egzaminu na i.k.s. to będą inne egzaminy, na stopnie...
W załączniku możecie zobaczyć analizę tegorocznych wyników. Szczerze mówiąc, myślałem że będzie bardziej znacząca różnica pomiędzy obiema grupami. Ale i tak żałuję, że pisałem o 12:00, o 10:00 może miałbym szansę bo część pytań się powtarzała z zeszłych lat.
Ja w każdym razie zaczynam od dzisiaj traktować swoje obowiązki równie poważnie jak MF traktuje nas. I jak najszybciej wynoszę się z tego bagna.
Wyniki w Excelu:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ "verba volant scripta manent"
09 paź 2016, 10:43
ela1988
sks
Mnie również! Nawet nie będzie szansy, żeby spróbować "do trzech razy sztuka"! Ale jak powiedziała Pani z komisji - jeśli nie będzie egzaminu na i.k.s. to będą inne egzaminy, na stopnie...
Prawdopodobnie te "inne" egzaminy, o których mowa, to nic innego jak od dawna istniejące egzaminy w Służbie Celnej dla aspirantów i oficerów. Porównywanie ich do egzaminów na IKS to tylko kolejny przejaw kiepskiej kondycji umysłowej przedstawicieli MF. No chyba że coś się w KAS zmieni, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
09 paź 2016, 12:00
gyokuro
tylko że wtedy były inne egzaminy: 30 pytań, 30 minut. Do zdania potrzebne było 46pkt (na 60 możliwych). Co prawda były już wtedy pkt ujemne ale pytania były też inne- łatwiejsze (bardziej praktyczne a nie teoretyczne).
09 paź 2016, 13:23
Zed77
gyokuro
tylko że wtedy były inne egzaminy: 30 pytań, 30 minut. Do zdania potrzebne było 46pkt (na 60 możliwych). Co prawda były już wtedy pkt ujemne ale pytania były też inne- łatwiejsze (bardziej praktyczne a nie teoretyczne).
Co nie zmienia faktu, że zdało wtedy tylko 11 %, co świadczy o tym, że jednak ten egzamin od tego dnia stał się bardzo trudny do zdania.
09 paź 2016, 14:49
Dobre - dwa ostatnie lata i 4 osoby ze zdanym egzaminem! Coś tu jest nie tak i to mocno nie tak... A najgorzej, że nie widać by ktoś wyciągnął z tego mądre wnioski!