W zakresie PDF nic się nie zmieniło, tu nie ma żadnych poprawek. ACL ma inny produkt do importu PDF, ACL Importer ale jest on tez drogi, ponad 800$.
Ja używam ACL i najczęściej obsługuję wydruki PDF i nigdy nie poległem na żadnym. Są inne narzędzia, tańsze które umożliwiają import, np. PDF2XL, soft za 80$, wiec koszty niewielkie. To tylko kwestia "chęci", bo naprawdę się da.
I wtedy nie trzeba już tak mozolnie rzeźbic tylko funkcjami , tracąc przy tym polskie znaki. Praca jest prostsza, choć oczywiście definiowanie pól zostaje do zrobienia , czasem przez pisanie skryptów ze strukturą GROUP.
Co do zasad pisania skryptów, nie ma polskich podręczników, poza materiałami które są dostarczane przy instalcji aplikacji.
Z literatury światowej, warto polecić książkę Davida Coderre "Fraud Analysis Techniques Using ACL". Użytkownicy Forum ACL znaja go pod nickiem CAATs. Są tam przykłady skryptów i testów, jakie można wykonywac a także prowadzi krok po kroku jak budować skrypty. Wiele osób ją chwali, zwłaszcza te początkujące.
Książka do kupienia na Amazonie, ale może gdzieś jakiś ebook się trafi też.
Opis funkcji jest w helpie programu. Każda jedna jest opisana wiec nie potrzeba nic więcej.
Zatem tak naprawdę efektywne korzystanie z ACL jest uwarunkowanie chęciami do nauki. A tych chęci chyba a może i możliwości nie za wiele widać. Ja kolegom Skarbowcom współczuje, bo widziałem na necie sprawozdania z wykorzystania ACL (

) i róne tam rzeczy widziałem.
A wogóle to chyba lepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie zespołu ludzi, z różnych miejsc w Polsce, która by opracowywała gotowe rozwiązania, służyła wsparciem każdej US, UKS IS czy innych jednostek, która miałaby problemy z ACL na jakimkolwiek etapie. Byłoby to i efektywne i wydajne i standaryzowałoby wykorzystanie narzędzia.