hehe a jak Szwed na szkoleniu w Krakowie (pozdrawiam wszystkich uczestników) pokazywał jakie przekręty wykrywa się ACL na kasach (w pamięci ich oczywiście - Szwecja to jednak kraj europejski w odróżnieniu od nas) i usłyszał od nas komentarze w stylu oglądania rolek z kas w hipermarketach, to facet nam nie uwierzył i myślał że go wkręcamy. Nie uwierzył nam, że nie kontrolujemy pamięci kas tylko rolki. Cóż, Szwecja to Europa
04 sty 2012, 13:39
Re: ACL
witam czy ktos próbował już zaimportować dane w postaci elektronicznej z pamięci kasy rejestrującej?
02 mar 2012, 12:55
W kasach, które wystawiają paragony podpisane elektronicznie (to klucz generowany przez aplikację kasową - zazwyczaj 20-26 znakowy ciąg literowo-cyfrowy) powinny być dostępne wszystkie dane tekstowe widoczne na paragonie. Kasy te mają złącza USB, więc z pozyskaniem danych nie ma problemu. Należy to oczywiście udokumentować zgodnie z Ordynacją lub innymi przepisami (o kontroli skarbowej). Podpisy elektroniczne są wykorzystywane przez pracodawców do rozliczania pracowników obsługujących kasy. Są potwierdzeniem tego, że w dane na paragonie nikt nie ingerował.
W innych, starych kasach niestety zostają tylko rolki. Tych kas z czasem będzie coraz mniej. Ostatnie z nich wyjdą z obiegu za jakieś 3 lata. Myślę jednak, że z racji swoich zalet, kasy z podpisami elektronicznymi szybciej się rozpowszechnią. Wtedy zniknie problem rolek.
05 mar 2012, 10:02
Lse
SUPERSAPER: Przeskanuj pierwsze prezesa/właściciela, wypij z nim dwie kawy/herbaty, porozmawiaj o konkurencji, o tym co go boli. Bądź ludzki i wyrozumiały. Żadne OCR'y czy ACL'y nie naprowadzą cię na właściwy trop, co "gadka szmatka". Zeskanujesz się na śmierć! Papier przyjmuje wszystko - pamiętaj o tym! Czy to rolka z kasy czy faktura nie dowiesz się prawdziwej treści nim nie pogadasz. Nie znalazłem dotąd nieprawidłowości w obliczaniu VAT przez programy księgowe, po prostu albo same obliczają VAT od netto/brutto, albo mają wbudowane mechanizmy zapobiegające temu. Wiele programów ma też wbudowany mechanizm sprawdzania formalnej poprawności NIP. Tak więc podstawowe testy (stawki, NIP) z reguły są do bani. Lepiej sięgać tam, gdzie nie sięga wzrokiem prezes/właściciel - księga główna, magazyny, czasem płatności. Wiem, że jest to czasem cholernie trudne i czasu nie tak wiele - ale jest kilka możliwości: a) albo prezes oszukuje, b) albo prezesa oszukują pracownicy, c) lub też ktoś komu wydaje się, że zna się na podatkach - jest w błędzie.
Z całym szacunkiem do twoich metod e-kontroli. LSE.
w końcu mądra myśl na temat e-kontroli. Gdy ma się takie podejscie do sprawy, to dla większości podmiotów wystarczy Excel 2007 i można sprawdzić co, dlaczego i w jaki sposób ujęto w księgach rachunkowych i jaki to ma wpływ na rozliczenia z budżetem. Gratuluję
09 mar 2012, 14:12
Jaroslawo
W kasach, które wystawiają paragony podpisane elektronicznie (to klucz generowany przez aplikację kasową - zazwyczaj 20-26 znakowy ciąg literowo-cyfrowy) powinny być dostępne wszystkie dane tekstowe widoczne na paragonie. Kasy te mają złącza USB, więc z pozyskaniem danych nie ma problemu. Należy to oczywiście udokumentować zgodnie z Ordynacją lub innymi przepisami (o kontroli skarbowej). Podpisy elektroniczne są wykorzystywane przez pracodawców do rozliczania pracowników obsługujących kasy. Są potwierdzeniem tego, że w dane na paragonie nikt nie ingerował.
W innych, starych kasach niestety zostają tylko rolki. Tych kas z czasem będzie coraz mniej. Ostatnie z nich wyjdą z obiegu za jakieś 3 lata. Myślę jednak, że z racji swoich zalet, kasy z podpisami elektronicznymi szybciej się rozpowszechnią. Wtedy zniknie problem rolek.
Szkoda, że nikt z MF nie wpadł na pomysł aby opracować gotowe skrypty lub jakąś instrukcję jak importować takie dane. O czym ja z resztą piszę. MF nie pomyślało nawet o kontroli ewidencjonowania na tych kasach. Może ktoś z userów potrafi zapodać prostą instrukcje jak podejrzeć lub wydrukować 2-3 ostatnie paragony (nie znając ich numeru!!!)? W wyginięcie kas "papierowych" w ciągu 3 lat nie wierzę, bo niby dlaczego maja wyginąć (chyba dalej można je produkować i sprzedawać)? Możeanglia i inni wiedzą, że kasy "elektroniczne" są potencjalnie bardzie ryzykowne - komu chce się analizować dziesiątki wyblakłych rolek, szczególnie pod presją mierników?
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Zachęcam braci ACL'owców do rejestracji i zabierania głosu...
25 lip 2012, 18:40
balek
witam czy ktos próbował już zaimportować dane w postaci elektronicznej z pamięci kasy rejestrującej?
To nic trudnego technicznie. Problemem jest brak szkoleń na ten temat. Kasy podlegają UMiW więc nikt nie szkoli. Na szkoleniach dla serwisantów mówią im, że pracownicy usów są szkoleni, ale ja wiedzę na ten temat uzyskałem od serwisanta.
____________________________________ "verba volant scripta manent"
25 lip 2012, 20:14
Wiatm, na początek to ja nie jestem skarbowcem, ale ACL-owcem że tak powiem.
Obróbka wydruków z kasy fiskalnej będącej w wersji elektronicznej nie jest problemem. Z tego co się orientowałem, to producent kazdej kasy na swej stronie internetowej daje free soft, który z pliku z karty SD generuje plik tekstowy będący odpowiednikiem rolki papierowej. Wyciągnięcie danych z takiego pliku nie jest problemem. Wystarczy czasem definicja pól w ACL, moze czasem mazaczek da radę. Czasem trzeba mały skrypt napisać. I naprawdę nie jest to coś bardzo skomplikowanego (kurcze mogę być nieobiektywny )
Jak ktoś ma problemy, to chetnie pomogę.
A poza tym to chyba Jarosławo wywoływał mnei do tablicy na tym forum
16 paź 2012, 17:36
Sorki za pisanie postu pod postem, ale nie mogę zedytować swojej wcześniejszej wypowiedzi.
Jako przykład importu wydruku paragonów z kasy z zapisem elektronicznym w załączniku plik z dwoma paragonami.
Skrypt do importu takich danych może wyglądać następująco:
SET ECHO NONE SET SAFETY OFF
DIR "*.ACL" TO DIR_TMP OPEN DIR_TMP
EXTRACT FIELDS BLANKS(50) as "allrec" TO UKLAD FIRST 0
Jako wynik otrzymujemy dwie tabele - paragony oraz szczegóły operacji. Oczywiście tabele te można potem połączyć, jeśli ktoś potrzebuje.
Jak ktoś ma dostęp do ACL niech spróbuje sobie zaimportowąć ten plik. Wystarczy uruchomić ten skrypt w ACL i potem tylko wskazać plik paragon.txt który gdzieś mamy zachowany na dysku.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
17 paź 2012, 20:16
Chyba jako młody user, nie mogę edytowac swoich postów na razie.
Nie wiem czy ktoś próbował importować przykładowe paragony, jakie podałem.
Widziałem w wątku że ktoś pisał, czemu nie ma gotowych skryptów przygotowanych przez MF.
Ja myślę, że taka baza mogłaby powstać dosyć szybko. Kto tylko miałby jakieś dane w plikach tekstowych, to mógłby podać typ kasy i udostępnić kilka paragonów ( zamazaniem danych - NIP, nazwy firmy ). Ci co potrafią pisac skrypty pewnie by szybko dopisali potrzebny algorytm do importu.
Myślę że dałoby się tak skonstruować skrypty, że wybierałoby się tylko producenta kasy, następnie typ kasy i potem tylko plik z paragonami. I dane by się importowały. Aktualizacja o nowe wydruki i kasy polegałaby wrzucenie do jednego katalogu nowego skryptu w postaci pliku BAT. To tylko kwestia przyjęcia konwencji w nazewnictwie.
Może koledzy skarbowcy pociągną temat, jeśli wogóle temat jest dla kogoś interesujący
23 paź 2012, 12:39
Na szybkiego spreparowałem mini projekt, który pokazuje możliwości wyboru producenta kasy i typu kasy.
Projekt jest z założenia uniwersalny, to znaczy, że aby rozbudować funkcjonalność o import nowej kasy wystarczy wkleić do katalogu o nazwie KASY ( znajduje się on w katalogu projektu ACL jaki załączam) plik BAT, zawierający algorytm importy, który ktoś napisze.
W takim przypadku importowac dane mogę osoby nie umiejące pisac skryptów, ale mogące dokonywać analiz.
Przyjąłem prostą zasadę, że plik skryptu ma format: Producent#typ_kasy.BAT
np. SHART#KASA_1.BAT
Dzieki temu ACL sam odczyta sobie jakie kasy może obsłużyć i poda nam to do wyboru w menu. My po wyborze producenta i typu kasy wybieramy plik z paragonami i cała nasza praca jest gotowa.
To tak na szybkiego stworzony projekcik, byc może się pomysł spodoba.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
23 paź 2012, 14:01
Każdy nowy pomysł, każdy nowy projekt popycha sprawy e-kontroli naprzód. Cieszę się, że Jazio dał się wywołać. Dzięki za to, co dotychczas i proszę o więcej.
25 paź 2012, 13:13
Wszystko można zrobić, byleby były znane potrzeby. A do tego muszą się pojawiać głosy Ja nie jestem że tak powiem "z branży skarbowców", wiec mogę ewentualnie wspomagać, ale pomysły i zapotrzebowania muszą iść od Waszej strony ))
BO jak widać, można tworzyć naprawdę w miarę łatwo i uniwersalnie, wręcz stworzyć repozytorium do poszczególnych kas. Oczywiście jesli mówimy tylko o tym problemie. Bo przecie potęga ACL jest przeogromna.
25 paź 2012, 13:56
Dzięki za gotowca. Postaram się potrenować. Na MF nie ma co liczyć - niestety
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.