Tu jest Polska, więc w stosunkach pracowniczych wykładnia prawa brzmi tak: 1. Rację ma zawsze pracodawca 2. Jeśli pracodawca nie ma racji, patrz punkt 1. W niektórych UKSach bez praktyki zawodowej DUKS nie wyśle cię na egzamin i kropka. Jak jest w innych - nie wiem.
DUKS nie może zabronić wyjazdu na egzamin, może ewentualnie "delikatnie" na Ciebie wpłynąć, żebyś sam zrezygnował
09 paź 2015, 21:02
Re: Egzamin na iks-a
Znam wieści z UKS-u w Sz. podobno od początku jej wysokość p.Dyrekcja sugerowała żeby nie. jechać bo wiedza za mała i takie tam dyrdymały i że na powołania nie ma co liczyć...a ostatnio - co już wiedzą w MF zrobili tam ludziom niezapowiedziany test ...ułożyli pytania i sami odpowiedzi więc bystrzaki zdali! Brawo.pozdrowienia dla dyrekcji.Sz. Rządzi!
10 paź 2015, 18:49
oszczep
Znam wieści z UKS-u w Sz. podobno od początku jej wysokość p.Dyrekcja sugerowała żeby nie. jechać bo wiedza za mała i takie tam dyrdymały i że na powołania nie ma co liczyć...a ostatnio - co już wiedzą w MF zrobili tam ludziom niezapowiedziany test ...ułożyli pytania i sami odpowiedzi więc bystrzaki zdali! Brawo.pozdrowienia dla dyrekcji.Sz. Rządzi!
Ha, a jednak. A wiadomo w jakim celu ta szopka? Piszcie czy jeszcze gdzieś tak się dzieje. Może są jakieś naciski z góry, żeby jechało jak najmniej osób . Może będą jakieś jaja na egzaminie... Albo będzie tak łatwy, że trudno nie zdać - może identyczny jak w zeszłym roku... eh, marzenia... ... Ale na serio to dziwne zachowanie dyrekcji. A skąd ta informacja, że MF o tym poinformowane? I co ma zamiar z tym zrobić? Bo takie zachowanie trochę pod mobbing podchodzi.
10 paź 2015, 19:23
Maddy
... A skąd ta informacja, że MF o tym poinformowane? I co ma zamiar z tym zrobić? Bo takie zachowanie trochę pod mobbing podchodzi.
Zapewne dadzą medal i nagrodę za pomysłowość
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
10 paź 2015, 20:53
No, hej tam zdający. Tym razem przed egzaminem całkowita cisza na forum. Stało się coś? Jak wam poszło? Kciuki były trzymane zespołowo.
27 paź 2015, 06:37
elo byłem wczoraj w Wawce, tak prostego egzaminy nie było od lat
27 paź 2015, 08:05
Też wczoraj byłam w Wawce. Nie wiem jak inni, ale ja przeżyłam wczoraj szok skomplikowaniem pytań. Bo to że były trudne to mało powiedziane. Nie tylko były wielowątkowe ale przy tym długie. samo przeczytanie pytania zabierało więcej czasu niż minutę, a gdzie zastanowienie nad odpowiedzią. Nie wiem jak innym ale mi zabrakło czasu by dojść do końca z przeczytaniem wszystkich pytań. I nie żebym siedziała i zastanawiała się nad pytaniem. Gratuluję Twórcom pytań, bo wykazali się pomysłowością.Rzeczywiście od lat nie było tak trudnych pytań. Przed egzaminem jak każdy pewnie analizowałam min. pytania z lat ubiegłych, pytania na doradcę podatkowego etc. I przyznaję że tegoroczne były . Szkoda że mf nie ma określonych standardów przy tego typu egzaminach i określonego zbliżonego poziomu trudności w każdym roku. Nie mówię o tym by był taki łatwy jak w latach ubiegłych ale to taki brak szacunku do ludzi.
27 paź 2015, 09:27
też byłam komisja od układania pytań mocno się napracowała, polityka firmy w tym roku raczej nie jest nastawiona na zdawalność, pozostał niesmak, zniesmaczenie... jakkolwiek to nazwać. Można było sie wogle nie uczyć i napisałoby się tak samo
27 paź 2015, 09:35
elya
Też wczoraj byłam w Wawce. Nie wiem jak inni, ale ja przeżyłam wczoraj szok skomplikowaniem pytań. Bo to że były trudne to mało powiedziane. Nie tylko były wielowątkowe ale przy tym długie. samo przeczytanie pytania zabierało więcej czasu niż minutę, a gdzie zastanowienie nad odpowiedzią. Nie wiem jak innym ale mi zabrakło czasu by dojść do końca z przeczytaniem wszystkich pytań. I nie żebym siedziała i zastanawiała się nad pytaniem. Gratuluję Twórcom pytań, bo wykazali się pomysłowością.Rzeczywiście od lat nie było tak trudnych pytań. Przed egzaminem jak każdy pewnie analizowałam min. pytania z lat ubiegłych, pytania na doradcę podatkowego etc. I przyznaję że tegoroczne były . Szkoda że mf nie ma określonych standardów przy tego typu egzaminach i określonego zbliżonego poziomu trudności w każdym roku. Nie mówię o tym by był taki łatwy jak w latach ubiegłych ale :mur: to taki brak szacunku do ludzi.
Świetnie ujęte, wiem że wiele osób z naszego uks miało identyczne odczucia
27 paź 2015, 09:38
Dziwi was to co się stało? W postach z 30 kwietnia i 4 maja przewidziałem co się wydarzy na egzaminie. Żałuję tylko że nie posłuchałem się siebie i pojechałem na tą farsę. Miałbym dziś lepsze samopoczucie. Ale i tak już nikomu ten egzamin do niczego się nie przyda. Już niedługo zdemontują ten relikt jakim są dwukropy. Pożyjecie - sami zobaczycie - Pozdrawiam :)
27 paź 2015, 10:34
ktoś, kto poświęcił dużo czasu na naukę, czuje teraz tylko złość i bezsilność mogłam nie uczyć się i wynik byłby taki sam, bo czasowo nie dało się tego "przerobić", jestem za kazusami, ale trzeba też dać ludziom czas na odpowiedź, a tu nawet na czytanie go zabrakło nie wiem czy warto za rok podchodzić, czy darować sobie i iść na dp?
27 paź 2015, 16:52
Sami z siebie robicie mięso armatnie, oni mają w czym wybierać, bo pchacie się na ten egzamin jak durnie, jeżeli za rok nie zgłosił by się nikt i za kolejny nikt, to minister musiałby zmienić rozporządzenie, bo ktoś musi pracować jako inspektor, przecież sam nie będzie robił postępowań kontrolnych
27 paź 2015, 19:06
Muszę wam powiedzieć, że zdawalność egzaminów w służbach celnych nigdy nie spadła poniżej 80% przy zdawaniu egzaminów resortowych wewnętrznych (takim egzaminem jest właśnie egzamin na iksa) co oznacza, że w do służb celnych zatrudniane są osoby mądre, natomiast do skarbowych chyba debile (zdawalność egzaminu na iksa nigdy nie przekroczyła 40% -dane z MF), Jeżeli zdawalność egzaminu resortowego w służbach celnych spadłaby do 50%, to ze stołków leci władza zwierzchnia, bo zatrudniła durni, którzy się nie nadają do pracy w służbach celnych.
27 paź 2015, 20:06
dragonicum
Muszę wam powiedzieć, że zdawalność egzaminów w służbach celnych nigdy nie spadła poniżej 80% przy zdawaniu egzaminów resortowych wewnętrznych (takim egzaminem jest właśnie egzamin na iksa) co oznacza, że w do służb celnych zatrudniane są osoby mądre, natomiast do skarbowych chyba debile (zdawalność egzaminu na iksa nigdy nie przekroczyła 40% -dane z MF), Jeżeli zdawalność egzaminu resortowego w służbach celnych spadłaby do 50%, to ze stołków leci władza zwierzchnia, bo zatrudniła durni, którzy się nie nadają do pracy w służbach celnych.
No cóż, jeżeli robi się egzamin dla mega durni to 80% durni go zda. Czego przykładem jest przedstawiciel „rozgarniętych inaczej” Pan Jacek K.