Teraz jest 06 wrz 2025, 11:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 144  Następna strona
Egzamin na iks-a 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Post Re: Egzamin na iks-a
Hehe, MORDOR - dobre!
Ciekawe czy oko Saurona znajduje się na Świętkorzyskiej...

10 paź 2014, 14:22
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
Na Świętokrzyskiej siedzi Golumn z pierścieniem  :D   :piwo:

10 paź 2014, 14:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 lut 2008, 17:52

POSTY        38
Czy możecie wskazać, która, Waszym zdaniem, odpowiedź jest właściwa:
Zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług za wewnątrzwspólnotową dostawę towarów uznaje się przemieszczenie:
A -towarów przez podatnika VAT należących do jego przedsiębiorstwa z Polski na terytorium innego państwa członkowskiego, jeżeli mają one służyć czynnościom wykonywanym przez niego jako podatnika na terytorium tego innego państwa członkowskiego.
B -gazu w systemie gazowym lub energii elektrycznej w systemie elektroenergetycznym;
C-towarów w ramach sprzedaży wysyłkowej z terytorium kraju;

25 paź 2014, 13:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 paź 2009, 14:35

POSTY        12
b

25 paź 2014, 14:04
Znawca

POSTY        247

A - art 13 ust 3,
B nie - 13 ust 4 pkt 9
Ustawy o VAT

25 paź 2014, 14:15
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        38
asbar                    

b

Ale czy art. 13 ust. 4 pkt 9 nie wskazuje, że przemieszczenie gazu i energii nie stanowi wewnątrzwspólnotowej dostawy?

25 paź 2014, 14:20
Znawca

POSTY        247

Odp. prawidłowa to A, a odpowiedzi B i C są wg mnie błędne, ponieważ WNT nie stanowią wszelkie przesyły tranzytowe w tym gazu i energii elektr. w systemach oraz sprzedaż wysyłkowa.  Podstawa prawna przy b wskazuje, że b jest błędne.

25 paź 2014, 14:57
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        38
[quote="makoma"]Odp. prawidłowa to A, a odpowiedzi B i C są wg mnie błędne, ponieważ WNT nie stanowią wszelkie przesyły tranzytowe w tym gazu i energii elektr. w systemach oraz sprzedaż wysyłkowa.  Podstawa prawna przy b wskazuje, że b jest błędne.[/quote

No właśnie też mam takie zdanie, a pytałam, bo Arslege (gdzie wykupiłam dostęp do różnego rodzaju testów) wskazuje odpowiedź b, która mi nie pasuje.

25 paź 2014, 15:13
Znawca

POSTY        247

Hipoteza ust. 4 art. 13 rozróżnia 2 sytuacje - towary są dostarczane przez podatnika:
- w trybie ust. 3 art. 13; lub
- na jego rzecz
W jednym i w drugim przypadku zgodnie z dyspozycją ustępu nie uznaje się za WDT również sprzedaży wysyłkowej i gazu oraz energii elektr. w systemach - pkt 2 i 9. Aby uznać te przypadki za WDT musiałaby się wypełnić dyspozycja ust. 5 do 7. a to już sytuacje szczególne.
Gorzej jak arslege dostało odp. ze Świętokrzyskiej - to byłby dowód, iż zdać tego uczciwie się nie da :) Jest jeszcze druga możliwość - pytanie ze starego stanu prawnego. Jeśli dobrze pamiętam zaraz po wejściu do UE taki przesył był traktowany jako dostawa lub nabycie.
Samo pytanie gdyby dotyczyło WNT miało by tę samą odp. Art 12.
Jest jeszcze 4 możliwość - jestem w błędzie, ale to by znaczyło, że komentarz do VAT, w który zerkam też. ;)

25 paź 2014, 15:49
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        38
makoma                    

Hipoteza ust. 4 art. 13 rozróżnia 2 sytuacje - towary są dostarczane przez podatnika:
- w trybie ust. 3 art. 13; lub
- na jego rzecz
W jednym i w drugim przypadku zgodnie z dyspozycją ustępu nie uznaje się za WDT również sprzedaży wysyłkowej i gazu oraz energii elektr. w systemach - pkt 2 i 9. Aby uznać te przypadki za WDT musiałaby się wypełnić dyspozycja ust. 5 do 7. a to już sytuacje szczególne.
Gorzej jak arslege dostało odp. ze Świętokrzyskiej - to byłby dowód, iż zdać tego uczciwie się nie da :) Jest jeszcze druga możliwość - pytanie ze starego stanu prawnego. Jeśli dobrze pamiętam zaraz po wejściu do UE taki przesył był traktowany jako dostawa lub nabycie.
Samo pytanie gdyby dotyczyło WNT miało by tę samą odp. Art 12.
Jest jeszcze 4 możliwość - jestem w błędzie, ale to by znaczyło, że komentarz do VAT, w który zerkam też. ;)

Zakładam, że Arslege samo opracowuje odpowiedzi na pytania. Miałam jeszcze dwie czy trzy wątpliwości (nie w zakresie vat-u), napisałam do nich nawet, ale odpowiedzi brak :(

25 paź 2014, 16:03
Znawca

POSTY        247

Wrzuć je tutaj! Pomyślimy  :rolleyes:

25 paź 2014, 17:03
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        38
makoma                    

Proszę bardzo:
Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej wynik kontroli w zakresie środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej każdorazowo przekazywany jest:
A - organom Unii Europejskiej oraz właściwej instytucji zarządzającej.
B - kontrolowanemu oraz właściwej instytucji zarządzającej;
C - kontrolowanemu;

Według Arslege a, według mnie - c.

25 paź 2014, 17:18
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        38
makoma                    

I jeszcze jedno w wolnej chwili :)

Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej, organ kontroli skarbowej w celu realizacji ustawowych zadań w zakresie kontroli celowości i zgodności z prawem gospodarowania środkami publicznymi:
A - może zbierać i wykorzystywać informacje, w tym dane osobowe od osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, o zdarzeniach mających bezpośredni wpływ na powstanie lub wysokość zobowiązania podatkowego
B - może zbierać i wykorzystywać informacje, w tym dane osobowe od osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej, o zdarzeniach mających bezpośredni wpływ na powstanie lub wysokość zobowiązania podatkowego
C - nie może zbierać i wykorzystywać informacji, w tym danych osobowych od osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, o zdarzeniach mających bezpośredni wpływ na powstanie lub wysokość zobowiązania podatkowego

No ale być może w wyniku przegrzania komórek mózgowych :) już właściwie nie myślę ...

25 paź 2014, 17:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Wróćmy do:

Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej wynik kontroli w zakresie środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej każdorazowo przekazywany jest:
A - organom Unii Europejskiej oraz właściwej instytucji zarządzającej.
B - kontrolowanemu oraz właściwej instytucji zarządzającej;
C - kontrolowanemu;

Tak naprawdę to żadna odpowiedź nie jest prawidłowa bo kontrolowany "otrzymuje" a nie jest mu "przekazywany" wynik kontroli.
Monitowane przeze mnie arslege już tydzień temu nabrało wody w serwer.

Gorzej, bo to pytanie pochodzi chyba z dotychczasowych testów. Jeżeli tak to strach się bać.

A tak w ogóle to testy z arslege nie są wysokich lotów. Nie da się zrozumieć pytania (często gubią podmiot lub orzeczenie) a już odpowiedzi tragedia. Niby prawnicy ale gramatyki nie "znadzą".

25 paź 2014, 19:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 144  Następna strona