Teraz jest 04 wrz 2025, 16:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 327 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna strona
ACL 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
Post Re: ACL
tranqilo                    

Dostawa zrealizowana ale to wspomaganie w firmie GŁÓWKA to jakby miało wyglądać skoro "przypadkiem" zlikwidowali forum z postami użytkowników a nowe ma dopiero powstać ?

Jako ciekawostkę dla użytkowników wersji 8 podam , że wersja 9 potrafi całkiem dobrze poradzić sobie z PDF bez dodatkowych programów.

To było wcześniej jako kontakt telefoniczny lub mailowy. A ztym PDFfem to tak słodko do końca nie jest. Krzaczki w miejsce polskich liter to co?

14 mar 2011, 10:00
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 sie 2011, 22:26

POSTY        6
no nie wiem
moja wersja 9 sobie nie radzi
może dostałam jakąś zubożoną  :D

01 wrz 2011, 14:04
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
22kasiuleczka22                    

no nie wiem
moja wersja 9 sobie nie radzi
może dostałam jakąś zubożoną  :D

Moja i owszem (dla ok. 10% wsadów) ale bardzo słabo. Tabele w rozsypce i trzeba mocno popracować funkcjami edycji.
Ogólnie porażka

01 wrz 2011, 14:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 sie 2009, 08:04

POSTY        20
supersaper                    

Ogólnie porażka

9 tworzy piękne tabelki z pdf nawet bez "mazaczka". Miałem już kilka przypadków "pomyłek" księgowych, gdzie ta sama faktura obciążała koszty kilka razy.  Bez ACL nie do wykrycia :piwo:

02 wrz 2011, 21:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 sie 2010, 14:05

POSTY        15
6-7 września br. w Bielsku odbyły się warsztaty ACL zorganizowane dla AP, CA i KS przez Główkę S.A. Było ciekawie, szczególnie w kwestii obróbki pdf-ów. Rozjeżdżające się kolumny traktuje się programem pdf2xl i po problemie. Praca kolegi Darka z RIO w Krakowie zrobiła duże wrażenie. Materiały z warsztatów powinny być dostępne na ftp w Główce.

16 wrz 2011, 13:01
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2007, 07:33

POSTY        5
wszystko byłoby pięknie ale użytkownicy ACL w urzędach nie posiadają pdf2xl, który jest płatny

22 wrz 2011, 12:42
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
To właściwie jest wyspecjalizowany OCR:
http://softx.pl/program/cogniview-pdf2xl-1590s
prawie 390 PLN najtańsza wersja.

22 wrz 2011, 20:31
Zawodowiec

POSTY        3146

jorge                    

To właściwie jest wyspecjalizowany OCR:
http://softx.pl/program/cogniview-pdf2xl-1590s
prawie 390 PLN najtańsza wersja.

Czyli nic się nie zmieni. Szkoda  :(

23 wrz 2011, 07:17
Amator
Własny awatar

POSTY        15
Program pdf2xl rozwiązuje w zasadzie wszystkie problemy w imporcie danych z pdf-ów. Jest płatny, niestety, ale na szczeście jego cena to ok. 100 euro. Myślę że korzyści jakie przyniósłoby jego wykorzystanie szybko by się zwróciły i trzeba mieć nadzieję że znajdą się pieniądze na przynajmniej jedną licencję w każdej jednostce. Ideałem byłoby zapewnienie go dla każdego ACL-owca.

Potem zostanie już tylko walka z pdf-ami graficznymi i wybór dobrego, niedrogiego OCR-a.

23 wrz 2011, 07:34
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2007, 14:02

POSTY        145
Jaroslawo                    

Potem zostanie już tylko walka z pdf-ami graficznymi i wybór dobrego, niedrogiego OCR-a.

pdf2xl w wersji OCR to potrafi i jest niewiele droższy

23 wrz 2011, 08:34
Zawodowiec

POSTY        3146

Trochę czasu minęło i sprawa dla mnie już nieaktualna. Ponawiam jednak pytanie o skaner do czytania rolek z kas fiskalnych, może kiedyś się przyda.
http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=78877#p78877
Słyszałem, że MF na szkoleniach z ACL-a mówi o takiej możliwości. Widziałem nawet slajdy z prezentacji i faktycznie zdaniem MF jest taka możliwość (dzięki ci Dobra Duszo za ich podesłanie  :piwo: ).  Czy ktoś posiada jakieś bliższe informacje?
I ciąg dalszy pytania. Czy spotkaliście się z analizą paragonów z kas z pamięcią elektroniczną? Podobno podatnik nie ma obowiązku ich przechowywania  :wacko:

13 paź 2011, 17:22
Amator
Własny awatar

POSTY        15
Od 1 września br. podatnicy przechowują paragony przez okres do przedawnienia się zobowiązania na zasadach określonych w ustawie o rachunkowości. To duża zmiana. Poprzednio paragony były przechowywane tylko przez 2 lata.

Ustawa o rachunkowości mówi, że księgi po okresie sprawozdawczym podatnik drukuje. Na równi z drukiem uznaje się przeniesienie na elektroniczny nośnik danych. Tu zmiany nie ma. Jeśli ma rolki, nie musi przedstawiać paragonów elektronicznych.

Jestem ciekaw kiedy podatnicy zorientują się, że znów muszą trzymać swoje rolki w wagonach na bocznicach kolejowych. Wtedy może dojdą do wniosku, że chyba mniej miejsca zaimuje kilka płytek DVD, a przy okazji zauważą że kontrole przebiegają jakoś szybciej i przyjemniej. Oczywiście nie będzie dotyczyło to tych, którzy z różnych, sobie znanych powodów, pozostaną przy korzystaniu z wagonów.

14 paź 2011, 10:53
Zawodowiec

POSTY        3146

Jaroslawo                    

Od 1 września br. podatnicy przechowują paragony przez okres do przedawnienia się zobowiązania na zasadach określonych w ustawie o rachunkowości....

A co z całą resztą podatników?

14 paź 2011, 10:59
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2007, 14:02

POSTY        145
supersaper                    

Jaroslawo                    

Od 1 września br. podatnicy przechowują paragony przez okres do przedawnienia się zobowiązania na zasadach określonych w ustawie o rachunkowości....

A co z całą resztą podatników?

no chyba wszyscy teraz będą trzymać do przedawnienia i wydawało mi się że tak było do tej pory

14 paź 2011, 11:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 327 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna strona