Teraz jest 07 wrz 2025, 12:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 144  Następna strona
Egzamin na iks-a 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2013, 17:59

POSTY        10
Post Re: Egzamin na iks-a
Mnie najbardziej zaskoczył fakt, o którym mówił przewodniczący komisji - że pytania testowe przed egzaminem znają dyrektorzy uksów. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że absolutnie żaden dyrektor nie dał cynku absolutnie żadnemu swojemu ulubionemu pracownikowi, czego ma się spodziewać ;)

28 lis 2013, 18:44
Zaawansowany

REJESTRACJA28 paź 2006, 08:50

POSTY        54
Z tym samochodem to rzeczywiście 6 m-cy. Co do dyrektorów - może pomagali układać, dlatego uważali, że takie łatwe. :piwo:

28 lis 2013, 21:31
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Zazwyczaj Dyrektorzy (czyt. ludzie z UKS na ich zlecenie) układają pytania, potem następuje ich kompilacja i powstaje test. Zazwyczaj wszyscy Dyrektorzy znają pytania przed. I odpowiedzi poprawne też. Wtedy to jest łatwe! Ale gdybym ja ułożył test to prawdopodobnie z marszu nikt z Nich by go nie zdał. Podobnie jak większość inspektorów nie zdałaby bez uczenia testu na iks. Ale znajomość testu, a praca jako iks to 2 różne bajki. DLaczego na egzaminie jest pamięciówa (lepiej mieć głowę w przepisach niż przepisy w głowie), a nie ma casusów? Dlaczego nie leżą na biurku wszystkie ustawy, a kandydat ma napisac projekt jakiegoś postanowienia, odpowiedzi na zażalenie, opinii ws. zasadności odwołania czy zrębów decyzji? Dlaczego nie ma pytań o sytuacje z życia, które codziennie rozstrzygamy na bieżąco? Taka formuła nie ma nic wspólnego z wykonywaną pracą - podobnie jak studia z nauką praktyczną zawodu.

28 lis 2013, 22:59
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
:lol:
PYTANIE:
Nathan                    

Mnie najbardziej zaskoczył fakt, o którym mówił przewodniczący komisji - że pytania testowe przed egzaminem znają dyrektorzy uksów. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że absolutnie żaden dyrektor nie dał cynku absolutnie żadnemu swojemu ulubionemu pracownikowi, czego ma się spodziewać ;)

ODPOWIEDŹ
taxman                    

Zazwyczaj Dyrektorzy (czyt. ludzie z UKS na ich zlecenie) układają pytania, potem następuje ich kompilacja i powstaje test. Zazwyczaj wszyscy Dyrektorzy znają pytania przed. I odpowiedzi poprawne też. Wtedy to jest łatwe! (...)

PYTANIE
taxman                    

DLaczego na egzaminie jest pamięciówa, a nie ma casusów? Dlaczego nie leżą na biurku wszystkie ustawy, a kandydat ma napisac projekt jakiegoś postanowienia, odpowiedzi na zażalenie, opinii ws. zasadności odwołania czy zrębów decyzji?

ODPOWIEDŹ
Ponieważ:
Nathan                    

pytania testowe przed egzaminem znają dyrektorzy uksów.

a pisanie - nie ważne czy powieści, czy decyzji - to jak mawiał Josif Brodski - kwestia daru od Boga.
Tak działa system i gdybyś Taxmanie został dyrektorem, musiałbyś sobie budować zaplecze wiernych Pretorian. A w tej roli podobno zdecydowanie lepiej sprawdzają się Mugole niż Literaci
:piwo:
No to teraz coś dla wszyskich, zarówno dla tych co się dziś sprawdzili i się nie sprawdzili  :D

https://www.youtube.com/watch?v=PDKkuiHSFxE

28 lis 2013, 23:25

REJESTRACJA28 lis 2013, 07:50

POSTY        40
Jeżeli chodzi o same pytania, to faktycznie nie były trudne. Problem był tylko taki, że możliwe odpowiedzi już takie nie były :) Czyli generalnie standard, choć mam ciągle cichą nadzieję, że za rok jechać nie będę musiał.

Pytanie z kpa i termin przekazania akt, to cios poniżej pasa, zwłaszcza, że jako iks praktycznie nigdy nie zostanie zastosowany. Typowe pytanie by odjąć punkt. Z akcyzy, jeśli ktoś na niej pracuje, to raczej łatwe. Dużo dochodowych, dużo VATu. Pocieszenie, że na dobre pożegnamy się chyba z zamówieniami publicznymi i dyscypliną finansową. To dobra wiadomość :)

29 lis 2013, 08:04
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 cze 2013, 18:07

POSTY        37
kiedy wyniki?

29 lis 2013, 22:14
Znawca

REJESTRACJA17 paź 2009, 15:25

POSTY        136
Oficjalne w ciągu 30 dni od dnia egzaminu. Nieoficjalne - no cóż wiecie chyba sami  ;)  ;)  ;)

29 lis 2013, 22:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 wrz 2013, 15:24

POSTY        61
a w jaki sposób podawane są wyniki
są publikowane?
czy przesyłane na skrzynkę?

30 lis 2013, 06:52

REJESTRACJA28 lis 2013, 07:50

POSTY        40
Nieoficjalne już są.
Za rok znów się się tu zobaczymy :)

30 lis 2013, 19:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2013, 23:56

POSTY        129
JA wprawdzie nie pisałem (może za rok podejdę) ale bez przesady, wyniki powinny już być.

Testy z egzaminów wstępnych na aplikację radcowską (adwokacką) mają 150 pytań i wyniki są już na stronach internetowych po 1-3 dniach (w zależności od wielkości danej Izby).

Przecież tu też jest test. Przyłożyć szablon do karty odpowiedzi i mamy wynik.

30 lis 2013, 19:45
Znawca

REJESTRACJA17 paź 2009, 15:25

POSTY        136
jazdadom                    

Nieoficjalne już są.
Za rok znów się się tu zobaczymy :)

Nie wszyscy  :)  :)  :)

30 lis 2013, 21:07
Początkujący

REJESTRACJA29 lis 2013, 09:52

POSTY        3
A ja powiem tak: żeby zdać, trzeba się uczyć. Może to brzmi banalnie, ale taka jest prawda. Uczyć się, brać urlop, poświęcić uczciwie trochę czasu na zgłębienie tematu i egzamin macie zdany. Mówię to z doświadczenia. Zdałam tegoroczny egzamin - to było moje trzecie podejście.  :rolleyes:

30 lis 2013, 21:11
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:53

POSTY        7
skąd wiesz, że zdałaś, czy przyszły do urzędu już wyniki albo czy są opublikowane?

30 lis 2013, 21:16
Początkujący

REJESTRACJA29 lis 2013, 09:52

POSTY        3
Zasada stara jak świat - jak w pierwszych dniach nie wiesz, czy zdałaś/ zdałeś, to nie zdałeś. Są już nieoficjalne wyniki w urzędach.

30 lis 2013, 21:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 144  Następna strona