Maciek! Jak masz możliwość wejścia w wywiad skarbowy albo do realizacji, to jak najbardzie, ale nie pchaj się w kontrolę. Zapewniam cię, że upierdliwa 50-letnia inspektorkaz duszą biegłej rewidentki i sercem zająca, jest gorsza niż mafia wołomińska, zwłaszcza gdy jest se li tylko kominiarzem. A takich aparatek to tu na pęczki. . Musisz zadać sobie inne pytanie: czy chcesz ścigać sklepowe za paragony? Jeżeli tak - zapraszamy. A procedurą i uprawnieniami się nie przejmuj, wszystko dogłębnie poznasz w swoim czasie, np. ucząc się do egzaminu inspektorskiego, który zdaje raptem od 2 do 4 % podchodzących Pozdrawiam!
03 wrz 2014, 21:25
Re: Uprawnienia pracownika w UKS
makoma
Maciek! Jak masz możliwość wejścia w wywiad skarbowy albo do realizacji, to jak najbardzie, ale nie pchaj się w kontrolę. Zapewniam cię, że upierdliwa 50-letnia inspektorkaz duszą biegłej rewidentki i sercem zająca, jest gorsza niż mafia wołomińska, zwłaszcza gdy jest se li tylko kominiarzem. A takich aparatek to tu na pęczki. :P. Musisz zadać sobie inne pytanie: czy chcesz ścigać sklepowe za paragony? Jeżeli tak - zapraszamy. A procedurą i uprawnieniami się nie przejmuj, wszystko dogłębnie poznasz w swoim czasie, np. ucząc się do egzaminu inspektorskiego, który zdaje raptem od 2 do 4 % podchodzących :rotfl: Pozdrawiam!
Boleśnie prawdziwe!
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
03 wrz 2014, 21:34
Drodzy koledzy i koleżanki,
Nie wiem co mam odpisać... spróbuję podejść do tego dyplomatycznie. Na zadane w pierwszym poście pytania odpowiedź dostałem i nie będę już do tego tematu wracał. Odnosząc się jednak do charakteru pracy w skarbówce chętnie się wypowiem, spróbuję przedstawić swój motyw.
Praca w ukryciu, czy też operacyjna jest balansowaniem na granicy prawa. Nikt za człowiekiem nie stoi w razie problemów, nie ma się bezpośredniego kontaktu z ludźmi. Zbierana jest wiedza i materiały które później mądre głowy zamieniają na materiał procesowy. Tydzień człowieka nie ma w domu, przez ten czas można być listonoszem, gejem, udawać biznesmena. Jeśli persona jedzie do Niemiec, to wycieczka za granicę obowiązkowa. Legitymacja jest niepotrzebna bo i tak najlepiej nie brać jej ze sobą, broń która powinna chronić do niczego się nie przydaje, w razie problemów przecież nikt się nie ujawni. Aparat fotograficzny to jedyne skuteczne narzędzie w takiej pracy To wszystko jest na prawdę fajne, można się zatracić - ale do czasu.
Ja jestem na takim etapie w którym jestem bardzo młodym człowiekiem, mam fajną dziewczynę, mamy zabezpieczenie finansowe.
Dobrze by było przyjść od tej 7:30, wyjść o 15:30 i mieć wszystko gdzieś. Posiadam wykształcenie średnie, więc wiele pracy nie znajdę. Nic innego w życiu robić nie umiem, bo ani zawodu nie mam ani jakiś kursów. Mam natomiast dar do typowej resortowej pracy - tego tłumaczyć chyba nie muszę (na czym takie podejście psychiczne polega). Mandaty, kontrole - nie powoduje to u mnie "podniety" ale jest z pewnością czymś co umiałbym zrobić i co nie sprawi mi problemów, a zrobię to dobrze i przepisowo.
Podoba mi się wizja stabilnego zatrudnienia, stałej pensji, braku większych niebezpieczeństw. Tak do tego podchodzę.
Dziękuję wszystkim za dyskusję i wskazówki. Proszę trzymać za mnie kciuki. Wrócę albo jako jeden z Was, albo jako niewyspany supertajny operacyjniak
03 wrz 2014, 22:39
Operacyjny
Praca w ukryciu, czy też operacyjna jest balansowaniem na granicy prawa. Nikt za człowiekiem nie stoi w razie problemów.
W zasadzie, jak na mandatach :)
Operacyjny
Tydzień człowieka nie ma w domu
Jak dostaniesz kontrol 200 - 300 kilosów od domu, a firma nie wyda Ci kwitów - pogarujesz na miejscu, dużo dłużej niż tydzień. :)
Operacyjny
Dobrze by było przyjść od tej 7:30, wyjść o 15:30 i mieć wszystko gdzieś.
Zapomnij... :)
Operacyjny
Mandaty, kontrole - nie powoduje to u mnie "podniety" ale jest z pewnością czymś co umiałbym zrobić i co nie sprawi mi problemów, a zrobię to dobrze i przepisowo.
Nie wiem czy da się zrobić dobrze i przepisowo śledztwo w sprawie karuzeli finansowej, z wykazaniem winy i zamiaru bezpośredniego sprawcy - bo de facto to robimy, bazując na spuchniętym klonie KPA jakim jest Ordynacja, która śledztwo nazywa postępowaniem, sprawcę stroną a winę i zamiar bezpośredni świadomością, zwłaszcza że WSA i NSA codziennie uparcie udowadniają, że się jednak nie da :)
Operacyjny
Proszę trzymać za mnie kciuki
3mam kciuki - Powodzenia!
04 wrz 2014, 16:05
Jeszcze jedno pytanie mam do szanownego Państwa!
Ustawa o kontroli skarbowej mówi o tym, że pracownik nie może samodzielnie przesłuchać świadka w trakcie kontroli. Jednak w ustawie ordynacja podatkowa jest napisane, że przesłuchać świadka można.
Rozumiem, że takie uprawnienie przysługuje pracownikom jedynie podczas kontroli podatkowej, tak?
13 wrz 2014, 15:39
Nie! W tej części OP odnosi się do postępowań prowadzonych przez organy podatkowe (US i IS). W przypadku postępowania kontrolnego (także kontroli skarbowej) prowadzonej przez organ kontroli skarbowej - przesłuchuje tylko iks. Mówi o tym ustawa o kontroli skarbowej, któa w art. 31 odnosi do OP w przypadku spraw nieuregulowanych "setce".
13 wrz 2014, 16:37
Powiem prościej: Kontrola Skarbowa to dziwny twór, który składa się z 4 pionów - kontrola, wywiad, śledzie i realizacja. W kontroli jest podział na X - to dwukropki i na kominiarzy - to sierściuchy. Wszelkie uprawnienia ma dwukropek - słucha, poucza, trzepie, wystawia fakturki. Sierściuch to kronikarz, nosi tornister za dwukropkiem i śle faksy do koszalina. W wywiadzie i realizacji nie ma podziałów. Co robi wywiad - wiesz. Realizacja to wasze zomo, czasem plus antki jak w Katowicach. Ale jak sierściuch pójdzie do Skarbusiowa (US, IS) to może robić wszystko - bez dwukropka. Paniatna ? PS. Dostań się, to może kiedyś na jakimś szkolonku zmontujemy jakieś przesłuchanko POWODZENIA!
13 wrz 2014, 19:27
Hehe, dobre! A te śledzie to co za jedne? i dlaczego xy to dwukropki? Bo sierściuchy - umiem sobie wytłumaczyć! Pozdrowienia dla wszystkich!
13 wrz 2014, 20:33
Dlaczego dwukropek? Bo w zdaniu stoi dwukropek, a potem jest lista rzeczy do zrobienia. No a w życiu stoi X i też jest lista rzeczy do zrobienia Śledzie to ci z karnego skarbowego - od śledztwo
14 wrz 2014, 00:05
chyba zapomnieliście o jednym: wykształcenie. Kolega ma średnie a więc o awansie na x może zapomnieć (patrz ustawa o ks).
14 wrz 2014, 14:33
Znam X ze średnim. Ustawa mówi: wyższe prawnicze lub ekonomiczne, bądź inne przydatne... Te przydatne już nie musi być wyższe
14 wrz 2014, 17:41
makoma
Powiem prościej: Kontrola Skarbowa to dziwny twór, który składa się z 4 pionów - kontrola, wywiad, śledzie i realizacja. W kontroli jest podział na X - to dwukropki i na kominiarzy - to sierściuchy. Wszelkie uprawnienia ma dwukropek - słucha, poucza, trzepie, wystawia fakturki. Sierściuch to kronikarz, nosi tornister za dwukropkiem i śle faksy do koszalina. W wywiadzie i realizacji nie ma podziałów. Co robi wywiad - wiesz. Realizacja to wasze zomo, czasem plus antki jak w Katowicach. Ale jak sierściuch pójdzie do Skarbusiowa (US, IS) to może robić wszystko - bez dwukropka. Paniatna ? PS. Dostań się, to może kiedyś na jakimś szkolonku zmontujemy jakieś przesłuchanko :D POWODZENIA!
Szkoda, myślałem, że chociaż kwity powystawiam na rynku
14 wrz 2014, 18:47
Cóż... Pewne jest, że będziesz wypełniał zwrotki do listów! ... w fabryce... A na rynku... może dwukropek da ci wstawić dane do fakturki, zwłaszcza jak będzie to osobnik z bliska niedowidzący, a bloczek trzeba będzie pisać na kolanie
16 wrz 2014, 16:07
Makoma czyżbyś POpełniła nieodwzajemnione uczucie do dwukropka