Teraz jest 04 wrz 2025, 09:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Uprawnienia pracownika w UKS 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
Post Re: Uprawnienia pracownika w UKS
Maciek! Jak masz możliwość wejścia w wywiad skarbowy albo do realizacji, to jak najbardzie, ale nie pchaj się w kontrolę. Zapewniam cię, że upierdliwa 50-letnia inspektorkaz duszą biegłej rewidentki i sercem zająca, jest gorsza niż mafia wołomińska, zwłaszcza gdy jest se li tylko kominiarzem. A takich aparatek to tu na pęczki.  :P. Musisz zadać sobie inne pytanie: czy chcesz ścigać sklepowe za paragony? Jeżeli tak - zapraszamy. A procedurą i uprawnieniami się nie przejmuj, wszystko dogłębnie poznasz w swoim czasie, np. ucząc się do egzaminu inspektorskiego, który zdaje raptem od 2 do 4 % podchodzących  :rotfl:  Pozdrawiam!

03 wrz 2014, 21:25
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
makoma                    

Maciek! Jak masz możliwość wejścia w wywiad skarbowy albo do realizacji, to jak najbardzie, ale nie pchaj się w kontrolę. Zapewniam cię, że upierdliwa 50-letnia inspektorkaz duszą biegłej rewidentki i sercem zająca, jest gorsza niż mafia wołomińska, zwłaszcza gdy jest se li tylko kominiarzem. A takich aparatek to tu na pęczki.  :P. Musisz zadać sobie inne pytanie: czy chcesz ścigać sklepowe za paragony? Jeżeli tak - zapraszamy. A procedurą i uprawnieniami się nie przejmuj, wszystko dogłębnie poznasz w swoim czasie, np. ucząc się do egzaminu inspektorskiego, który zdaje raptem od 2 do 4 % podchodzących  :rotfl:  Pozdrawiam!

Boleśnie  prawdziwe!

03 wrz 2014, 21:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2014, 12:22

POSTY        11
Drodzy koledzy i koleżanki,

Nie wiem co mam odpisać... spróbuję podejść do tego dyplomatycznie. Na zadane w pierwszym poście pytania odpowiedź dostałem i nie będę już do tego tematu wracał. Odnosząc się jednak do charakteru pracy w skarbówce chętnie się wypowiem, spróbuję przedstawić swój motyw.

Praca w ukryciu, czy też operacyjna jest balansowaniem na granicy prawa. Nikt za człowiekiem nie stoi w razie problemów, nie ma się bezpośredniego kontaktu z ludźmi. Zbierana jest wiedza i materiały które później mądre głowy zamieniają na materiał procesowy. Tydzień człowieka nie ma w domu, przez ten czas można być listonoszem, gejem, udawać biznesmena. Jeśli persona jedzie do Niemiec, to wycieczka za granicę obowiązkowa. Legitymacja jest niepotrzebna bo i tak najlepiej nie brać jej ze sobą, broń która powinna chronić do niczego się nie przydaje, w razie problemów przecież nikt się nie ujawni. Aparat fotograficzny to jedyne skuteczne narzędzie w takiej pracy  palka--==  To wszystko jest na prawdę fajne, można się zatracić - ale do czasu.

Ja jestem na takim etapie w którym jestem bardzo młodym człowiekiem, mam fajną dziewczynę, mamy zabezpieczenie finansowe.

Dobrze by było przyjść od tej 7:30, wyjść o 15:30 i mieć wszystko gdzieś. Posiadam wykształcenie średnie, więc wiele pracy nie znajdę. Nic innego w życiu robić nie umiem, bo ani zawodu nie mam ani jakiś kursów. Mam natomiast dar do typowej resortowej pracy - tego tłumaczyć chyba nie muszę (na czym takie podejście psychiczne polega). Mandaty, kontrole - nie powoduje to u mnie "podniety" ale jest z pewnością czymś co umiałbym zrobić i co nie sprawi mi problemów, a zrobię to dobrze i przepisowo.

Podoba mi się wizja stabilnego zatrudnienia, stałej pensji, braku większych niebezpieczeństw. Tak do tego podchodzę.

Dziękuję wszystkim za dyskusję i wskazówki. Proszę trzymać za mnie kciuki. Wrócę albo jako jeden z Was, albo jako niewyspany supertajny operacyjniak  ;)

03 wrz 2014, 22:39
Znawca

POSTY        247

Operacyjny                    

Praca w ukryciu, czy też operacyjna jest balansowaniem na granicy prawa. Nikt za człowiekiem nie stoi w razie problemów.

W zasadzie, jak na mandatach :)

Operacyjny                    

Tydzień człowieka nie ma w domu

Jak dostaniesz kontrol 200 - 300 kilosów od domu, a firma nie wyda Ci kwitów - pogarujesz na miejscu, dużo dłużej niż tydzień. :)

Operacyjny                    

Dobrze by było przyjść od tej 7:30, wyjść o 15:30 i mieć wszystko gdzieś.

Zapomnij... :)

Operacyjny                    

Mandaty, kontrole - nie powoduje to u mnie "podniety" ale jest z pewnością czymś co umiałbym zrobić i co nie sprawi mi problemów, a zrobię to dobrze i przepisowo.

Nie wiem czy da się zrobić dobrze i przepisowo śledztwo w sprawie karuzeli finansowej, z wykazaniem winy i zamiaru bezpośredniego sprawcy - bo de facto to robimy, bazując na spuchniętym klonie KPA jakim jest Ordynacja, która śledztwo nazywa postępowaniem, sprawcę stroną a winę i zamiar bezpośredni świadomością, zwłaszcza że WSA i NSA codziennie uparcie udowadniają, że się jednak nie da :)

Operacyjny                    

Proszę trzymać za mnie kciuki ;)

3mam kciuki - Powodzenia!

04 wrz 2014, 16:05
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Jeszcze jedno pytanie mam do szanownego Państwa!

Ustawa o kontroli skarbowej mówi o tym, że pracownik nie może samodzielnie przesłuchać świadka w trakcie kontroli. Jednak w ustawie ordynacja podatkowa jest napisane, że przesłuchać świadka można.

Rozumiem, że takie uprawnienie przysługuje pracownikom jedynie podczas kontroli podatkowej, tak?

13 wrz 2014, 15:39
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Nie! W tej części OP odnosi się do postępowań prowadzonych przez organy podatkowe (US i IS). W przypadku postępowania kontrolnego (także kontroli skarbowej) prowadzonej przez organ kontroli skarbowej - przesłuchuje tylko iks. Mówi o tym ustawa o kontroli skarbowej, któa w art. 31 odnosi do OP w przypadku spraw nieuregulowanych "setce".

13 wrz 2014, 16:37
Znawca

POSTY        247

Powiem prościej: Kontrola Skarbowa to dziwny twór, który składa się z 4 pionów - kontrola, wywiad, śledzie i realizacja. W kontroli jest podział na X - to dwukropki i na kominiarzy - to sierściuchy. Wszelkie uprawnienia ma dwukropek - słucha, poucza, trzepie, wystawia fakturki. Sierściuch to kronikarz, nosi tornister za dwukropkiem i śle faksy do koszalina. W wywiadzie i realizacji nie ma podziałów. Co robi wywiad - wiesz. Realizacja to wasze zomo, czasem plus antki jak w Katowicach. Ale jak sierściuch pójdzie do Skarbusiowa (US, IS) to może robić wszystko - bez dwukropka. Paniatna ? :piwo: PS. Dostań się, to może kiedyś na jakimś szkolonku zmontujemy jakieś przesłuchanko  :D
POWODZENIA!

13 wrz 2014, 19:27
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Hehe, dobre! A te śledzie to co za jedne? i dlaczego xy to dwukropki? Bo sierściuchy - umiem sobie wytłumaczyć! Pozdrowienia dla wszystkich!

13 wrz 2014, 20:33
Znawca

POSTY        247

Dlaczego dwukropek? Bo w zdaniu stoi dwukropek, a potem jest lista rzeczy do zrobienia. No a w życiu stoi X i też jest lista rzeczy do zrobienia :D Śledzie to ci z karnego skarbowego - od śledztwo ;)

14 wrz 2014, 00:05
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
chyba zapomnieliście o jednym: wykształcenie. Kolega ma średnie  a więc o awansie na x może zapomnieć (patrz ustawa o ks).

14 wrz 2014, 14:33
Znawca

POSTY        247

Znam X ze średnim. Ustawa mówi: wyższe prawnicze lub ekonomiczne, bądź inne przydatne... Te przydatne już nie musi być wyższe :D

14 wrz 2014, 17:41
Amator
Własny awatar

POSTY        11
makoma                    

Powiem prościej: Kontrola Skarbowa to dziwny twór, który składa się z 4 pionów - kontrola, wywiad, śledzie i realizacja. W kontroli jest podział na X - to dwukropki i na kominiarzy - to sierściuchy. Wszelkie uprawnienia ma dwukropek - słucha, poucza, trzepie, wystawia fakturki. Sierściuch to kronikarz, nosi tornister za dwukropkiem i śle faksy do koszalina. W wywiadzie i realizacji nie ma podziałów. Co robi wywiad - wiesz. Realizacja to wasze zomo, czasem plus antki jak w Katowicach. Ale jak sierściuch pójdzie do Skarbusiowa (US, IS) to może robić wszystko - bez dwukropka. Paniatna ? :piwo: PS. Dostań się, to może kiedyś na jakimś szkolonku zmontujemy jakieś przesłuchanko  :D
POWODZENIA!

Szkoda, myślałem, że chociaż kwity powystawiam na rynku  :wacko:

14 wrz 2014, 18:47
Znawca

POSTY        247

Cóż... Pewne jest, że będziesz wypełniał zwrotki do listów! ... w fabryce... :) A na rynku... może dwukropek da ci wstawić dane do fakturki, zwłaszcza jak będzie to osobnik z bliska niedowidzący, a bloczek trzeba będzie pisać na kolanie :D

16 wrz 2014, 16:07
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Makoma  :wub: czyżbyś POpełniła  nieodwzajemnione uczucie do dwukropka  :dokuczacz:

16 wrz 2014, 16:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona