Teraz jest 04 wrz 2025, 07:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
UKSy zatrudniają 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA06 lip 2008, 17:10

POSTY        37
Post UKSy zatrudniają
frotka28                    

Z tą ręką to taki żarcik słowny bo pensję wpłacają na konto :) ale poważnie jako starszy insp. działu kontroli dostaję wypłatę w wysokości ok. 2600 netto i nie wiem czy "mój stabilny status materialny" nie ulegnie zmianie "in minus", gdyż o finansowym aspekcie "przedsięwzięcia" jeszcze nie było mowy :wysmiewacz:

Jeżeli zrabiasz 2.600 netto to raczej tyle nie dostaniesz w UKS-ie jako st. referendarz. Swoją drogą dziwię sie że nie dostałeś propozycji na stanowisko komisarza skarbowego (wtedy wyrównałbyś obecne zarobki). Co do obowiązków to niestety żaden opis nie jest w stanie ich sprecyzować. Udział w postepowaniach pod okiem inspektora, znaczy wszystko i nic. Zależy w jakim pionie, w jakim wydziale, z jakim naczelnikiem, z jakim inspektorem. W jednym przypadku możesz wklepywać dane do tabelek i wariować z dnia na dzień coraz bardziej, w innym przypadku będziesz brał udział w ciekawych sprawach i chwalił sobie prace. Jednym słowem zapraszam, przekonaj się sam :)
Pozdrawiam

20 sty 2010, 19:56
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post UKSy zatrudniają
Jako referendarz - nawet starczy to taka kasa jest poza zasięgiem. Masz pewną perspektywę awansu na IKS - ale to nie jest ani proste, ani szybkie, ani łatwe (np. ostatni egzamin  <_< ), a i wtedy twoje wynagrodzenie nie będzie o wiele wyższe (napewno mniej niż czytasz w prasie).
Ciekawa praca  :wacko:  - czasem aż zanadto. Z tym bywa różnie i generalnie zależy od sprawy i współpracowników. Chyba w żadnej innej pracy nie wysłuchasz tyle inwektyw pod swoim adresem - taki jej urok psia jej mać. Jeżeli masz znajomych z kręgu biznesu - nawet bazarowego to... już ich nie masz. Naucz się szybkiego czytania - wręcz pochłaniania przepisów prawa, bo UKS zajmuje się generalnie niemal wszystkim, a nie wiadomo gdzie trafisz na następną kontrolę i jakie problemy spotkasz. Do tego dowal ciągły brak stabilności, bo o 15.30 możesz się dowiedzieć, że jutro robisz coś innego niż planowałeś, zmiany w zespołach kontrolnych, wywracanie "do góry nogami" przyjętych zasad i procedur z dnia na dzień oraz podobne ciekawostki. IKS ma bardziej przechlapane ale jego zły humor (np. po opr od szefa) możesz odczuć i ty. Jednym to odpowiada - innym nie. Jeżeli jeszcze masz ochotę do zmiany firmy, to głowa do góry bo do odważnych świat należy.  ;)

20 sty 2010, 20:37
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 sty 2010, 20:49

POSTY        11
Post Re: UKSy zatrudniają
frotka28                    

Jeszcze jedno pytanko, przepraszam, że może naiwne, ale dostałem propozycję przejścia ze starszego inspektora w kontroli US na starszego referendarza w UKS i dlatego chciałem zapytać co właściwie robi taki starszy referendarz w UKS. Oficjalny zakres obowiązków na piśmie dostałem (np. prowadzenie postepowań kontrolnych pod okiem IKS itp.) ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda w praktyce. Pozdro dla wszystkich pracowników UKS  :rolleyes: I jeszcze jak to jest z tym wynagrodzeniem st. referend. ale netto czyli na rękę  :mellow:

-Witam, czy może ktoś wie ile zarabia aktualnie starszy referendarz w UKS-ie netto? czy są jakieś dodatki, w jakim rozporządzeniu jest uregulowany mnożnik kwoty bazowej? No i czym faktyczni zajmuje się taki referendarz?

23 maja 2011, 22:26
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sie 2009, 19:05

POSTY        27
zajmuję się wszystkim :) 1800 netto + premia ok. 500 zł na kwartał :)

23 maja 2011, 22:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 sty 2010, 20:49

POSTY        11
rtoip83                    

zajmuję się wszystkim :) 1800 netto + premia ok. 500 zł na kwartał :)

Czyli kokosów nie ma:( a jakie szanse na awans?

24 maja 2011, 18:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sie 2009, 19:05

POSTY        27
Marne... No chyba że ma się bardzo dużo szczęścia olbrzymią wiedzę i/lub mocne plecy (rodzina obecna / przyszła :) etc. jednak praca jest bardzo ciekawa i wciąga

25 maja 2011, 16:38
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Dobra rada - osobom na początku kariery zawodowej staż w UKS można polecić jako epizod w życiorysie dla nabrania doświadczeń. Sugeruję zdanie egzaminu na DP i własny biznes lub pracę dla firmy doradczej, ale już jako doradca podatkowy, a nie stażysta/aplikant. Będzie popłatniej, mądrzej i zdrowiej psychicznie.

25 maja 2011, 19:17
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 cze 2011, 23:57

POSTY        3
Witam,

Chciałem brać udział w tej rekrutacji, ale na ogłoszenie trafiłem zbyt późno (no i jak widać dobrze się stało). Nie wykluczam tego jednak w przyszłości (o ile oczywiście będą jakieś rekrutacje), więc chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy :) Skończyłem 4 lat temu prawo, na aplikację się nie dostałem i pracuję na stanowisku kompletnie niezwiązanym z prawem i jego stosowaniem. Mam jednak zamiar zmienić pracę i stąd moje zainteresowanie UKS. Chciałbym się dowiedzieć na czym konkretnie polega praca na stanowisku referendarza? Czy jest to mechaniczne sprawdzanie tabelek przez 8 godzin dziennie, czy jednak można się w niej jakoś rozwinąć? Czy pojedynczy pracownik stale zajmuje się tymi samymi czynnościami, czy zakres jego obowiązków jest zmienny? Jaka jest ścieżka awansu - przesłanki są przejrzyste i jest faktyczna możliwość awansowania, czy wygląda to nieciekawie? Na jakie wynagrodzenie może liczyć osoba bez doświadczenia - taka jak ja? Z góry dziękuję za odpowiedzi - jak widać moja wiedza jest zerowa, a w przypadku pojawienia się jakichś ogłoszeń, chciałbym wiedzieć co może mnie czekać ;) Pozdrawiam

04 sie 2011, 15:16
Zaawansowany

REJESTRACJA24 mar 2011, 09:20

POSTY        83
supersaper                    

Jako referendarz - nawet starczy to taka kasa jest poza zasięgiem.

2.600 nie wyciągnie ? To jakieś 50.000 przychodu brutto. Skąd PIT-y uks-oskie z przychodem pow. 70 tys zł ?

04 sie 2011, 17:41
Zaawansowany

REJESTRACJA24 mar 2011, 09:20

POSTY        83
taxman                    

Dobra rada - osobom na początku kariery zawodowej staż w UKS można polecić jako epizod w życiorysie dla nabrania doświadczeń. Sugeruję zdanie egzaminu na DP i własny biznes lub pracę dla firmy doradczej, ale już jako doradca podatkowy, a nie stażysta/aplikant. Będzie popłatniej, mądrzej i zdrowiej psychicznie.

Sam tak zrobiłeś ? Ktoś z tu piszących w ogóle zdawał egzamin na doradcę ?

04 sie 2011, 17:42
Zawodowiec

POSTY        3146

gazrik                    

supersaper                    

Jako referendarz - nawet starczy to taka kasa jest poza zasięgiem.

2.600 nie wyciągnie ? To jakieś 50.000 przychodu brutto. Skąd PIT-y uks-oskie z przychodem pow. 70 tys zł ?

To zapewne PIT-y IKS-ów.

04 sie 2011, 20:47
Zawodowiec

POSTY        3146

mrbart                    

Witam,
... Mam jednak zamiar zmienić pracę i stąd moje zainteresowanie UKS. Chciałbym się dowiedzieć na czym konkretnie polega praca na stanowisku referendarza? Czy jest to mechaniczne sprawdzanie tabelek przez 8 godzin dziennie, czy jednak można się w niej jakoś rozwinąć? Czy pojedynczy pracownik stale zajmuje się tymi samymi czynnościami, czy zakres jego obowiązków jest zmienny? Jaka jest ścieżka awansu - przesłanki są przejrzyste i jest faktyczna możliwość awansowania, czy wygląda to nieciekawie? Na jakie wynagrodzenie może liczyć osoba bez doświadczenia - taka jak ja? Z góry dziękuję za odpowiedzi - jak widać moja wiedza jest zerowa, a w przypadku pojawienia się jakichś ogłoszeń, chciałbym wiedzieć co może mnie czekać ;) Pozdrawiam

Zależy czy w dziale merytorycznym - szczególne w kontroli, czy w tzw. obsłudze. Jeśli chodzi o kontrole, to nie znasz dnia ani godziny co kiedy będziesz robił. Na miękko musisz znać niemal całe prawo podatkowe z ostatnich 5 lat, wraz z datami wejścia w życie poszczególnych zmian. Bywa, ze jednocześnie robisz rok 2006 CIT, 2010 VAT i badasz przekształcenie spółki s.c. w zoo w 2008 z przesuniętym rokiem podatkowym (arcydzieło!). Branże zazwyczaj też różne od złomu, paliwa, poprzez e-cośtam do sprawdzenia wykorzystania dotacji do unasienniania. Co do awansu to jest różnie. Jeśli nie masz plecków, to pozostaje tylko praca, nauka i trochę fartu do dobrych IKS-ów oraz rzeczowego szefa.

04 sie 2011, 20:54
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 cze 2011, 23:57

POSTY        3
Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. A czym się zajmuje wspomniana tzw. "obsługa"?

05 sie 2011, 09:55
Zawodowiec

POSTY        3146

mrbart                    

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. A czym się zajmuje wspomniana tzw. "obsługa"?

Kadry, księgowość, dział ogólny (zakupy, remonty) itp.

06 sie 2011, 15:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona